Kertolaskusääntö Riippuvien tapahtumien kertolaskusääntö

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Toistokoe Sama koe toistuu monta kertaa.
Advertisements

2. TODENNÄKÖISYYSLASKENTA
Lavian lukio.
Grönroosin luokassa, äidinkielen tunnin alussa. Abien oporeissut • Pori, Satakunnan korkeakoulut (n. klo ) • Helsinki, Studia-messut.
15. Loogiset operaatiot.
TODENNÄKÖISYYSLASKENTA
Komponenttien rakenteellinen tärkeys
Kirja •Kirjan nimi:Loppan och Ceasar •paino: 266g •sivumäärä:123 •kirjailija:Kerstin Gavander •julkaisuvuosi:
VAIKUTTAJAPÄIVÄT. VAIKUTTAJAPÄIVÄT 2014 • Vaikuttaja-päivät on vuosittain järjestettävä vantaalainen foorumi, jossa koulut, päiväkodit, muut.
RAKKAUS USKO TOIVO - ihmiseltä ihmiselle. Kummituki, Senegalin koululaiset • 284 oppilasta on kummituen piirissä, näistä 3 on Gambian puolella •132 poikaa.
Perinnekäsityötä joulun alla -projekti Nyplätty sydän
Filosofian praktikum 2008 Mikä on elämän merkitys? Informaatioverkostojen koulutusohjelman filosofiankurssin kolmas praktikum-kokoontuminen.
Diskreetit todennäköisyysjakaumat
S ysteemianalyysin Laboratorio Teknillinen korkeakoulu Esitelmä 3 - Riikka-Leena Leskelä Optimointiopin seminaari - Syksy 2005 / 1 2. Mallien rakentaminen.
Rakenteinen ohjelmointi
% mikko rahikka 2010 hyl.fi.
Viikon 40 eurotehtävät •Tehtäväruudussa oli 7 € •Vastauksia jätettiin yhteensä 26. •Oikeita vastuksia oli yhteensä 13.
El despertador despierta a Carmen y Arto.  Herätyskello herättää Carmenin ja Arton. Carmen y Arto se despiertan.  Carmen ja Arto heräävät.
Mikä asia voisi vaikuttaa näin koko kaupunkiin?
2.3. Riippumattomuus ja kertolaskusääntö
2.2. komplementtisääntö ja yhteenlaskusääntö
4. Jakaumien teoriaa Jos diskreetin satunnaismuuttujan x
OHJELMAN OSITTAMINEN LUOKKA ATTRIBUUTIT METODIT. LUOKKA JAVA ohjelma koostuu luokista LUOKKA sisältää metodeja molemmat sisältävät attribuutteja eli muuttujia.
@ Leena Lahtinen OHJELMAN OSITTAMINEN LUOKKA ATTRIBUUTIT METODIT.
Metoditehtävä 1.Tee ohjelma, jonka tehtävänä on laskea jonkin tietyn käyttäjän syöttämän välin numeroiden summa. (Esim. käyttäjän syötöllä 1 ja 5 ohjelma.
Prosenttilaskua, tiivistelmä
Todennäköisen käsite alakouluikäisille
RSA – Julkisen avaimen salakirjoitusmenetelmä Perusteet, algoritmit, hyökkäykset Matti K. Sinisalo, FL.
Kirjoittakaa sana oikeaan esimerkkiin! 1. Kun kaksi autoa törmää toisiinsa, on kyseessä …..
1.2. Tuloperiaate ja permutaatiot
