Useimmat tämän elämän varjoista aiheutuvat siitä, että

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Wilhelms ja Tanner-Faarinen Energiavuosi 2012 Kaukolämpö.
Advertisements

BAFF kevätseminaari Hyöty irti rakennusautomaatiosta -
Juha Ikäheimo Pohjois-Savon ELY-keskus
PaLaVa-projekti Toimijoiden aloituspalaveri klo
Suomalaisen Urbaanin unelman vaikutteet tulevat Englannin kirkon piirissä alkaneen uudistuksen parista luvulla kristityt totesivat heidän yrityksensä.
Ilman jatkuvaa kehitystä ja muutosta tulevaisuus on epävarma Konkreettisia askelia, joilla saavutamme visiomme Arvot Missio Perustehtävä Visio Millainen.
VANTAAN KAUPUNKI VANDA STAD tilastot/hak lähde: Asuntojen rakentaminen Vantaalla vuodesta 1970.
Marjukka Vainio, Kiinteistöliitto
Hulevesien hallinta Kuopion Saaristo-kaupungissa, EU-hanke
Materiaalitehokkuuden edistäminen Lahden kaupungissa
Renor Oy VAPAAT TILAT 2.krs: 366 m 2 3.krs: jaettavissa 201 m 2 Höyläämötie 3, Helsinki Vuokrausesite toimistotilaa 2010.
Filosofian praktikum 2008 Mikä on elämän merkitys? Informaatioverkostojen koulutusohjelman filosofiankurssin kolmas praktikum-kokoontuminen.
1 Heli Lepomäki Yritysten ja muiden organisaatioiden käyttöön sähköinen työpöytä on jo leviämässä, koska niiden toiminta ja asiakaspalvelu.
Veikko Simunaniemi. Nollaenergiatalo tuottaa saman verran energiaa mitä se kuluttaa vuositarkastelussa. Kehityshankkeen sisältönä on vanhan.
RATKAISUNA RAKENNETTU YMPÄRISTÖ. RAKENNETTU YMPÄRISTÖ  Aiheuttaa 40 % kasvihuonekaasupäästöistä  Kuluttaa 40 % energiasta  Teollisuutta tai liikennettä.
Raportointi tilanteesta Tampereen kaupunki • Asuntopoliittinen strategia 2004 • Strategian sitovat tavoitteet • 1 Tasapainoiset asuntomarkkinat.
Kohti nollaenergia-asumista
PORI Taloyhtiöiden info-ilta Tapio Kallioinen Projektipäällikkö Lahden Seudun Kehitys LADEC Oy.
ASUKASISÄNNÖINTI ASUMISEN TUKENA Asumisneuvojakoulutus, YM
Tikkurila 10 The City of dreams
0 – ENERGIA MAHDOLLISTA TÄNÄPÄIVÄNÄ EIKÄ VASTA VUONNA 2020
© Stuba Nikula, Kiinteistö Oy Kaapelitalo, , 5 HEHTAARIA KULTTUURIA 250 VUOKRALAISTA 16.
FUAS-liittouma – maan suurin ammattikorkeakoulukokonaisuus July 2,
Sähkösuunnittelu Seppälä Oy Puh Toimipisteet: • Varkaus • Lappeenranta.
•Miksi ? •Mitä valmiina? •Mitä maksaa? •Miten tehdään? •Mitä saadaan?
Mihin seikkoihin ihmiset kiinnittävät huomiota taloa hankkiessaan:
Duaali Teemu Myllynen.
Heinolan kaupungin opetussuunnitelma
Mitä Student Life on? Student Life on Jyväskylän yliopiston ja jyväskyläläisten kumppaneiden luoma toimintamalli, jonka fokuksessa ovat yliopistomme.
TkT Jari Virta kehityspäällikkö Suomen Kiinteistöliitto ry
mahdollisuudet ja vaihtoehdot
S Sosiaalitekniikka 1999 S Sosiaalitekniikka.
Kuopion Opiskelija-asunnot Oy
Näin varmistamme viihtyisät ja turvalliset
Maa- ja aurinkoenergian hyödyntäminen kerrostalorakentamisessa (jatko hankkeelle Matalaenergiarakentaminen Kerrostalotuotannossa) Hanke päättyy
LVI-neuvontaJaakko Laksola Korjaustarpeen toteaminen Hallituksella/yhtiökokouksella pitää olla näkemys! Missä ollaan nyt? Mihin suuntaan ollaan menossa?
Itä-Suomen asumispäivä –ideoita kehittämiseen Kuopio AVAUS Maakuntajohtaja Jussi Huttunen Pohjois-Savon liitto.
Energiavuosi 2013 Kaukolämpö.
TAITEIDEN TALO VUOSAAREEN Helsingin kaupungin yhteismarkkinointitilaisuus Hotelli Rantapuisto Liisa Winberg, Vuosaari-toimikunnan pj.

