Allergeenien ilmoittaminen pakkausmerkinnöissä

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Jaana Elo Alhaisen jalostusasteen valmistustoiminta Tuotteiden jalostus ja suoramyynti luomutiloilla Elintarviketurvallisuusvirasto Evira Valvontaosasto.
Advertisements

Allergeeniturvallisuus omavalvonnassa
Vitamiinit ja kivennäisaineet
Eläimistä saatavia elintarvikkeita ennen vähittäismyyntiä käsittelevät elintarvikehuoneistot Keskustelutilaisuus Tieteiden talo Maaria Hackzell.
PAKKAUSMERKINNÄT KERTOVAT TUOTTEISTA
Ongelmajätteet ja niiden käsittely
Tervetuloa! Syventävää koulutusta allergeeniturvallisuudesta, pakkausmerkinnöistä ja reseptivalvonnasta Helsinki Tervetuloa – terveiset keväisestä.
Juomaetiketit uudistuvat – kuluttajalle tarkempaa tietoa
Rajanveto: alkutuotanto – elintarvikehuoneisto 3. 2
EVO 2011 Allergeenimerkintöjen valvontahanke
Tytti Itkonen, Evira Helsinki
RAX Tuotetietokansio Pitelet käsissäsi RAX:n tuotetietokansiota. Tästä oppaasta löydät tuotteistamme ravintoarvotietoja, tuotetietoja sekä sopivuuksia.
1 MARKKINAKATSAUS RAHASTOPÄÄOMA SUOMALAISISSA SIJOITUSRAHASTOISSA.
ERIKOISKULJETUS TRAKTORILLA
Toimijoiden roolit väitteiden hyväksymisessä ja käyttämisessä Ravitsemus- ja terveysväiteseminaari , Evira, Helsinki Neuvotteleva virkamies Anne.
JUOKSUA HARRASTAVAN RAVITSEMUS
Kasviskampanja Etelä-Pohjanmaalla
Esittää.
Vegaani Elämäntapa, jossa vältetään kaikkia tuotteita, joissa on eläinperäisiä aineksia tai joiden tuottamisessa on loukattu eläinten oikeuksia elämään,
Ravintoaineet ja niiden merkitys ihmiselle
Proteiinit.
Ravinto ja lepo Daniela Lönnqvist Vivacore
EY-lannoitteiden ja kalkitusaineiden markkinoille saattaminen
Kala - paras luonnollinen D -vitamiinin lähde D –vitamiinin saanti Finravinto 2007 tutkimuksen mukaan suomalaiset saivat lähes puolet D-vitamiinista.
S ysteemianalyysin Laboratorio Sosiaalifoorumi Tommi Kauppinen TKK Vegaanitko oikeassa? Kotimaisten elintarvikkeiden materiaalipanokset ja niiden.
Ilmastovastuullinen ruokakaappi ja ravitsemus Päivi Mattila
Kilpailu- ja turnausmatkojen ateriarytmi, Välipalat ja Tuoteselosteet
Suomen Suunnistusliitto
TMA.003 / L3 ( )1 3. Funktioista 3.1. Kuvaus ja funktio Olkoon A ja B ei-tyhjiä joukkoja. Tulojoukon A  B = {(x,y) | x  A, y  B} osajoukko on.
Näkökulmia tilastojen tulkitsemiseen Käytä oikeita käsitteitä.
© Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio
LÄHIRUOKA – YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLINEN RUOKA
RUUAN TURVALLISUUS SUOMALAISESSA RUOKAKETJUSSA
PAKKAUSMERKINNÄT PAKETTIIN!
