YK:n ihmisoikeuksien julistus, 27.2 artikla

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Kirjailijoiden taloudellinen asema Suomessa , Lavaklubi, Kansallisteatteri, Helsinki Tutkimuspäällikkö Mikko Grönlund BID Innovaatiot ja.
Advertisements

SOME Eli sosiaalinen media ja lähinnä sitä Facebook Roast.
Otsikko Alaotsikko CC BY-SA 3.0. Otsikko Alaotsikko.
Tekijänoikeudet Kati Ranta, Pekka Ranta Aducate 2009
Tiedonhaku Internetistä PODCASTING Katarina Andersson TU08se
Mikä tekijänoikeus?.
AVA 2004 INTERNET JA TIETOTURVA. AVA 2004 ÄLÄ AVAA EDES TUTTUJEN LIITETIEDOSTOJA, JOS ET TIEDÄ MITÄ NE OVAT ÄLÄ AVAA LIITETIEDOSTOJA, JOS VIESTIN OTSIKKO.
LanguageMaid Kielten oppimiseen ja opetukseen Itsenäiseen käyttöön Opettajan työvälineeksi.
PATENTTI-INFORMAATION KÄYTTÖ PERUSTUTKIMUKSESSA TUOTEKEHITYKSESSÄ KEKSINTÖJEN SUOJAUKSESSA OPISKELUSSA KILPAILIJASEURANNASSA KEKSINTÖJEN HYÖDYNTÄMISESSÄ.
LinkedIn - verkostoitumispalveluna Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentrum.
Yleiset kirjastot - tekijänoikeus Kirjastopäivät Hallitusneuvos Jorma Waldén, kulttuuriyksikkö, opetus- ja kulttuuriministeriö.
Uusi tapa nauttia TV:stä seutuverkoissa
MIKÄ TEKIJÄNOIKEUS Toinen oppitunti.
Uudistunut tekijänoikeuslaki kirjastojen näkökulmasta
Juha Kallanranta Tekijänoikeusjärjestö Kopiosto ry KTOL
Tekijänoikeus ja runot
Kuva ja tekijänoikeus by Pigeon PersonPigeon Person Aineiston kuvamateriaali on julkaistu Creative Commons lisenssillä Flickrissä.
1 Heli Lepomäki Yritysten ja muiden organisaatioiden käyttöön sähköinen työpöytä on jo leviämässä, koska niiden toiminta ja asiakaspalvelu.
Valtteri Suominen Deviantart.
1 TEKIJÄNOIKEUDET TIETEELLISTEN LEHTIEN VERKKOJULKAISEMISESSA Jukka-Pekka Timonen KOPIOSTO.
Tekijänoikeudet koulun arjessa
Kohtuullinen korvaus. •Kohtuullinen korvaus tässä yhteydessä tarkoittaa kohtuullista korvausta tekijänoikeuden siirron osalta. •Muissakin tekijänoikeudellisissa.
Esitelmä YOUTUBE.
HIIT p2p-kyselytutkimus Alustavat tulokset Yleiskuva tutkimuksesta • Minkälaisia asenteita vertaisverkkojen käyttämiseen ja niitä koskevaan lainsäädäntöön.
Onnistunut tapahtuma -päivä
YK:n ihmisoikeuksien julistus, 27.2 artikla
 Kirjoita harkiten keskusteluryhmiin Jos kirjoitat viestejä julkisiin keskusteluryhmiin varmista, että viestisi liittyy ryhmän aiheeseen. Älä lähetä.
TUTKII, MILLAINEN MORAALIN PITÄISI OLLA!
Tässä kerron ja näytän, mitä minä olen tehnyt ATK tunnilla 9lk:lla.
Työrauha ja haastavat tilanteet
Turvallinen internetin käyttö
YK:n lapsen oikeuksien sopimus (LOS)
© Electronic Frontier Finland ry Tekijänoikeus, sähköiset kirjat ja teosten käyttäjät Mikko Välimäki
Tekijänoikeudet ”Tekijänoikeudella tarkoitetaan laissa säädettyjä määräämisoikeuksia, jotka kuuluvat luovan työn tekijälle.” Lähde:
Tiia Hämäläinen Emmi Kankaanpää Sanna-Mari Pulkkinen