Vantaan asuntorakentamisennuste
Tietopalvelu verkkoympäristössä Nina Granlund 2006.
Tekninen osasto Teknisen hallinnon ja suunnittelun yksikkö
VÄLIVUOSI.  Välivuosi voi osua omalle kohdalle joko suunnitellusti tai vahingossa, jos ei saakaan ensimmäisellä hakukerralla opiskelupaikkaa.  Välivuosi.
Mainoselokuvalle tyypillistä Korkeat kustannukset pituuteen/kestoon nähden Täysin manipuloitu tilanne esitetään ikään kuin se olisi realismia/totta – erona.
Taina Wilhelms Energiavuosi 2011 Kaukolämpö.
Kun ekaluokkalaiset ovat opiskelleet kuukauden lukiossa, tavan mukaan heidät vihitään lukiolaisiksi. Tänä päivänä heistä virallisesti tulee lukion oppilaita.
OPETUKSEN KEHITTÄMISPÄIVÄ Mervi Palva.
Teuvo Aro Tampereen kaupunkiseudun teknisten palveluiden seutuseminaari Tampereen alueen palvelurakennukset energiatehokkaiksi ”TAPRE”
Esko Korpi Liikevaihto Suomessa ~ 200 milj € Työntekijöitä 600 Toimipisteitä 9 paikkakunnalla, pääkonttori Helsingissä Liikevaihto Ruotsissa 3.5 miljardia.
Uudistuva kylä kaupungissa –hanke Uudistuva kylä kaupungissa –hankkeessa etsitään uusia ja konkreettisia tapoja lasten ja nuorten palveluiden kehittämiseen.
Puhu parin kanssa. Täytyykö sinun opiskella tänään illalla
Energiavuosi 2013 Kaukolämpö Wilhelms TILASTOTIETOJA 2013  Kaukolämmön myynti (sis. verot) 2310 milj. €  Kaukolämpöenergian myynti31,7 TWh.
Energiavuosi 2014 Kaukolämpö TILASTOTIETOJA 2014  Kaukolämmön myynti (sis. verot) 2330 milj. €  Kaukolämpöenergian myynti31,7 TWh  Kaukolämmön.
Tila- ja asuntojaosto Seppo Kallio. Asunto-ohjelma Espoon Asunnot Oy pitää valtion tuella rakennetut käyttö- ja luovutusrajoituksista.
Ajankohtaisia rakennushankkeita 2016 Rakokiven koulu Länsiharjun koulu.
KOLME NOLLAA LÄHES NOLLAENERGIARAKENTAMINEN JA TULEVAISUUDEN HAASTEET ARKKITEHTISUUNNITTELUSSA Arkkitehti SAFA Arkkitehtuuritoimisto Kimmo Lylykangas Oy.
Energiavuosi 2015 Kaukolämpö.
Energiavuosi 2014 Kaukolämpö.
MIESTENTIE UUDISRAKENNUS Edustajisto
Vihreän ja terveellisen rakentamisen mahdollisuudet
asemakaava-arkkitehti Hannele Kelavuori
ARAVAKIINTEISTÖYHTIÖIDEN PERUSTIEDOT 2008
TAHE keskitetty toimintamalli
Rakentaminen tammi-marraskuu 2017
ARAVAKIINTEISTÖYHTIÖIDEN PERUSTIEDOT 2008
3D-kiinteistönmuodostaminen 3D-tontti vakuutena, rakentamisen ja käytön turvaaminen, 3D-kiinteistön lakkaaminen
Energiatehokkuus suunnittelun lähtökohtana
Kaukolämpöverkkojen avaaminen
Sivistystoimialan palveluverkon muutosesitys
Esityksen transkriptio:

Useimmat tämän elämän varjoista aiheutuvat siitä, että seisomme itse auringon edessä. Näin ei voi menetellä rakennettaessa Nollaenergiataloa, jonka tärkeänä energianlähteenä on aurinko. 16.12.2010 Veikko Simunaniemi

”Asuinkiinteistöjen energiatehokkuus ” on Järvenpään Mestariasunnot Oy:n ja Kuopion Opiskelija-asunnot Oy:n yhteinen kehityshanke. Molempien yhtiöiden rakennushankkeet ovat omia yksittäisiä hankkeita. Kehityshankkeen rahoittavat ARA, Tekes, Sitra sekä rakennuttajayhtiöt omilla työpanoksillaan.

Suomen ensimmäiset Nollaenergiatalot Kehityshanke: Arava ja asuinkiinteistöjen energiatehokkuus Järvenpään Mestariasunnot Oy tj. Veikko Simunaniemi Kuopion Opiskelija-asunnot Oy tj. Tuula Vartiainen Nollaenergiatalo tuottaa saman verran energiaa mitä se kuluttaa vuositarkastelussa. Kehityshankkeen sisältönä on vanhan kiinteistön purkaminen ja uuden nollaenergiakiinteistön rakentaminen. Hankkeen tavoitteena on löytää teknisesti, taloudellisesti ja toiminnallisesti optimaalinen konsepti toteuttaa nollaenergiarakennuksia ARA- asuinkiinteistöihin. Nollaenergiaa tavoitellaan mm. Ulkovaipan lämpöhäviöiden minimoinnilla ja rakennuksen simppelillä muodolla Ilmanvaihdon hallinnalla ja poistoilman erittäin tehokkaalla lämmön talteenotto Sisäisten ja ulkoisten lämpökuormien tehokkaalla hyödyntämisellä Vedenkulutuksen hallinnalla Laitteilla, joiden ominaiskulutus on vähäinen ja energiaa säästävä Rakennuksen tiiveydellä Lämmityksen ja ilmanvaihdon käytöllä ja ohjauksella (asukkaat keskeisessä roolissa) Uusiutuvilla energialähteillä Mikäli et lähde haluamasi perään, et koskaan saa sitä. Jos et kysy, vastaus on aina ei. Jos et astu eteenpäin, olet aina samassa paikassa.

Kehityshankkeen sisältö ja tavoitteet 1. Vanhan kiinteistön purkaminen Selvitetään: Missä tapauksessa taloudellisesti ja yhteiskunnallisesti perustelua Kierrätysmahdollisuudet, uusiokäyttö ja jätteidenkäsittely 2. Uuden nollaenergiakiinteistön rakentaminen Käyttää uusiutuvia energialähteitä Löytää teknisesti, taloudellisesti ja toiminnallisesti optimaalinen konsepti toteuttaa nollaenergiarakennuksia ARA-asuinkiinteistöihin. Löytää/kehittää toimivia teollisia komponentteja / tuotteita nollaenergiarakentamiseen Luoda taloudellisesti ja ekologisesti tehokas malli kiinteistöjen purkamiseen Edistää tehokasta kaupunkirakentamista ja kiinteistöjen monikäyttöisyyttä/muunneltavuutta Hankkia soveltuvaa tietoa energiatehokkaasta korjausrakentamisesta Vastata Suomessa ilmastonmuutokseen asuntorakentamisen alalla. Nostetta vuokra-asumiseen. Joka harkitsee seuraavaa askeltaan liian kauan, seisoo koko ikänsä yhdellä jalalla.

