Uudet itu- ja raakamaitosäädökset Ajankohtaista laboratoriorintamalla 9.10.2013 Pirjo Korpela Evira, Valvontaosasto Elintarvikehygieniayksikkö Ajankohtaista laboratoriorintamalla 9.10.2013
Itujen tuotanto oma säädöspaketti johtuu vuoden 2011 laajasta EHEC-epidemiasta tuli voimaan 1.7.2013 itujen tuotanto jatkossa elintarvikevalvontaviranomaisen hyväksynnän vaativaa alkutuotantoa vaatimuksia tuotantotiloille, siementen ja itujen jäljitettävyydelle ja tuonnille, sekä itujen mikrobiologisille tutkimuksille Ajankohtaista laboratoriorintamalla 9.10.2013
Itujen tuotanto/määritelmät Idut ovat idätettyjä siemeniä, joiden sato korjataan ennen varsinaisten lehtien kehittymistä. säädökset eivät koske versoja Erä on saman lajin ituja tai itujen tuotantoon tarkoitettuja siemeniä, jotka lähetetään yhdestä paikasta toiseen samaan aikaan. myös pakatut siemensekoitukset, jotka on tarkoitettu idätettäviksi yhdessä Ajankohtaista laboratoriorintamalla 9.10.2013
Itujen tuotanto/jäljitettävyys Jäljitettävyystiedot säädös (EU) N:o 208/2013 mitä siemeniä ovat (oltava myös kasvin taksonominen eli latinankielinen nimi) Määrä Lähettäjä ja vastaanottaja Eräviite ja päivämäärä Tiedot päivitettävä aina, kun eriä vastaanotetaan tai lähetetään Jäljitettävyystietoja on säilytettävä osana alkutuotannon kirjanpitoa vuoden ajan itujen toimittamisesta kulutukseen (alkutuotantoasetus 1368/2011) Ajankohtaista laboratoriorintamalla 9.10.2013
Itujen tuotanto/tuonti Tuotaessa kolmansista maista on itujen tai siementen mukana oltava asetuksen (EU) N:o 211/2013 mukainen todistus Todistuksessa vakuutetaan, että tuotanto-olosuhteet, jäljitettävyys, mikrobiologinen laatu, sekä itujen ollessa kyseessä tuotannon hyväksyntä ovat asetusten vaatimusten mukaisia Kopio todistuksesta toimitettava siementen vähittäispakkaajalle, idättäjälle ja tuonti-itujen käsittelijälle asti Ajankohtaista laboratoriorintamalla 9.10.2013
Idättämön hyväksyminen uuden idättämön haettava hyväksyntää kunnan elintarvikevalvontaviranomaiselta jo toiminnassa olevat on rekisteröity elintarvikehuoneistoiksi ja voivat jatkaa toimintaansa ilman erillistä alkutuotannon hyväksyntää valvojan kuitenkin todettava uusien vaatimusten täyttyminen täytettävä yleisen elintarvikehygienia-asetuksen (EY) N:o 852/2004 liitteen 1 ja uuden ituasetuksen (EU) N:o 210/2013 vaatimukset Ajankohtaista laboratoriorintamalla 9.10.2013
Itujen tuotannossa käytettävä vesi vaatimus alkutuotantoasetuksessa 1368/2011 siementen pesuun, itujen kasteluun ja kasvatukseen sekä tuotteiden, pintojen, laitteiden ja välineiden puhdistamiseen ja huuhteluun käytettävä vesi STM-asetuksen 401/2001 pienten yksiköiden talousveden laatuvaatimukset – liitteen II mukaiset tutkimukset – vähintään kolmen vuoden välein ryhdyttävä toimenpiteisiin veden laadun parantamiseksi, jos vesi ei täytä laatuvaatimuksia ja jos raja-arvosta poikkeaminen voi vaarantaa toimijan tuottaman elintarvikkeen turvallisuuden. Ajankohtaista laboratoriorintamalla 9.10.2013
Mikrobiologiset vaatimukset itujen tuotannossa mikrobikriteeriasetus 2073/2005 salmonella liite I kohta 1.18 ja STEC, 6 eri serotyyppiä, O157, O26, O111, O103, O145 ja O104:H4, ei esiinny/25 g uusi vaatimus liitteen I kohta 1.29 tai jos tutkitaan itujen huuhteluvettä ei esiinny/200 ml menetelmä ISO/TS 13136 salmonella- ja STECvaatimuksia ei sovelleta, jos siemeniä tai ituja käsitelty mikrobeja tuhoavalla käsittelyllä (kuumennus) siementen käyttöönottotestaus + näyte vähintään 1 krt/kk tietyin edellytyksin vapautus käyttöönottotestauksesta http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/alkutuotanto/kasvikset/itutuotanto/itujen+tuotannon+mikrobiologiset+vaatimukset/ Ajankohtaista laboratoriorintamalla 9.10.2013
Mikrobikriteerit, jatkoa Listeria – sellaisenaan syötävä elintarvike liite I kohta 1.2. tai 1.3 suositus: liite 5 kohta 1.2 4 – 12 näytettä/v, kun myyntiaika 5 vrk tai enemmän suositus liite 5 pintapuhtausnäytteenotto Ajankohtaista laboratoriorintamalla 9.10.2013
