Uudet itu- ja raakamaitosäädökset

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
OMAVALVONTA Kuvat: Ruokatieto / Tapio Tuomela
Advertisements

Rakennetukien kesäpäivät Ajankohtaista rakennetukien myönnöstä Kouvola Sanna Koivumäki.
Katsaus suhdanne- ennusteisiin Arto Laesvuori.
ELINTARVIKKEIDEN ULKOMYYNTI JA SUURET YLEISÖTILAISUUDET
Eläimistä saatavia elintarvikkeita ennen vähittäismyyntiä käsittelevät elintarvikehuoneistot Keskustelutilaisuus Tieteiden talo Maaria Hackzell.
Lelujen turvallisuudella ei leikitä • Joululelujen 15. vuosittainen markkinavalvontaprojekti • Ensimmäisiä leluprojekteja toteutettiin jo 70-luvulla •
Asta Koivisto | Joululeluprojekti Tulokset.
PAKKAUSMERKINNÄT KERTOVAT TUOTTEISTA
Lähetepohjat Tarvitaan useita eri lähetepohjia.
1 EU:n tuki ystävyyskuntatoiminnalle 2006 ehdotuspyyntö ja tulevaisuuden perspektiivit Helsinki, Risto Raivio johtava hallintovirkamies.
Elintarvikkeiden käsittely ja myynti alkutuotannon yhteydessä
LUONNONKIVISEMINAARI 2010 Pirjo Kuula-Väisänen, TTY
Rajanveto: alkutuotanto – elintarvikehuoneisto 3. 2
Elintarvikehuoneiston rekisteröinti
LOUNAFOOD PIENEN ELINTARVIKEYRITTÄJÄN TUKENA
Energiavuosi 2013 Kaukolämpö
Uusi elintarvikelaki ja kala-ala
ATTRIBUUTTITARKASTUS
Talousveden laatuvaatimukset
Lämpötilahallittavien elintarvikkeiden kuljetukset ja ATP-sopimuksen soveltaminen Lappeenranta Ensisaapumistoiminta Ylitarkastaja Britta Wiander.
Toimijoiden roolit väitteiden hyväksymisessä ja käyttämisessä Ravitsemus- ja terveysväiteseminaari , Evira, Helsinki Neuvotteleva virkamies Anne.
Arja Vuorinen Lannoitevalmistejaosto
Maataloustukien täydentävät ehdot Viherryttämistuki
EY-lannoitteiden ja kalkitusaineiden markkinoille saattaminen
Verkkopankin käytettävyys
Nuorten ohjaajien palaveri Muuramen Yritys ry Jalkapallojaosto
Elinkeinopoliittinen mittaristo 2014 Pelkosenniemi 1.
Elinkeinopoliittinen mittaristo 2014 Kemi 1. ELINKEINOPOLITIIKAN TILA 2.
*) Työttömät ilman lomautettuja Lähde: Työ- ja elinkeinoministeriön työttömyystilastot Työttömät* työnhakijat 1994–2014, syyskuu Yleisimmät.
Logistiikkaseminaari Jyväskylä, Laajavuori KULJETUSYRITYSTEN, VARASTOJEN JA TERMINAALIEN HYVÄKSYMISMENETTELY Virpi Rossi Johtava terveystarkastaja.
V V V V V V V V Kuuden suurimman kaupungin lasten päivähoidon palvelujen ja kustannusten vertailu 2009 Kuuden suurimman kaupungin lasten päivähoidon palvelujen.
H2020 avustussopimus Artiklat Sopimuskoulutus Outi Kauppinen DM#
Elintarvikkeiden kuljetus- ja logistiikkaseminaari ”teoriasta käytäntöön” Mika Jyrkönen, Valio
Elinkeinopoliittinen mittaristo 2014
1 EU:n puutavara-asetus Suomessa – Mitä, kuka, miksi ja miten? Metsäekonomistiklubin EUTR-seminaari Helsingissä , Marko Lehtosalo.
Otsikkosivu valkoisella taustalla
Koulutuksen tavoite antaa toimijoille ja valvojille tietolähteitä
VIRANOMAISTAHON ROOLI JA TEHTÄVÄ
KAAKKOIS-SUOMEN TYÖMARKKINOIDEN KATSAUS 2012  Ilmestyy piakkoin sähköisessä muodossa  Teemoina:  Väestö, työikäinen väestö, tuotanto, työllisyys, työttömyys.