Jampankiven Palvelupihahankkeen toiminta-ajatus Toteuttaa vanhuksille turvallinen ja toimiva palveluasunto-kokonaisuus siten, että pihapiirin kolmen asuinkerrostalon kokonaisuus on muutettu vastaamaan vanhusten asunto- ja hoivapalvelutarvetta Järvenpäässä yhteistyössä Järvenpään kaupungin kanssa. Toimintamalli; Kaupungin omistama yhtiö omistaa ”seinät” ja kaupunki järjestää palvelut ”seinien sisään”. Palvelupiha tarjoaa monipuolisesti palvelutaloasumista ja tehostettua palveluasumista, jotka ovat tulleet laitoshoidon rinnalle. Kotiin tuotava palvelu räätälöidään vanhuksen kunnon mukaan. Esimerkiksi huonokuntoiselle - ja muistihäiriöitä sairastaville vanhuksille tarjotaan ympärivuorokautista hoivapalvelua. Hoivakodit ovat joko ryhmäkotityyppisiä, joiden jokaisessa kerroksessa on mm. ryhmätila keittiöineen tai itsenäisempään asumiseen varustettu palveluasunto. Vaihe 1, 2007 Vaihe 3, 2011 Vaihe 2, 2010

VAIHE 1, 2007 Ensimmäisessä vaiheessa kesällä 2007 valmistui 33 ryhmäkotiasuntoa huonokuntoisille ja muistihäiriöitä sairastaville vanhuksille. Hanke toteutettiin jalostamalla nelikerroksinen 1983 valmistunut soluasuntotyyppinen asuinrakennus ryhmäkotiasunnoiksi, jonka jokaisessa kerroksessa on ryhmätila ja jakelukeittiö. Talon ensimmäisessä kerroksessa on dementiapäiväkoti ja vanhustenpäiväkoti, joiden palveluita käyttävät palvelupihan ulkopuolella asuvat vanhukset. Hoivapalvelut on järjestänyt Järvenpään kaupunki.

VAIHE 2, 2010 Toisessa vaiheessa kesällä 2010 valmistui 27 asuntoa huonokuntoisille tai lähes itsenäisesti toimeentuleville vanhuksille. Talon asuntojen palvelut tukeutuvat ensimmäisen vaiheen palveluihin.

VAIHE 3, 2011 Nollaenergiatalo Palvelupihan kolmannen ja viimeisen vaiheen työt alkoivat toukokuussa 2010. Ennen varsinaista uudisrakentamista purettiin vanha nelikerroksinen 80 luvulla rakennettu betonielementtitalo uudisrakennuksen alta. Hanke toteutetaan uudisrakennushankkeena ja Nollaenergiatalona. Kolmas vaihe tulee tarjoamaan 44 asuntoa huonokuntoisille tai muistihäiriöistä sairastaville vanhuksille. Asunnoista 33 on makuuhuone + tupakeittiö tyyppisiä ja loput 11 asuntoa ovat ryhmäkotiasuntoja.

Ihmiset epäonnistuvat usein, ei sen tähden, etteivät saa tehdä mitä haluavat, vaan sen tähden, etteivät halua tehdä, mitä heidän pitää.

Ei ole olemassa ongelmaa, mistä puhumatta jättäminen auttaisi sen ratkaisemisessa.

Rakennuksen simppeli muoto ja tiiveys. Rakennus oli harjakorkeudessa marraskuussa 2010 ja valmistuu kesäkuussa 2010. Paras muusikko ei ole hän, joka ehtii ensimmäisenä soittamaan kappaleen loppuun.

Nollaenergiatalon energiakulutukset.

