Canikur® tabletit ja rakeet

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Elimistö puolustautuu
Advertisements

Erittäminen /ulostaminen
Hiv ja aids.
DIABETES DIABETES ON TAUTI, JOSSA ELIMISTÖN HIILIHYDRAATTIEN SIETOKYKY ON HEIKENTYNYT ja eri mekanismeillä sitten aiheutuu verensokerin kohoaminen. Korkea.
Ruuansulatus Bg9/TH Hampaat maitohampaat, pysyvät 20 32
ASEPTIIKKA Elävän kudoksen tai steriilin materiaalin suojaaminen mikrobikontaminaatiolta poistamalla, estämällä tai tuhoamalla mikrobit ASEPTINEN mikrobeilta.
Chapter 36: Clinical microbiology
JUOKSUA HARRASTAVAN RAVITSEMUS
Proteiinit.
Kappale 16.
Syöpäpotilaan ravitsemus
Tunne lääkkeesi Itsehoitolääkkeiden järkevä ja turvallinen käyttö
Liikunta ja ravinto Tuomas Sallinen.
Erittäminen /ulostaminen
Elimistön puolustusjärjestelmä
IHMISEN BIOLOGIA: SOLU
Ikäihmisten ravitsemus -ei vuosia elämään vaan elämää vuosiin
Canikur®.
Omistajien näkökulma sydänlääkitykseen Kyselytutkimus Ranska 2004.
Tartuntataudit s
Chapter 41: Microbiology of food
Hivesan Pro Antiseptinen voide.
6. kurssikerta Työt 18 ja 19.
Chapter 21: The deinococci and nonproteobacteria Gram negatives
Chapter 25: Normal microbiota and non specific host resistance
Kotitehtävä.
PAHOINVOINTI JA OKSENTAMINEN
7. MIKROBIT JA ELIMISTÖN PUOLUSTUSMENETELMÄT
Elimistömme suurin sisäelin
Bakteerien rakenne ja patogeeniset bakteerit
Allergia ja astma + muut hengityselinsai- raudet
PUOLUSTUSJÄRJESTELMÄ
SYÖPÄ.
Solukalvon tarkka rakenne ja toiminta
Miksi lääkäriin? Oireesta diagnoosiin
Lääkeaineryhmistä. Mikrobilääkkeet Bakteerilääkkeet  kapeakirjoiset ja laajakirjoiset antibiootit -pyritään selvittämään, mikä bakt. kyseessä, bakt.inf.
Yksimahaisen ruuansulatus
HIV JA AIDS. Mikä on HIV? Human Immunodeficiency Virus, suomeksi ihmisen immuunikatovirus aiheuttaa pysyvän infektion, jonka seurauksena elimistön puolustusjärjestelmään.
Lääkkeen vaiheet ja vaikutukset elimistössä
6. RAVINTOAINEET HALTUUN
Multaa kynsien alla – allergiaterveitä lapsia? Hyppysellisessä maata:  milj. bakteeria  Miljoonia alkueläimiä  Miljoona sientä (hiivat, homeet.
IMMUNITEETTI puolustuskeinomme. Syöpäsolut ja mikrobit ovat uhkana elimistölle.
Hoitotyön toiminnot ja ihmisen hoitaminen
KELIAKIA MIKÄ/MISTÄ JOHTUU? Elinikäinen autoimmuunisairaus. Rukiin, vehnän ja ohran sisältämä valkuaisaine gluteeni aiheuttaa ohutsuolen limakalvolle.
Käden infektiot.
Ravinto. Proteiinit Proteiinin lähteet : Kananmuna, Liha, Kala, ja monista palkokasveista. Suomalainen proteiinisuositus on 10%-20% ravinnosta Proteiini.
VATSAKIPU JA RUUANSULATUSVAIVAT. YLEISTÄ VATSAVAIVOISTA OHIMENEVÄT VATSAKIVUT OVAT IHAN NORMAALEJA JOKAISELLA IHMISELLÄ JOIDEN TAKIA EI KANNATA MENNÄ.
Vrt. Tartuntatautien osuus kuolinsyynä…
Tyypin 2 eli aikuistyypin diabeteksen lääkehoito
Lääkeaine Kemia.
Ruoansulatus-elimistön rakenne ja toiminta
Nestetasapaino.
Eläimen aineenvaihdunta
AKUUTTI TULEHDUS ja KUDOSVAURIO
Ruuansulatus Ihminen koostuu: vedestä, noin 63% painosta
Verensokerin säätely Veren glukoosi on pääasiallinen solujen energianlähde Elimistömme pyrkii pitämään verensokerin mahdollisimman tasaisena Säätely tapahtuu.
Proteiinit.
Ummetuksen lääkehoito
Syöpää aiheuttavia elintapoja
Ravinto ja liikunta Urheilijan tai terveysliikuntaa harrastavan ihmisen haaste ravinnossa on löytää ruokavalioon sopiva energian määrä.
Haihtuminen.
Mikrobeja on kaikkialla mutta niitä ei näe paljain silmin
SYÖPÄ.
Ruokamyrkytykset.
Kivunhoito ja Kipulääkkeet
II Elimistön rakenne ja toiminta
RAVITSEMUSHOITO LAPISSA ravitsemusterapeutin palvelujen saatavuus
Ummetuksen lääkehoito
Avanteen hoidon perusteet
Esityksen transkriptio:

Canikur® tabletit ja rakeet Apua ripuliin Canikur® tabletit ja rakeet

Koiran ja kissan ruuansulatus Osat: Suu, ruokatorvi, mahalaukku, ohutsuoli, paksusuoli. Mahasuolikanavan toiminnan tarkoituksena on ruuansulatus ja aineenvaihdunnalle tarpeellisten ravintoaineiden imeytyminen.

Mahalaukku Mahalaukun seinämä muodostuu limakalvosta, jonka tehtävänä on suojata mahalaukkua mahahapon ja ruuansulatusentsyymien vaikutukselta sisältää myös soluja, jotka erittävät mahahappoa ja ruuansulatusentsyymeitä Mahalaukun seinämän solujen uusiutuminen on nopeaa ja tapahtuu noin 3-4 päivän syklissä.

Suolisto Suolten sisäpintaa peittää limakalvo, joka muodostuu suolinukaksi kutsutuista rakenteista esim. virukset vaurioittavat suolinukkaa, jolloin nesteen ja elektrolyyttien normaali imeytyminen häiriintyy

Suolisto Ohutsuolen tehtävänä on huolehtia rasvojen, hiilihydraattien ja proteiinien imeytymisestä. Paksussa suolessa otetaan takaisin nestettä. normaali uloste sisältää 75 % vettä ja 25 % kiinteää materiaalia Ravinnossa olevista rasvoista imeytyy jopa 95 %. Riippumatta ruuan sisältämän rasvan määrästä ulosteessa olevan rasvan määrä on jokseenkin vakio eikä ole peräisin ruuasta vaan paksusuolen alueen toiminnasta.

Ripuli Ripuli on ulostetta, jonka nestepitoisuus on normaalia suurempi suoliston kyky säädellä nesteen ja kiinteän aineen pitoisuutta ulosteessa on häiriintynyt Ripuli voi syntyä eri mekanismeilla. Kun ripuli muuttuu tummaksi, on joukossa ruuansulatuskanavan alkupäästä vuotavaa verta – punainen veri tulee loppupäästä jos eläimellä on runsaasti verta ulosteessa tai uloste on tummaa > eläinlääkäriin! Ripulin syntymekanismit ovat a) vähentynyt takaisinotto (osmoottinen ripuli) b) ionien liiallinen eritys (hypersekretorinen ripuli) c) kohonnut läpäisevyys (sekretorinen ripuli) d) epänormaali motiliteetti Osmoottinen ripuli: suolessa on ainesosia, tavallisimmin imeytymättömiä hiilihydraatteja, jotka muuttuvat paksusuolessa orgaanisiksi hapoiksi, jotka pidättävät nestettä. Sekretorinen ripuli: Nestettä ja elektrolyyttejä virtaa suolen lumeniin. Syinä mm. epänormaalisti toimiva kuljetus. Eksudatiivinen ripuli: Limakalvovaurio johtaa limakalvon läpäisevyyden kasvuun. Motilitettin häriöt: Harvoin primaari syy, vaan ripuli johtuu yleensä häiriintyneestä nesteen ja ionien kuljetuksesta suolen limakalvolla ja motiliteetin häiriöt ovat sekundaarinen tapahtuma, kun suolen sisällön määrä ja nestepitoisuus nousee.

