Tekijä: lehtori Zofia Bazia - Hietikko

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Tietojärjestelmistä 1. Termejä  Data  usein luonteeltaan kvantitatiivista  helppo siirtää, jäsentää ja tallentaa koneisiin  tietokone käsittelee dataa.
Advertisements

Yhteistyö elinkeinoelämän kanssa: Opettajien kehittämiä malleja Anne Laajaniemi Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta.
Myötäilta I materiaali
Fysiikka 1ov KKO Liiketalous tekijä lehtori Zofia Bazia-Hietikko.
Kertausmateriaali peruskielioppiasioista opiskelijalle itsenäiseen työskentelyyn tai opettajajohtoiseen kertaukseen © Annika Kirkkomäki/Elitgruppen ©
INTERNET MEDIANA Pääpiirteitä
Fysiikka, 1ov KSTO *Tarkoituksena on tuoda esille, että fysiikka on osa arkipäiväämme siksi opiskeltavat asiat kytketään tuttuihin käytännön tilanteisiin.
KEMIA T1.
Lajittelupeli Catering-ala.
VoIP-Puhelin • Voice over IP • Tutkittiin jo 1970-luvun lopulla • Ongelmana liian heikko suorituskyky • Innostus heräsi uudelleen luvulla, jolloin.
Wikitellen Edupoli-Factian somekoulutus Tuija Marstio.
Kemia 1ov sosiaali- – ja terveysala
Kemia, luento1 lisämateriaalia
Hotelli- ja ravintola-ala
Olisiko oppineesta rotasta astronautiksi avaruuslennolle Marsiin?
Alkuaine, yhdiste vai seos?
Ohje PowerPoint esityksen tekoon
Keuhkot ja hengitys Mankkaan koulu Helena Rimali -
Energia ja ympäristö verkkokurssi 1ov.
Aurinkomalli - rakenne, energiantuotanto ja kehitys Perustuotanto: protoneista heliumia (klikkaa vaiheet esiin):
Kaisa Tuomisto TU08S1E  Tutkimuksen tavoitteet  Käytetyt hakusanat ja osumat  Linux  Tietolähteiden vertailua  Yhteenveto  Viitteet.
Hyödynnä nettiä historiassa ja yhteiskuntaopissa.
Palaminen Esimerkki tehtävä Nimi……. Luokka…...
Oppia ikä kaikki - Työkaluja yhteisöllisyyden kehittämiseen syksy 2014
Matematiikka1 1ov Matematiikka 1 1 ov.
Verkkoympäristöt lähiopetuksen rinnalla/tukena
KEMIA lisämateriaalit
Lajittelupeli Graafinen ala.
Kemiallista kielioppia!
Cmap-tools opetus käyttö kongnitiivinen merkitys.
Visuaalisen ammattilaisen esitys Verkkokurssi Tiedosto 1 Kurssin rakenne.
Tuotanto ja hoitaminen Anu kopra & Kirsti Laakso hokl 2001
Harjoituksissa tehdään digitarina
MAT 3 1 ov.
Tytöt teknologian taitajiksi
Lajittelupeli Rakennusala.
ROT
WWW-sivuston tekeminen: n SUUUNNITTELE aina ensin:
 Ilmoittautuminen uusintakuulusteluun wilmassa ”Tentit”-osiossa  Uusintapäivät: ja klo alkaen. Uusintakokeesi sijoitetaan.
Energia ja ympäristö verkkokurssi 1ov.
Muovien kierrätys.
Pornaisten OPS-veso mika waltarin koululla
Proteiinien tehtävät elimistössä
Fotosynteesi.
Teemana oppimisprosessin aktivointi – sulautuvan opetuksen mahdollisuudet Kati Vilonen Aalto-yliopiston Kemian tekniikan korkeakoulu.
Metalliseoksia.
Oppimisryhmien kuulumisia. Oppimisryhmät Ryhmä 5 Tehotytöt Team Trinity Rämmät JASS Team 75% Integrointi-pantterit.
SÄHKÖTURVALLISUUS By: Emilia, Jaana, Janita, Mikko, Tomas.
Fysiikan ja kemian sanaston luomiseen ja käsitteiden selventämiseen tähtäävä harjoitus. VUOSILUOKILLE 7-9 OTSO JARVA, SAARNILAAKSON KOULU AVAINSANAT Euroopan.
KE2 Jaksollinen järjestelmä ja sidokset. 13. Jaksollinen järjestelmä Alkuaine on aine, joka koostuu atomeista, joilla on sama protonien määrä Alkuaine.
PowerPoint Esitysgrafiikkaohjelma. Esitysgrafiikka ohjelmaa voi käyttää moniin eri tarkoituksiin  Tärkein on ehkä suullisen esityksen täydentäminen.
BI1 - Eliömaailma.
Kulutuksesta kestävään ja vastuulliseen kuluttamiseen
Fysiikka, 1ov KSTO *Tarkoituksena on tuoda esille, että fysiikka on osa arkipäiväämme siksi opiskeltavat asiat kytketään tuttuihin käytännön tilanteisiin.
Tekijä: lehtori Zofia Bazia - Hietikko
Kemia 1ov sosiaali- – ja terveysala
Fysiikka 1ov KKO Liiketalous tekijä lehtori Zofia Bazia-Hietikko.
Lukion kemia 3, Reaktiot ja energia
Yhteistyö elinkeinoelämän kanssa: Opettajien kehittämiä malleja
Tiivistelmä 5. Alkuaineet
Kovalenttinen sidos ja metallisidos
Kemialliset yhdisteet
I AINEET YMPÄRILLÄMME Kemia on … Aineen eri muodot Maailmankaikkeus
ILMA Emma ja Vilma 5B.
Metallit Rauta Kupari Alumiini Nikkeli Sinkki Litium Kromi Lyijy Tina
1.Kemiaa kaikkialla Kemia on kokeellinen luonnontiede, jossa tutkitaan aineiden ominaisuuksia, rakennetta ja aineiden välisiä reaktioita Tutkimuksia tehdään.
Oman alani blogit Onko minun alallani opiskelijoita, ammatinharjoittajia ja harrastajia, jotka bloggaavat? Millaisia oman alani blogeja netistä löytyy?
Elinympäristömme alkuaineita
Millainen on kemian mikromaailma
KEMIA 1osp Tekijä lehtori Zofia Bazia-Hietikko.
Esityksen transkriptio:

Tekijä: lehtori Zofia Bazia - Hietikko Kemia liiketalous 1ov Tekijä: lehtori Zofia Bazia - Hietikko

Kurssin sisältö ja tavoitteet Joka päivä markkinoille tulee uusia tuotteita sekä erilaisia materiaaleja, jotka ovat kestävämpiä ja ympäristöystävällisempiä, usein OLET kuulut ,että KEMIA ON KAIKKIALLA http://opettajatv.yle.fi/teemat/aine/20/109/m14944/Ihminen+ja+elinymp%C3%A4rist%C3%B6+%28KE1%29 –katso video Kurssin tarkoituksena on autaa ymmärtämään yllä mainitun asioiden merkitystä sekä tuoda esille, että kemia on osa arkipäiväämme, siksi opiskeltavat asiat kytketään tuttuihin käytännön tilanteisiin. Tuleville liiketalouden ja tietotekniikan alan työtekijöille on olennaista tieto eri materiaalien ominaisuuksista ,niiden valmistamisesta ja tulevaisuuden haasteista.

Ohjeet opiskelijalle Onnea omapolun opiskeluun! Etsi tarvittavat tiedot Internetistä tai muusta opetusmateriaalista Työstä asiat ja aiheet dioissa ja tee niistä sopiva kokonaisuus (esim.PowerPoint ) Tee lisäksi tehtäviä kurssin lopussa Muista, että tiedon hankinta on oppimisprosessi !!! Etsi ja valitse tiedot harkitusti ja asianmukaisesti Tekstin lisäksi käyttä kuvia, animaatioita asian tukemiseksi Jotkut diat ovat informatiivisia, esim 5,7,11,13,19,23 - oppi sisältö, katso linkit Onnea omapolun opiskeluun!

Mikä on atomi. http://opettajatv. yle Tehtävä 1 Atomin rakenne Lue ja vastaa kysymyksiin http://www.edumol.fi/kemia/3_atomi.html#&panel1-3 Tee harjoituksia 1-3 osoitteessa http://www02.oph.fi/etalukio/opiskelumodulit/kemia/kemia1/atomikeh.html

Aineiden jako eri ryhmiin http://www. edu. helsinki

Tehtävä 2 Mitkä seuraavista aineista ovat a)alkuaineita, b) kemiallisia yhdisteitä, c) seoksia hiilidioksidi CO2 pakokaasu CO metalliromu vesi H2O suola NaCl kupari hiekka bensiini

http://opettajatv. yle http://opettajatv.yle.fi/teemat/aine/677/679/m1677/Alkuaineet+ja+jaksollinen+j%C3%A4rjestelm%C3%A4

Tehtävä 3 - Alkuaineet http://www2. hs Mitkä ovat metallien puolimetallien epämetallien ominaisuuksia? http://opettajatv.yle.fi/teemat/aine/20/112/m296/Metallit+ja+materiaalit+%28KE4%29 katso video Etsi tiedot tärkeimmistä alkuaineista ja niiden ominaisuuksista Esim: rauta, tyyppi, happi, hiili, kupari, uraani, vety

Tehtävä 4 Kemiallinen reaktio - palaminen Mitä on palaminen ? Paloturvallisuus –miten toimit tulipalon sattuessa? Luokittele erilaisia sammutusvälineitä Selvitä auton katalysaattorin toiminta Miksi teiden suolausta kannattaisi vähentää? Mitkä ovat ”inhibiittorit” ja mihin niitä käytetään?