Eugen Herrigel.  Pakko myöntää, että mielenkiinto kirjaa kohtaan heräsi 76 sivua/3 kirjapistettä suhteesta, mutta tarkoituksenani oli kuitenkin lukea.
IPR arvonmäärityksestä
WEB 2.0 — Sitä sun tätä Juha Kurri. Folksonomia Flickrissä on luovuttu tieteellisestä, tai muusta vakiintuneesta luokittelusta ja hierarkisesta lajittelusta,
Idolien ja esikuvien rooli. Keskustelunaiheita. Tehtävät
Tekijänoikeudet liiketoiminnassa
Piratismi Sanalla piratismi on nykyään kolme merkitystä. 1) Merirosvous. 2) Väärennettyjen merkki tuotteiden myynti. 3) Luvaton nettijakaminen.
Tekijänoikeudet Tekijänoikeus suojaa henkisen työn omaperäisiä tuloksia, teoksia. Teoksia ovat esimerkiksi erilaiset tekstit, valokuvat, piirrokset, maalaukset,
Ovatko tekijänoikeudet aikansa mukaiset?. SISÄLTÖ Johdanto Luku 1: Tekijänoikeuslaki Luku 2: Suoja-ajat Luku 3: Tekijänoikeuslakien uudet näkökulmat Pohdinta.
21. Kulttuuriala s. 96‒99 Kulttuuriala.
Kirjastot ja tekijänoikeus Perusteita ja jotain uuttakin Lapin ja Oulun läänien 10. kirjastopäivät Tornio Heikki Poroila FK, kirjastonhoitaja.
Kuinka esittää ratkaisu menestyksekkäästi B2B –myyntineuvottelussa Based on Thesis (2013) Mari Klemola.
Tekijänoikeudellisista sopimuksista Mikko Huuskonen, OTT, dos Neuvotteleva virkamies, TEM.
PADS –ohjelmiston asetukset: Ohjeet kirjaston luontia ja ylläpitoa varten sekä varmuuskopiointi HUOM !!!! Kaikki piirilevysuunnittelu uudella PADS –versiolla.
Kuvausluvat ja tekijänoikeudet
TEKIJÄNOIKEUS.
Tekijänoikeudet koulun arjessa KIRSI NYKÄNEN
Perusteita tekijänoikeuksista tieto- ja viestintätekniikan opetuskäytössä Antti. oulu. fi Antti Peltonen.
Tekijänoikeudet Terhi Kairala Myhipk14A. Mitä se tarkoittaa? Tekijällä on oikeus kirjalliseen tai taiteelliseen teokseensa jota säädetään kansalaisissa.
Tekijänoikeudet Etsitään pareittain vastaukset eri tilanteisiin, käyttäkää lyijykynää! Katsotaan yhdessä, keskustellaan Kootaan tilanteet ja selitykset.
TEKIJÄNOIKEUDET HS maaliskuu 2017:.
Tekijänoikeudet.
Tekijänoikeudet © Marjo Ahola
Tekijän oikeudet •Takana monimutkainen lainsäädäntö, joka seurailee kansainvälisiä sopimuksia. •Tekijäinoikeudet eri maissa erilaisia, koska perinne vaihtelee,
Tekijänoikeudet Etsitään pareittain vastaukset eri tilanteisiin, käyttäkää lyijykynää! Katsotaan yhdessä, keskustellaan Kootaan tilanteet ja selitykset.
Oppimateriaalien tekijänoikeudet ja sopimustarpeet
Tekijänoikeudet.
Opin ja opetan tekijänoikeuksia Opettajan kolme roolia
Elämänkatsomustiedon tunti
Internethuijaukset Opinnäytetyö © Hans Lindström 2007.
TEKIJÄNOIKEUDET Veera 9B.
Tekijänoikeudet Takana monimutkainen lainsäädäntö, joka seurailee kansainvälisiä sopimuksia. Tekijäinoikeudet eri maissa erilaisia, koska perinne vaihtelee,
Tekijänoikeudet opetuksessa Ylöjärvellä
Kuvausluvat ja tekijänoikeudet
Yrittäjyys antaa virtaa
Peliohjelmien ja muiden IT-ohjelmien suojauksesta
Esityksen transkriptio:

YK:n ihmisoikeuksien julistus, 27.2 artikla Tekijänoikeus ja piratismi Tekijänoikeus ja piratismi ”Jokaisella on oikeus niiden henkisten ja aineellisten etujen suojaamiseen, jotka johtuvat hänen luomastaan tieteellisestä, kirjallisesta tai taiteellisesta tuotannosta.” YK:n ihmisoikeuksien julistus, 27.2 artikla Mikä tekijänoikeus? 1/10

Kirja ei synny ilman kirjoittajaa. Yksikään näytelmä, äänilevy tai elokuva ei synny ilman, että jotkut tekevät, esittävät ja tuottavat sen Luovan työn tekijän oikeus oman työnsä tuloksiin on yhtä luonnollinen kuin muidenkin työtään tekevien ihmisten Tämä oikeus - tekijänoikeus - muistuttaa omistusoikeutta ja nauttii perustuslain mukaista omaisuuden suojaa Taiteilijoiden tulot riippuvat usein siitä, kuinka paljon heidän töitään ostetaan, luetaan ja esitetään On väärin - ja heitä kohtaan epäreilua - hankkia niitä laittomia teitä, jolloin he eivät saa siitä mitään korvausta Mikä tekijänoikeus? 2/10

Mitä eroa on limsatölkillä ja cd-levyllä? Yhdestä limsatölkistä riittää yhdelle - mutta yhdestä cd-levystä riittää kaikille Jos tahtoo monta tölkillistä limsaa, pitää ostaa monta tölkillistä Mutta levy on mahdollista sekä kuunnella itse, kopioida ystäville, soittaa diskossa ja radiossa sekä jaella globaalisti internetissä Silti levy on tämän jälkeen yhä tallella Jotta musiikkia tekemällä eläisi, tarvitaan tekijänoikeus Tekijänoikeus antaa tekijälle oikeuden päättää teoksen käytöstä ja saada siitä korvaus Tekijänoikeus antaa oikeuden saada eri korvaus myös cd-levyn eri käytöistä Mikä tekijänoikeus? 3/10

Tekijällä on oikeus saada eri korvaus töidensä eri käytöistä. Kun tavara myydään, tekijänoikeus säilyy tekijällä: ostaja saa vain tietyt oikeudet Kun ostaa levyn tai elokuvan kaupasta, saa oikeuden yksityiskäyttöön Jos tahtoo laajemmat käyttöoikeudet, se maksaa enemmän äänilevyistä tämä lisähinta maksetaan yleensä tekijänoikeusjärjestön kautta elokuvia taas myydään eri hintaan koti- ja näytöskäyttöön Kukin käyttäjä maksaa vain omasta käytöstään kuluttaja omasta käytöstään radio ja TV ohjelmakäytöstään disko tanssimusiikistaan jne Mikä tekijänoikeus? 4/10

Tekijänoikeusjärjestö on linkki korvausten maksajan ja saajan välillä. Teoksen julkiseen esittämiseen on kysyttävä lupa ja maksettava siitä korvaus Koska tekijöitä ja heidän töitään käyttäviä yrityksiä on paljon, tähän tarvitaan jokin välittävä linkki Linkkinä toimii eri aloilla omat tekijänoikeusjärjestönsä, jotka myöntävät käyttölupia ja välittävät korvauksia: Kopiosto, Gramex, Teosto, Tuotos, Kuvasto, Sanasto Ylin päätösvalta on alan taiteilijoiden ja alan yrittäjien - eli korvauksensaajien – edustajilla Ne keräsivät korvauksia (2003) noin 80 miljoonaa € Sääntöjensä mukaan ne jakavat kulttuurille kaiken korvaushallintokulujen jälkeen Mikä tekijänoikeus? 5/10

