Digitaalinen vaino – ilmenemismuodot ja vaikuttavuus

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
esitämme SLIDEPLAYER.FI
Advertisements

Tekijänoikeusfoorumi 2011 Markku Lamminluoto Kommenttipuheenvuoro operaattoreihin kohdistuvasta kieltotuomiomenettelystä.
Vainoaminen rikoksena
Seminaari Tampereella MENITUKI-OHJELMA.
Jos tarvitset opastusta, piirisi tunnuksen tai Sinulla on muuta kysyttävää, ota yhteyttä Merja Munkki, p Ongelmatilanteissa,
Kallion ala-aste vanhempainyhdistys Jari Ahde Rautaruukki Oyj Corporate Information Security Controller
Tämän esityksen avulla osaat ladata PAF 5
Tässä on Saku. Hänellä ei ole tänään mitään tekemistä.
TerveTie Tampereen ryhmä
Kalenterit ja ajanhallintaohjelmat Sanna, Laura, Nelli, Pilvi, Anne-Mari, Emilia, Suvi, Katariina, Elsa, Veera, Marjo-Riikka, Monika LUKO 1B.
Susanna Plathan1 Bambuser Ohjeet videon tekemiseen
Tietoturvallisuuden huonetaulu
Historia • Blogger-palvelun perusti pieni sanfranciscolainen yritys nimeltään Pyra Labs jo vuoden 1999 elokuussa • Bloggerin kehittivät kolme kaveria,
1 Heli Lepomäki Yritysten ja muiden organisaatioiden käyttöön sähköinen työpöytä on jo leviämässä, koska niiden toiminta ja asiakaspalvelu.
Web-kyselyistä Kyselyt internetissä RM 2011.
1. kysymys  Ikäjakauma vuotta  Teemahaastatteluun vastanneista on:  Miehiä 60%, naisia 40%  Työssäkäyviä 55%, opiskelijoita 45%  Tampereella.
NALLE PUH.
Twitter reaaliajan seurannassa Kiravo-projekti 2013 Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentrum.
Lupa tulla näkyväksi Kemissä
Netvibes henkilökohtaisena oppimisympäristönä Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentra Krista Auvinen.
Mikä asia voisi vaikuttaa näin koko kaupunkiin?
DIIGO TIEDONHALLINNASSA Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentra Krista Auvinen, Marjut Lahtela ja Katariina.
Verkkotaitokoulutus Aloitus. Koulutuksen sisältö Verkonkäytön perustaitoja (3.11.) Tiedonhaku verkossa (10.11.) Työnhaku verkossa (17.11.) Asiointi ja.
 Kirjoita harkiten keskusteluryhmiin Jos kirjoitat viestejä julkisiin keskusteluryhmiin varmista, että viestisi liittyy ryhmän aiheeseen. Älä lähetä.
TAUOLLA TYÖKAVEREIDEN KANSSA
Käyttöohje: Kuinka luoda käyttäjätili. (Painamalla F5 voit katsoa tämän diaesityksen)
1 Senioreiden säästäminen ja maksutavat 2014 SENIOREIDEN SÄÄSTÄMINEN JA MAKSUTAVAT
Fi.opasnet.org fi.opasnet.org/fi/Ydinvoima Haluamme tietää Sinun mielipiteesi. Äänestikö kansanedustajasi oikein ydinvoimasta? Kansalaisparlamentti ydinvoimasta.
Turvallinen internetin käyttö
VANAJAVEDEN OPISTON SÄÄNNÖT
PIKAOPAS LYNCIN KÄYTTÖÖN
1.Miten muodostetaan hyvä salasana ja miten sitä säilytetään? Vaikka esim. iertqio296598jkdfg378 ei kerro kenellekkää.
T Personal SE assignment Communication Practices Miikka Lötjönen.
Metropolialueen tpk- koulutuskalenteri Tapahtuman lisääminen kalenteriin Ulla Timonen.
Sosiaalinen media opetuksessa Katrina Vartiainen Turun normaalikoulu.
Valtteri, Simo, Mika Myllytulli, My-tlpt09E 2010
1 Raha-asioiden suunnitteleminen ja nykyinen rahatilanne Senioritutkimus 2011.
Polun pyöreä pöytä Eero Tuomenoksa Polku Eero Tuomenoksa Ohjelma 18:00 Polun tämän hetken tilanteen esittely 18:50 Polun kehityssuunnat.
Mikä ihmeen Office 365? Office 365
Facebook yritystoiminnan tukemisessa Kiravo-projekti 2012 Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentra.
MEDIAVAIKUTTAMISEN MAHDOLLISUUDET RAUNA RAHJA KOORDINAATTORI MEDIAKASVATUSSEURA UUSI KOULU III -seminaari , Mikkeli.
Lync Web App Pikaopas: Kokoukseen soittaminen
Twitter reaaliajan seurannassa Kiravo-projekti 2012 Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentra.
Netvibes henkilökohtaisena oppimisympäristönä Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentra Krista Auvinen.
Netiketti ja nettikiusaaminen
Jowain Niko setämaa.
Atk-infot tutorryhmille Atk-keskus / Hannele Rajaniemi.
13 Hyödyllistä perusohjetta mobiililaitteen käyttäjälle.
Käyttöohje: Kuinka liittyä ryhmään. (Painamalla F5 voit katsoa tämän diaesityksen)
1 OpiPal opintojaksopalaute- järjestelmä Opiskelijan opas
Kesätyöntekijöiden kommentteja Opasnetistä ja ydinvoimatyöstä: ”Kun tulin kesätöihin minulla oli vain jokin suuntaa antava aavistus siitä mitä meinattiin.
Tietoturvaviikko 2013 Esitys 5/5 Ohje: voit liikkua esityksessä eteen- tai taaksepäin napsauttamalla sivun alareunassa olevaa nuolta Tämän esityksen on.
Tietoturvaviikko 2013 Esitys 3/5 Ohje: voit liikkua esityksessä eteen- tai taaksepäin napsauttamalla sivun alareunassa olevaa nuolta Tämän esityksen on.
Nettikiusaaminen Pietiläinen, Korhonen, Saarimäki.
PERHEVÄKIVALTA tte. Mitä perheväkivalta on?  Fyysinen: kurittaminen, potkiminen, lyöminen  Henkinen: sanallista alistamista, nolaamista ja vapauksien.
TIETOTEKNIIKKARIKOKSET ELEKTRONINEN TODISTUSAINEISTO tietotekniikkarikosyksikkö.
H5 TIETOTURVA NETISSÄ JANI BJÖRKBACKA MYHOKO15A. YLEISTÄ TIETOTURVASTA Tietoturva tarkoittaa tietojen, palvelujen, järjestelmien ja tietoliikenteen suojaamista.
Jonna Kyllönen mylept14B
Työelämän tekstejä sähköposti.

