KAOS World Cafe valtiovarainministeriössä: JHS179 uudistus

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Kansallisen opetustoimen tietomallin vaatimukset korkeakoulujen tietomallille.
Advertisements

Harjoituksissa käytettävä mallinnusväline
Ohjelmiston tekninen suunnittelu
OPSTOCK Hyvä verkkopalvelu analyytikon näkökulmasta Olli Kähkönen Opstock Pankkiiriliike
Korkeakoulujen arkkitehtuurikehys - Kartturi Kartturi yleiskuva
Kehittämishankkeiden tuotosten hyödyntäminen valtakunnallisesti
EA:n rooli eri viitekehyksissä. Eri viitekehyksiä ja EA Aikataulun ja kustannusten hallinta Ihmisten johtaminen Resurssien hallinta Toteutus Ohjelma-,
Kokonaisarkkitehtuurivalmennukset
KAOS KAOS WORLD CAFE VALTIOVARAINMINISTERIÖSSÄ: JHS179 UUDISTUS Cafe 1 – Toiminta-arkkitehtuuri.
Tietokannan suunnittelu
Café 2: Tietoarkkitehtuuri, hankehallinta, hallintamalli
Tekninen suunnit-telu
KA-suunnitteluprosessin iteratiivisuus unohtunut
T Projektikatselmus GenCode PS iteraatio
BPMN ja hiukan prosessien määrittelystä
VTT TECHNICAL RESEARCH CENTRE OF FINLAND SYSTEEMINEN NÄKÖKULMA ASIANTUNTIJAYHTEISTYÖHÖN Systeemiälytapaaminen Kristiina Hukki.
Kanuuna seminaari Seinäjoki  Aiemmissa malleissa lähtökohta, jossa määriteltiin hyvinvoinnin esteitä, joita sitten voitiin ratkoa  Toimintavalmius.
Kokonaisarkkitehtuurityön menetelmä
Kokonaisarkkitehtuurityön menetelmä
Tietoyhteiskunnan palveluarkkitehdit ja -rakentajat © 2014 Gofore 1 ePerusteet – tietomalli ja rajapinnat Jarkko Hyöty Opetushallituksen tarjoamien.
ID Point - Palvelumalli
ICT muutos kunta- ja palvelurakenne- muutoksessa Selvitysvaiheen tehtävät
ICT muutos kunta- ja palvelurakenne- muutoksessa Arviointivaiheen tehtävät ICT muutos kunta- ja palvelurakenne- muutoksessa Arviointivaiheen tehtävät.
ICT muutos kunta- ja palvelurakenne- muutoksessa Toteutusvaiheen tehtävät
JHS:N SUOSITUKSET VAATIMUSMÄÄRITTELYLLE SEPPO RÄSÄNEN SAVONIA-AMMATTIKORKEAKOULU TERVEYSALA, KUOPIO Ohjelmistotekniikka ja projektinhallinta,
Valmennusohjelma julkisen hallinnon yhteentoimivuuden edistämiseksi –– Toiminnan kehittäminen
VALMENNUS JULKISEN HALLINNON YHTEENTOIMIVUUDEN EDISTÄMISEKSI
– Ohjelmistojen mallintaminen, mallintaminen ja UML.
Julkisen hallinnon arkkitehtuurihierarkia
Component diagram– Komponenttikaavio J. Pätsi & H. Malmihuhta
1 Lastensuojelun tieto lapsesta Mirva Makkonen Kehittäjä-sosiaalityöntekijä Oulun seudun lastensuojelun kehittämisyksikkö.
Korkeakoulujen ICT-palveluiden arkkitehtuurin kannalta huomioitavat muut arkkitehtuurit Korkeakoulujen tietohallinto- ja ICT-ohjausryhmä, Ilmari.
Viitearkkitehtuurin luonne, käyttötarpeet ja käyttäjät Pekka Linna, CSC.
Liiketoimintaprosessit ja MS Visio 2010
JHS 179 Liite X: KA-kuvaukset Luonnosversio 0.21 keskustelutilaisuutta varten
JHS 179 Kokonaisarkkitehtuurin suunnittelu ja kehittäminen Liite 7. KA-kuvausten visualisointi Palautekierrosversio.
Toimittajanäkökulma XDW-tietomalliin Olli Nokso-Koivisto –
VALMENNUS JULKISEN HALLINNON YHTEENTOIMIVUUDEN EDISTÄMISEKSI Aihe 4: Toiminnan kuvaamisen merkitys
JHKA-jaosto Tavoitteet ja vuosikello 2014 JHKA-sihteeristö, VM / JulkICT.
Prosessimallinnuksen kehittäminen JHKA-jaosto Jari Kallela.
Laatutyö ja KA Toiminnan kuvaaminen JY:n KA-tiimi
JHKA-jaosto Tavoitteet ja vuosikello 2015 JHKA-sihteeristö, VM / JulkICT.
Kokonaisarkkitehtuurin rajapinnat kohdealueelle. pp.kk.vvvv Osasto JulkICT-toiminto Kohdealueiden raportointi, viestintä ja yhteistyö 2 JHKA Kohdealue.
Liiketoimintaprosessit ja MS Visio 2013
Asetus kokonaisarkkitehtuurin kuvauksista ja määrityksistä
Kansallisen palveluväylän viitearkkitehtuurin päivitys
Mikael af Hällström KMR/YSR Verohallinto
Semanttisen yhteentoimivuuden viitekehys
Opiskelun ja opetuksen sekä niiden tuen ja hallinnon toiminta-arkkitehtuuria eli Prosessit Pekka Linna, CSC.
Miten kirjoittaa hyvä apurahahakemus
Asetus kokonaisarkkitehtuurin kuvauksista ja määrittelyistä
Asetus kokonaisarkkitehtuurin kuvauksista ja määrittelyistä
Tavoitteet ja mittarit 2015
JHKA kehittämispolku JulkICT Jari Kallela
JHS 179-uudistushanke Hannu Ojala
Yhteisten tietomäärityksien mallintaminen
Yhteenvetoa Selvitys asiakas- ja potilastietojen toissijaisen käytön kokonaisarkkitehtuurin nykytilasta
Tietoarkkitehtuurin kehittäminen
Julkisen hallinnon yhteisten viitearkkitehtuurien rakenne ja päivitys Esittely JHKA-jaoston kokouksessa
Yhteentoimivuusmenetelmän soveltaminen rekistereissä
Liiketoimintaprosessit ja MS Visio 2010
QPR EnterpriseArchitect Template for JUHTA JHS
Arkkitehtuuripankin uudet ominaisuudet
<Hankkeen nimi>
Mallintamisen metamalli ja notaatiot
Arvioinnista arkipäivää
JHS XXX Rekisteritiedon metatiedot osana yhteisen tiedon hallintaa
TOIMIVAT TYÖTAVAT KOKONAISARKKITEHTUURI- TYÖHÖN
Esityksen nimi / Tekijä
Maakuntaproto.
Esityksen transkriptio:

KAOS World Cafe 10.12.2013 valtiovarainministeriössä: JHS179 uudistus Kahvila 3: Järjestelmä- ja teknologia-arkkitehtuuri, mallintaminen, menetelmä ja soveltaminen

Järjestelmäarkkitehtuuri 10.12.2013 JHS179 uudistus World Cafe valtiovarainministeriössä Järjestelmäarkkitehtuuri Ongelmakohta Ratkaisuehdotus

Teknologia-arkkitehtuuri 10.12.2013 JHS179 uudistus World Cafe valtiovarainministeriössä Teknologia-arkkitehtuuri Ongelmakohta Ratkaisuehdotus

JHS179 uudistus World Cafe valtiovarainministeriössä 10.12.2013 JHS179 uudistus World Cafe valtiovarainministeriössä Mallintaminen Ongelmakohta Ratkaisuehdotus Archimate-notaatio ymmärrettävä vain arkkitehdeille Sallitaan lisäksi PowerPoint, clip-artia yms. viestittäessä liiketoiminnalle ja johdolle. Ongelmana Archimaten käyttö näille sidosryhmille kommunikointiin. Arkkitehtuuriviestintäsuunnitelmassa on kuvattava, minkä tyyppisillä kuvauksilla kommunikoidaan millekin sidosryhmille. Archimaten tuki prosessien kuvaamiselle jossain tapauksissa riittämätön Käytetään esim. BPMN:ää näissä kuvauksissa (voi olla myös liian tarkka joillekin sidosryhmille) Diagrammien tyypittely puuttuu Tulisi saada selkeä diagrammityypittely. Kullakin diagrammilla oltava selkeä käyttötarkoitus. Ei tukea loogisten mallien tekemiseen eikä mallien väliseen linkitykseen. Loogisen tason kuvaaminen on haastavaa. Kuvaa toiminnan ja järjestelmien rajapinnan (tietojärjestelmäpalvelu, kyvykkyys). Kyvykkyys-/palvelukäsite olisi hyödyllinen prosessitason yläpuolella. Esim. palvelu-/kyvykkyyskartan käyttö helpottaa viestintää ja suunnittelua. Kytkökset mallien välillä tulisi mallintaa. Kehitysvaiheessa tarkemman tason kuvausten (ratkaisuarkkitehtuuri) kytkökset toteutettavaan palveluun EA:ssa. Ei ohjeistettu Archimate-kuvaustavan käyttöä tarkalla tasolla (esim. mitä symbolia tai käsitettä käytetään missäkin tilanteessa). Archimaten metamalli ei ole ehyt. Metamallin käsitemalli puuttuu. Mallissa ei ole kaikkia käsitteitä, joita tarvitaan ilmaisuvoiman kannalta. Esim. kyvykkyys-käsite, liiketoimintamalli, palvelu (epämääräinen käsite: esim. liiketoimintapalvelu, järjestelmäpalvelu, sovelluspalvelu, integraatiopalvelu). Archimatekaan ei riitä kaikkeen (BPMN, ER, jne.) Runko kuntoon. Mallintamisen tavoite tuotava selkeästi esille Mallinnetaan, jotta toteutus olisi helpompaa. Vältetään kalliit muutokset jo rakennettuun. Käyttö suunnittelussa ja analyysissä (esim. riskienhallinta, compliance, toiminnan kehittäminen, rakennejärjestelyt, tavoitetilan suunnittelu).

