Essi Keskinen / Metsähallitus

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Varsinais-Suomen tuulivoimaselvitys Aleksis Klap.
Advertisements

Datan vapauttaminen Avaruusstrategian julkistus Tutkimusjohtaja Laura Höijer / YM & Yksikönpäällikkö Yrjö Sucksdorff / SYKE.
Tietopaketti Big Datasta
Good Karma = Hyviä Seurauksia
Nastola, Pölpänet-verkko
Metsähallituksen toiminnan monipuoliset hyödyt yhteiskunnalle
Akavalaisten työaikakäytännöt esimerkkejä jäsenliitoista
Mitä on saatu aikaan ja mitä ei? Miten jatkossa ? ”Mitä halutaan kehittää ja muuttaa ? ” MMM Kauko Parviainen1 TEOLLISUUDEN TARPEET METSÄYHTEISTYÖLLE.
Kirsi Juva1 MILLAINEN KOULUTUS VALMENTAISI 2020-LUVUN TÖIHIN? Koulutuksen tulevaisuudennäkymät Pohjois-Savossa Jarmo Immonen
Tuulivoima ja maanomistaja
Jumalan kanssa.
Tuulivoimaloiden vaikutus valvontasensoreihin toteutettu tutkimusprojekti Markku Sipilä, VTT.
Tiedonhaku Internetistä PODCASTING Katarina Andersson TU08se
Turun seurakuntayhtymä Valmennusraportti
Etelä-Savon kuntien talous 2013 Kuntien ajankohtaispäivä Mikkeli
Tarkoituspykälän uudistaminen Kyselyn tulokset
Kumppanuusyhteistyö Hankefoorum Lahti Erityisasiantuntija Anne Astikainen SOSTE.
Seura- ja lajiliittoyhteistyö koulun näkökulmasta
Tuulipuiston vuokraus
Seinäjoki Johtaja Markku Tornberg MTK
Bensan hinta Hyvää päivää, Olen kuullut ennustettavan, että bensan hinta saattaa syksyyn mennessä nousta litralta jopa € 1,90 :een.
Vuorovaikutuksesta voimaan
Mitä nuorille kuuluu? Eveliina Karjalainen.  Toisilla näyttää menevän paremmin kuin koskaan, toisilla huonommin kuin koskaan. Molemmat ryhmät tuntuvat.
Tikkurila 10 The City of dreams
Maankäytön ja kaavoituksen suhde vesiensuojeluun Itämeri –foorum Anne Kumpula Turun yliopisto, oikeustieteellinen tiedekunta.
TÖIDEN PRIORISOINTI JA AJAN HALLINTA
Vesa Artman Tammikuu  Lasten säännöt koskevat sarjoja 13 v ja alle  Normaali (kansainvälinen sääntö) koskee sarjoja 14 v ja yli  Veteraanisarjoilla.
ComPa- projektin aloitusseminaari Muurmansk TOIMINTATUTKIMUS KEHITTÄMISEN VÄLINEENÄ KYÖSTI KURTAKKO PROFESSORI LAPIN YLIOPISTO.
Muista … läpi vuoden, olla kiitollinen siitä, mitä sinulla on…
Suojele saaristoa – taistelua tuulimyllyjä vastaan - tieto hankkeesta helmikuussa yhdistys perustettiin toukokuussa 2009: Pro Barösundin saaristo.
Fi.opasnet.org fi.opasnet.org/fi/Ydinvoima Haluamme tietää Sinun mielipiteesi. Äänestikö kansanedustajasi oikein ydinvoimasta? Kansalaisparlamentti ydinvoimasta.
Luontokartoitukset soilla Mihin niitä käytetään? -Ympäristövaikutusten arvioinnit -Kaavoitushankkeet -Lupaprosessit -Natura-arvioinnit.
TASAPAINON RAKENTAMINEN
Jouni Viuhko 2010 Pilkun käyttäminen.
VARHAINEN PUUTTUMINEN
