Aluevaikuttaminen kunnanosien ja maaseudun kehittämisessä

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Yhteiskunnallinen vaikuttaminen ja lobbaus Ulpu Iivari KTOL:n koulutustilaisuudessa
Advertisements

Alueellisen vaikuttamisen mahdollisuudet kunnan kehittämisessä Voimistuvat Kylät – kampanja
TAUNO LINKORANTA VARSINAIS-SUOMEN KYLÄT RY KYLÄ VÄLITTÄÄ -HANKE FORSSA/KYLÄSUUNNITTELUTREFFIT Maaseutupoliittiset ohjelmat & kyläsuunnittelu.
Hannu Virtanen Selkokielen tarvearvio 2014
-Jatkuvasti, eli useammin. kuin neljän vuoden välein Strateginen omistajaohjaus ”Yhtiökokous” ”Hallitus” ”Superlauta- kunta” Strategiset asiantuntijaryhmät.
Yhteistyössä Tietohallinto liikunnassa ja urheilussa
Miten kunnassa toteutetaan yhteisöllisyyttä
Aimo Ryynänen 1 PÄÄTÖKSENTEKO JA DEMOKRATIA -TYÖRYHMÄ Aimo Ryynänen
KANSALAISVAIKUTTAMISEN HAASTEET Aaro Harju filosofian tohtori, pääsihteeri.
Ronnie Djupsund Miten käy monialaisilta nuorten ohjaus- ja palveluverkostoilta rock’n roll.
Mitä nuorille kuuluu? Eveliina Karjalainen.  Toisilla näyttää menevän paremmin kuin koskaan, toisilla huonommin kuin koskaan. Molemmat ryhmät tuntuvat.
Elinvoiman edistäminen kunnan toiminnan keskiössä
Maaseutupoliittisen toimenpideohjelman valmistelu Työpaja Tampere.
Alueellinen vaikuttaminen kunnissa 2010-luvulla Arto Koski Erityisasiantuntija Suomen Kuntaliitto.
Päättäjien näkökulma Suurpelto-hankkeeseen
Kuntalaki uudistuu -seminaarisarja: Miten kunnallisen päätöksenteon läpinäkyvyyttä ja luotettavuutta parannetaan? Puoluerahoituksen kehittämistä.
Fi.opasnet.org fi.opasnet.org/fi/Ydinvoima Haluamme tietää Sinun mielipiteesi. Äänestikö kansanedustajasi oikein ydinvoimasta? Kansalaisparlamentti ydinvoimasta.
Kanuuna seminaari Seinäjoki  Aiemmissa malleissa lähtökohta, jossa määriteltiin hyvinvoinnin esteitä, joita sitten voitiin ratkoa  Toimintavalmius.
LÄHELLÄ MUTTA SILTI NIIN KAUKANA - Kansalainen ja EU Teija Tiilikainen Eurooppa-tutkimuksen verkosto.
Miten paikallinen ääni kuuluu kunnassa? - edustuksellisen demokratian ja paikallisen suoran osallistumisen yhteensovittaminen Voimistuvat Kylät – kampanja.
Teeman tarkastelun neljä näkökulmaa Alueellinen vaikuttaminen, nykytila Demokratia ja osallistuminen KRITEERINYKYTILAN EDUTNYKYTILAN HAITAT NYKYTILAN.
PÄIJÄT-HÄMEEN PALVELURAKENNEUUDISTUSPROJEKTI Jaana Simola.
Nuoren itsetunto ja sen vahvistaminen
KU-selvitys Demokratiamallit Järvenpää-talo.
Opasnet on wiki-pohjainen järjestelmä joka pyrkii parantamaan päättäjien ja kansalaisten keskinäistä vaikuttamista. Eduskunnan ydinvoimapäätös: a) Hyvä?
Luottamushenkilötoiminta Näkökulmia Saija Karnisto
Kuntien rooli lähipalvelujen ja lähiosallisuuden varmistaminen
Ruuti - nuorten vaikuttaminen Helsingissä. Ruuti-toiminnan päämäärä Jokaisella nuorella on vähintään yksi myönteinen kokemus vaikuttamisesta.
Demokratian ja oikeudenmukaisuuden edistäminen Suomessa
Tekoja-kampanja Maailmassa on tällä hetkellä ennätysmäärä nuoria ihmisiä. Enemmistö heistä asuu kehitysmaissa. Moni nuori on kasvanut konfliktin.
KANSALAISVAIKUTTAMINEN
LIIKUNTAKASVATUKSEN PERIAATTEET 1. Lapsilähtöisyys 2. Avoimuus 3. Vapaaehtoisuus 4. Elämyksellisyys 5. Päätäntämahdollisuus 6. Omatoimisuus.