JHS179 uudistus World Cafe valtiovarainministeriössä 10.12.2013 JHS179 uudistus World Cafe valtiovarainministeriössä Menetelmä Ongelmakohta Ratkaisuehdotus EA-työn kannalta menetelmä ja kuvauspohjat keskittyvät vain listaamaan asioita (”kasa Exceleitä”) Pitäisi nostaa esille myös niitä kuvausnäkymiä, joissa saadaan arkkitehtuuria ja yhteyksiä näkyviin (näkymien sisällä ja välillä) Yhteentoimivuus on sekoitettu lähinnä integraatioihin Yhteentoimivuus tulisi määritellä, esim. ei-toiminnallisten vaatimusten kautta. Arkkitehtuurin takana olevat vaikuttimet (vaatimukset) jäävät pimentoon (esim. kapasiteettivaatimukset, lain asettamat vaatimukset) Vaatimukset tulisi olla jäljitettävissä arkkitehtuuriratkaisuihin. Vaatimuksien tulisi olla myös linkattavissa keskenään, eri abstraktiotasoilla. Viestintäsuunnitelma puuttuu Kehikon rinnalle tuotettavaksi dokumentiksi viestintäsuunnitelma. Oleellista jalkauttamisen kannalta. Statement of architecture work (vrt. TOGAF) puuttuu Kehikon rinnalla tuotettava dokumentti Konfiguraationhallinta vs. arkkitehtuuri Tulisi kuvata konfiguraationhallinnan ja kokonaisarkkitehtuurin erot (esim. teknologia-arkkitehtuuria kuvataan usein konfiguraationhallinnan tietojen kautta) Ei kuvaa julkishallinnon yhteisten palveluiden hyödyntämistä Julkishallinnon yhteisten palveluiden (esim. integraatioalustojen ja –ratkaisujen) hyödyntäminen ja soveltaminen on kuvattava JHS 179:n ja JHKA:n suhde Tulisi kuvata selkeästi JHS 179:n suhde JHKA:han Suosituksessa olevat kuvat ovat vaikeasti ymmärrettäviä ja moniselitteisiä. Yhteydet ovat sekavia. Tulisi käyttää yhtenäistä kuvaustapaa ja selkeää syntaksia kautta suosituksen. Ei liikaa asiaa yhteen kuvaan.

JHS179 uudistus World Cafe valtiovarainministeriössä 10.12.2013 JHS179 uudistus World Cafe valtiovarainministeriössä Soveltaminen Ongelmakohta Ratkaisuehdotus Hyvät esimerkit puuttuvat. Arkkitehtuurin hyödyntäminen on helpoin kertoa esimerkkien kautta. Pitäisi olla enemmän ja parempia esimerkkejä. ”Kokonaistarina” selventäisi EA:n hyödyntämistä. Tiekartasta tulisi myös olla esimerkki. Esimerkkien tulisi palvella mahdollisimman montaa. Näiden kautta voisi myös happotestata metamallin toimivuutta. Selkeä arkkitehtuurityön käsikirja (”architecture for dummies”) puuttuu Tulisi esittää riittävän selkeä kokonaiskuva siitä, mitä EA-työssä pitäisi saada aikaiseksi. Soveltamisessa eroja esim. kunnissa ja sektoriministeriöissä – ei tuoda materiaalissa esille. Esim. kunnissa enemmän muutoksia kesken budjettikauden. Materiaalin pitäisi kuvata soveltaminen erilaisissa organisaatioissa. Työkalut (vrt. TOGAF) puuttuvat Hyvän työkalusalkun lisääminen parantaisi hyödynnettävyyttä. Materiaali ei kuvaa laadittavien kuvausten valintaa tavoitteista lähtien. Kaikkia kuvauksia ei ole tarkoituksenmukaista laatia. Näkökulma arkkitehtuurissa organisaatiolähtöinen – arkkitehtuuria tehdään siiloissa Tulisi kuvata julkishallinnon kokonaisuutta.