Itämeren kalan ympäristömyrkkypitoisuudet – muutokset

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Tullilaboratorio. Tullilaboratorio 2012: Henkilöstömäärä - 67 henkilötyövuotta Tutkittuja näytteitä kpl Toimintamenot - 5,0 milj. euroa Tullilaboratorion.
Advertisements

Vitamiinit ja kivennäisaineet
Vapaa-ajankalastus Itämeren piirissä
XXXI valtakunnallinen asunto- ja yhdyskuntapäivä Asiakastarpeiden muutosten vaikutukset asumiseen ja yhdyskuntarakenteeseen SATO Oyj Monica Aro.
Itämeren uudet myrkkyuhat
Vastuullisuus verkkokalastuksessa
Hyvä kala! Kalansyönnin hyödyt päihittävät haitat
ITÄMERI ON AINUTLAATUINEN JA UHANALAINEN
Kala - pehmeiden rasva-happojen lähde
”Määrittää ihmisen yksilönä”
Barometri 2009 Suomen Kauppakeskusyhdistys ry Vastaajia 59.
Tämä raportti on tarkoitettu yksinomaan
Itämeren tulevaisuus – jäätön, suolaton ja tulviva meri ?
KESKALA-hanke petokalapyynnin vaikutukset kalakantoihin
Yhteisöllisyys sekä terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen
Ruokakalaviljelyn uudet lajit
MITÄ ON TURVALLINEN RUOKA?
Kalanjalostusprosessit Suomessa.. Johdanto Suomessa on hieman alle 100 kalalajia, joista saadaan laaja sekä vaihteleva tuoteryhmä. Pääasiallisesti 100.
 Polun taustalla HUMU-ryhmän selvitys suomalaisten huippu-urheilijoiden poluista  Suomalaisten arvokisa menestyksen heikkeneminen 1970  2000-luku 
Eri kielitaidon osa-alueet, materiaalit ja suunnittelu
Koukussa järvikalaan Esox lucius. Järvikalan käytön lisäämisen tavoitteena on  suomalaisen ruokakulttuurin syventäminen  kotimaisen kalan arvostuksen.
Mielikuvat ja odotukset senioritaloista
Kalamarkkinat kansainvälistyvät osaksi elintarviketaloutta Jari Setälä Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos Kalantutkimuspäivät 2002 Rauma.
Kuhakannat ja niiden hyödyntäminen -tuloksia kuhatutkimuksista
Jouni Tuomisto THL, Ympäristöterveyden osasto
Kala - paras luonnollinen D -vitamiinin lähde D –vitamiinin saanti Finravinto 2007 tutkimuksen mukaan suomalaiset saivat lähes puolet D-vitamiinista.
Tiedotustilaisuus Image size: 7,94 cm x 25,4 cm NOKIAN KESKUSTAN PÄIVÄKOTI MAAPERÄN PILAANTUNEISUUSTUTKIMUS JA RISKINARVIO.
Kalalajit 7lk. Opiskele kalalajit ja niiden tuntomerkit testiä varten,
 Terveyskirjasto tuo luotettavan, riippumattoman ja ajantasaisen tiedon terveydestä ja sairauksista suomalaisten ulottuville.  Tämä on suomalainen sivusto,
Jätteenpolton ja sen vaihtoehtojen terveysvaikutukset
Suomenkielisen Windowsin taustaa
Bio- ja ympäristötieteiden laitos
Itämeren tila - kalastonäkökulma Kalastusbiologian professori Sakari Kuikka Helsingin Yliopisto, Biotieteellinen tiedekunta, Fisheries and Environmental.
Perheiden ruokailu ennen ja nyt – lapsen kasvaminen omaan ruokakulttuuriin Jyväskylä
Kummallisia termejä? Ekologinen selkäreppu Ekologinen jalanjälki
