Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Perusteita tekijänoikeuksista tieto- ja viestintätekniikan opetuskäytössä Antti. oulu. fi Antti Peltonen.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Perusteita tekijänoikeuksista tieto- ja viestintätekniikan opetuskäytössä Antti. oulu. fi Antti Peltonen."— Esityksen transkriptio:

1 Perusteita tekijänoikeuksista tieto- ja viestintätekniikan opetuskäytössä Antti. Peltonen @ oulu. fi Antti Peltonen

2 Perusteita tekijänoikeuksista tieto- ja viestintätekniikan opetuskäytössä Johdannon virallinen tavoite: Kerrata tekijänoikeuksien pääperiaatteita ja löytää lisätietoa ja resursseja omaa opetustyötä varten Osion leikillinen tavoite: ”…Hänen ei siten voitu katsoa tahallaan tai törkeästä huolimattomuudesta rikkoneen tekijänoikeuden suojaksi annettuja säännöksiä, minkä vuoksi syyte oli hylättävä…”

3 Perusteita tekijänoikeuksista tieto- ja viestintätekniikan opetuskäytössä Lailla säädetty määräaikainen (70v ja kasvussa) yksinoikeus (”Luovutan kaikki X:ään liittyvät tunnetut ja tuntemattomat tekijänoikeuteni”) HUOM: tekijänoikeuslainsäädäntö vaihtelee maittain. –(Mikä on tietoverkossa ”tapahtumapaikka” ja onko kyseessä rikos?) Kyse (ainakin) kahdesta asiasta: –(1) Tekijän taloudellisista oikeuksista –(2) Tekijän oikeudesta kontrolloida teoksen käyttöä (moraaliset oikeudet) Opettajan rooli tekijänoikeuskysymyksissä –Tekijänoikeus moraalisena ja eettisenä asiana –”Kaikki muutkin laittavat musaa sivuilleen”

4 Perusteita tekijänoikeuksista tieto- ja viestintätekniikan opetuskäytössä Aihepiiriin liittyvää sanastoa ja käsitteitä: Reilu käyttö (USA: Fair use, FIN: “mm. Viittaus hyvän tavan mukaisesti” ) Yksityiskäyttö Tieteellinen käyttö ”Tekijänoikeus ei suojaa tutkimusta sen idean tai tulosten abstraktilla tasolla, vaan niiden konkreettisen ilmenemisen (sana) muotoa.” Opetuskäyttö Sitaatti Parodia Piraatti, piratismi Tietosuoja Kuluttajan suoja Tekijänoikeusjärjestöt

5 Perusteita tekijänoikeuksista tieto- ja viestintätekniikan opetuskäytössä Tekijän vai yritysten oikeudet? (Kustantajat, jakeluyhtiöt, järjestöt, palveluntuottajat…) Orwellmainen oikeustapaus: –Venäläinen Dmitry Sklyarov teki varmuuskopiointiohjelman Adoben sähköisille kirjoille (PDF tiedostot) –Vierailleessaan USA:ssa syksyllä 2001 hänet pidätettiin ja vangittiin useaksi kuukaudeksi Oikeusjuttua ajoi lopulta Yhdysvaltain hallinto joka sääti uuden lain (DMCA), ei AdobeDMCA OpenSource / Ilmaisohjelmistot EU-politiikka, kehitysmaat

6 Perusteita tekijänoikeuksista tieto- ja viestintätekniikan opetuskäytössä Plagiointi ja tekijänoikeudet Eettinen - Ei tekninen kysymys Elektronista helpompi plagioida, mutta myös helpompi viitata oikein Elektroninen paremmin saatavissa, mutta plagioinnista kiinnijäämisen riski kasvaa http://www.plagiarism.org/ (Erään tutkimuksen mukaan maailman kaikissa novelleissa on vain 14 erilaista juonta.)

7 Perusteita tekijänoikeuksista tieto- ja viestintätekniikan opetuskäytössä http://myy.helia.fi/~torir/virpo/tekijanoikeudet.htm Opetushenkilöstön tekijänoikeudet Opettajan perustyönä tekemään opintojakson toteutussuunnitelmaan työnantajalla on käyttö- ja muuntamisoikeus. Tämä suunnitelma on myös muiden opettajien käytettävissä ja muunneltavissa. Jos opettaja käyttää toisen opettajan laatimia teoriamateriaaleja tai oppimistehtäviä omassa materiaalissaan, hän säilyttää materiaalissa alkuperäisen laatijan nimen. Jos opettaja laatii Helian pyynnöstä Helian käyttöön tekijänoikeuskynnyksen ylittävää materiaalia, hänen kanssaan laaditaan tekijänoikeussopimus, jossa opettaja siirtää käyttö- ja muuntamisoikeudet Helialle. Tekijänoikeudet jäävät opettajalle itselleen. Yleensä tästä materiaalista maksetaan erillistä kehittämiskorvausta. Opetuksen kehittämishankkeen, jolle kohdistetaan erillistä kehittämisrahaa, tulee tuottaa tekijänoikeuskynnyksen ylittävää materiaalia tai muuta sovittua tuotosta. Jos opettaja kehittää tietoverkossa toteutettavan opintojakson, hänen kanssaan tehdään erillinen tekijänoikeussopimus, ja yleensä opettajalle maksetaan tällaisesta työstä erillistä kehittämiskorvausta. Kaikista virtuaaliammattikorkeakouluun tarjottavista kursseista laaditaan tekijänoikeussopimus. Tekijänoikeussopimuksissa käytetään opetusministeriön sopimuslomaketta (TiimiArkisto: Helia - ohjeet /Opetukseen liittyvät/tekijänoikeudet - henkilöstö). Opiskelijoiden tekijänoikeudet Jos opiskelija on laatinut opintojaksolle tekijänoikeuskynnyksen ylittävää materiaalia, hänen kanssaan on tehtävä tekijänoikeutta koskeva sopimus ja hänen nimensä tulee säilyttää materiaalissa. Opiskelijoiden verkko-opiskelusopimus Kun uudet opiskelijat aloittavat opintonsa, heidän kanssaan tehdään verkko-opiskelusopimus, jossa sovitaan opiskelijan käyttöoikeuksista materiaaliin ja materiaalin käyttörajoituksesta vain opiskelutarkoituksiin. Tässä on kyseessä eräänlainen etikettisopimus vrt. verkkoetiikka Sopimuspohjat Tekijänoikeutta koskevat sopimuspohjat ovat saatavissa tiimiarkistosta (Helia - ohjeet /Opetukseen liittyvät/).


Lataa ppt "Perusteita tekijänoikeuksista tieto- ja viestintätekniikan opetuskäytössä Antti. oulu. fi Antti Peltonen."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google