Sähköenergian vuosikulutus ja aurinkosähkön vuosituotto Aurinkosähkö tuottaa vuodessa saman määrän energiaa mitä kiinteistösähkössä kuluu. Aurinkosähköpalelien määrä: 72 kpl x 1,5 m2= 108 m2

Lämpöenergian vuosikulutus ja lämmön vuosituotto kWh/Rm3 Lämmitykseen tarvittava kokonaisenergiamäärä vuodessa +16,4. Aurinkolämpötuotto -11,8 Aurinkolämpökeräinten määrä: 72 kpl x 1,5 m2= 108 m2 Ilmaislämpötuotto -3,6 Maalämpötuotto -3,1 Myytäväksi jää -0,7 kWh/Rm3 =PLUSENERGIATALO Muutoksia ei tapahdu, kun yritämme saada itsemme muuttumaan, vaan kun tiedostamme, mikä ei toimi. - Shakti Gawain  

Mikäli et lähde haluamasi perään, et koskaan saa sitä. Jos et kysy, vastaus on aina ei. Jos et astu eteenpäin, olet aina samassa paikassa.

Nollaenergialla tarkoitetaan kiinteistöä joka tuottaa saman verran energiaa mitä se kuluttaa keskimäärin vuositaseessa. Myös energiakustannusten perusteella voidaan tarkastella Nollaenergiatasetta. Nollaenergiarakentaminen soveltuu myös kustannuksiltaan ARA vuokratalokenttään jos suunnittelussa, rakentamisen hankinnoissa ja kilpailutuksissa sekä rakentamisessa onnistutaan. Matalaenergia- ja passiivienergiatalojen rakentaminen on jo tätä päivää myös ARA tuotannossa. Energian syöttäminen / myyminen verkkoon edesauttaa ja mahdollistaa Nollaenergiataseen saavuttamisen Suomessa. Mikäli et lähde haluamasi perään, et koskaan saa sitä. Jos et kysy, vastaus on aina ei. Jos et astu eteenpäin, olet aina samassa paikassa.

Jampankaari 4 E-F vertailussa vanhan perusparannus ja uudisnollaenergiatalo 83-rakennettu talo jalostet-tuna ja perusparannettuna 2020 normeilla rakennettu uusi nollaenergia talo Kerrosala 4 700 5 763 Kerroksia 4 6 Asuntomäärä 26 44 Huoneistoala 950 1 785 Asuntotyypit 1 H+PH+TPK 1 MH+PH+TPK+kerroskohtainen yhteistila 33 Huonetila+PH+yhteistilat 11 Asuntojen lukumäärä Kokonaiskustannukset €/Hm2 sis. ALV 2 530 2 870

Hankkeen kokonaiskustannukset (tähän ei sisälly kehittämiskustannukset) 5 127 200 € (ALV 23 %), mikä on 2 872 €/Hm2. Rakentamisen rahoitus Tässä ei ole mukana kehityshankkeen rahoitusta, minkä ovat rahoittaneet: ARA, TEKES, SITRA JA RAKENNUTTAYHTIÖIDEN OMA TYÖPANOS Asuntorahaston myöntävä korkotukilaina n. 3 715 700 € Asuntorahaston myöntävä erityisavustus n. 1 411 500 € Kuntarahoitus toimii korkotukilainan ja omarahoituksen rahoittajana. Rakentamisen aikataulu Uudisrakennustyöt aloitettiin toukokuussa 2010 ja hanke valmistuu kesäkuun 2011 loppuun mennessä. Asuinhuoneistojen vuokraaminen Asuntojen jyvitetty neliövuokra tulee olemaan noin 10 €/jm2/kk (ilman erityisavustusta 12,5 €/jm2/kk). Mestariasunnot vuokraa tilat yhteistyössä Järvenpään kaupungin kanssa.

Kiitokset mielenkiinnosta . Minkään ei tarvitse olla tylsää. Anna mielikuvituksesi lentää. Älä hyväksy arkisia rutiineja itsestään selvinä vaan muuta ne mieleisiksesi. nollaenergiatalohanketta kohtaan! 33