Tehtävä 5 – vesi ainutlaatuinen aine 0. Katso video http://opettajatv.yle.fi/teemat/aine/20/109/m14928/Ihminen+ja+elinymp%C3%A4rist%C3%B6+%28KE1%29 1.Perustele miksi vesi  on erikoisasemassa  kaikkien muiden yhdisteiden joukossa? 3.Millaisiä  erikoisominaisuuksia sillä on ? 4. Kuinka vesi puhdistetaan vedenpuhdistuslaitoksessa? http://opettajatv.yle.fi/teemat/aine/20/111/m855/Reaktiot+ja+energia+%28KE3%29 6. Mistä alkuaineista vesimolekyyli koostuu ? 7.Keksi mahdollisimman monta asiaa/toimintoa, joissa käytät vettä viikoittain ? 8. Mitä on piilovesi ? http://akva.tky.fi/vesijalanjalki/kasitteet.html http://fi.wikipedia.org/wiki/Vesi

http://koulut.tampere.fi/materiaalit/opso/hh/rakenne.html

Orgaaniset yhdisteet http://www2.edu.fi/etalukio/kursseja/kemia1/page.php?orgyhdisteet Katso video tai etsi Internetistä tiedot http://opettajatv.yle.fi/teemat/aine/20/109/m854/Ihminen+ja+elinymp%C3%A4rist%C3%B6+%28KE1%29 Nikotiini C10H14N2 Vastaa sitten; Mitkä ovat orgaaniset aineet ? Niiden yleiset ominaisuudet?

Fotosynteesi https://www.youtube.com/watch?v=yM8a2uBA5ok

Tehtävä 6 - esittele hiilen kierto Suomalaisessa talousmetsässä http://www.metsavastaa.net/hiilen_kiertotuotantoketjussa

Tehtävä 7- Elintarvikkeiden kemia http://www. helsinki Miksi elintarvikkeita pitää valvoa? Mitä on lisäaine? E-koodi? Mikä niiden tehtävä on? Anna esimerkit ympäristömyrkyistä Mikä erottaa luomutuotteen tavallisesta tuotteesta? Millaisia luomumerkkejä on olemassa? Miten valvotaan luomutuotteiden tuotantoa? Mitkä ovat Tullilaboratorion tehtävät? www.tulli.fi

Tehtävä 8- Tuotetietous 1 Tehtävä 8- Tuotetietous 1.Tutustu johonkin elintarvikepakkaukseen, etsi siitä kaikki vaaditut pakkausmerkinnät 2.Milloin käytetään merkintää ”viimeinen käyttöpäivä” ja milloin merkintää ”parasta ennen”? 3.Mitkä ovat viranomaisten valvomia ympäristömerkkejä ja mitä ne tuotteista kertovat? 4.Mitkä tuotteet merkitään energiamerkillä? Mitä asioita siitä selviää? 5.Mitä merkintä CE kertoo tuotteesta?

Polymeerit ja muovit Tehtävä 9 DNA on biopolymeeri 1.Mitä ovat polymeerit?  2.Esittele polymeerin rakenne sekä luokittelu 3.Polymeerien ominaisuuksia 4.Muovi –mistä tehdään? jakelu? 5. Muovien ominaisuuksia 6.Muovien käyttö 7.Kumi – mistä tehdään? ominaisuuksia? käyttö? 7.Muovit ja polymeerit elektroniikassa /omalla alalla  hyödyllisiä linkkejä  http://www02.oph.fi/etalukio/opiskelumodulit/kemia/kemia2/polymeeri.html http://fi.wikipedia.org/wiki/Polymeeri http://polymerik.pp.fi/pdf/Osa1-Polymeerit.pdf sekä google.fi kuvasto

Tehtävä 10 - Jätteiden lajittelu ja keräys http://www. helsinki 1.Kuinka jätteiden esilajittelu tulee tehdä?    2.Kuinka "Ekorosk" huolehtii jätteistä?  3.Selvittele ongelmajätteiden syntyä kotona (millaisia ?).  4.Millaiaia tyypillisiä jätteitä syntyy omalla toimialallasi? 5. Kuinka huolehdit työturvallisuudesta ongelmajätehuollossa? http://www.ekorosk.fi/ http://www.ekokem.fi/ http://www.oil.fi/

Tuotteen ekologisuus

Tee lyhyt esitelemä aiheesta ”Valitaan ekologisia ja reiluja tuotteita” http://www.vihreapolku.info/kestava_kehitys/parempia_valintoja_-_turkulaisen_toiminta-_ja_kulutusopas/valitaan_ekologisia_ja_reiluja_tuotteita

Nokia -puhelimen raaka-aineet Matkapuhelimen valmistus kuormittaa ympäristöä Kännykät aiheuttavat yhä suuremman jäteongelman Mikä vinkit voi antaa EKO- ostajalle? http://www.kuluttajavirasto.fi/fi-FI/eko-ostaja/kodin-elektroniikka/matkapuhelimet/

Tehtävä 11 http://wwf.fi/yritykset/greenoffice/mika-green-office/ Mikä on toimistolle tarkoitettu Green Office ohjelma?

Katso ja kuuntele http://www.youtube.com/watch?v=Z492NKa1tqo

Kiitos  olit ahkera – kurssi on valmis Tarkista Korjaa Lisää jotakin tarvittaessa