H5 Tietoturva Jenni Kontio MyKapt14a.
Tietoturva Tiedon turvaamisen ja suojaamisen menetelmät
Tietoturva internetissä
Tietoturva Roosa Juusola MYelpt14B
Tietoturva.
Suomen Ekonomien jäsenlähettilyys
NETINKÄYTÖN PELISÄÄNNÖT
Ohje yhdistyspalvelut-sivustolle
Kevään markkinointiaktiviteetit
Turvallisuuspankki FINVET.fi
Esityksen transkriptio:

Digitaalinen vaino – ilmenemismuodot ja vaikuttavuus Riitta Hannus & Ulla Valtonen VARJO -hanke Lähisuhde- ja perheväkivaltaa työssään kohtaavien foorumi Oulussa 19.-20.9.2013

Nykyteknologian mahdollisuudet… Helposti saatavilla Ei vaadi erityistä teknistä osaamista Apuna turvasuunnitelmissa, avun hakemisessa, yhteydenpidossa, … Väärinkäytettynä voi aiheuttaa uhkaa ja vahinkoa Osattava epäillä, opastaa, suojautua - Osaksi turvasuunnitelmia-

Alaseminaarin sisältö Mitä kaikkea digitaalinen vaino voi olla? Kuinka yleistä se on? Milloin on syytä epäillä, että on joutunut digitaalisen vainon kohteeksi? Mitkä ovat digitaalisen vainon vaikutukset? Kuinka suojautua ja lopettaa digitaalinen vaino?

