Tiedosta hyvinvointia Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskus Lapsuus ja perhe ryhmä, Tarja Heino 1 Lasten hyvinvointitiedon foorumi 12.2.2008.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Juha Kauppinen Consulting oy Työntekijäkysely Tietoja
Advertisements

Kelan palvelu Suomen monikulttuurisimmassa lähiössä Varissuolla
Milloin lastensuojeluilmoitus on tehtävä ja mitä siitä seuraa?
Päihteiden merkitys kasvussa lastensuojelun taustatekijänä
Pääkaupunkiseudun 8. luokkien palvelukyky Espoo, Tapiolan koulu Joulukuu 2013.
VALTIONHALLINNON YLIMMÄN VIRKAMIESJOHDON PALAUTEPÄIVÄ
Hampuri, Saksa Löytää suunta, joka mahdollistaa Lions Clubs Internationalin saavuttavan sen täyden potentiaalin kansainvälisenä.
Leena-Kaisa Nikkarinen Kaste-ohjelmapäällikkö,
Esiopetuksen huoltajat 2014 Generated on :41.
Tiedosta hyvinvointia Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskus Lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointi Stakesissa Jussi Simpura
Tuula Kuoppala ja Salla Säkkinen
Mika Niemelä Riikka Helin
Lapset näkyviin – alkuarviointi ja lasten osallisuus lastensuojelussa
1 MARKKINAKATSAUS RAHASTOPÄÄOMA SUOMALAISISSA SIJOITUSRAHASTOISSA.
Pelisääntökysely Kisa-Eagles kausi /2//13.
Tiedosta hyvinvointia Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskus Lapsuus ja perhe -ryhmä, Tarja Heino PILOT Keitä ovat uudet lastensuojelun.
Perusopetuksen huoltajat 2014 Generated on :04.
Ohjaustarvearvio ja ohjaustarve kartta/ Ryhmänohjaajan näkökulma
Laskelma kuntien ja kuntayhtymien menoista v. 2012
KANSALAISTAPAHTUMAVIIKKO TAMPEREELLA PÄÄN AVAUKSIA LAPSEN OIKEUKSIIN.
1 Senioreiden säästäminen ja maksutavat 2014 SENIOREIDEN SÄÄSTÄMINEN JA MAKSUTAVAT
Määräaikaiset työsuhteet Työvoiman työssäolo iän mukaan 2011 Lähde: Tilastokeskus, Työvoimatutkimuksen 2011 aineisto Akavalaiset.
Yliopistokirjastojen vastaajat palvelukyselyssä 2010 Päivi Jokitalo Kansalliskirjasto. Kirjastoverkkopalvelut marraskuu 2010.
Taysin nps ja lastensuojelun yhteistyö
Lapsi- ja nuorisopolitiikan kehittämisohjelma ja nuorisojärjestöt
V V V V V V V V V V V V Kuuden suurimman kaupungin lasten päivähoidon palvelujen ja kustannusten vertailu 2009 Kuuden suurimman kaupungin lasten päivähoidon.
YKSILÖ – JA PERHEKOHTAINEN LASTENSUOJELU
I.R.O. Research Oy vee 10/2000 Mediakäyttö Käyttää vähintään kerran viikossa Tytöt ja pojat *) Kirjat (esim. romaanit, lasten- ja nuortenkirjat)
Työmarkkinatutkimus 2012 Yksityinen sektori
V V V V V V V V Kuuden suurimman kaupungin lasten päivähoidon palvelujen ja kustannusten vertailu 2009 Kuuden suurimman kaupungin lasten päivähoidon palvelujen.
Juha Kauppinen Consulting oy Rakenneselvitykseen liittyviä tutkimuksia Tiedotustilaisuus Karjasillan kirkolla Juha Kauppinen.
Elinkeinopoliittinen mittaristo 2014
Markkinointiviestinnän panostusten kehittyminen vuonna 2006 vuoteen 2005 verrattuna SALDO % 43% 33% Kuva 1 Mainosbarometri.
Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma
Tutkimuksen taustaa  Aula Research Oy toteutti poliittisten vaikuttajien parissa tutkimuksen julkisista palveluista Suomessa ja Euroopassa – Tutkimuksen.
Lastensuojelu nuoren tukena
1 Raha-asioiden suunnitteleminen ja nykyinen rahatilanne Senioritutkimus 2011.
Seinäjoki kisa A Tuomari: Tytti Lintenhofer ALO 12kyl, 4pys Kyl:
Maatalous, maaseutuyrittäminen rahavirrat 2008 ja 2007 Pohjois-Savo Jari Kauhanen MTK- Pohjois-Savo.
Perhetyöntekijä sosiaalityöntekijän työparina lastensuojelutarpeen selvityksessä ja arvioinnissa Lastensuojelun avohuollon ja perhetyön kehittämisyksikköhanke.
Eksponentiaalinen kasvaminen ja väheneminen
Aavan lapsiperheiden sosiaalityö
1 Akavalaisten ja kaikkien palkansaajien palkkatietoja Lähde: Tilastokeskus n Palkkarakennetilasto 2007, diat 2-24 n Sektorikohtaiset palkkatilastot.
Maitotaito PIENEN VAUVAN PÄIVÄ Maitotaito.
projektipäällikkö Anna Ollila1 Anna Ollila projektipäällikkö Seminaari : Aikataulu ja resurssit.
Suunnitelmallinen sosiaalityö perheen ja läheisverkoston kanssa
Tuula Kuoppala ja Salla Säkkinen
Päivi Juurinen, suunnittelija
Tietoja muuttoliikkeestä Yhteenvetoa PKS = Vantaa, Espoo, Helsinki ja Kauniainen KUUMA = muu Helsingin seutu (10 kuntaa)
SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ Onnistuvat Opit –juurruttamishankkeen päätösseminaari Riitta Säntti Neuvotteleva virkamies.
Suomen Lääkäriliitto | Finnish Medical AssociationLääkärit Suomessa | Physicians in Finland Tilastotietoja lääkäreistä ja terveydenhuollosta 2014 Statistics.
Tutkimusosasto Tuetaanko lastensuojelun asiakasperheitä riittävästi terveydenhuollossa? Marketta Rajavaara Professori, Helsingin yliopiston sosiaalitieteiden.
Yksityinen palvelutuotanto sosiaali- ja terveyspalveluissa 2009
Hiiden alueen hyvinvoinnin tila Eija Tommila.
1 Lapset ja nuoret lastensuojelun laadun määrittäjinä Maria Kaisa Aula Helsingin yliopisto
Tilastollisesti merkitsevä nousu Tilastollisesti merkitsevä lasku Edelliseen aineistoon KMT 2005 verrattuna* KMT Kevät06 puolivuosiaineisto KMT SYKSY05/KEVÄT06.
1 Lastensuojelun tieto lapsesta Mirva Makkonen Kehittäjä-sosiaalityöntekijä Oulun seudun lastensuojelun kehittämisyksikkö.
1 Lastensuojelun tieto lapsesta - Mille tiedolle tuki ja työskentely rakentuu? Tuula Kivistö-Pyhtilä kehittäjä-sosiaalityöntekijä Oulun seudun.
Tuula Kuoppala ja Salla Säkkinen
Anja Saloheimo, sosiaalipsykologi, pari- ja seksuaaliterapeutti
Hoito- ja kasvatustyö lastensuojelun sijaishuollossa - erikoistumisopinnot 30 op Yleisiä tavoitteita Opiskelija jäsentää ja kehittää työtään moniammatillisessa.
Lastensuojelulaki 1§-4§ Julia Koskimies 3B PowerPoint-esitys sisältää:
Seminaarin kokoava puheenvuoro LasSe –hankkeen päätösseminaari Kehittämispäällikkö Arja Hastrup.
Lastensuojelu 2014 – Tilastoraportti 25/20151 Lastensuojelu 2014 Tuula Kuoppala ja Salla Säkkinen.
Pohjois-Suomen Lasten Kaste -hanke Pohjois-Suomen Lasten Kaste - hankekokonaisuus  Neljä osakokonaisuutta: Lappi, Kainuu, Oulun eteläinen.
Kadonnutta vanhempaa etsimässä Tarja Hiltunen Tohtorikoulutettava Jyväskylän yliopisto Lapsi- ja läheistyön koordinaattori Sininauhaliitto.
Varhaiskasvatuksen tietotuotannon nykytila ja haasteet Tarja Kahiluoto, neuvotteleva virkamies Yleissivistävän koulutuksen ja varhaiskasvatuksen osasto.
Kainuun toiminnallinen osakokonaisuus
Työikäisten kuntoutus
Lapsivaikutusten arviointi LAVA
Esityksen transkriptio:

Tiedosta hyvinvointia Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskus Lapsuus ja perhe ryhmä, Tarja Heino 1 Lasten hyvinvointitiedon foorumi Lasten hyvinvoinnin seurannan ja sen tietopohjan kehittäminen Lastensuojelulain vaikutukset tietojärjestelmien kehittämiseen Tarja Heino Stakes

Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskus Tiedosta hyvinvointiaLapsuus ja perhe ryhmä, Tarja Heino 2 Esityksen sisältö Lastensuojelulain vaikutukset > tilastointi ja lakimuutosten vaikuttavuus > tutkimus Tietojärjestelmien kehittäminen > mitä tehdä katvealueille; mitä on tarpeellinen ja kattava tieto lastensuojelussa a) toimien seurannassa b) lasten tilanteen sekä hyvinvoinnin/pahoinvoinnin seurannassa

Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskus Tiedosta hyvinvointiaLapsuus ja perhe ryhmä, Tarja Heino 3 LSL muutosten seuranta  Lastensuojeluilmoitukset > muuttuuko yhteistyökäytännöt, lisääntyykö varhainen puuttuminen ja ennaltaehkäisevä lastensuojelu, väheneekö syrjäytyminen  Lastensuojelutarpeen selvitys > lisääntyykö osallisuus, onko saatavilla tarpeeseen vastaavaa tukea ja palvelua varhemmin, lyheneekö asiakkuus, paraneeko vaikuttavuus, mikä muuttuu?  Oikeusturva paranee > miten näkyy huostaanottotarpeen tutkinnassa ja hallinto-oikeuksien päätöksissä? Miten näkyy sijoituspaikkojen toiminnassa?  LSL 12§ Lastensuojelusuunnitelma hyväksyttävä valtuustokausittain > miten yhteistyö yli sektorien toteutuu, mitä tuottaa?  PERHEIDEN TUKI JA PALVELUT  LAPSILÄHTÖINEN yhteistyö

Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskus Tiedosta hyvinvointiaLapsuus ja perhe ryhmä, Tarja Heino 4 Valtioneuvoston päätös Sosiaali- ja terveydenhuollon kansalliseksi kehittämisohjelmaksi (Kaste) Ykköstavoite: Osallisuus lisääntyy ja syrjäytyminen vähenee tavoitteen ensimmäinen konkretisointi: kodin ulkopuolelle sijoitettujen lasten määrä suhteessa ikäryhmään kääntyy laskuun

Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskus Tiedosta hyvinvointiaLapsuus ja perhe ryhmä, Tarja Heino 5 Lastensuojelutilastot - nyt ja 2008 alkaen Avohuolto nyt:  kuntakohtaisesti  asiakkaana olevat lapset ja nuoret  alle 18v ja 18-20v Avohuolto 2008 alkaen:  kuntakohtaisesti  asiakkaana olevat lapset ja nuoret  asiakkuusprosessien eri vaiheista  tarkemmin ikäryhmittäin  EI tietoa avohuollon palveluista eikä avohuollon sisällöistä  EI mahdollista seurata lapsikohtaisesti asiakkuusprosessia, sen kestoa, palvelujen käytön kasautumista, lapsen kulkua tai polkua palvelujärjestelmässä

Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskus Tiedosta hyvinvointiaLapsuus ja perhe ryhmä, Tarja Heino 6 Lastensuojelun avohuollon asiakkaat

Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskus Tiedosta hyvinvointiaLapsuus ja perhe ryhmä, Tarja Heino 7 Kuntakohtainen kokonaisluku lasten iän mukaan 0-2; 3-6; 7-12; 13-15; 16-17; 18-20v  Vuoden aikana tulleet lastensuojeluilmoitukset (ilmoitusten ja lasten lkm)  Vuoden aikana alkaneet lastensuojelun avohuollon asiakkuudet (lasten lkm) (uudet)  Vuoden aikana tehdyt lastensuojelutarpeen selvitykset (lasten lkm) LsL 26 §  Vuoden aikana laaditut uudet asiakassuunnitelmat (lasten lkm)  Vuoden aikana tarkistetut avo- ja jälkihuollon asiakassuunnitelmat (lasten ja nuorten lkm)  Vuoden aikana avohuollon asiakkaana olleet (kaikki; lasten lkm)  Vuoden aikana jälkihuollon avohuollossa olleet (lasten ja nuorten lkm)  Vuoden aikana poistuneet ja lakkautetut avohuollon asiakkuudet (lasten ja nuorten lkm)

Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskus Tiedosta hyvinvointiaLapsuus ja perhe ryhmä, Tarja Heino 8 Kodin ulkopuolelle sijoitetut Nyt: lapsikohtaisesti (HETU) > sp, ikä, pykälät, päivämäärät (sijoitusjaksot), sijoituspaikat, huoltaja (ei luotettavia) 2008 alkaen kuten aikaisemmin; uudistukset hienosäätöä

Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskus Tiedosta hyvinvointiaLapsuus ja perhe ryhmä, Tarja Heino 9 Kodin ulkopuolelle sijoitetut lapset ja nuoret ja näistä huostaanotetut lapset

Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskus Tiedosta hyvinvointiaLapsuus ja perhe ryhmä, Tarja Heino 10 Kodin ulkopuolelle sijoitetut lapset ja nuoret sijoituspaikkojen mukaan

Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskus Tiedosta hyvinvointiaLapsuus ja perhe ryhmä, Tarja Heino 11 Huostassa vuosittain olevat lapset suhteutettuna vastaavaan ikäväestöön , %

Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskus Tiedosta hyvinvointiaLapsuus ja perhe ryhmä, Tarja Heino 12 Uudet huostaanotot tilastovuoden aikana lasten iän mukaan (%)

Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskus Tiedosta hyvinvointiaLapsuus ja perhe ryhmä, Tarja Heino 13 Muutosta voi seuranta sukupuolen, iän ja huoltajuuden mukaan, mutta tilastot eivät kerro mitään siitä, mitä on tämän muutoksen taustalla

Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskus Tiedosta hyvinvointiaLapsuus ja perhe ryhmä, Tarja Heino 14

Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskus Tiedosta hyvinvointiaLapsuus ja perhe ryhmä, Tarja Heino 15

Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskus Tiedosta hyvinvointiaLapsuus ja perhe ryhmä, Tarja Heino 16 Mihin pitäisi hyvän sään aikana valmistautua? > luoda tapa, jolla sekä lastensuojelujärjestelmän vaikuttavuutta että lasten hyvinvointia ja selviytymistä voidaan seurata. Esim. Stakesin & kumpp. "Pilotti" > sen jatkon turvaaminen

Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskus Tiedosta hyvinvointiaLapsuus ja perhe ryhmä, Tarja Heino pilotti: Tampere, Pori, Hämeenlinna, Tampereen seutukunnat (N=330 lasta); TaY, Pikassos, Stakes Tarja Heino Keitä ovat uudet lastensuojelun asiakkaat? Tutkimus lapsista ja perheistä tilastolukujen takana Stakes Työpapereita Nro 30/2007 (verkkojulkaisu)

Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskus Tiedosta hyvinvointiaLapsuus ja perhe ryhmä, Tarja Heino 18 Uusien lastensuojelun asiakkaiden ikäjakauma

Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskus Tiedosta hyvinvointiaLapsuus ja perhe ryhmä, Tarja Heino 19 Lasten ikä asiakkaaksi tullessa (Pilotti) ja huostaanottohetkellä (valtakunnallinen) vuonna 2006 (% po joukosta) Ikäasiakkuudenhuostaanotto- valussahetkellä alle

Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskus Tiedosta hyvinvointiaLapsuus ja perhe ryhmä, Tarja Heino 20 Ilmoituskäytännöt vaihtelivat (pilot) Miten asiakkuus alkaa? Oma aloite hakea apua38 % Yhteydenotot (ei ilmoitusta)58 % Lasu-ilmoitukset72 % Kuntakohtaiset erot Varhainen puuttuminen ja etiikka!

Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskus Tiedosta hyvinvointiaLapsuus ja perhe ryhmä, Tarja Heino 21 Ilmoituksista Yksityisestä verkostosta13% Sosiaalitoimesta31% Terveystoimesta24% Koulusta16% Poliisista12% Muualta 4% Miten suhtaudutaan läheisverkostoon? Muiden auttajatahojen ja/tai viranomaisverkoston edustajia ollut paljon mukana lapsen asiakkuuden alussa 45% Läheisverkoston edustajia ollut paljon mukana lapsen asiakkuuden alussa 10%

Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskus Tiedosta hyvinvointiaLapsuus ja perhe ryhmä, Tarja Heino 22 Lastensuojeluun tulleiden lasten toimeentulotuen asiakkuus ja perhemuoto (%)

Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskus Tiedosta hyvinvointiaLapsuus ja perhe ryhmä, Tarja Heino % lapsista eli perheessä jossa vanhempi kävi töissä 43 % lapsista asui perheessä, jossa vanhemmalla ei ole työhistoriaa 14 % lapsista asui perheessä, jossa sosiaalihuollon asiakkuus on ylisukupolvista

Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskus Tiedosta hyvinvointiaLapsuus ja perhe ryhmä, Tarja Heino 24 Asuinperheen vanhempiin ja vanhemmuuteen liittyvät tekijät % lapsista (kuvaa paljon - kuvaa asiaa) Vanhemman/-pien jaksamattomuus 37-60% Perheristiriidat 29-45% Vanhempien riittämätön vanhemmuus 28-48% Vanhemman/pien avuttomuus ja osaamattomuus % Vanhemman/pien mielenterveysongelmat % Vanhempien päihteiden väärinkäyttö 20-26%

Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskus Tiedosta hyvinvointiaLapsuus ja perhe ryhmä, Tarja Heino 25 Lapseen liittyvät tekijät % lapsista (kuvaa paljon - kuvaa asiaa) Lapsella/nuorella ristiriitoja vanhemman/pien kanssa % Lapsella/nuorella on vaikeuksia koulunkäynnissä % Lapsen/nuoren psyykkinen terveys on huono % Lapsi/nuori sairastelee paljon tai on fyysisesti sairas tai vammainen % Lapsen/nuoren kehitys on viivästynyt % Lapsi/nuori on kokenut väkivaltaa 8-15 %

Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskus Tiedosta hyvinvointiaLapsuus ja perhe ryhmä, Tarja Heino 26 Aineiston lasten määrä sen mukaan miten sosiaalityöntekijä arvioi asiakkuuden alkamisen ajoituksen lapsen kannalta Prosessi käynnistyi riittävän varhain64 % liian myöhään34 %

Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskus Tiedosta hyvinvointiaLapsuus ja perhe ryhmä, Tarja Heino 27 Lastensuojelun seuranta; erillisselvitykset 1/v; neljän vuoden rullaava kierto keitä tulee, keitä on ja keitä menee? Lapsikohtaisten polkujen seuranta paikallisesti ja valtakunnallisesti 1. Asiakkaaksi tulo - ”pilotti 1” tehty 2. Asiakkaana olo (avohuollon sisältö) 3. Huostaan otetuksi tulo ja huostassa olo (sijaishuollon sisältö) - ”pilotti 2” + hallinto-oikeuksien ratkaisujen seuranta 4. Asiakkuudesta poistuvat (avohuollon ja huostaanoton lakkauttaminen; sekä jälkihuollon sisältö)

Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskus Tiedosta hyvinvointiaLapsuus ja perhe ryhmä, Tarja Heino 28 Lastensuojelututkimusta tarvitaan Laaja, huolella valmisteltu huostaanotettuja lapsia koskeva rekisteritutkimus hyvinvointi- ja terveyserojen kehityksestä; pitkittäisseuranta ja vertailututkimus (Ruotsissa tehty poikittainen) Yhdistettynä monimetodiseen tapaustutkimukseen > Suomen akatemian ohjelmaan? Alkuja vireillä  Kela & Stakes: huostanotettujen lasten perheiden sosioekonominen tausta vs väestön lasten vastaava  TaY: lastensuojelun institutionaalinen raja, määrä ja määrittely - yhteistyössä Lastensuojelun tieto -hankkeen kanssa

Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskus Tiedosta hyvinvointiaLapsuus ja perhe ryhmä, Tarja Heino 29 Lastensuojelututkimus ja Stakes Lastensuojelun kehittämisohjelma, Tuija Eronen: Katsaus luvun suomalaiseen lastensuojelututkimukseen 2007: tutkimus lastensuojelun ytimestä on sirpaleista ja ohutta. Tekee kuusi ehdotusta, joista ensimmäinen: Lastensuojelututkimuksen tueksi on luotava riippumattomalle tutkimusperinteelle ja ihanteelle rakennetut pysyvät ja resurssoidut rakenteet ja oma tutkimusohjelma. Stakesin rooli tutkimusverkostossa? - tarvitaan lastensuojelun ytimeen keskittyvä pysyvä tiedontuotannon, seurannan, arvioinnin ja raportoinnin rakenne (ryhmä/verkosto) sekä sen tiivis yhteys tutkimukseen

Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskus Tiedosta hyvinvointiaLapsuus ja perhe ryhmä, Tarja Heino 30 Stakesiin? Lastensuojelututkimusta tekevä, kokoava, jäsentävä, välittävä, tutkimusta ”jalostava” yksikkö, joka tekee myös aloitteita ja raportoi  kehittämistyön  päätöksenteon tueksi

Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskus Tiedosta hyvinvointiaLapsuus ja perhe ryhmä, Tarja Heino 31 Kiitos.