11. tammikuuta 2015Sini Korpinen 1 Lapsen oikeus tulla kuulluksi Sini Korpinen Puheenjohtaja Suomen Nuorisovaltuustojen Liitto –
Kunta, osallistuva kuntalainen ja osuuskunta Elinvoimaseminaari Kuntatalo Ritva Pihlaja Maaseutupolitiikan yhteistyöryhmä, kansalaisjärjestöteemaryhmä.
Yhteistoimintalaki ja Yt:n organisointi
MEDIAVAIKUTTAMISEN MAHDOLLISUUDET RAUNA RAHJA KOORDINAATTORI MEDIAKASVATUSSEURA UUSI KOULU III -seminaari , Mikkeli.
Demokratian vahvistaminen ja uusi kuntalaki
Viestintäsuunnitelma
Ivan käytön arviointia perhepalveluissa Kätevä käyttää, tulee punnittua asioita monesta näkökulmasta ja mietittyä eri vaihtoehtojen vaikutuksia pitkälle.
Avustusosasto, Pekka MYKRÄ, Vapaaehtoistyön haasteista Pekka Mykrä kehittämispäällikkö
Timo Kietäväinen varatoimitusjohtaja
Kansallisten palveluiden kehitystyön ohjaus Pekka Linna.
KAIKENIKÄISTEN DEMOKRATIAA DEMOKRATIAPÄIVÄ 2014 – Kuntatalo YTL Pirkko Karjalainen.
Ympäristöministeriö ja Suomen Kuntaliitto Seudun kuntien yhteinen maapolitiikka - Kuntien maapolitiikan yhteistyön mahdollisuudet ja haasteet.
1 Lapset ja nuoret lastensuojelun laadun määrittäjinä Maria Kaisa Aula Helsingin yliopisto
1 Lastensuojelun tieto lapsesta Mirva Makkonen Kehittäjä-sosiaalityöntekijä Oulun seudun lastensuojelun kehittämisyksikkö.
Vapaaehtoistyön kansallinen strategia – hanke Aspa yhteistyössä Kansalaisareena ry:n kanssa Jatta Vikström
Kyläsuunnittelun vaikuttavuus Kehittämisyhdistys Kalakukko ry:n alueella.
Esitys aluetoimikuntamalliksi Vapaa-ajan asukaspalveluiden lautakunta §65.
Kesätyöntekijöiden kommentteja Opasnetistä ja ydinvoimatyöstä: ”Kun tulin kesätöihin minulla oli vain jokin suuntaa antava aavistus siitä mitä meinattiin.
Uusi kuntalaki (410/2015) Vaikutukset vammaisneuvostojen toimintaan ja kuntalaisten osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksiin Kunta- ja aluehallinto-osasto.
N UORISOLAIN 8 §: N EDELLYTTÄMÄ NUORTEN OSALLISTUMINEN JA KUULEMINEN KUNNISSA Peruspalvelujen arviointi
DEMOKRATIAKYSELY Tekijä: Anne Erholtz. Haluaisin vaikuttaa seuraavien kanavien kautta. Voit valita useamman vaihtoehdon. (Vastaajia: 287)
Uusi kuntalaki (410/2015) VVM. Uusi kuntalaki voimaan Uudistuksen taustalla yli kahden vuoden valmistelu: Valmistelutyöryhmät ja parlamentaarinen.
Nuorisovaltuuston perustaminen.. Nuorten vaikuttamisesta on määrätty laissa Kuntien lakisääteinen velvollisuus on kuulla nuoria heitä koskevissa asioissa.
Keskustan politiikka keskustan kunnallispolitiikkaa johtaa kunnallisjärjestö kunnallisjärjestö hyväksyy kunnallisvaaliohjelman, ohjaa valtuustoryhmän nelivuotiskauden.
Kuntahallinto.
Maakuntauudistus ja järjestötoiminnan kehittäminen Varsinais-Suomessa Uusi kunta ja kolmas sektori Case Kemiönsaari Anneli Pahta
kansanedustajasi oikein ydinvoimasta?
Malli 8:Asiakkaiden osallistumisen toimintamalli
Nuoret kunnan päätöksenteossa
Nuoret kuntapalveluita kehittämässä
Kuntalainen vaikuttajana
Uusi asukasvaikuttamisen toimintamalli Vantaalla
Osallisuuden ja osallistumisen edistämistä Lahdessa ja nuorisopalveluissa Oulun Kanuunaseminaari
TYÖPOHJA KESKUSTELUN SUUNNITTELUUN
Kehitysvammahuollon yhteistyöpäivä
TYÖPOHJA KESKUSTELUN SUUNNITTELUUN
Käsitemäärittely Osallisuus / Osallistuminen / osallistaminen
Osallisuutta monella tasolla: Kuvaukset
Esityksen transkriptio:

Aluevaikuttaminen kunnanosien ja maaseudun kehittämisessä Mitä hyötyä kunnalle on siitä, että aluedemokratia on hyvin hoidettu? Erityisasiantuntija Tytti Seppänen

Kuntaliitto Kuntaliiton demokratiatyöllä tähdätään kuntien edustuksellisen demokratian ja kuntalaisten suoran osallistumisen edellytysten vahvistamiseen ja kehittämiseen. Tavoitteenamme on luottamushenkilötyön menetelmien kehittäminen ja luottamustoimielinten aseman vahvistaminen sekä kuntalaisten osallisuutta ja aktiivisuutta lisäävien ja täydentävien toimintamuotojen tukeminen.

Edustuksellinen demokratia Valtuusto Kunnan ylintä päätösvaltaa käyttävä luottamustoimielin. Toimivaltansa valtuusto saa kuntalaisilta. Valtuusto ilmaisee kunnan tahdon. Sille kuuluu kunnan toiminnasta ja taloudesta päättämisen ohessa edistää kuntalaisten suoraa osallistumista kunnan toimintaan ja päätöksentekoon. Kuntalaki painottaa valtuuston roolia kunnan strategisena johtajana, jossa on tärkeää tulevaisuuteen suuntautunut, kunnan toiminnan pitkäntähtäimen tavoitteiden ja päämäärien hahmottaminen ja linjaaminen.

Edustavatko valtuutetut kuntalaisia? Nuoret ja ikäihmiset aliedustettuina Naisten osuus noin 36%  Suuret kuntien väliset erot Maahanmuuttajat aliedustettuina Heijasteleeko äänestyskäyttäytymistä?  nuoret eivät äänestä yhtä aktiivisesti kuin muut ikäluokat. Ikäihmiset äänestävät aktiivisesti. Erialueiden mahdollisimman tasapuolinen edustavuus uudessa kunnassa 2008 kuntavaalit. Liitoskunnat pärjäsivät  äänestysaktiivisuus korkeampi liitosalueilla. Luottamushenkilöpaikat vähenevät jatkuvasti  edustavuus pienenee

Maaseutu osaksi kunnan strategiaa Kunta vastaa maaseutualueidensa kehittämisestä kokonaisstrategiansa puitteissa ja sen kilpailukykyä rakentavana osana. Paikallisuuden vahvistamiseksi yhdistyvän kunnan tulee tukea äänen kuulemista yhdistyvän kunnan eri osissa. Elävät kylät ja asuinalueiden toiminta, omaehtoisuus, nähdään koko kunnan menestymisen kannalta voimavarana. Toimintatavat ja panostukset ratkaistaan kunnan strategiassa ja sitä tarkennetaan paikallisten toimijoiden kanssa yhteistyössä tehdyllä maaseutuohjelmalla. Kunta huolehtii siitä, että sillä on käytettävissään riittävä asiantuntemus maaseutuasioissa.