Perusterveydenhuollon kehittäminen / LAPIN KASTE
Näkökulmia tilastojen tulkitsemiseen Käytä oikeita käsitteitä.
Kalan myyntiajat – suositus kaupalle jäävistä päiväyksistä
Marko Autio Kasvatustyön pastori Espoon seurakuntayhtymä RUUHKASUOMEN RIPPIKOULUTILASTO T.
1 HE 116/2008 vp valtion talousarvioksi vuodelle 2009 (luku Energiapolitiikka) Eduskunnan valtiovarainvaliokunnan työ- ja elinkeinojaosto
ASUNTOJEN VUOKRAT 2008 Yliaktuaari Paula Paavilainen
Aluehallinnon uudistus ja sisäisen turvallisuuden kehitysnäkymät Kouvola Leena Gunnar Johtaja Kaakkois-Suomen ympäristökeskus.
Suomalaisen kirjolohen kilpailukyky kansainvälistyvillä
Mitä Osaamispankki voi tarjota? Juulia Tuominen
Yritysten toimipaikkojen, niiden henkilöstön ja liikevaihdon vuosimuutos maakunnittain vuosina Lähde: Tilastokeskus, yritysrekisteri 1 (6)
VARASTOJEN JA TERMINAALIEN HYVÄKSYMISMENETTELY Tarja Toivainen Ympäristöterveystarkastaja Kuopion kaupunki Ympäristöterveystoimisto
Euroopan talous- ja rahaliitto EMU: Kehitetty jo n. 30 vuotta Ensimmäinen vaihe 1979 => valuuttakurssit Vuonna 1999 kytkettiin 12 maan valuuttakurssit.
Kalalajit 7lk. Opiskele kalalajit ja niiden tuntomerkit testiä varten,
Erilaiset alueet – erilainen hyvinvointi? Ilkka Mella TEM/ AKY Alueet ja hyvinvointi - seminaari.
SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ Risto Aurola Jätehuollon järjestäminen ympäristöterveydenhuollon näkökulmasta Johtaja Risto Aurola Sosiaali-
Maa- ja metsätalouden kuormituksen vaikutukset sisävesien ekologiseen tilaan – kalaston vasteet vuoden 2007 seurantahavaintojen perusteella Martti Rask,
Sakari Kuikka Kalastusbiologian professori Helsingin Yliopisto Kalatalouden ja ympäristöriskien tutkimusryhmä MMM Lohityöryhmä Lohikannat – säätelyn.
Peircen semiotiikka Ahti-Veikko Pietarinen Helsingin yliopisto
Kalan hinta ja kalan tuonnin kehitys Jari Setälä Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos Kalaviikko 2002 Tampere.
Ilmastonmuutos Ilmasto on meidän onneksemme pysynyt viime aikoina samana. Lisääntyvien kasvihuonekaasujen myötä ilmasto kuitenkin uhkaa muuttua ja näin.
Ekosysteemien tila MERET: Saastuminen: Ylikalastus Tulokaslajit
Ilmanlaadun kehittyminen ja seuranta pääkaupunkiseudulla
Visa Niittyniemi Vesistöpäällikkö Kymijoen tila
Ravinteiden kierto ja sen häiriöt Marianna, Anna, Veeti, Janne ja Joel.
The Baltic Sea dioxin problem: expert views
Kemikaalit ja kiertotalous kommenttipuheenvuoro
Ruuan reitti: kala.
KALANKASVATUKSEN TULEVAISUUDEN NÄKYMÄT
Silakan hyöty-riskinarvio – mitä uutta?
Kalastus.
(Pyydetyn) kalan kontaminanttivaarat ja niiden valvonta
14. Ympäristömyrkkyjen haitalliset vaikutukset luontoon
(TE1 Eerik Kasimir Miika)
Kalasta elinkeinoja ja hyvinvointia
Hyvinvointia työstä.
Esityksen transkriptio:

Itämeren kalan ympäristömyrkkypitoisuudet – muutokset Itämeren myrkkyjen kulkeutuminen ravintoketjuun Mitä tiedämme niiden haitoista ihmisille ja ravintoketjulle? Hannu Kiviranta / 1.4.2009

Tietoa useista kalalajeista Pitoisuusseurantaa Suomessa aina 1970-luvulta nykypäivään, seuratut lajit: silakka ja hauki Useita muita kalalajeja tutkittu 2000-luvulla ahven siika kilohaili kampela pyydetty lohi made kuha särki muikku nahkiainen Hannu Kiviranta / 1.4.2009

Tietoa eri ympäristömyrkyistä ”Klassiset” ympäristömyrkyt Teollisuus ja kuluttajakemikaaleja PCB-yhdisteet, kondensaattorinesteinä PBDE-yhdisteet, palonestoaineita muoveissa ja tekstiileissä PCN-yhdisteet, eristeinä, muovien lisäaineina Torjunta-aineita DDT lindaani (HCH) heksaklooribentseeni (HCB) Prosessiperäisiä, ei varsinaista käyttötarkoitusta dioksiinit (PCDD/F) PAH, polyaromaattiset hiilivedyt Raskasmetalleista Hg, Cd, Pb, teollisuusprosesseista, liikenteestä, mutta myös luonnollisesti esiintyviä Hannu Kiviranta / 1.4.2009

Miksi tutkia kalojen ympäristömyrkkypitoisuuksia? Kuluttajan suojaamiseksi EU:n komission asetus 1881/2006 asettaa enimmäismäärät tietyille vierasaineille elintarvikkeissa Suomella on poikkeus asettaa myyntiin tiettyjä kalalajeja, vaikka PCDD/F ja/tai PCB-pitoisuus ylittää enimmäismäärän, Suomella on kuitenkin pitoisuuksien seurantavelvoite ja tiedottamisvelvoite väestölle Pitoisuustietoja hyödynnetty yhtenä tekijänä määritettäessä Valtion ravitsemusneuvottelukunnan toimesta kalan syöntisuosituksia ja EVIRAn asettamia poikkeuksia niihin Hannu Kiviranta / 1.4.2009

Suomalaisten POP saanti Suomalaisten päivittäinen keskimääräinen PCDD/F- ja PCB-saanti 1,5 pg WHO-TEQ/kg rp Suomalaiset altistuvat kalan kautta Vuosi Siedettävä päiväannos, pg WHO-TEQ/kg rp WHO 1998 1 - 4 EU:n elintarvikealan tiedekomitean 2001 2 Hannu Kiviranta / 1.4.2009

Kalojen myrkkypitoisuustiedon hyödyntäminen Ihmisten altistumisen tutkimiseksi Saadaan ihmisaltistuksen arviointiin tärkeää perustietoa Saadaan altistumisen mallinnuksille lähtötietoja ja tietoa validoida olemassa olevia malleja Ympäristöseurantoihin tietoa Voidaan seurata olemassa olevien päästörajoitusten vaikutusta Voidaan käyttää uusien päästörajoitusten perustaksi Saadaan ympäristömyrkkypitoisuuksien mallinnuksille lähtötietoja ja tietoa validoida olemassa olevia malleja Hannu Kiviranta / 1.4.2009

Suomalainen altistuu kalasta Pitoisuusmittauksilla tietoa altistumisen suuruudesta ja laadusta, esim. dioksiiniprofiilit ammattikalastajilla pyydetty lohi/silakka hauki lahna pyydetyn lohen/silakan syöjä hauen syöjä lahnan syöjä Hannu Kiviranta / 1.4.2009