Digitaalinen häirintä / seuranta Ahdistelua verkossa… Nettihäirintä Nettikiusaaminen Vihapuhe Verkkovaino Seurantaa teknisillä laitteilla… Kuuntelulaitteet Kamerat GPS paikannus Matkapuhelimen paikannustoiminnot Puhelimeen asenettavat seurantasovellukset Koirapannat, ym

Ilmenemismuotoja (1) (Jennifer Perry, 2013) Sinua ja läheisiäsi tarkkaillaan; mitä viestittelette, minne menet, kenen kanssa liikut, mitä valokuvia sinusta löytyy Puhelimeesi tai tietokoneeseesi asennetaan vakoiluohjelma (liitetiedosto) Saat toistuvia ikäviä ja uhkailevia viestejä Sähköpostitilisi, salasanasi ja käyttäjätunnuksesi hakkeroidaan ja otetaan haltuun Sinusta julkaistaan ilkeitä juoruja ja paikkaansa pitämättömiä väittämiä tavoitteena maineesi tuhoaminen Sinusta levitetään hämmentävää tai hävettävää materiaalia (valokuvia, videoita)

Ilmenemismuotoja (2) (Jennifer Perry, 2013) Nimissäsi julkaistaan herjaavia vastauksia, ja kannanottoja kaikkien nähtäväksi Sinusta kerrotaan yksityisiä, asioita joita et ole oma-aloitteisesti jakanut Luottamustasi ”kalastellaan” - sinut saadaan luovuttamaan tietoja, joita sittemmin käytetään sinua vastaan Vainoaja tekeytyy sinuksi verkossa, sähköposteissa, jne Saat äärettömästi roskapostia Vainoaja provosoi sinut (esim. kommentilla) reagoimaan itseensä Vainoaja yllyttää toisia henkilöitä liittymään kiusaajiisi, ahdistelijoihisi

Nettivaino Suomessa Björklundin (2010) tutkimuksessa, missä aineisto kerätty vv. 2004 -2006, netti monimuotoisena vainon välineenä ei tule vielä esille - vain puhelin ja sähköposti. Tieke + Itä-Uudenmaan poliisin kysely nettirikollisuudesta 2012 (1201 vastaajaa): 31,2 % kiusattu netissä pilkkaamalla tai levittämällä perättömiä juoruja, 20,3% kuvia käytetty netissä väärin, 30,2% seksuaalista häirintää, ahdistelu, hyväksikäyttöä netissä => naisista yli puolet. Nettipoliisi: tapauksia ilmi viikoittain sosiaalisessa mediassa, erityisesti parisuhteen päättymiseen liittyen mustamaalaamista ja häirintää.

Parisuhdevaino ja teknologia Digitaaliavusteinen vaino eli online-vaino Lähes puolet vainotuista ovat kokeneet myös digitaalista vainoa Suuri osa online-vainosta alkaa offline-vainona ja jatkuu sekamuotoisena. Netti, GSM, GPS, ym. tekniset laitteet yhdistettynä fyysiseen vainoamiseen mahdollistavat laajan, uhria kontrolloivan systeemin

Hälytysmerkit (1) (Jennifer Perry, 2013) Kumppanisi seuraa sinua jo suhteen aikana ja pyrkii kontrolloimaan puheluitasi, tekstiviestejäsi, sähköpostejasi Sinua vaaditaan varmistamaan olinpaikkasi ja / tai jos hän tietää missä olet, vaikket ole sitä kertonut Saat vihaisia, ahdistelevia tai uhkaavia viestejä Perheeltäsi, ystäviltäsi, jne. pyritään saamaan tietoja sinusta ja olinpaikastasi Ihmissuhteitasi pyritään vahingoittamaan Salasanasi vaihtuvat tai lakkaavat toimimasta, puhelimen akku tyhjenee epätavallisen nopeasti, puhelin käynnistyy itsestään Sinusta aletaan levitellä juoruja tai sosiaaliseen median ilmestyy sinua koskevia ilkeämielisiä ja häpäiseviä kommentteja

