Lataa esitys
Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota
1
Silakan hyöty-riskinarvio – mitä uutta?
Jouni Tuomisto THL, Ympäristöterveyden osasto
2
Onko Itämeren kala terveys-uhka?
3
Kotimaisen ja tuontikalan kulutus Suomessa
Olli Leino: Fish consumption: human health effects and decision making Julkaisun pysyvä osoite on
4
Kalan kulutus Suomessa 2011
Kotimaisen ja ulkomaisen kalan kulutus Suomessa 2011 (kg/ henkilö, fileroituna tai valmisteena) Kalastus-elinkeino Vapaa-ajanka-lastus Kalan-kasvatus Ulkomaan-tuonti Yhteensä Lohi 4.1 Kirjolohi 0.9 1.8 Tonnikala 1.7 Muikku 0.4 0.2 0.6 Hauki Kuha 0.1 0.5 Silakka 0.3 Muut kalat ja äyriäiset 1.3 2.2 1.2 4.8 9.5 2.1 3.4 11.5 19.1
5
Kalan edut ja riskit Edut Ravitsemuksellinen arvo (mm. valkuaisaineet)
Tietyt vitamiinit (esim. D) ja mineraalit (esim. Se) Edulliset rasvahapot (omega-3): sydänriskit, kehitys, raskauden riskit Korvaa kovia rasvoja Riskit Mikrobiologiset ongelmat (pilaantuu herkästi) Toksiinit (esim. botulismi, eräät levätoksiinit) Kemialliset riskit (esim. Hg, As, PCB, PCDD/F, organoklooripestisidit) Tämä ja muita kalvoja esityksestä N:\YTO\Users\JOUKO\Luennot, esitelmät\Luennot_2011\Dioksiinien terveyshaitat – erityistapaus kala.ppt
6
Dioksiini- ja PCB-pitoisuudet silakassa
7
Mitä dioksiinit olivatkaan?
Hiilivetyjä, 12 hiiltä, 2 happea, 8 vetyä tai klooria Kloorit nurkissa (2,3,7,8) estävät elimistöä pilkkomasta Kestäviä ympäristössä, hitaasti elimistöstä poistuvia, rasvaliukoisina biokertyviä esim. plankton → kalat → hylkeet tai ihminen Terveyshaittoja: kehityshäiriöt, syöpä, muita
8
Dioksiinien väheneminen rintamaidossa Väheneminen jatkunut samansuuntaisena v. 2007
9
Kalan ympäristömyrkyt ovat selkeä terveyshaitta
10
…mutta dioksiinit eivät ole suurin murhe
11
Mitä halutaan suojella. Arvio Länsi-Euroopan väestössä (lähes 400 milj
Mitä halutaan suojella? Arvio Länsi-Euroopan väestössä (lähes 400 milj.) syövän ja estettyjen sydänkuolemien muutoksesta (tapauksia/vuosi) Jos riskinhallinta kokee vastuuta kalankäytön kokonaisvaikutuksesta (mm. sydänkuolemat) -206 30900 Nykytila -154 23400 Kalansyönnin rajoitus 25000 30000 Jos riskinhallinta on kiinnostunut vain saasteiden teoriassa aiheuttamasta syövästä Tuomisto JT ym. 2004
12
Kehityshäiriöt ja tämänhetkinen dioksiinien riskinarviointi
Turvallisuusmarginaalit eivät kovin suuret, vaikutuksia mm. hampaiden kehitykseen mahdollisesti 1970-luvun pitoisuuksilla Riskien vertailu suosii silti kalan käyttöä Todennäköistä, että vaikutukset jo vähenemässä Päästökontrolli on järkevämpi tapa hallita riskejä kuin tärkeiden ravintoaineiden kieltäminen
13
Pohdintoja Itämeren kalan syönti on yleisesti ottaen terveellistä nykyisillä käyttömäärillä. Mutta entä erityisryhmät: odottavat äidit, pienet lapset, suurkuluttajat? Näitä asioita tarkasteltiin THL:n ja Eviran yhteishankkeessa. Työ tehtiin avoimena arviointina:
14
Vastaajat iän ja sukupuolen mukaan
15
Silakansyönnin jakauma Suomessa ikäryhmittäin
16
Silakan kokonaissyönti maakunnittain
17
Pitoisuudet silakassa: PCDD/F, PCB, D-vitamiini, omega-3
18
Silakansyönnin DALYt ikäryhmittäin ja sukupuolittain
19
Silakansyönnin DALYt alle 50-vuotiailla sukupuolittain
20
Toisiko silakkarajoitus terveyshyötyä?