Pienimuotoinen itujen tuotanto kun tuotanto 1258/2011 2 § kohta 1) suoraan kuluttajille alle 10 000 kg/v 3 § kohta 1) paikalliseen vähittäismyyntiin alle 10 000 kg/v tarjoilupaikan keittiössä omille asiakkaille tarjoiltavaksi ei alkutuotannon hyväksymisvaatimusta ei uusia jäljitettävyysvaatimuksia ei mikrobiologisia vaatimuksia kuitenkin kiinnitettävä huomiota ristikontaminaation estoon Ajankohtaista laboratoriorintamalla 9.10.2013
Itutuotannosta Evira.fi -sivuilla http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/alkutuotanto/kasvikset/itutuotanto/ Ajankohtaista laboratoriorintamalla 9.10.2013
Raakamaidon myynti Raakamaidon ja -kerman markkinoille saattamisesta saa säätää kansallisesti (EY) N:o 853/2004 art. 10 kohta 8a) 1258/2011 2 § kohdat 4 ja 5 myynti tilalta suoraan kuluttajille alkutuotantona 2500 kg/v raakamaitoa ja 2500 kg/v ternimaitoa 1258/2011 3 § kohta 3 alkutuotantona saa toimittaa jäädytettyä ternimaitoa paikalliseen vähittäismyyntiin 2500 kg/v Ajankohtaista laboratoriorintamalla 9.10.2013
Säädösmuutokset voimaan 1.1.2014 alkutuotantoasetuksen 1368/2011 muutos salmonellan vastustamisasetuksen 432/2011 muutos uusi raakamaitoasetus Ajankohtaista laboratoriorintamalla 9.10.2013
Uusi raakamaitoasetus voimaan 1.1.2014 jatkossa laitoshyväksyntä tarvitaan, jos pakataan raakamaitoa ja toimitetaan vähittäismyyntiin tai jäädytettyä ternimaitoa toimitetaan vähittäismyyntiin >2500 kg/v muuten suoraan kuluttajille yli 2500 kg+2500 kg myyviltä maidontuotantotiloilta vaaditaan jatkossa elintarvikehuoneistoilmoitus ei määrärajaa myytävälle raakamaidolle myynti ostajan omaan astiaan Ajankohtaista laboratoriorintamalla 9.10.2013
Ostajalle jatkossa kuluttajainformaatiota vaatimus koskee alkutuotantoa, elintarvikehuoneistoja ja laitoksia ei koske ternimaitoa uudistuksen tärkein riskinhallintakeino kirjallisesti tieto siitä, että tuote on raakamaitoa tuote saattaa sisältää tautia aiheuttavia mikrobeja riskiryhmien ei tule nauttia kuumentamatta riskiryhmiä ovat lapset, vanhukset, raskaana olevat ja henkilöt, joilla vakava perussairaus + kuljetus- ja säilytyslämpötila ja viimeinen käyttöpäivä (2 vrk tai jos pidempi, säilyvyyskokeet) Ajankohtaista laboratoriorintamalla 9.10.2013
Raakamaitona myytävän maidon on täytettävä E-luokan solu- ja bakteeripitoisuusvaatimukset koskee alkutuotannosta lähtevää maitoa, joka myydään alkutuotannosta, elintarvikehuoneistosta tai laitoksesta raakamaitona lehmänmaito: somaattiset solut 250 000 kpl/ml lehmän- ja vuohenmaito: pesäkemäärä 30 ºC 50 000 pmy/ml Omavalvonnan kuvaus oltava Ajankohtaista laboratoriorintamalla 9.10.2013
Raakamaidon myynti elintarvikehuoneistosta Omavalvonnassa oltava näytteenotto- ja tutkimussuunnitelma, ei koske ternimaidon myyntiä Lantanäytteet ennen myynnin aloittamista ja sen jälkeen kerran vuodessa/naudat salmonella + STEC O157 Raakamaidosta patogeenimääritykset ohjeellinen näytteenottotiheys riippuu myyntimäärästä lehmänmaito: listeria, kampylo, STEC O26, O103, O111, O145 ja O157 – siirtymäaikana enterobakteerit vuohenmaito: listeria, salmonella Ajankohtaista laboratoriorintamalla 9.10.2013
Raakamaidon myynti laitoksesta Samat lantanäyte- ja maidon patogeenitutkimusvaatimukset kuin elintarvikehuoneistoilla Pakattava yhden tilan maitoa, eri tilojen maitoa ei saa sekoittaa keskenään Ajankohtaista laboratoriorintamalla 9.10.2013
Vaatimukset laboratorioille Eristetyt STEC-, kampylo- ja salmonellakannat varmistukseen Eviraan Kuukausittainen raportointivelvoite Eviraan joko tehdyistä tutkimuksista tai näytekohtaisesti Ajankohtaista laboratoriorintamalla 9.10.2013
Ohjeistukset Maitohygienialiitto valmistelee hyvän käytännön ohjetta myyntiin tarkoitetun raakamaidon tuotannolle ohjeen lakisääteinen arviointi Evirassa Evira valmistelee raakamaidon myynnin valvontaohjetta lausunnolle marraskuussa Ajankohtaista laboratoriorintamalla 9.10.2013
Raakamaidosta Eviran sivuilla http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/alkutuotanto/elaimista+saatavat+elintarvikkeet/maito/ Ajankohtaista laboratoriorintamalla 9.10.2013