”Klassisten” ympäristömyrkkyjen pitoisuudet pienentyneet Pitoisuuksien huippu Itämerellä 1960-luvun loppu Pitoisuuksien nopea väheneminen aina 1980-luvun puoliväliin asti Lasku hidastunut tultaessa 2000-luvulle pienissä kaloissa Sen sijaan esim. ihmiskulutukseen käytettävässä silakassa pitoisuuksien väheneminen loppunut Esimerkiksi: Vuosi Muutos PCB-yhdisteet 1970-2003 - 80 % Torjunta-aineet 1970-2003 - 80-90 % (DDT, HCH, HCB) Raskasmetallit 1970-2003 - 40 -80 % (Hg, Pb) Dioksiinit (PCDD/F) 1970-1984 - 60 % 1985-2003 ± 0 % Hannu Kiviranta / 1.4.2009

DDT ja PCB rannikkoalueen hauessa 1971-2001 Hannu Kiviranta / 1.4.2009

etelänkiislan munissa Dioksiinit, PCDD/F TEQ, ng/g rasvaa TEQ, pg/g fw etelänkiislan munissa vs. 16-18 cm silakoissa Hannu Kiviranta / 1.4.2009

Ympäristömyrkkyjen pitoisuuksien väheneminen näkyy väestössä Myös ihmisistä otetuissa näytteissä näkyy samainen pitoisuuksien laskeva trendi, tässä äidinmaitojen dioksiinien pitoisuudet Suomessa toksisinaekvivalentteina 1987-2006. Hannu Kiviranta / 1.4.2009

Itämeren kalojen dioksiinipitoisuudet 2000-luvulla Rasvaiset kalalajit keräävät eniten myrkkyjä Perusta syöntisuositukselle syödä vaihdellen kalalajeja PCDD/F enimmäispitoisuus, 4 pg WHO-TEQ/g f.w. Huom! EI terveysperustainen ! Hannu Kiviranta / 1.4.2009

Silakan dioksiinipitoisuudet 2002 Mitä vanhempi kala sitä suurempi haitallisten aineiden pitoisuus Ei kuitenkaan Suomenlahdella tässä aineistossa Alle 17 cm silakat alle enimmäismäärän Ikäkorrelaatio puuttuu Hannu Kiviranta / 1.4.2009

Selkämeren silakoiden dioksiinit 2002, yksilötieto Haitallisten aineiden pitoisuus vaihtelee eniten isoissa (vanhoissa) Alle 17 cm silakoista 80 prosenttia alittaa enimmäismäärän, käytetty syöntisuosituksen rajoituksissa perustana Enimmäispitoisuus alle 17 cm, 80 % alle raja-arvon Hannu Kiviranta / 1.4.2009

Itämeren kalojen PBDE-pitoisuudet alhaisia Rasvaisissa kaloissa eniten bromattuja tulentorjunta-aineita Kasvatetussa kalassa pitoisuudet kuin luonnon kaloissa Hannu Kiviranta / 1.4.2009

”Kotiinviemisiä” Kalaa voi syödä turvallisin mielin Valtaosa Itämeren kaloista alittaa EU asettamat enimmäismäärät tietyille haitallisille aineille ”Klassisten” ympäristömyrkkyjen pitoisuudet pienentyneet huippuajoista Väheneminen hidastunut ja esim. dioksiinien osalta pysähtynyt Päästöjä tulee selvittää ja vähentää Tulevaisuudessa pitoisuuksiin vaikuttaa Ilmaston muutos vaikuttamalla biosysteemiin Rehevöityminen vaikuttamalla elinolosuhteisiin Hyödyntäminen vaikuttamalla kalastoon Monitorointi tärkeää Hannu Kiviranta / 1.4.2009

Tietolähteitä kiittäen Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) Ympäristöterveyden osasto Ravitsemusyksikkö Elintarviketurvallisuusvirasto (EVIRA) Suomen ympäristökeskus (SYKE) Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos (RKTL) Merikeskus (entinen Merentutkimuslaitos) Helsingin ja Jyväskylän yliopistot Naturhistoriska riksmuseet Hannu Kiviranta / 1.4.2009