Tekijänoikeus on vanha keksintö, joka on kehittynyt tekniikan mukana. Muinaisessa Roomassa saattoi syyttää toista plagioinnista 1700-luvun valistusfilosofit: taiteilijalla on luontainen omistusoikeuden kaltainen oikeus työnsä tuloksiin YK:n ihmisoikeuksien julistus suojaa tekijänoikeudet Tekijänoikeus on seurannut teknistä kehitystä Aluksi tekijänoikeussuoja kirjailijoille, säveltäjille ja kuvataiteilijoille Gramofonin, radion, elokuvan ja TV:n myötä tuli suoja myös elokuvien ja äänilevyjen esiintyjille ja tuottajille Tietoyhteiskunnan haasteisiin vastattiin EU:ssa 2000-luvun alussa lakiuudistuksella Mikä tekijänoikeus? 6/10

Tekijällä on sekä moraalisia että taloudellisia oikeuksia. Tekijän moraaliset oikeudet Kieltävät mm. plagioimasta, väärentämästä tai käyttämästä loukkaavalla tavalla toisen teosta ja vaativat mainitsemaan tekijän nimen Tekijän taloudelliset oikeudet Sisältävät mm. oikeuden päättää, saako teoksesta valmistaa uusia kappaleita (mm. kopioita) ja oikeuden saada käytöstä korvausta Tekijänoikeus säilyy, vaikka teoskappale (esim. taulu) myydään Tekijä voi kuitenkin luovuttaa esim. työnantajalleen oikeuksia työnsä tuloksiin (esim. toimittaja työsopimuksessaan) Mikä tekijänoikeus? 7/10

Piraattitallenteen ostaminen on varastetun tavaran ostamista. Toisten tekemien levyjen, elokuvien, tietokonepelien ja –ohjelmien laiton valmistus ja myynti on piratismia Piratismi on suuren luokan rikollisuutta Vuonna 2004 joka kolmas maailmassa myyty äänite oli piraatti Niiden arvo oli 4,6 miljardia dollaria Myytyjä piraattitallenteita oli 1,5 miljardia kpl Silloin takavarikoitiin 45 miljoonaa piraattiäänitettä ja pidätettiin yli 12.000 ihmistä piratismin takia Yhdenkin piraattitallenteen myynti tai yksityinenkin maahantuonti on kiellettyä Mikä tekijänoikeus? 8/10

Internetissä pätevät samat säännöt kuin muuallakin. Internetin P2P-vertaisverkoissa on jaossa suunnaton määrä piraattimateriaalia Tiedostojen luvaton jakelu ja imurointi laittomasta lähteestä on kiellettyä Se on myös epäreilua: netti-imuroija maksattaa musiikkinsa niillä, jotka ostavat sitä laillisesti P2P-ohjelmat jakavat usein myös omalla koneella olevia musiikkitiedostoja muille Piraatteja, ei kiitos! Mikä tekijänoikeus? 9/10

Esimerkkejä siitä, mikä on kiellettyä ja mikä sallittua. Tekijänoikeus ei suojaa ideaa vaan ainoastaan omintakeista tapaa esittää/toteuttaa se Toisen tieteellisestä julkaisusta tai muusta teoksesta saa levittää omin sanoin tietoa mm. lehdessä, internetissä, kirjassa tai opettamalla Omilla kotisivuilla saa kertoa toisten teoksista, muttei julkaista luvatta toisten valokuvia, tekstejä, musiikkia tms. Kaikkialta maailmasta saa tuoda omaan käyttöön laillisesti valmistettuja kirjoja ja sarjakuvalehtiä ja myydä niitä mm. kirpputorilla. Piraattitallenteita ei saa myydä eikä tuoda maahan edes omaan käyttöön Tiedostojen luvaton nettijakelu ja imurointi laittomasta lähteestä kielletty Elokuvista ja levyistä saa tehdä muutamia kopioita yksityiskäyttöön, mutta vain laillisesta lähteestä eikä tallenteessa ehkä olevaa kopiosuojausta saa murtaa Tietokoneohjelmista ja –peleistä saa tehdä vain varmuuskopion samaa laitetta varten Pelkkä taulun ostaminen ei tuo oikeutta painaa siitä postikortteja Mikä tekijänoikeus? 10/10