Aikuisdiabeetikkojen hoitovastuun jakautuminen ja hoitoyksiköiden sisäinen työnjako.
1. Usean muuttujan funktiot
Katri Klingberg Toimijan ABC
Urheilevan nuoren ravitsemus
2 2 Markkinatilanne  Raakamaito –Tuotanto noussut hieman Euroopassa. Suomessa lasku tasaantunut. Hinnat laskeneet muutamissa maissa alle tuotantokustannusten.
Ruoka-aineallergiat Nathalia Modig.
RUOKA-ALLERGIAT Terhi Kinnunen 2012.
Kaikki ruoka-aineet eivät sovi kaikille
Palkokasvit, soija ja kuivatut pavut
HUUMAUSAINELAKI. Huumausainelakia sovelletaan huumausaineiden ja niiden valmistuksessa käytettävien aineiden valvontaan Myös huumeen puhdistus luokitellaan.
1. Hiili – elämän alkuaine
Muut tekijät sydänterveyttä edistävässä ruokavaliossa.
ELINTARVIKELAINSÄÄDÄNTÖ 2012 PAKKAUSMERKINNÄT. pakkausmerkinnät Pakkausmerkintävaatimukset on tehty kuluttajan tiedon saannin näkökulmasta Ovat yhtäläiset.
Puhdasta ruokaa? Hurtig Mitä pakkausmerkinnät kertovat? Tarkastele pakkausta, jonka sait ja merkitse vihkoosi, mitä pakkausmerkinnät kertovat.
Ihmisen ravinto.
1 Pienten toimijoiden helpotukset ja raakamaidon suoramyynti Pirjo Korpela Evira
LEIPÄ ELINTARVIKKEENA. LEIPÄ Leipä on osa päivittäistä ruokavaliota Täysjyväleivästä saa runsaasti kuitua ja energiaa päivään Suomalaisten ruokaleivän.
10 yleistä kysymystä leivästä Jokaisella on oma näkemyksensä leivästä. Mutta perustuuko se olettamuksiin vai oikeisiin faktoihin?
ERITYISRUOKAVALIOT. Yleisimmät erikoisruokavaliot  Keliakia  Laktoosi-intoleranssi  Diapetes  Vegetarismi ja sen alalajit.
ERITYISRUOKAVALIOT Mikä on erityisruokavalio?
Eerik, Aku, Maiju ja Riina
LEIPÄ ELINTARVIKKEENA
Tuotelaatu ja -turvallisuus TARKASTELUSSA Erityisruokavalioihin sopivat tuotteet Erityisruokavalioilla (dieetti) tarkoitetaan ruokavaliota, joka on tarkoitettu.
Aina ei voi valita mitä syö
Ruokapalvelut ILMOITUS ERITYISRUOKAVALIOSTA ___ / ___ 20________
2. Elintarvikkeiden hygieniaa uhkaavat tekijät
Kpl 34 Monien ihmisten ruokavalioita rajoittaa jokin allergia tai sairaus, jolloin elimistö ei siedä jotakin ruoka-ainetta.
1.Kemiaa kaikkialla Kemia on kokeellinen luonnontiede, jossa tutkitaan aineiden ominaisuuksia, rakennetta ja aineiden välisiä reaktioita Tutkimuksia tehdään.
Ruokaa ja välttämättömyystarvikkeita, kun kauppaan ei pääse
Gluteeniton ruokavalio/FODMAP-ruokavalio
Selkeä käsitys ostettavasta ruuasta
Viljat.
Vanhan Porvoon ruskistettu voi ja pinjansiemen jäätelö 5,5 L
Vanhan Porvoon mansikkasorbetti 5,5 L
Vanhan Porvoon appelsiinisorbetti 5,5 L
ILMOITUS ERITYISRUOKAVALIOSTA YSAO SAKKY
Esityksen transkriptio:

Allergeenien ilmoittaminen pakkausmerkinnöissä Tytti Itkonen, Evira Helsinki 30.3.2011 Allergeeniturvallisuus, pakkausmerkinnät ja reseptivalvonta,Helsinki 30.3.2011

Pakkausmerkinnöissä ilmoitettavat allergeenit Pakkausmerkintäasetus (1084/2004), yliherkkyyttä aiheuttavat ainesosat, 23 § ja liite 3 NDir 2003/89/EY kansallinen täytäntöön pano Pakkausmerkintäasetuksen muutos 1227/2007 KDir 2006/142/EY kansallinen täytäntöön pano Muita luetteloita ei ole käytössä; esim. mausteista (vanhassa v. 2003 pakkausmerkintäoppaassa) tai lisäaineista (E-koodiavaimen y:llä merkityt lisäaineet) Allergeeniturvallisuus, pakkausmerkinnät ja reseptivalvonta,Helsinki 30.3.2011

Suomessa v:sta 1991 lähtien on pitänyt jo ilmoittaa (vanha KTMp 795/1991 pakkausmerkinnöistä) Herne, kala, kananmuna, maito, soijapapu ja äyriäinen sekä niistä tehdyt valmisteet Maapähkinät, mantelit ja pähkinät Kaura, ohra, ruis ja vehnä Allergeeniturvallisuus, pakkausmerkinnät ja reseptivalvonta,Helsinki 30.3.2011

Liite 3 1 Gluteenia sisältävät viljat (vehnä, ruis, ohra, kaura, speltti, kamut-vilja sekä niiden hybridikannat) ja viljatuotteet lukuun ottamatta vehnäpohjaisia glukoosisiirappeja, dekstroosi mukaan luettuna, ja näistä valmistettuja tuotteita vehnäpohjaisia maltodekstriinejä ja näistä valmistettuja tuotteita ohrapohjaisia glukoosisiirappeja viljoja, joita käytetään maatalousperäisten tisleiden tai etyylialkoholin valmistukseen tislattuja alkoholijuomia ja muita alkoholijuomia varten Allergeeniturvallisuus, pakkausmerkinnät ja reseptivalvonta,Helsinki 30.3.2011

Liite 3 2 Äyriäiset ja äyriäistuotteet Kananmunat ja munatuotteet Kalat ja kalatuotteet lukuun ottamatta vitamiini- ja karotenoidivalmisteiden kantaja-aineena käytettävää kalaliivatetta oluen ja viinin valmistuksessa kirkastamiseen käytettävää kalaliivatetta tai kalaliimaa Maapähkinät ja maapähkinätuotteet Allergeeniturvallisuus, pakkausmerkinnät ja reseptivalvonta,Helsinki 30.3.2011

Liite 3 3 Soijapavut ja soijapaputuotteet lukuun ottamatta täysin puhdistettua soijaöljyä ja –rasvaa ja näistä valmistettuja tuotteita soijasta peräisin olevaa luonnon tokoferolien sekoitusta (E306) luonnon D-alfatokoferolia, luonnon D-alfatokoferoliasetaattia ja luonnon D-alfatokoferolisukkinaattia soijasta peräisin olevien kasviöljyjen kasvisteroleja ja kasvisteroliestereitä soijasta peräisin olevista kasvisteroleista valmistettuja kasvistanoliestereitä. Allergeeniturvallisuus, pakkausmerkinnät ja reseptivalvonta,Helsinki 30.3.2011

Liite 3 4 Maito ja maitotuotteet (laktoosi mukaan lukien) lukuun ottamatta heraa, jota käytetään maatalousperäisten tisleiden tai etyylialkoholin valmistukseen tislattuja alkoholijuomia ja muita alkoholijuomia varten laktitolia Allergeeniturvallisuus, pakkausmerkinnät ja reseptivalvonta,Helsinki 30.3.2011

Liite 3 4 Pähkinät: manteli (Amygdalus communis L.), hasselpähkinä (Corylus avellana), saksanpähkinä (Juglans regia), cashewpähkinä (Anacardium occidentale), pekaanipähkinä (Carya illinoiesis (Wangenh.) K. Koch), parapähkinä (Bertholletia excelsa), pistaasipähkinä (Pistacia vera), Macadamia pähkinä ja Queensland pähkinä (Macadamia ternifolia) sekä pähkinätuotteet lukuun ottamatta pähkinöitä, joita käytetään maatalousperäisten tisleiden tai etyylialkoholin valmistukseen tislattuja alkoholijuomia ja muita alkoholijuomia varten Allergeeniturvallisuus, pakkausmerkinnät ja reseptivalvonta,Helsinki 30.3.2011

Liite 3 5 Selleri ja sellerituotteet Sinappi ja sinappituotteet Seesaminsiemenet ja seesaminsiementuotteet Rikkidioksidi ja sulfiitti, joiden pitoisuudet ovat yli 10 mg/kg tai 10 ml/l SO2:na ilmaistuna Lupiini ja lupiinituotteet (v:sta 2007 alkaen) Nilviäiset ja nilviäistuotteet (v:sta 2007 alkaen) Allergeeniturvallisuus, pakkausmerkinnät ja reseptivalvonta,Helsinki 30.3.2011