Hälytysmerkit (2) (Jennifer Perry, 2013) Vainoaja tietää sinusta asioita, joita et ole hänelle kertonut: missä nettisivuilla olet vieraillut, kenen kanssa olet puhunut sosiaalisessa mediassa, kenelle olet lähettänyt sähköposteja… Sinulle tullut sähköposti on merkattu luetuksi, vaikka et itse ole sitä vielä lukenut. Sähköposti häviää heti lukemisen jälkeen. Sähköpostitililtäsi on lähetty viestejä, joita et itse ole lähettänyt. Verkkopankistasi häviää rahaa tai nimissäsi on tilattu online ostoksia. Tietokoneeltasi on kadonnut tietoja, kuten esim. yhteystietoja, tiedostoja, jne. Tietokoneen Web-kamera käynnistyy itsestään. Huomioi myös, että ex-kumppanisi voi tekeytyä tuntemattomaksi ja pyrkiä läheisyyteesi väärennetyn profiilin kautta!

Digivainon seurauksista Monimuotoisia niin kuin väkivallassa yleensäkin: Sairastuvuus lisääntyy Vaikeudet sosiaalisessa elämässä Taloudelliset ongelmat PTSD ja komplisoitu PTSD ….

Digivaino on erityisen traumatisoivaa, koska… (Riitta Hannus 2013) … se on usein pitkäkestoista. … siltä suojautuminen on erittäin vaikeaa. … tarkkailu ja seuraaminen rikkovat pahoin yksityisyyden rajat – ”turvapesä” katoaa. Samankaltaista rajojen rikkomista kuin seksuaalisessa väkivallassa. … voi olla, että kukaan ei usko sen olemassaoloon tai vähättelee sitä. Vrt. koulukiusaamisen aiheuttama trauma. … voi olla, että itsekkään ei oikein usko, onko todellista – alkaa epäillä omaa psyykkistä eheyttään.

Suojautumiskeinoja (1) (Jennifer Perry, 2013) Käytä vain turvallista tietokonetta – jos epäilys, että koneellesi on asennettu vakoiluohjelmia, käytä vain kaverin tai esim. kirjaston konetta ja vie koneesi puhdistettavaksi. Hanki uusi sähköpostiosoite: älä käytä osoitteessa omaa nimeäsi, äläkä kutsumanimeäsi tai mitään, minkä ex-kumppanisi voisi tunnistaa. Poista KAIKKI online-tilit. Et voi tietää, mille tilille ex-kumppanillasi on pääsy, joten poista kaikki ja luo uudet, anonyymit tilit (Facebook, Twitter. LinkedIn, verkkokaupat, sähköposti, ym.) ja käytä kirjautumisessa uutta sähköpostiosoitettasi

Suojautumiskeinoja (2) (Jennifer Perry, 2013) Puhelimiin voi asentaa vakoilu- ja paikannusohjelmia. Jos epäilet tätä: sulje virta (Android-puhelimesta poista akku). Hanki uusi puhelin ja numero (rinnakkaispuhelin), sulje paikannustiedot ja käytä näppäinlukitusta! Virusturvaohjelma ei estä vakoiluohjelman lataamista! Luo täysin uudet salasanat. Ahdistelija pääsee usein kohteensa tietoihin käsiksi, koska he tietävät tai arvaavat salasanat – erityisesti, kun kohteena on ex-puoliso. Älä käytä turvakysymyksiä, ex-puoliso arvaa oikeat vastaukset. Sosiaaliset verkostot eivät ole turvallisia. Älä käytä ollenkaan suosituimpia nettiyhteisöjä, ne vainoajasi tarkistaa ensin. Jos luot nettiprofiilin, käytä tekonimeä, älä laita omaa kuvaasi, eikä muitakaan todellisia tietoja itsestäsi