Tavallisimmat akuutin ripulin syyt Ylensyönti ja hotkiminen Infektiot – virukset ja bakteerit Loiset - alkueläimet ja pyörömadot Huonolaatuinen, pilaantunut ruoka tai juoma Ruoka-aineyliherkkyys Stressi Ripuli on oire jostakin perussairaudesta

Infektiot Virukset Bakteerit parvovirus coronavirus rotavirus Salmonella spp. Clostridium perfringens E. coli Campylobacter jejuni Yersinia enterocolitica Parvovirus vaurioittaa suolinukkaa kaikkein syvimmältä, jolloin koko suoliston limakalvo vaurioituu.

Loiset Pyörömadot Alkueläimet hakamato, piiskamato ja suolinkainen Giardia Trichomonas Kokkidit Loiset voidaan tutkia ulostenäytteestä. Giardian varmistamiseksi ulostenäyte on tutkittava 10 min kuluessa sen ottamisesta.

Stressi Akuutin stressin tiedetään vaikuttavan mahasuolikanavan toimintaan mahalaukussa limakalvovauriot > mahahaava lisääntynyt veden ja elektrolyyttien eritys suolen alueella > ripuli vaikutus välittynee stressihormonien kautta (ACTH, kortisoli, serotoniini) Tiedetään, että stressi vaikuttaa mahasuolikanavaan ja sen toimintaan hermoston ja sisäerityksen kautta. Stressi aiheuttaa sympaattisen hermoston aktivaation, joka johtaa muutoksiin paikallisessa verenkierrossa (suonien supistuminen ja staasi). Mahalaukussa tapahtuu stressin vaikutuksesta haavautumista, jota voi esiintyä myös ohutsuolen alkupäässä. Stressihormoni kortisolin oletetaan olevan haavautumien synnyn taustalla sillä glukokortikoidien on todettu heikentävän mahasuolikanavan limakalvoa. Haavaumat ovat yleensä limakalvon pinnalla tai ulottuvat mahalaukun lihaskerrokseen saakka. Pahimmillaan haavauma voi olla koko mahalaukun seinämän läpäisevä (perforaatio). Koiralla stressin aiheuttama ulseraatio lienee aika tavallinen, mutta harvoin raportoitu löydös. Jopa 48,5 %:lla pitkänmatkan (1100 mailia) kisaan osallistuneista koirista oli ulseraatio erään tutkimuksen mukaan, jonka esiintymistä saatiin vähennettyä H2-salpaajalla, jolla esiintymistä saatiin selvästi vähenemään, mutta sivuvaikutuksena ripulien määrä nousi. Lieneekö taustalla mahahapon vähentyneestä tuotannosta aiheutuva bakteerien kulkeutuminen suoleen tai ruokamassan sulamattomuus happovaikutuksen puuttuessa. Mahalaukun hidastunutta tyhjenemistä rasituksen seurauksena on todettu niin ihmisillä kuin koirillakin. Sama vaikutus on myös runsasrasvaisen ruuan nauttimisella. Kun ruokamassa pysyy pitkään mahalaukussa, erittää mahalaukku aina enemmän happoa, joten mahtaako useat rasvaiset annokset olla oikea tapa hoitaa asia?