Allergeenien ilmoittaminen Seuraavia yleisiä poikkeuksia ei sovelleta Ryhmänimet (liite 1) esim. tärkkelys, korppujauho, mausteet Aineet, joita ei pidetä ainesosina (10 §) carry over-lisäaineet valmistuksen apuaineet lisäaineen liuottimet ja kantaja-aineet Koostetut ainesosat, joiden koostumus määritelty EY-lainsäädännössä ja pitoisuus alle 2 % (tällaisia hyvin vähän; esim. suklaa ja hillo) (15 §) Allergeeniturvallisuus, pakkausmerkinnät ja reseptivalvonta,Helsinki 30.3.2011

Allergeenien ilmoittaminen Ainesosan kasvi- t. eläinalkuperä tulee ilmoittaa paitsi jos ainesosa liitetään yleisesti tiettyyn alkuperään (23 §) Juusto – tiedetään aina sisältävän maitoa, sitä ei tarvitse ilmoittaa Kaseiini – ilmoitettava, että maidosta peräisin Hera – ilmoitettava, että maidosta peräisin Albumiini – ilmoitettava, että kananmunasta peräisin Allergeeniturvallisuus, pakkausmerkinnät ja reseptivalvonta,Helsinki 30.3.2011

Allergeenien ilmoittaminen Ainesosat ilmoitetaan elintarvikkeen nimellä (8 §) Nimen tulee yksilöidä täsmällisesti kysymyksessä oleva elintarvike (7 §) ja siis myös ainesosa esim. vehnäproteiini, gluteeni, vehnä-proteiinihydrolysaatti Pähkinät ilmoitetaan omilla nimillään hassel-, saksan- ym. (liite 3) Allergeeniturvallisuus, pakkausmerkinnät ja reseptivalvonta,Helsinki 30.3.2011

Allergeenien ilmoittaminen Allergeenilistan aineita sisältäviä lisäaineita (ilmoittaminen E-numerolla ei riitä) E 322 – selvitettävä, mistä tehty: soijalesitiini / lesitiini (soijasta) / lesitiini (kananmunasta) E 220, rikkidioksidi ja E 221 – 228, sulfiitit: ilmoitettava nimellä, jos määrä yli 10 mg/kg E 426 soijapapuhemiselluloosa E 1105 lysotsyymi (kananmunasta) E 1404 – 1452 muunnetut tärkkelykset; vilja-alkuperä ilmoitettava (ohrasta / vehnästä) Allergeeniturvallisuus, pakkausmerkinnät ja reseptivalvonta,Helsinki 30.3.2011

Allergeenien ilmoittaminen Allergeenit ilmoitettava Teollisuuden valmispakkauksissa Myyntipaikan valmispakkauksissa Myymälän valmistamat ja pakkaamat Myymälän pakkaamat, muualla valmistetut (40 § 3. kohta) Ammattikoulussa tmv oppilaitoksessa oppilastyönä valmistettujen ja siellä myytävien tuotteiden pakkauksissa (40 § 4. kohta) Koti- tai maatilataloudessa valmistettujen ja myyjäisissä tmv tilaisuuksissa tilapäisesti myytävien tuotteiden pakkauksissa (40 § 5. kohta) Allergeeniturvallisuus, pakkausmerkinnät ja reseptivalvonta,Helsinki 30.3.2011

Allergeenivaroitusmerkintä ”Saattaa sisältää pieniä määriä kananmunaa” Ainoastaan tarvittaessa – vaara-analyysin perusteella ” Sisältää vehnää, maitoa ja kananmunaa” Ei suositeltava merkintä ainesosaluettelon lisäksi Liitteessä 3 mainitut tai niistä peräisin olevat ainesosat on ilmoitettava ainesosaluettelossa (23 §) Allergeeniturvallisuus, pakkausmerkinnät ja reseptivalvonta,Helsinki 30.3.2011

Esimerkki Sinappisilli Ainesosat: silli, sinappi, vesi, sokeri, majoneesi, suola, etikka, happamuudensäätöaine E 330, mausteet, sakeuttamisaine E 401, säilöntäaine E 211 2. Maustesilli Ainesosat: silli, vesi, sokeri, suola, etikka, happamuudensäätöaine E 330, mausteet, säilöntäaine E 211 Saattaa sisältää pieniä määriä kananmunaa. Allergeeniturvallisuus, pakkausmerkinnät ja reseptivalvonta,Helsinki 30.3.2011