Diskurssi Oy YVA = YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIMENETTELY ü Menettely, jossa tuotetaan informaatiota suunniteltavan hankkeen ja sen vaihtoehtojen ympäristövaikutuksista.
MILLAISENA KIELI NÄYTTÄYTYY OPPILAIDEN SILMISSÄ JA OPPIMATE- RIAALISSA?
Ohjelmistotekniikka - Tenttiin valmistautumisesta Kevät 2003 Hanna-Kaisa Lammi LTY/Tite.
ALKOIPA KERRAN…. MATKA KOHTI NUORISOPÄIVIÄ!. Tätä Nuorisopäivämatkaa on kuljettu yhdessä jo hyvän aikaa… … ja matkalla onkin ehtinyt sattua vaikka mitä!
Realisoituuko työvoimapula - välityömarkkinoistako ratkaisu?
Tänään - Vaihto-info, Jani Haapakoski - Sivuaineista * Sivuaineet tutkintorakenteessa * Mitä vaihtoehtoja sivuaineissa on * Miten sivuaineiden opinto-oikeutta.
Suotuisan oppimistarinan rakentaminen ET- koulutus/T3/ Tapio Malinen.
Diskurssi Oy VUOROVAIKUTUS YVA:SSA MÄÄRITELMÄ (YVAL 2 §)  Tavoite:... lisätä kansalaisten osallistumista ja tiedonsaantia  Osallistumisella vuorovaikutusta.
Elämä.
Ympäristövaikutusten arviointi
PILKKU.
TuuliWatti Ii Saksa*Suomi* max kulutus (MW) min kulutus (MW) tuuli + aurinko yht. (MW) osuus max kulutuksesta.
Aitoja tekoja joka päivä Energiansäästöviikko 2012.
MEDIAVAIKUTTAMISEN MAHDOLLISUUDET RAUNA RAHJA KOORDINAATTORI MEDIAKASVATUSSEURA UUSI KOULU III -seminaari , Mikkeli.
KUNNAN ROOLI KAAVOITTAJANA JA TUULIVOIMATUOTANNON EDELLYTYSTEN LUOJANA TL.
Kaivoshankkeiden YVA-opas
Viestintäsuunnitelma
C 1. Testaus on ”sarja toimintoja” Itse asiassa, testaus on vuorovaikutusta, jota rytmittää ohjelmiston arviointi. Vaikka on hyödyllistä tunnistaa sarja.
Tuulivoima ja luontoselvitykset Iiro Ikonen
Optinen tukin pituuden mittausjärjestelmä Projektisuunnitelma Aki Nieminen AS
T Ryhmä ”Tete” Henkilökohtainen SE-harjoitus Marko Nikula (Assesment of Architecture) Arkkitehtuurin arviointi.
Ops seminaari Askola.
ARKIELÄMÄN KEMIAA KOTKAN KESKUSKOULUSSA
Oodin rajauslaki-toiminnallisuus HY:n Oodi-päivä Tuomas Naakka Kehittämisosasto/opiskelijarekisteri.
Kesätyöntekijöiden kommentteja Opasnetistä ja ydinvoimatyöstä: ”Kun tulin kesätöihin minulla oli vain jokin suuntaa antava aavistus siitä mitä meinattiin.
Äidinkieli 2 Puheenvuoroteoriaa. Puhuminen Seuraavassa yleistä teoriaa, tietoiskuohjeet s. 12.
Fennovoiman ydinvoimalaitoshanke Pyhäjoki Teollisuusneuvos Herkko Plit.
Tutkakompensaatio käytännössä Perämeren tuulivoima-alueen infopäivä Kari Lavaste.
Sanomalehtien Liitto © TNS Kuinka tärkeää tiedon luotettavuus on netissä vuotiaat, N=554, % ”Kuinka tärkeää tiedon luotettavuus on sinulle NETISSÄ?
kansanedustajasi oikein ydinvoimasta?
NEUVOTTELUN AJOITTUMISVAIHTOEHTOJA MAHDOLLISIA MUITA MENETTELYJÄ
NEUVOTTELUN AJOITTUMISVAIHTOEHTOJA MAHDOLLISIA MUITA MENETTELYJÄ
Kysely yleisille kirjastoille 2013
Suomen Jääpalloliitto Visio 2020 Erotuomarin polku
Esityksen transkriptio:

Essi Keskinen / Metsähallitus 19.11.2012 YVA biologin töissä Essi Keskinen / Metsähallitus 19.11.2012

YVA-hankkeita, joihin Metsähallituksella annetaan lausuntoja Tuulivoimapuistot (sekä maatuuli että merituuli, jos voimaloita on yli 10 tai ympäristövaikutukset erityisen suuret) Satamien ja väylien rakentaminen, ruoppaus ja läjitys Pengertiet, sillat Biopolttolaitokset Ydinvoima Merihiekan nosto Kaavoitus Vesivoimapadot Turpeenotto Kaivostoiminta Maa-ainesten otto Ym. Ym.

Viranomainen tms. antaa luvat

YVA-prosessin ymmärtämiseksi on kirjoitettu paljon oppaita

Tuulivoimarakentamisen suunnittelu 2012 -ohjeesta

PVO Ajos Maakrunni Pitkämatala Suurhiekka Hoikkahiue Pistemäinen en-tv varaus Ei toimijaa Seljänsuu Hyötytuuli Ulkonahkiainen Maanahkiainen

YVA-prosessin jälkeen, ennen lupahakemuksia, tehtävät selvitykset

ELOKUU-MARRASKUU aikaa laatia selvitykset, jos ne aiotaan tehdä yhteysviranomaisen kommenttien mukaisesti

Viranomainen tms. antaa luvan Metsähallitus: Maanomistajan edustajana YVA-hankkeessa

Suurhiekan YVA-selostus ja liitteet

SELVITYKSET -Jääeroosioselvitys -Luontotyyppiselvitys -Tuulipuiston täydentävä Natura-arvio -Kiinteän tieyhteyden täydentävä Natura-arvio ARVIOITAVAT VAIKUTUSKOHTEET -Tuulivoimapuiston vaikutukset Natura-alueisiin (5 eri natura-aluetta) -Pengertien vaikutukset Natura-alueisiin (5 eri natura-aluetta) -Yhteisvaikutukset Natura-alueisiin (5 aluetta) -Tuulivoimapuiston vaikutukset lajeihin (5 uhanalaista, rauhoitettua ja/tai direktiivilajia) ja luontotyyppeihin -Pengertien vaikutukset lajeihin (5 uhanalaista, rauhoitettua ja/tai direktiivilajia) ja luototyyppeihin -Yhteisvaikutukset lajeihin (5 lajia)

Puolueettomuus ja objektiivisuus on ensiarvoisen tärkeää

Koko Metsähallituksen Luonnonsuojeluyksikön panos tarvitaan yhden lausunnon tekemiseen: Alueiden hallinta kokoaa lausunnon ja muotoilee sen Eri asiantuntijoiden lausunnot: Meriluonto Linnusto Natura-alueet Luontotyypit ja uhanalaiset lajit Kulttuuriperintö Maisema Alueidenkäyttö

ESIMERKKEJÄ VUODEN 2009 SADOSTA VAASASTA Pari viikkoa sitten Siipyyn merituulivoimaalueen yhteistyöryhmän kokouksessa energiayhtiön YVA-konsultti arvioi että heillä oli nyt riittävästi tietoa yli 68 km2 täysin tuntemattomasta merialueesta. Riittävä tieto tarkoitti 98 kuvattua videopistettä (kokoluokkaa jalkapallokentän keskiympyrä) ja 4-6 pohjanäytettä. Konsultin mukaan tämä riittää sekä YVA-selostukseen että ympäristölupaviranomaisen ympäristölupaan. Toisessa kokouksessa energiayhtiön edustaja ilmoitti että tuulivoimaloiden tarkkoja sijainteja ei tarvitse tutkia ollenkaan, koska ne on pakko ilmoittaa vasta rakennusluvassa, ja YVA ja ympäristölupa hyväksytään ennen sitä. Yhdellä alueella tärkeät kutupaikat oli selvitetty kysymällä eläkkeellä olevilta kalastajilta (1-3 kpl). Lopputulos = tärkeitä kutupaikkoja ei ole. Yhdellä alueella linnuston kevätmuutto (koko Pohjanlahden kevätmuutto liikkuu alueen läpi) oli arvioitu seuraamalla muuttoa kiikarilla usean kilometrin päästä energiatuotantoalueesta (ja reilusti yli 10 kilometrin päässä alueen ulkorajasta). Viikko sitten yhden tuulivoimahankkeen yhteistyökokouksessa energiafirman palkkaama konsultti arvioi (alakanttiin), että noin 25 kurkea kuolisi yhteentörmäyksiin vuosittain, ja että tämä ei ole merkittävä haitta (kurki on direktiivilaji). Kysymykseen, voiko tätä jollain tavalla minimoida, hän vastasi että: “Voidaan pystyttää linnuille kyltti tuulivoima-alueen rajalle, jossa lukee ‘Kääntykää oikealle!’”