Lämpötilahallittavien elintarvikkeiden kuljetukset ja ATP-sopimuksen soveltaminen Turun lääninhallituksen auditorio Osastonjohtaja Maria Teirikko.
Seinäjoki kisa A Tuomari: Tytti Lintenhofer ALO 12kyl, 4pys Kyl:
Laki sosiaalihuollon ammatillisen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista
Työttömät* työnhakijat ELY-keskuksittain *) Työttömät ilman lomautettuja Lähde: Työ- ja elinkeinoministeriön työttömyystilastot Työttömät* työnhakijat,
Maitohygienialiitto / Evira koulutuspäivä
RUUAN TURVALLISUUS SUOMALAISESSA RUOKAKETJUSSA
Biologinen turvallisuus elintarvikekuljetuksissa ja varastoinnissa Kuljetus- ja logistiikkaseminaari Veli-Mikko Niemi Maa- ja metsätalousministeriö.
Vastavuoroinen tunnustaminen VANK syysseminaari Säätytalo Leila Vilhunen.
Lämpötilahallittavien elintarvikkeiden kuljetukset ja ATP-sopimuksen soveltaminen Turku Ensisaapumistoiminta Britta Wiander Tuonti- ja markkinavalvonta.
Maatalouden vesiensuojelu ”Nitraattiasetus”
Katri Klingberg Toimijan ABC
2 2 Markkinatilanne  Raakamaito –Tuotanto noussut hieman Euroopassa. Suomessa lasku tasaantunut. Hinnat laskeneet muutamissa maissa alle tuotantokustannusten.
PL 123 (LÖNNROTINKATU 37) HELSINKI ► PUHELIN (09) ► Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus.
Helsinki Elintarvikekuljetus- ja logistiikkaseminaari Teoriasta käytäntöön Pääjohtaja Jaana Husu-Kallio Elintarviketurvallisuusvirasto Evira.
VARASTOJEN JA TERMINAALIEN HYVÄKSYMISMENETTELY Tarja Toivainen Ympäristöterveystarkastaja Kuopion kaupunki Ympäristöterveystoimisto
Energiavuosi 2014 Sähkö Energiateollisuus ry.
Kalastustuotteita koskevien dioksiinisäännösten valvontaohje & yhteinen kalastuspolitiikka – ”erä” / jäljitettävyys Silakkapaja, Naantali, Jussi.
Suomen Lääkäriliitto | Finnish Medical AssociationLääkärit Suomessa | Physicians in Finland Tilastotietoja lääkäreistä ja terveydenhuollosta 2014 Statistics.
Lämpötilahallittavien elintarvikkeiden kuljetukset ja ATP-sopimuksen soveltaminen Lappeenrannan teknillisen yliopiston auditorio
Laitosasetuksen 37/EEO/2006 uudistus Muutosehdotuksia
Tilastollisesti merkitsevä nousu Tilastollisesti merkitsevä lasku Edelliseen aineistoon KMT 2005 verrattuna* KMT Kevät06 puolivuosiaineisto KMT SYKSY05/KEVÄT06.
Laatu ammattikeittiössä
Maitohygienialiitto / Evira koulutuspäivä Raakamaidon lakisääteisten tutkimusten poikkeamailmoitukset Elintarviketurvallisuusvirasto Evira Elintarvikehygieniayksikkö.
ELINTARVIKELAINSÄÄDÄNTÖ 2012 LIHA-ALAN LAITOS Omavalvonta.
1 Pienten toimijoiden helpotukset ja raakamaidon suoramyynti Pirjo Korpela Evira
Elintarviketurvallisuusvirasto Evira Pirjo Korpela
Ruokamyrkytykset.
Tieto itää – Neuvojakoulutus Evira, Elintarvikehygieniayksikkö
Tieto itää – Neuvojakoulutus Evira, Elintarvikehygieniayksikkö
Tieto itää – Neuvojakoulutus Evira, Elintarvikehygieniayksikkö
Ajankohtaista julkisista hankinnoista
Esityksen transkriptio:

Uudet itu- ja raakamaitosäädökset Ajankohtaista laboratoriorintamalla 9.10.2013 Pirjo Korpela Evira, Valvontaosasto Elintarvikehygieniayksikkö Ajankohtaista laboratoriorintamalla 9.10.2013

Itujen tuotanto oma säädöspaketti johtuu vuoden 2011 laajasta EHEC-epidemiasta tuli voimaan 1.7.2013 itujen tuotanto jatkossa elintarvikevalvontaviranomaisen hyväksynnän vaativaa alkutuotantoa vaatimuksia tuotantotiloille, siementen ja itujen jäljitettävyydelle ja tuonnille, sekä itujen mikrobiologisille tutkimuksille Ajankohtaista laboratoriorintamalla 9.10.2013

Itujen tuotanto/määritelmät Idut ovat idätettyjä siemeniä, joiden sato korjataan ennen varsinaisten lehtien kehittymistä. säädökset eivät koske versoja Erä on saman lajin ituja tai itujen tuotantoon tarkoitettuja siemeniä, jotka lähetetään yhdestä paikasta toiseen samaan aikaan. myös pakatut siemensekoitukset, jotka on tarkoitettu idätettäviksi yhdessä Ajankohtaista laboratoriorintamalla 9.10.2013

Itujen tuotanto/jäljitettävyys Jäljitettävyystiedot säädös (EU) N:o 208/2013 mitä siemeniä ovat (oltava myös kasvin taksonominen eli latinankielinen nimi) Määrä Lähettäjä ja vastaanottaja Eräviite ja päivämäärä Tiedot päivitettävä aina, kun eriä vastaanotetaan tai lähetetään Jäljitettävyystietoja on säilytettävä osana alkutuotannon kirjanpitoa vuoden ajan itujen toimittamisesta kulutukseen (alkutuotantoasetus 1368/2011) Ajankohtaista laboratoriorintamalla 9.10.2013

Itujen tuotanto/tuonti Tuotaessa kolmansista maista on itujen tai siementen mukana oltava asetuksen (EU) N:o 211/2013 mukainen todistus Todistuksessa vakuutetaan, että tuotanto-olosuhteet, jäljitettävyys, mikrobiologinen laatu, sekä itujen ollessa kyseessä tuotannon hyväksyntä ovat asetusten vaatimusten mukaisia Kopio todistuksesta toimitettava siementen vähittäispakkaajalle, idättäjälle ja tuonti-itujen käsittelijälle asti Ajankohtaista laboratoriorintamalla 9.10.2013

Idättämön hyväksyminen uuden idättämön haettava hyväksyntää kunnan elintarvikevalvontaviranomaiselta jo toiminnassa olevat on rekisteröity elintarvikehuoneistoiksi ja voivat jatkaa toimintaansa ilman erillistä alkutuotannon hyväksyntää valvojan kuitenkin todettava uusien vaatimusten täyttyminen täytettävä yleisen elintarvikehygienia-asetuksen (EY) N:o 852/2004 liitteen 1 ja uuden ituasetuksen (EU) N:o 210/2013 vaatimukset Ajankohtaista laboratoriorintamalla 9.10.2013

Itujen tuotannossa käytettävä vesi vaatimus alkutuotantoasetuksessa 1368/2011 siementen pesuun, itujen kasteluun ja kasvatukseen sekä tuotteiden, pintojen, laitteiden ja välineiden puhdistamiseen ja huuhteluun käytettävä vesi STM-asetuksen 401/2001 pienten yksiköiden talousveden laatuvaatimukset – liitteen II mukaiset tutkimukset – vähintään kolmen vuoden välein ryhdyttävä toimenpiteisiin veden laadun parantamiseksi, jos vesi ei täytä laatuvaatimuksia ja jos raja-arvosta poikkeaminen voi vaarantaa toimijan tuottaman elintarvikkeen turvallisuuden. Ajankohtaista laboratoriorintamalla 9.10.2013

Mikrobiologiset vaatimukset itujen tuotannossa mikrobikriteeriasetus 2073/2005 salmonella liite I kohta 1.18 ja STEC, 6 eri serotyyppiä, O157, O26, O111, O103, O145 ja O104:H4, ei esiinny/25 g uusi vaatimus liitteen I kohta 1.29 tai jos tutkitaan itujen huuhteluvettä  ei esiinny/200 ml menetelmä ISO/TS 13136 salmonella- ja STECvaatimuksia ei sovelleta, jos siemeniä tai ituja käsitelty mikrobeja tuhoavalla käsittelyllä (kuumennus) siementen käyttöönottotestaus + näyte vähintään 1 krt/kk tietyin edellytyksin vapautus käyttöönottotestauksesta http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/alkutuotanto/kasvikset/itutuotanto/itujen+tuotannon+mikrobiologiset+vaatimukset/ Ajankohtaista laboratoriorintamalla 9.10.2013

Mikrobikriteerit, jatkoa Listeria – sellaisenaan syötävä elintarvike liite I kohta 1.2. tai 1.3 suositus: liite 5 kohta 1.2 4 – 12 näytettä/v, kun myyntiaika 5 vrk tai enemmän suositus liite 5 pintapuhtausnäytteenotto Ajankohtaista laboratoriorintamalla 9.10.2013

Pienimuotoinen itujen tuotanto kun tuotanto 1258/2011 2 § kohta 1) suoraan kuluttajille alle 10 000 kg/v 3 § kohta 1) paikalliseen vähittäismyyntiin alle 10 000 kg/v tarjoilupaikan keittiössä omille asiakkaille tarjoiltavaksi ei alkutuotannon hyväksymisvaatimusta ei uusia jäljitettävyysvaatimuksia ei mikrobiologisia vaatimuksia kuitenkin kiinnitettävä huomiota ristikontaminaation estoon Ajankohtaista laboratoriorintamalla 9.10.2013