Allergeenimerkintävirheiden syitä 1 Valmistajan omasta virheestä johtuvia Tuote pakataan vahingossa väärään pakkaukseen Merkinnät eivät vastaa reseptiä – ainesosia puuttuu / virheellisiä ainesosia Resepti muuttuu, merkinnät pysyvät ennallaan Koostettuja ainesosia ei pureta Allergeeniturvallisuus, pakkausmerkinnät ja reseptivalvonta,Helsinki 30.3.2011

Allergeenimerkintävirheiden syitä 2 Lesitiinin soija- tai kananmuna-alkuperää ei ilmoiteta Esim. : Ainesosat: Vesi, riisi (23%), ruisjauho, vehnäjauho, rapsiöljy, kasviöljy ja -rasva, glukoosi, maitoproteiini, suola (1,2%), emulgointiaineet (E471, E322), hapettumisenestoaine (E306). Käytetään ”vierasta” uusiomateriaalia, jonka ainesosia ei ole otettu huomioon merkinnöissä Kontaminaatio valmistuslinjalla – huolimaton puhdistus / varoitusmerkintä puuttuu Allergeeniturvallisuus, pakkausmerkinnät ja reseptivalvonta,Helsinki 30.3.2011

Allergeenimerkintävirheiden syitä 2 Tavarantoimittajan virheestä johtuvia Raaka-aineiden koostumus ja merkinnät / tuotetiedot eivät vastaa toisiaan Tiedot lisäaineiden kantaja-aineista / liuottimista puuttuvat Samat virhemahdollisuudet kuin valmistajalla Etikettiä painettaessa tapahtunut virhe Allergeeniturvallisuus, pakkausmerkinnät ja reseptivalvonta,Helsinki 30.3.2011

Allergeenimerkintävirheiden syitä (takaisinvedot v Allergeenimerkintävirheiden syitä (takaisinvedot v.2006 – 2011 (helmikuu) Yhteensä 40 takaisinvetoa Allergeeni ilmoittamatta 19 kpl (47,5 %) Vehnä ja soija Sulfiitti Kananmuna Vehnäjauho (suomenkieliset merkinnät) Maitoproteiini Mausteseoksen sisältämä kananmuna Suomen- ja ruotsinkieliset merkinnät puuttuvat kokonaan (tuote sisältää allergeeneja) Lesitiinin soija-alkuperää ei ilmoitettu Lysotsyymin kananmuna-alkuperää ei ilmoitettu Ilmoitettu väärä emulgointiaine (E 471 – p.o. E 322) Allergeeniturvallisuus, pakkausmerkinnät ja reseptivalvonta,Helsinki 30.3.2011

Väärä pakkaus / etiketti 7 kpl (17,5 %) Allergeenimerkintävirheiden syitä (takaisinvedot v.2006 – 2011 (helmikuu) Väärä pakkaus / etiketti 7 kpl (17,5 %) Krakovanmakkarapakkauksessa juustomakkaraa Sinappikurkkusalaatissa kurkkusalaatin etiketti Varoitus jäämistä puuttuu 7 kpl (17,5 %) Pähkinä Maitoproteiini Vehnä Allergeeniturvallisuus, pakkausmerkinnät ja reseptivalvonta,Helsinki 30.3.2011

Virheellinen ”-ton” merkintä 5 kpl (12,5 %) Allergeenimerkintävirheiden syitä (takaisinvedot v.2006 – 2011 (helmikuu) Virheellinen ”-ton” merkintä 5 kpl (12,5 %) ”laktoositon, ei sisällä maidon ainesosia” - ainesosana herajauhe ”maidoton” – ainesosana juusto ”gluteeniton” – ainesosana gluteeni ”maidoton” – ainesosana maitoproteiini Muita 2 kpl Etikettiin painettu ainesosaluettelo virheellinen (kananmuna puuttuu) Viiriäisenmunien mainostetaan soveltuvan kananmuna-allergikolle Allergeeniturvallisuus, pakkausmerkinnät ja reseptivalvonta,Helsinki 30.3.2011