Todennäköisyyslaskennan alkeet ennen esikoulua
TIETO JA TIETOKONEOHJELMA TIETOKONEOHJELMA KÄSITTELEE TIETOJA TIETOJA VOIDAAN KÄSITELLÄ OHJELMASSA VAIN SALLITUILLA MENETELMILLÄ.
Diofantoksen yhtälö 10x + 4y = 36.
11. Kaksi uhkapelaajaa heittää vuorotellen noppaa
Havainnollisuus matematiikan opetuksessa käsitekartat Luennot klo
Sulamisen ja jähmettymisen tarkastelu faasipiirroksia hyödyntäen
Aritmeettinen jono jono, jossa seuraava termi saadaan edellisestä lisäämällä sama luku a, a + d, a+2d, a +3d,… Aritmeettisessa jonossa kahden peräkkäisen.
Aritmeettinen jono jono, jossa seuraava termi saadaan edellisestä lisäämällä sama luku a, a + d, a+2d, a +3d,… Aritmeettisessa jonossa kahden peräkkäisen.
Vanhempainilta Hamulan koulu 3 B
Paluu tutoriaalin 1 Exit Tutoriaalin Koke Ohjelmistotekniikka Aloittaa.
S ysteemianalyysin Laboratorio Teknillinen korkeakoulu Esitelmä 27 – Tommi Kauppinen Optimointiopin seminaari - Syksy 2005 / 1 Oppiminen Bayes-verkoissa.
Perusarvon laskeminen
Miksi tämä on vaikeaa? Ilman minkäänlaisia rajoitteita ongelmat ei ole vaikeita ratkaista. Siihen löytyy jopa valmis ”kaava”. Valitettavasti jokaisessa.
@ Leena Lahtinen OHJELMAN OSITTAMINEN LUOKKA ATTRIBUUTIT METODIT.
tilastollinen todennäköisyys
OTTELUKIERROKSET - JOUKKUEET SJAL tuomarikoulutus 2013.
Tässä on kokoelma kaikista 8lk:lla tekemistäni töistä.
Todennäköisyyslaskentaa
Todennäköisyyslaskentaa
Funktio.
Todennäköisyyslaskentaa
VERKKOKAUPAT T-TK-1-2 Sara Rocco, Jaana Malm, Miko Pukkinen.
Tuottotehtävä tekstitaitokokeessa
Pedagogisen toimikunnan 11. kokouksen muistio
#perjantaipähkinä Pohtikaa, vastatkaa, perustelkaa: Tiedekeskus Tietomaan torninvartija Kalle on nyt 192 vuotta vanha. Hän on nyt kaksi.
#perjantaipähkinä
MB5 YHTEENVETO Todennäköisyyslaskenta.
Tutkimus nuorten suhtautumisesta parisuhteeseen ja rakkauteen.
tiiliseinä Näpäytä tästä, kun olet löytänyt kuvasta kymmenen sanaa ja osaat ne.
Maastokortti (15) Versio
Matematiikkaa 3b © Varga–Neményi ry 2017
Psykoterapian vaikutta-
13. Loogiset operaatiot.
Tiedeprojektin otsikko
Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän.
Todennäköisyyslaskentaa
Todennäköisyyslaskentaa
Avaruus kilpa Rakettien ensimmäiset lennot alkoi muinaisessa kiinassa kun mandariinin päälle pistettiin rakettimotorisoitu penkki, raketit olivat varmaan.
Otsikon asettelu Alaotsikko.
13. Loogiset operaatiot.
Esityksen transkriptio:

2.3.2. Kertolaskusääntö Riippuvien tapahtumien kertolaskusääntö P(A ja B sattuvat) = P(A sattuu) P(B sattuu, kun tiedetään A:n sattuvan) eli P(A ja B) = P(A) · P(B | A) E.1. Luokalla on 7 poikaa ja 8 tyttöä. Arvotaan kaksi järjestäjää. Millä todennäköisyydellä he ovat poikia? P(ensimmäinen ja toinen on poika)

E.2. Pakasta otetaan kaksi korttia. Mikä on todennäköisyys, että ensimmäinen on risti ja toinen 9? A= ”risti” B = ”9” P(A ja B) = P(A) · P(B | A)

Riippumattomien tapahtumien kertolaskusääntö P(A ja B) = P(A) · P(B) eli P(A Ç B) = P(A) · P(B) E.3. Mikä on todennäköisyys, että satunnainen kokonaisluku on jaollinen 5:llä ja 7:llä? A = ”jaollinen 5:llä” B=”jaollinen 7:llä” P(A ja B) = P(A) · P(B)

2.4. Monivaiheisen kokeen kertolaskusääntö 2.4.1. Monivaiheinen koe, jonka vaiheet riippumattomia Riippumattomat kokeet Ovat yleensä aivan eri satunnaiskokeita (kuten nopanheitto ja kortin nosto), joissa toisen kokeen tulos ei mitenkään voi vaikuttaa toisen kokeen tulokseen E.4. Ovatko A ja B riippumattomia, kun a) A = rahan heitto ja B = päivän sää b) A = kortin nosto ja B = toisen kortin nosto, kun ensimmäinen kortti laitettiin takaisin c) A = kortin nosto ja B = kortin nosto, kun ensimmäistä korttia ei laitettu takaisin? a) ovat b) ovat c) eivät

Kertolaskusääntö riippumattomien kokeiden yhdistämiselle P(A ja B) = P(A) · P(B) E.5. Mikä on todennäköisyys, että rahan heitossa saadaan kruunu ja kortin otossa pata? A = ”kruuna rahanheitossa” B = ”pata” P(A ja B) = P(A) · P(B)

E.6. Koripalloilija onnistuu 1. vapaaheitossa 70% ja toisessa 80% todennäköisyydellä. Hän saa kaksi vapaaheittoa. Millä todennäköisyydellä hän onnistuu a) molemmissa b) täsmälleen yhdessä c) ainakin yhdessä heitossa? A = ”1. vapaaheitto onnistuu” B = ”2. vapaaheitto onnistuu” a) P(kaksi koria) = P(A ja B) = P(A) · P(B) = 0,70 · 0,80 = 0,56 b) P(yksi kori) = P(A ja B) tai P(Ā ja B) = 0,70 · 0,2 + 0,3 · 0,8 = 0,38 c) P(ainakin yksi kori) = 1 – P(0 koria) = 1 – P(Ā ja B) = 1 – 0,3 · 0,2 = 0,94

E. 6. Koripalloilija onnistuu 1 E.6. Koripalloilija onnistuu 1. vapaaheitossa 70% ja toisessa 80% todennäköisyydellä. Hän saa kaksi vapaaheittoa. Millä todennäköisyydellä hän onnistuu a) molemmissa b) täsmälleen yhdessä c) ainakin yhdessä heitossa 0,3 0,7 1. onnistuu 1. epäonnistuu 0,8 0,2 0,8 0,2 2. onnistuu 2. epäonnistuu 2. onnistuu 2. epäonnistuu 2 koria 1 kori 0 koria 0,56 0,38 0,06

Sana viittaa kertolaskusäännön käyttöön: JA Kertolaskusääntö on voimassa myös silloin, kun kokeessa on vaiheita enemmän kuin kaksi. E.7. Henkilö saa postin mukana kirjeen todennäköisyyksillä 0,1, mainoksen 0,8 ja laskun 0,3. Millä todennäköisyydellä hän saa samana päivänä kirjeen, mainoksen ja laskun? A = kirje B = mainos C = lasku P(A) = 0,1 P(B) = 0,8 P(C) = 0,3 P(A ja B ja C) = P(A) · P(B) · P(C) = 0,1 · 0,8 · 0,3 = 0,024

2.4.2. Monivaiheinen koe, jonka vaiheet riippuvia Kaksivaiheinen koe, ensimmäisen vaiheen tulos vaikuttaa toisen vaiheen tulosten todennäköisyyksiin. A = ensimmäisen vaiheen tietty tapahtuma B = toisen vaiheen tietty tapahtuma (A, B) : 1. vaiheessa tapahtuu A ja toisessa B P(A, B) = P(A)  P(B | A) Sääntö pätee myös, jos kokeessa vaiheita enemmän kuin kaksi

E. 1. Kirjainlaput K K K U U U otetaan laatikosta E.1. Kirjainlaput K K K U U U otetaan laatikosta. Millä todennäköisyydellä ne tulevat järjestyksessä KUKKUU? Vaihe Tapahtuma Alkeistapauksia Suotuisia Todennäköisyys 1 saadaan K 6 3 3/6 = ½ 2 saadaan U 5 3 3/5 3 saadaan K 4 2 2/4 = ½ 4 saadaan K 3 1 1/3 5 saadaan U 2 2 2/2 6 saadaan U 1 1 1/1 P(KUKKUU) =