Itutuotannosta Evira.fi -sivuilla http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/alkutuotanto/kasvikset/itutuotanto/ Ajankohtaista laboratoriorintamalla 9.10.2013

Raakamaidon myynti Raakamaidon ja -kerman markkinoille saattamisesta saa säätää kansallisesti (EY) N:o 853/2004 art. 10 kohta 8a) 1258/2011 2 § kohdat 4 ja 5 myynti tilalta suoraan kuluttajille alkutuotantona 2500 kg/v raakamaitoa ja 2500 kg/v ternimaitoa 1258/2011 3 § kohta 3 alkutuotantona saa toimittaa jäädytettyä ternimaitoa paikalliseen vähittäismyyntiin 2500 kg/v Ajankohtaista laboratoriorintamalla 9.10.2013

Säädösmuutokset voimaan 1.1.2014 alkutuotantoasetuksen 1368/2011 muutos salmonellan vastustamisasetuksen 432/2011 muutos uusi raakamaitoasetus Ajankohtaista laboratoriorintamalla 9.10.2013

Uusi raakamaitoasetus voimaan 1.1.2014 jatkossa laitoshyväksyntä tarvitaan, jos pakataan raakamaitoa ja toimitetaan vähittäismyyntiin tai jäädytettyä ternimaitoa toimitetaan vähittäismyyntiin >2500 kg/v muuten suoraan kuluttajille yli 2500 kg+2500 kg myyviltä maidontuotantotiloilta vaaditaan jatkossa elintarvikehuoneistoilmoitus ei määrärajaa myytävälle raakamaidolle myynti ostajan omaan astiaan Ajankohtaista laboratoriorintamalla 9.10.2013

Ostajalle jatkossa kuluttajainformaatiota vaatimus koskee alkutuotantoa, elintarvikehuoneistoja ja laitoksia ei koske ternimaitoa uudistuksen tärkein riskinhallintakeino kirjallisesti tieto siitä, että tuote on raakamaitoa tuote saattaa sisältää tautia aiheuttavia mikrobeja riskiryhmien ei tule nauttia kuumentamatta riskiryhmiä ovat lapset, vanhukset, raskaana olevat ja henkilöt, joilla vakava perussairaus + kuljetus- ja säilytyslämpötila ja viimeinen käyttöpäivä (2 vrk tai jos pidempi, säilyvyyskokeet) Ajankohtaista laboratoriorintamalla 9.10.2013

Raakamaitona myytävän maidon on täytettävä E-luokan solu- ja bakteeripitoisuusvaatimukset koskee alkutuotannosta lähtevää maitoa, joka myydään alkutuotannosta, elintarvikehuoneistosta tai laitoksesta raakamaitona lehmänmaito: somaattiset solut 250 000 kpl/ml lehmän- ja vuohenmaito: pesäkemäärä 30 ºC 50 000 pmy/ml Omavalvonnan kuvaus oltava Ajankohtaista laboratoriorintamalla 9.10.2013

Raakamaidon myynti elintarvikehuoneistosta Omavalvonnassa oltava näytteenotto- ja tutkimussuunnitelma, ei koske ternimaidon myyntiä Lantanäytteet ennen myynnin aloittamista ja sen jälkeen kerran vuodessa/naudat salmonella + STEC O157 Raakamaidosta patogeenimääritykset ohjeellinen näytteenottotiheys riippuu myyntimäärästä lehmänmaito: listeria, kampylo, STEC O26, O103, O111, O145 ja O157 – siirtymäaikana enterobakteerit vuohenmaito: listeria, salmonella Ajankohtaista laboratoriorintamalla 9.10.2013

Raakamaidon myynti laitoksesta Samat lantanäyte- ja maidon patogeenitutkimusvaatimukset kuin elintarvikehuoneistoilla Pakattava yhden tilan maitoa, eri tilojen maitoa ei saa sekoittaa keskenään Ajankohtaista laboratoriorintamalla 9.10.2013

Vaatimukset laboratorioille Eristetyt STEC-, kampylo- ja salmonellakannat varmistukseen Eviraan Kuukausittainen raportointivelvoite Eviraan joko tehdyistä tutkimuksista tai näytekohtaisesti Ajankohtaista laboratoriorintamalla 9.10.2013

Ohjeistukset Maitohygienialiitto valmistelee hyvän käytännön ohjetta myyntiin tarkoitetun raakamaidon tuotannolle ohjeen lakisääteinen arviointi Evirassa Evira valmistelee raakamaidon myynnin valvontaohjetta lausunnolle marraskuussa Ajankohtaista laboratoriorintamalla 9.10.2013

Raakamaidosta Eviran sivuilla http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/alkutuotanto/elaimista+saatavat+elintarvikkeet/maito/ Ajankohtaista laboratoriorintamalla 9.10.2013