Silakkaraportista
21
Lisätiedon arvo silakkasuosituksen antamiseksi
22
Arvioinnin yksityiskohdat
malli raportti tämä esitys Bayes-malli
23
Jatkokehitystä: Bayes-malli
24
Bayes-mallin rajapinta
26
Mitä vaikuttavat elimistöön?
Stimuloi ns. AH-reseptoria eli ”dioksiinireseptoria” AH-reseptori on transkriptiotekijä, eli geenien ilmentymiseen vaikuttava valkuaisaine AH-reseptorin stimulaatio vaikuttaa monien geenien ilmentymiseen Tunnetuin vaikutus on myrkyllisiä vierasaineita pilkkovien entsyymien aktivointi, tyypillinen entsyymi nimeltään CYP1A1 Näitä aktivoivat monet muut aineet, mm. savun ja noen syöpää aiheuttavat polyaromaattiset hiilivedyt kuten bentso(a)pyreeni
27
Uusia ajatuksia AH-reseptori nykymuodossa on ainakin 400 miljoonaa vuotta vanha säätelytekijä Yksi tehtävä on vierasaineiden pilkkomisen aktivoiminen, myrkylliset aineet hoidetaan pois elimistöstä Siten ”normaali” AH-reseptorin aktivaatio hyödyllinen, ei haitallinen Vuosia kiistelty dioksiinien syöpää aiheuttavista ominaisuuksista Sekä eläinkokeissa että suurten työaltistusten jälkeen syöpäriski, mutta ei pienillä annoksilla
28
AH-reseptorin ”luonnollinen” aktivaatio
Monet kasvien aineet (erityisesti kaalikasvien mutta myös muiden vihannesten ja hedelmien flavonoidit ja muut aineet) stimuloivat AH-reseptoria Hedelmät ja vihannekset erityisen terveellisiä ja syynä nähty mm. juuri nämä flavonoidit, jopa kokeita menossa niiden syöpää estävästä vaikutuksesta Onko siis myös pieni määrä dioksiinia hyödyllinen eikä haitallinen, kun se aktivoi elimistön hävittämään vierasaineita?? Tämäkin kyseenalaistaa dioksiinien pienen annoksen syöpävaarallisuuden
29
Pehmytkudossarkooman riski PCDD/F-pitoisuuden mukaan (95 % CI).
This is our main result. To our surprise, we found a decreasing risk of cancer when dioxin concentration increased. All possible confounders we could imagine, were tested. None of them changed the main result. Some of them, e.g. chemical exposure, had their own effect on cancer risk, but they did not confound the correlation between dioxins and cancer. Tuomisto JT et al. 2004
30
Kalastajatutkimus (Turunen ym. 2008)
6410 kalastajaa, 4260 puolisoa Kalan käyttö runsaampaa kuin perusväestöllä, sekä hyödylliset rasvahapot että dioksiinit kohonneet Kokonaiskuolleisuus pienempi kuin perusväestöllä Kalastajat 78% Vaimot 84% Sydänkuolleisuus vähäisempi Kalastajat 73% Vaimot 65% Kalastajilla myös aivoinfarktien ja syövän määrät vähentyneet
31
Uutta kalasta ja hermoston kehityksestä
Dioksiineihin liittyy kehityshäiriöiden riski, mutta: Monityydyttymättömät rasvahapot (EPA, DHA, etenkin DHA) välttämättömiä hermoston kehitykselle Raskauden aikana ja äidinmaidosta; riippuu suurelta osin äidin kalan käytöstä Vakavassa puutostilassa mm. huono näkökyky 14541 lapsen tutkimus (Hibbeln 2007) osoitti alle 340 g kalan viikkosaannin liittyvän heikompaan hermoston kehitykseen kuin yli 340 g (mm. IQ)
Samankaltaiset esitykset
© 2024 SlidePlayer.fi Inc.
All rights reserved.