Stressi Stressori voi olla Stressi altistaa sairauksille mikä tahansa muutos koiran olosuhteissa tai ympäristössä esim. kuljetus kuinka hyvin koirat on totutettu muutoksiin? Stressi altistaa sairauksille heikentää vastustuskykyä mm. lymfosyyttien toiminnan heikkenemisen kautta piilevät infektiot pääsevät aiheuttamaan kliinisen sairauden Mm. porsaiden vieroitusripulia tutkittaessa on todettu, että stressi vaikuttaa porsaiden kykyyn vastustaa patogeenien bakteerien ja virusten vaikutusta. Vieroitusripulin taustalla on E.colin tms. suolistopatogeenin aiheuttama kolonisaatio porsaiden suoleen. E.colia on suolessa normaalistikin, mutta stressin aiheuttama vastustuskyvyn lasku aiheuttaa vaan kielen keikahtamisen sairauden puolelle. Samantyyppinen vaikutus on todettu olevan myös kuljetuksen aiheuttamalla stressillä esim. välitysvasikoiden hengitystietulehdukset ja ripuli puhkeavat yleensä pian kuljetuksen jälkeen.

Ruokinnan vaikutus? Koira ei siedä nopeasti tapahtuvia ruokinnan muutoksia Ruuan frukto-oligosakkaridit sulavia kuituja, joilla on merkitystä paksusuolen ”hyvien” mikrobien hyvinvoinnille Probiootit suolen oikeaa mikrobitasapainoa tukevia mikrobeja - ihmisillä mm. Gefilus-tuotteet ongelmana saatavuus – koiran omista normaaliflooran mikrobeista tehtyä valmistetta ei ole olemassa Ruoka-aineallergiat tavallisia aiheuttaa ripulioireita eliminaatiodieetti

Ripuli hoito Oireenmukainen hoito Ripulin aiheuttajan hoito nesteytys elektrolyyttitasapainon korjaus paasto ja sitä seuraava kevyt ruokinta ravintolisien käyttö suolen motiliteettiin vaikuttavat lääkkeet antikolinergit, spasmolyytit ja analgeetit Ripulin aiheuttajan hoito loishäätö, antibiootti, alkueläimiin tehoavat lääkkeet, erityisruokavalio tai muun primaarin sairauden hoito Tulehduskipulääke ei ole paras mahdollinen hoito ripuliin tai oksenteluun (lisää verenvuototaipumusta ja estää myös hyvän prostaglandiinin synteesiä). Nesteytys elektrolyyttejä sisältävillä valmisteilla. Paasto-ohjeet. Motiliteetiin vaikuttavat lääkkeet: lopermidi ja vismuttisubsalisylaatti. Antikolinergit, spasmolyytit: Buscopan comp vet koiralle 1-2,5 ml. Spasmolyytti + analgeetti: Litalgin

Stressiripulin esiintyminen 370 tervettä koiraa tarkkailtiin kolmen kisan aikana (Allgäu). Koirista kerättiin ennakkoon seuraavat tiedot ruokinta (kuivamuona, kuivamuona veden tai lihan joukossa) juominen ennen kisaa (n. 30 min ennen kisaa > enemmän ripulia) treenaus ulostenäytteistä tutkittiin loiset Ripulin esiintyminen kokeen aikana oli 18,1%. Grandjean D., Recueil de Médecine Véterinaire, 1992;168;5;323-329

Jatkotutkimus Kaikki ne tiimit, joiden koirilla oli esiintynyt stressiripulia ensimmäisessä tutkimuksessa otettiin jatkotutkimukseen – yhteensä 224 koiraa. Näistä puolet (112 koiraa) sai Canikur® tabletteja ennen kuljetusta sekä kahtena päivänä ennen kisaa annoksella 1 tabletti/10 kg.

Tulokset

Canikur® sisältää Elektrolyytit ja glukoosi korjaa elektrolyyttivajetta Lesitiinillä päällystetty sitoo ripulia ylläpitäviä sitruspektiini bakteereita Sepioliitti ja kaoliini suojaa suolta ja absorboi toksiineja Riisitärkkelys ravintolisä

Canikur®