Maaseutu osaksi kunnan strategiaa Maaseudun elinvoimaisuus osaksi kunnan pitkän aikavälin tavoitetta ja strategiaa. Kunnan alueiden kehittäminen budjetin kautta sekä erillisillä maaseudun kehittämisvälineillä. Maaseutu ei ole vain paikka, joka on riippakivi, reki jota vedetään perässä vaan sen vahvuuksien tunnistaminen sekä hyödyntäminen palvelee koko kunnan kilpailukykyä. Maaseudun kehittämisohjelma tarkentaa strategista linjausta. Poliitikot mukaan keskusteluun strategian muotoiluvaiheessa. Virkamiehet sitoutettu ja vastuutettu. Poliitikkojen ja virkamiesten tuominen kentälle. Äänen kuulemisen periaatteet selvennetty  toimivat aluedemokratian välineet, jossa myös nuoret otettu mukaan vaikuttamiseen. Toisella kädellä ei kannata ottaa ja toisella antaa. Molemmat kädet työskentelemään maaseudun hyväksi.

Kuntalaisvaikuttamisesta Erilaisten osallistumis- ja vaikuttamiskeinojen käyttö on lisääntynyt, mutta usko niiden vaikuttavuuteen laskenut. Kuntalaisten vaikuttamishalu kohdistuu kasvavassa määrin omaan elämänlaatuun ja välittömään asuinympäristöön sekä niitä koskevaan päätöksentekoon Kuntalaisten halukkuus osallistua kunnalliseen päätöksentekoon pienenee ja päteviä luottamushenkilöitä on yhä vaikeampi löytää Kuntalaisten halukkuus vaikuttaa kasvaa, mutta vaikuttaminen ohjautuu yhä enemmän muun kuin poliittisen päätöksentekojärjestelmän kautta – uudet vaikuttamisverkostot Kuntalaiset jakaantuvat osallistujina

Kuntalaisten jakautuminen osallistujina Pieni aktiivisten joukko, joka vaikuttaa luottamushenkilöjärjestelmän kautta “Oman tontin pihalta maailmaa katsovat” - aktivoituvat jonkin uhatessa lähiympäristöä/elämänlaatua Yhdenasianliikkeisiin kuuluvat Aktivistiverkostoihin kuuluvat Passiiviset tai syrjäytyneet Päätöksenteon keskittyminen pienelle väestöryhmälle

Lähtökohtia kuntalaisten suoran osallistumismuotojen lisääntymiselle Valmistelun ja päätöksenteon monimutkaistuminen Valmistelu- ja päätöksentekoverkostot entistä monimuotoisempia – kumppanuuksia, yhteistyöryhmiä jne… Valta hajaantuu osallistumisareenojen lisääntyessä Onko osallistuminen helpottunut vai vaikeutunut? Ovatko uudet vaikuttamisen välineet tapa protestin hallintaan?

Osallistumisen edistämisen ulottuvuuksia Osallistumisen edistäminen voi pohjautua erilaisiin käsityksiin kuntalaisesta Kansalainen (vaikuttaminen ”asioihin yleensä”) Asiakas tai palvelujen käyttäjä (ottaa kantaa ”omassa asiassaan”) Kunnan tarjoamat osallistumiskanavat ja osallistumisen edistämiseen tähtäävät toimet voidaan suunnata kuntalaisille yleisesti tai tietyille erityisryhmille, esimerkiksi nuorille, ikäihmisille, vammaisille, maahanmuuttajille, tietyn palvelun käyttäjille tai tietyllä asuinalueella asuville

2001 Nuorten kuntakuva tutkimuksen mukaan: ”Mitä myönteisemmin nuori arvioi omaa elämäntilannettaan ja mitä myönteisempi näkemys hänellä oli omista vaikuttamismahdollisuuksistaan kunnassa, sitä positiivisemmat arviot hän kunnalle antoi. Myönteisyys oli suurempaa myös silloin, kun nuori tunsi samaistumista kuntaan eikä suunnitellut poismuuttoa.”