Esimerkkejä Perämereltä 2008-2011 (1) -YVA-laissa sanotaan, että alueesta tulee tietää riittävästi jotta voidaan arvioida ympäristövaikutuksia -> ainakin yksi konsultti on sitä mieltä, ja sanoo sen myös ääneen, että YVAssa ei ole tarkoitus kerätä uutta aineistoa vaan koota kokoon olemassaoleva data – vaikkei sitä olisi olemassakaan. Lisäksi konsultit eivät usein ole halunneet saada alueen aiempaa dataa, vaikka sitä on tarjottu. -tällä hetkellä Perämereltä on olemassa yksi erittäin hyvä YVA, joka on myös palkittu vuoden YVAna 2009, ja KAIKISSA muissa tuulivoima-YVA-selvityksissä on erittäin vakavia puutteita ja suoranaisia virheitä -yhteysviranomaisen lausunnossa vedenalaisosuus henkilöityy väistämättä Pohjanmaan Luontopalveluiden meribiologiin, ja tästä johtuen asiat ovat lipsuneet henkilötasolle – paikallista asiantuntemusta on hyvin vähän -tuulivoimapuistojen YVA-ohjelmavaiheessa annetut lausunnot eivät nykyisellä hankevauhdilla ehdi vaikuttaa YVA-selvitysvaiheeseen millään tavalla, vaikka ohjelman olisi tarkoitus ohjata selvityksen tekemistä -joitakin linnustoselvityksiä tehty hyvin heikkotasoisesti, lähes kaikki vedenalaisen luonnon kartoitukset tehty aivan onnettomasti – konsultti on kummassakin tapauksessa epäpätevä tekemään kartoituksia erityisesti Perämeren äärevissä olosuhteissa

Esimerkkejä Perämereltä 2008-2011 (2) ”Vedenalaisen luonnon kartoitus” YVA-konsultin mielestä: -ei sukelleta lainkaan, vaikka AINOASTAAN sukeltamalla saadaan tarkka kasvilajitieto -videokuvataan vain mahdolliset voimaloiden paikat pistetietona (esim. 50 pistettä 60 km2 alueella) eikä yleistetä tuloksia, jolloin jos voimalan paikka muuttuu, tiedosta ei ole enää mitään hyötyä – pisteet 600-1000 m välein toisistaan. Voimaloiden paikat myös yleensä muuttuvat rakennuslupavaiheessa. -ei oteta selvää siitä, mitä aineistoja alueelta jo löytyisi tai niitä ei haluta käyttää -ei ole tietoa, mitä lajeja alueelta pitäisi löytää -lajeja tunnistetaan väärin -YVA-selostuksessa ei mainita yhtään vesikasvia nimeltä -yhdessä tuulivoima-YVA-selvityksessä monen kymmenen km2 laajuiselta merialueelta oli otettu vain muutama pohjaeläinnäyte ja joitakin harvoja vedenalaisia videoita – kartalla esitettynä viidestä pohjaeläinnäytepisteestä kaksi osui maalle, kaksi YVA-alueen ulkopuolelle ja vain yksi hankealueelle, videopisteiden laita samalla tavalla -

Esimerkkejä Perämereltä 2008-2011 (3) - Tornion edustan tuulivoimahankkeen YVA-selvityksen luonnoksesta: Merenkurkun pohjoispuolella ei esiinny rakkolevää, ei edes kovilla pohjilla  Samassa YVA-selvityksessä oli videolta analysoitu ruskolevät Pilayella littoralis ja Ectocarpus siliculosus: lajit erottaa vain mikroskoopilla Pilayella on kevätlaji, joka kuolee jo keskikesällä – videot oli kuvattu syyskuussa Ectocarpusta ei ole koskaan ennen ilmoitettu löydetyksi Perämerestä

Esimerkkejä Perämereltä 2008-2011 (4)

YVA-selostus: Metsähallituksen lausunto Yhteysviranomaisen lausunto

KIITOS MIELENKIINNOSTA!! Essi.Keskinen@metsa.fi Puh 0400 867 823