Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Tekijänoikeudet.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Tekijänoikeudet."— Esityksen transkriptio:

1 tekijänoikeudet

2 Tekijänoikeus On tekijän oikeus kirjalliseen tai taiteelliseen teokseensa, josta yleensä säädetään eri tavoilla lainsäädännöissä. Esimerkkejä teoksista: kirjalliset tuotokset, elokuvat, äänitteet, taidemaalaukset ja sävelteokset. Kirjallisia teoksia ovat myös tietokoneohjelmat, kartat ja graafisesti muotoillut teokset. Tekijänoikeus ei suojaa ideoita eikä ajatuksia vaan teoksen ilmiasua eli toteutustapaa. Tekijänoikeusmerkki

3 Tekijänoikeuden rajoituksia
Useat rajoitukset kaventavat tekijän yksinoikeuden aluetta. Tekijänoikeus ei koske teoksia, joiden suoja-aika on jo mennyt umpeen. Silloin teoksen sanotaan olevan public domainissa. Public Domain eli tekijänoikeudeton. Sillä tarkoitetaan vapaasti yleiseen käyttöön asetettuja teoksia. Public domainissa olevan teoksen tekijä luopuu tekijänoikeuksistaan siinä määrin kuin se on lain mukaan mahdollista, ja teoksen käytölle on mahdollisimman vähän rajoituksia. Julkistetusta teoksesta on lupa hyvän tavan mukaisesti ottaa lainauksia tarkoituksen edellyttämässä laajuudessa. Tekijänoikeuslaki 22 §

4 Creative Commons Creative Commons on voittoa tavoittelematon järjestö, joka pyrkii edistämään luovan työn tuotteiden levittämistä maksuttomien juridisten työkalujen avulla. Järjestö tarjoaa erilaisia lisenssejä, joilla voi määrätä, mitkä tekijänoikeuslain suomista yksinoikeuksista tekijä pitää itsellään ja mitkä jakaa muille.

5 Creative Commons -lisenssijärjestelmä koostuu neljästä eri ehdosta, joista johdetaan kuusi erilaista päälisenssiä Nimeä (BY) Teosta saa kopioida, levittää, näyttää ja esittää julkisesti ja siitä saa luoda johdannaisteoksia, kunhan tekijän tai oikeudenomistajan nimi mainitaan asianmukaisesti. Epäkaupallinen (NC) Teosta saa kopioida, levittää, näyttää ja esittää julkisesti ja siitä saa luoda johdannaisteoksia vain, kun niitä ei käytetä kaupallisiin tarkoituksiin. Ei muutoksia (ND) Teosta saa kopioida, levittää, näyttää ja esittää julkisesti, mutta siitä ei saa luoda johdannaisteoksia. Tarttuva eli JaaSamoin (SA) Johdannaisteoksia saa levittää vain samalla lisenssillä kuin alkuperäistä teosta.

6 Yhdistelmät Ensimmäisenä on kirjainyhdistelmä CC. Tätä seuraa välilyönti ja väliviivoilla eroteltu luettelo lisenssiehtojen lyhenteistä. Ehdoista ensimmäinen on aina BY, jonka jälkeen tulee mahdollinen NC ja jota seuraa mahdollinen kolmas ehto. Ehtoja yhdistelemällä saadut päälisenssit ovat: Nimeä (CC BY) Nimeä-Tarttuva (CC BY-SA) Nimeä-Ei muutoksia (CC BY-ND) Nimeä-Epäkaupallinen (CC BY-NC) Nimeä-Epäkaupallinen-Tarttuva (CC BY-NC-SA) Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen (CC BY-NC-ND)


Lataa ppt "Tekijänoikeudet."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google