Oppimisnäkemyksiä Behaviorismi Sosiaalisen oppimisen teoria

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Oppiminen Oppiminen voidaan määritellä vuorovaikutteiseksi prosessiksi, jossa oppija muuntaa kokemuksiaan siten, että hänen tiedoissaan, taidoissaan ja.
Advertisements

Tunteet ja niiden synty
TVT ja verkot opetuksessa ja oppimisessa Opintopäivä Arcada, Haaga & Helia Tore Ståhl Pil-projektet
Compa-projektin pilottikokemusten hyödyntäminen opettajankoulutuksessa
Alue, johon voidaan motivaatiolla vaikuttaa
Psykologian kertauskurssi Olli-Jukka Jokisaari 2010
Sosialisaatio Sosialisaation käsitteellä kuvataan prosessia, jossa yksilöstä kasvaa yhteisönsä jäsen. Uusi sukupolvi oppii ja se opetetaan kulttuurinsa.
Oppimista tapahtuu: Opelta oppijalle Oppijalta toiselle
Korkeakouluopiskelutaidot
Oppiminen Oppiminen voidaan määritellä vuorovaikutteiseksi prosessiksi, jossa oppija muuntaa kokemuksiaan siten, että hänen tiedoissaan, taidoissaan ja.
OPS2016 – Koulu rakentaa tulevaisuutta
Kasvatus- ja opetuskäsitysten muotoutuminen
Ajatuksia oppimisesta
Psykologian koulukuntien ihmiskuvat
Älykkyyden lajit KIELELLINEN
Millaisia tiedonkäsityksiä on olemassa
PSYKOLOGIA 7 Koulukohtainen soveltava/ S
Konstruktivismi Konstruktivismin keskeisiä periaatteita
Ryhmä ja yhteisö Jokainen ihminen kuuluu useaan ryhmään
Opetus, ohjaus, oppiminen
OPPIMISEN TILAT Uusi pedagoginen paradigma
Miten oppimiskäsitykset ovat muuttuneet aikojen saatossa
O PPIMISYMPÄRISTÖLÄHTÖINEN SUUNNITTELU KIRKOU - Kirjasto, koulu ja koulukirjasto –hanke Tutkivaa ja oivaltavaa oppijaa yhteistyössä tukien!
Ihmisen kolme olemusta
Mielenterveyshäiriöiden hoito
Mielenterveys s. 110 –
Itseohjautuvuus ja yhteistoiminnallisuus
UE1 syksy 2007© Anne Rongas1 Uskonto ja kulttuuri  Millä eri tavoin aihetta voisi hahmottaa?  Kulttuuri vaikuttaa uskontoon ja uskonto kulttuuriin 
Anne Rongas1 Tiedon etsintä  Platon: Varma ja erehtymätön tieto >> sen perusteella löytyisi hyvä elämä ja hyvä valtio.  Todellista tietoa vain pysyvä.
JOHDATUS TUTKIVAAN OPPIMISEEN
Kognitiivinen psykologia tutkii
Hyvän oppimisen malli LAMKissa
Oppimisorientaatioita
Taitava oppija Osaa yhdistellä tasapainoisesti erilaisia oppimistyylejä. On tietoinen siitä, miten itse oppii parhaiten. Pyrkii laajentamaan omia oppimisen.
Verkko sosiaalisuutena Janne Matikainen VTT, yliopistonlehtori Koulutus- ja kehittämiskeskus Palmenia Viestinnän laitos.
Sosiaalisen kehityksen keskeiset kysymykset
Ajattelu ja oppimaan oppiminen
Verkko-oppiminen, ohjaus ja tuki Kata Hyvärinen, Tampereen Aikuiskoulutuskeskus.
Mitä tarkoittaa skeema oppimisessa? Anna-Helena Lipponen 2012.
PSYKOLOGIAN TEORIASUUNTAUKSET….. BEHAVIORISMI Ärsyke-reaktio Klassinen ehdollistuminen Välineellinen ehdollistuminen Mallioppiminen Ulkoisesti havaittava.
NLP esimiehen työkaluna Työpaja – Arja Pakkala Tervetuloa NLP-työpajaan tutkimaan, kokeilemaan, kokemaan ja pohtimaan ihmisten erilaisuutta,
9 Sosio-kognitiivinen persoonallisuusteoria korostaa tilanteiden tulkintaa Ydinsisältö.
Sosiaalinen oppiminen ● Hyödyntää sekä behavioristisia että kognitiiviisia näkemyksiä ● Ihminen oppii tarkkailemalla toisia – tarkkailu tapahtuu sosiaalisessa.
NÄKÖKULMIA PERSOONALLISUUSTEORIOIHIN
Saumat tulevaisuuteen -tapahtuma 2016 Toisen asteen koulutuksen mahdollisuuksia ja odotuksia Raija Meriläinen, opetusneuvos, KT Ammatillisen koulutuksen.
Konstruktivismi Tekijä Bogi
MEDIAPSYKOLOGIA MEDIAPS TUTKII MIHIN IHMISET KÄYTTÄVÄT MEDIAA JA MITÄ VAIKUTUKSIA MEDIALLA ON KESKEISET KYSYMYKSET: MILLÄ TAVOIN MEDIA VAIKUTTAA IHMISEN.
Oppimisen moninaisuudesta Jyväskylä Arto Riihimäki SEL ry.
Psykologian perustiedot 1
Havainnointi ja maailmankuva
SOSIOKOGNITIIVINEN TEORIA
Fyysis-psyykkis-sosiaalinen kokonaisuus
NÄKÖKULMIA PERSOONALLISUUSTEORIOIHIN
Psykologia tutkii.
Kognitiivinen kehitys
esim. hormonit, autonominen hermosto omat sisäinen odotukset haaveet
9. Oppimisen psykologinen perusta
- TIETEELLISESTI!! Psyykkinen Biologinen Sosiaalinen ja
Oppiminen.
JOHDATUS TUTKIVAAN OPPIMISEEN
Behaviorismi tavoitteena PSYKOLOGIAN TIETEELLISTÄMINEN kaikenkarvaisen ihmismieltä koskevan spekulaation (vrt. psykoanalyysi) sijaan ratkaisuna keskittyminen.
Kognitiivis-konstruktivistiset teoriat
Verkkopedagogiikka? Tarvitaanko verkkopedagogiikkaa?
Menestyvä työyhteisö Yksilö – Ryhmä – Organisaatio OPPIMINEN JA HAVAINNOINTI LEA1LH002 Riitta Rautava Henkilön käsitys todellisuudesta – ei välttämättä.
Persoonallisuus-teoriat
Skeema Yksilö on osa monia ryhmiä Ydinsisältö
Sosiokognitiivisen suuntauksen taustaa
PROSOSIAALINEN KÄYTTÄYTYMINEN
NÄKÖKULMIA PERSOONALLISUUSTEORIOIHIN
NÄKÖKULMIA PERSOONALLISUUSTEORIOIHIN
Esityksen transkriptio:

Oppimisnäkemyksiä Behaviorismi Sosiaalisen oppimisen teoria Pedagoginen kurssi Oppimisnäkemyksiä Behaviorismi ulkoisen käyttäytymisen muutos, ehdollistuminen Sosiaalisen oppimisen teoria mallin vaikutus, jäljittely, samastuminen Kognitiivinen oppimisnäkemys tavoitteellinen oppiminen, ihminen aktiivisena tiedonkäsittelijänä, sisäiset mallit Konstruktivistinen näkemys oppiminen tiedon rakentamisena Pedagoginen kurssi Anne Rongas Anne Rongas

Behaviorismi Klassinen ehdollistuminen Väline-ehdollistuminen ärsyke >> reaktio Pavlov: koirakokeet >> Watson: kaikki käyttäytyminen ehdollistamalla opittua Väline-ehdollistuminen Thorndike kissojen pulmalaatikko: yritys-erehdysoppiminen, Skinner-laatikko palkkiot ja rangaistukset Pedagoginen kurssi Anne Rongas

Sosiaalinen oppiminen Arjen oppimistilanteet ja mallit keskeisiä Bandura: valtaosa sosiaalisesta toiminnasta opittu muita jäljittelemällä Toiminnan seuraukset sijaisvahvistajia: myönteiset seuraukset palkkioita ja kielteiset rangaistuksia Ennakko-odotukset ja käsitys omista kyvyistä antavat suuntaa oppimiselle Pedagoginen kurssi Anne Rongas

Kognitiivinen oppiminen Lähtökohta: ihminen on aktiivinen tiedonkäsittelijä ja omien tavoitteidensa ohjaama Oppiminen on osa tiedonkäsittelyprosessia, johon kuuluvat myös havaitseminen, muisti ja ajattelu Oppiminen on sisäisten mallien muodostumista ja tarkentumista Pedagoginen kurssi Anne Rongas

Konstruktivismi Korostetaan, että informaatio ei siirry sellaisenaan vaan yksilö rakentaa tietonsa itse >> oppiminen. Oppiminen tilannesidonnaista: tieto ja olosuhteet muuttuvat >> muokkaaminen Tiedon rakentaminen on valintaa, sopeutumista ja soveltamista Tieto sosiaalista, yhteys käytäntöön Pedagoginen kurssi Anne Rongas

Tehokas oppiminen Käsitys itsestä oppijana Oppimismotivaatio Oppimisorientaatio Oppimisstrategiat Oppimistyylit Oppimisympäristö ja -välineet Taitava oppiminen Itsereflektio, metakognitiiviset kyvyt Itse ohjattu oppiminen Tutkiva oppiminen Oppimaan oppiminen Arkipäivän oppiminen Elinikäinen oppiminen Pedagoginen kurssi Anne Rongas