Pohdi, mitkä tekijät länsimaisessa yhteiskunnassa edistävät ja toisaalta hankaloittavat terveellisen ravitsemuksen noudattamista.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Painonhallinta ja lihavuus
Advertisements

Ylipaino on yksi keskeisimmistä terveysuhkista sekä Suomessa että maailmanlaajuisesti. Selvitä suomalaisten ylipainon syntyyn vaikuttavia tekijöitä sekä.
Univaje.
TYÖHYVINVOINTI: MITÄ JA MIKSI?
Akavan toiveet ja tavoitteet työsuojelulautakuntien toiminnalle Valtakunnallinen työsuojelun vastuualueiden työsuojelulautakuntien seminaari
Voimavaroja arkeen, vuorokausirytmi osana hyvinvointia
Esittää.
Miten ihmisestä tulee yhteisön jäsen? S
Matti Rautalahti Syöpäjärjestöt
S Ruoka ja terveys s
Hyvinvointia työstä.
Perheiden ruokailu ennen ja nyt – lapsen kasvaminen omaan ruokakulttuuriin Jyväskylä
Arvo ja arvoitus Terveystieto 1, 2012.
Ikäihmisten ravitsemus -ei vuosia elämään vaan elämää vuosiin
Alkoholijuomien kulutus 2012 Tuomo Varis Sirpa Virtanen
LUKIOLAISTEN NUKKIMISTOTTUMUKSET MUUTTUNEET 2000-LUVULLA HUONOMPAAN SUUNTAAN
Makupaloja Suomesta. Tilaisuuden nimi Päivämäärä Esittäjän nimi Organisaatio.
KOTITALOUS EVÄSTÄÄ ELÄMÄÄN.
Alkoholijuomien kulutus 2013 Tuomo Varis Sirpa Virtanen
SUOMALAISTEN TERVEYSNÄKYMÄT
Alkoholijuomien kulutus 2011 Tuomo Varis Sirpa Virtanen
Mitä on kulttuuri?.
URHEILIJAN RAVITSEMUS
Ravitsemuskertomus Ravitsemuskertomukset ◦ Vuodesta 1995 alkaen ◦ Uusin vuodelta 2003 (5. järjestyksessä) ◦ Päätulokset Suomessa tehdyistä ravitsemuksen.
TE3 MEDIA –TERVEYDEN TUKI JA UHKA Hurtig
TOSITIETOA Alkoholi. Yleistä alkoholista Valmistetaan luonnontuotteista (mm. viljat ja hedelmät) käyttämällä tai tislaamalla Vaikuttavana aineena kaikissa.
Hurtig TE1 Uni ja lepo. Tehtävä Tee vihkoosi mind-map aiheesta: Unen terveysvaikutukset.
Pysy hyvässä työvireessä TOUKOKUU. ISTOCK Jätteenkuljettajat tuntevat väsymystä työpäivän aikana Näin jäteautonkuljettajat vastasivat kyselyssä ”Improving.
Suojelee ja edistää suomalaisten terveyttä
Alkoholi. Alkoholi Suomen yleisin päihde Etanoli on alkoholi juoman päihdyttävä aine Alkoholia pidetään keskivahvana päihteenä Alkoholi pitoisuus ilmaistaan.
5. RUOKAA TERVEYDEKSI TERVEYSTIETO 7. RAVINNON VAIKUTUS IHMISEN TERVEYTEEN PSYYKKINEN TERVEYS ??? FYYSINEN TERVEYS ??? SOSIAALINEN TERVEYS ???
( TE3 NÄKÖKULMIA TERVEYTEEN Hurtig
15 PAINONHALLINTA JA LIHAVUUS. 1) BMI (Body mass index) = paino/pituus 2
TAULUKOIDEN JA KUVIOIDEN TULKINTA.  ILMAISIA PISTEITÄ EI KANNATA MENETTÄÄ LAISKUUDEN VUOKSI!  Tulkinnan ydinkohtia: pääsanoma, suurimmat ja pienimmät.
Hurtig Te1 Ympäristöterveys. Ympäristön terveyteen vaikuttavat tekijät: 1. Fysikaaliset: melu, tärinä, säteily, kuumuus, kylmyys 2. Kemialliset:
TE4 Terveyteen ja terveysongelmiin liittyvät ilmiöt Hurtig 2016.
Skeema Ihminen on sosiaalinen olento Motivointi 1: Pohdintapilvi: Oletko sosiaalinen silloin kun olet sosiaalisessa mediassa?
RAVINTO. Suomalaisen ravitsemussuosituksen mukainen ruoka edistää terveyttä. Runsasta ja vaihtelevaa kasvisten syöntiä suositellaan ja kovan rasvan, suolan.
Pysy hyvässä työvireessä
MEDIAPSYKOLOGIA MEDIAPS TUTKII MIHIN IHMISET KÄYTTÄVÄT MEDIAA JA MITÄ VAIKUTUKSIA MEDIALLA ON KESKEISET KYSYMYKSET: MILLÄ TAVOIN MEDIA VAIKUTTAA IHMISEN.
Nimi:tuomas Luokka: 7b Päivämäärä:
Sanna Heino lehtori Koulutuskeskus Tavastia
NYKYAIKA JA TERVEYS Hurtig
oikeudenmukainen yhteiskunta
17. LIIKENNE ON YHTEISPELIÄ
TERVEYTEEN VAIKUTTAVAT TEKIJÄT
Keskustelua nikotiinituotteista
Skeema Ihminen on sosiaalinen olento Motivointi 1: Pohdintapilvi: Oletko sosiaalinen silloin kun olet sosiaalisessa mediassa?
kysymyksiä Mikä on diabetes?
1.Kemiaa kaikkialla Kemia on kokeellinen luonnontiede, jossa tutkitaan aineiden ominaisuuksia, rakennetta ja aineiden välisiä reaktioita Tutkimuksia tehdään.
Yleisimpiä tarkasteltavia näkökulmia (1/3):
Unettomuus Inka ja Milga.
Nimi: Luokka: Päivämäärä:
(TE1 Eerik Kasimir Miika)
Lihavuus laskuun –ohjelma indikaattoreiden valossa eri alueilla
Alkoholijuomien kulutus 2015
Päihteet & työterveys (TTT 10/2004)
5. Eettinen vastuullisuus
Ruokaoppia.
Alkoholijuomien kulutus 2016
SYÖPÄSAIRAAN RAVITSEMUS.
TYÖHYVINVOINTI: MITÄ JA MIKSI?
KOTITALOUDET RAHOITUSMARKKINOILLA
Nuoret ja trendit -tutkimus
Ravitsemussitoumus-sivuston avaaminen ja toimintamallin esittely
Terveyttä työpaikoille – suositukset
Esityksen transkriptio:

Pohdi, mitkä tekijät länsimaisessa yhteiskunnassa edistävät ja toisaalta hankaloittavat terveellisen ravitsemuksen noudattamista.

Edistävät - tiedon määrä (ravitsemussuositukset, koulun terveystieto, kotitalous, biologia, media...) - elintarvikevalvonta - korkea elintaso, ei yleensä rahasta kiinni - hygienian korkea taso (ruokien käsittely ja kuljetus, kylmäsäilytys) - terveys on trendikästä

Hankaloittavat: - ruokailutottumukset (pikaruokakulttuuri, liika rasva, suola, sokeri, napostelukulttuuri, virvoitusjuomien kulutus, alkoholin kulutus) - liika energiansaanti suhteessa kulutukseen: koneellistuminen, työn fyysisen rasittavuuden väheneminen, arkiliikunnan väheneminen, fyysisesti passiiviset vapaa-ajanviettotavat kuten TV ja internet, suurentuneet annos- ja pakkauskoot, lisääntynyt ruokatarjonta ja –mainonta, lisääntynyt alkoholin käyttö, vähentynyt unen määrä (valvominen lisää iltasyömistä, univaje vaikuttaa ruokahaluun ja näläntunteeseen) - epäsäännöllinen ruokailurytmi ja perheiden yhteisten ruokailujen väheneminen - ulkonäköpaineet voivat johtaa epäterveellisiin ruokailutottumuksiin tai syömishäiriöihin - saasteet, kemikaalit, ympäristömyrkyt