Suojautumiskeinoja (3) (Jennifer Perry, 2013) Ystävien ja perheenjäsenten kautta leviää tiedostamatta paljon uhria koskevaa tietoa! Selitä kavereille, perheenjäsenille ja yhteistyökumppaneille, että olet vaarassa ja pyydä heitä määrittämään facebookiin, ym. sosiaalisiin verkostoihin yksityisyysasetuksena ”vain kaverit” taso. Läheistesikin täytyisi pidättäytyä täysin online kommunikoinnista tuntemattomien kanssa. Tee selväksi, ettei sinun kuviasi tai sinua koskevia tietoja saa missään nimessä jakaa verkossa!  

Suojautumiskeinoja (4) (Jennifer Perry, 2013) Vältä julkisia päivityksiä, käytä yksityisiä viestejä Jos julkaiset, pidä salassa omat, sekä läheisten olinpaikat- missä olet / olit, minne menet tunteet - onnellinen, onneton, surullinen, yksinäinen, ihmissuhteet– uusi tuttavuus, seurustelun aloitus tavoitteet, vuosipäivät, juhlat kaikki yhteystiedot, omat ja läheisten kaikki koodit, ym. numerotiedot, jotka voivat personoida sinut valokuvat – metatiedot

Vainon kriminalisointi Lakialoite 3/-11 Oikeusministeriö asetti työryhmän (10/-11 - 4/-12) arvioimaan edellyttääkö Euroopan neuvoston yleissopimuksen naisiin kohdistuvan väkivallan ja perheväkivallan ehkäisemisestä ja torjumisesta (CETS 210) 34 artiklan velvoite säätämään vainoaminen rangaistavaksi, sekä arvioimaan rikoslain muuttamista ja onko tällaiselle muutokselle kansallisia perusteita? Työryhmän lausunto: Vainoamiseen syyllistyisi se, joka toistuvasti uhkaa, seuraa, tarkkailee, ottaa yhteyttä tai muuten näihin rinnastettavalla tavalla vainoaa toista siten, että se on omiaan aiheuttamaan vainotussa pelkoa tai ahdistusta. Hallituksen esitys 3/-13 Voimaan 2014 Ei edellytä lähestymiskieltoa Max. 2v. vankeutta

Lakimuutos ja teknologia Oikeusministeriön työryhmän selvitti, minkä tyyppistä ykistyisyyteen kohdistuvaa häirintää ja ilkivaltaa viestintävälineillä voidaan aiheuttaa ja minkälaisia oikeussuojakeinoja tällaista menettelyä vastaan laissa on ja olisiko niitä syytä tehostaa Viestintärauhan rikkomiseen syyllistyisi se, joka häirintätarkoituksessa toistuvasti lähettää toiselle viestejä tai soittaa siten, että teko on omiaan aiheuttamaan huomattavaa häiriötä tai haittaa Max. ehdollista vankeutta 6 kk Nopeasti kehittyvä teknologia edellyttää lakien ahkeraa päivitystä!

Kerää todistusaineistoa (Jennifer Perry, 2013) Tallenna kaikki verkkokeskustelut ja tekstiviestit, kuvaa tekstiviestit ja tallenna tietokoneellesi, tallenna sähköpostit otsaketietoineen (headers) Nauhoita ääniviestit, kirjaa aika ja päivä Print screen Pidä itse päiväkirjaa kaikesta digitaalisesta häirinnästä

Lopuksi Kysy neuvoa laitteiden valmistajilta ja markkinoijilta Ilmoita poliisille, Internet-palveluntarjoajille, sivustojen ylläpitäjille, puhelin operaattorille Perry, Jennifer (2013): Digital Stalking: A guide to technology risk for victim http://www.digital-stalking.com/ www.varjohanke.fi tulossa opas digivainosta suomeksi