Osallistumista kunnan aloitteesta ja spontaanisti Kuntalaisten osallistumista voidaan hahmottaa sen mukaan, onko kyse osallistumisesta, joka tapahtuu kunnan aloitteesta kuntalaisten omaehtoisesta aktiivisuudesta Kuntalaiset voivat osallistua niiden rakenteiden puitteissa, joita kunta nimenomaan tarjoaa. Toisaalta kuntalaiset osallistuvat myös spontaanisti, valmiiksi tarjottujen vaihtoehtojen ulkopuolelta Mutta miten spontaaniin osallistumiseen suhtaudutaan?

Voiko kunta valitsemillaan toimintatavoilla vaikuttaa kuntalaisten aktiivisuuteen? Demokratia- ja osallisuusasioiden organisointi Tiedottaminen (verkossa / muu tiedottaminen) Kuntalaisten ”kuuleminen” (verkossa / muut menettelytavat Alueellinen osallisuus Käyttäjien osallistuminen suunnitteluun ja ohjaamiseen Erityisryhmien osallisuus Kuulemis-, keskustelu- ja neuvottelutilaisuudet Kuntalais- ja asiakaspalautteen kerääminen ja käsittely Kuntalais- ja käyttäjäkyselyt Kuntalaisaloitteet Kansanäänestykset

Omia kokemuksia päättäjänä Avoin tiedottaminen ajoissa! Miten viestit kuntalaisilta välittyivät ja miten itse viestin: Blogi Sähköposti Lehtijutut Toimin järjestöissä Käytin palveluita Tilaisuudet, myös epäviralliset Kokousten järjestäminen kouluilla Koulujen johtokunnat Vanhempainyhdistykset

Kommentteja Kuntaliitos vai yhteistoiminta-alue? Kuntaliitosta vastustetaan usein siitä syystä, että pelätään päätöksenteon siirtyvän kauemmas. Toisaalta päätöksenteon prosessit monimutkaistuvat ja sopimusyhteistyö tuo uusia muotoja päätöksen tekoon. Huoli myös edustuksellisen demokratian puolesta: Vain kunnanjohtajilla ja virkamiehillä kattava kuva siitä, miten järjestelmä toimii. Äänestysaktiivisuus.  Liitoksessa päätöksenteon prosessit ovat selkeämmät, mutta on aiheellista miettiä, miten kuntalaisten ääni saadaan kuulumaan.

Kommentteja Yhteisöllisyys – uusheimoutuminen Erilaiset yhteisöt, joissa ollaan mukana. Yhteisöllisyyden muodot muuttuneet  ei välttämättä paikka  nettiyhteisöt, harrastukset Nuoret eivät ole kiinnostuneita politiikasta?  Nuoria kiinnostaa vaikuttaminen yhteiskunnallisiin asioihin erilaisin ja uusin tavoin. Miten heidän mielipiteensä kanavoidaan perinteisten vaikuttamisen kanavien kautta vai pitäisikö luoda uusia? Mikä sallitaan järjestötoiminnaksi? Onko poliittinen toiminta järjestötoimintaa, jos koskaan ei esim. ole ollut ehdokkaana vaaleissa tai luottamustoimessa?

Enemmistö päättä Onko enemmistö väärässä aina silloin kuin vähemmistö ei ole sen kanssa samaa mieltä?  silloin vaikutetaan Entä kun asiat menevät niin kuin toivotaan ilman taistelua? Huonot uutiset, hyvät uutiset? Puolueiden edustajat edustavat äänestäjiään eli kuntalaisia. Poliittinen ideologia on viitekehys, josta saa suunnan siihen, miten asioista mahdollisesti päätetään. Entäs jos enemmistö on vähemmistön valitsema? Onko kylillä enemmistömielipide ja vähemmistömielipide?

Aluevaikuttaminen kunnanosien ja maaseudun kehittämisessä Kuntaliitossa suunnitteilla hanke: Perustutkimus siitä, millaisia malleja on käytössä Mallien läpikäyminen (ei aseteta paremmuus järjestykseen) Luodaan työkalu paikallistoimijoille ja kunnille siitä, miten aluevaikuttamisen kehittämisessä voidaan lähteä liikkeelle ja miten voidaan arvioida mallin sopivuutta ja vaikuttavuutta omalle alueelle Työkalulla voi arvioida myös nykyisen mallin vahvuuksia ja heikkouksia sekä kehittää sitä Opas aluevaikuttamisen käyttöönottoon ja kehittämiseen