Valtionavustusten käyttö ja käytön valvonta

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Rakennetukien kesäpäivät Ajankohtaista rakennetukien myönnöstä Kouvola Sanna Koivumäki.
Advertisements

Verotili ja Kausiveroilmoitus
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Ammatillisen peruskoulutuksen valtionavustushankkeet Tuija Laukkanen
Palkkatuki.
Osaamisen ja sivistyksen asialla PROJEKTIEN LAADULLINEN JA MÄÄRÄLLINEN SEURANTA EURA 2007 Sirpa Ruohomaa ESR-hankkeiden käynnistysseminaari
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Ammatillisen perus- ja lisäkoulutuksen valtionavustukset 2013 TIEDOTUSTILAISUUS Ryhmä 3 Hanna Autere ja Juhani.
INNOVAATIOT JULKISISSA HANKINNOISSA Rahoitusta hankintojen kehittämiseen 1.
OHJEITA TARJOAJILLE TAMPERE Hankintapäällikkö Tanja Welin
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Valtionavustuksilla tukea moniammatillisen ohjauksen ja opiskelijahuollon kehittämiseen klo Verkostotapaaminen/ohjaustilaisuus.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Valtionavustukset ammatillisen peruskoulutuksen kehittämiseen vuonna 2013 Sirkka-Liisa Kärki Ammatillinen peruskoulutus.
Sivu VALINTAKRITEERIT. Ohjelman varojen kohdennus Sivu 2 Julkinen rahoitus yhteensä miljoonaa euroa kaudella.
ESR-hankkeen talousseuranta
Työmarkkinajärjestökysely tasa-arvosuunnitelmista ja palkkakartoituksista 2012 Akava
Häiritsevä elämä Asunnossa vietetty häiritsevä elämä on paljon puhuttava ja erimielisyyttä aiheuttava aihe Liikkeellä on myös paljon väärää tietoa sovellettavasta.
Ennakkomaksut Saadut ennakkomaksut Maksetut ennakkomaksut Muut ennakot
Vesa Lehtelä Jäsenjärjestöpäivät
OPETUSMINISTERIÖN VALTIONAVUSTUKSET Avustukset
Suomen kansallinen tarkastus ja maksatusten hakeminen /MU.
Digioppi Kick-off Yleistä:  Omnialle ja Varialle on myönnetty € käytettäväksi Digioppi- hankkeen kustannuksiin. Kokonaisbudjetti on.
Suomen kansallinen tarkastus ja kansallisen vastinrahahan maksatushakemus Haaparanta /Maija Uusisuo.
Suomen oppisopimuskoulutuksen järjestäjät syysseminaari Ajankohtaista oppisopimuskoulutuksesta Kuopio Lea Lakio.
Oppilaitosrakentamisen valtionrahoituksesta Valtionosuudesta valtionavustukseksi Uudenmaan ELY-keskus, Marjo Mäkelä, kulttuuriyksikkö1 =>Vuoden.
TYÖEHTOSOPIMUS JA PALKKA
TJS-TUKI Koulutustilaisuudet Opintokerhot. TJS-tuki TJS-tuki on opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämää taloudellista tukea ohjattuun oppimiseen, esim.
Salaojateknikoiden neuvottelupäivät Hyvinkäällä Kehitysinsinööri Heikki Pajula, SYKE Ojitushankkeiden rahoitus.
H2020 avustussopimus Artiklat Sopimuskoulutus Outi Kauppinen DM#
PALVELULAIN VIRANOMAISIIN KOHDISTUVAT VELVOITTEET Mikko Holm Sisämarkkina- ja kuluttajapolitiikan ryhmä 4. marraskuuta 2009.
Avustuksen käytön raportoinnissa kehitettävää Anna-Leena Miettinen Seminaari
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Valtionavustusten käyttö ja käytön valvonta Yleistä avustusten myönnöstä Valtionavustuspäätös Avustuksen käyttötarkoitus/hyväksyttävät.
SK Hämeen TE-keskus Työllisyyspoliittinen avustus Sinikka Kauranen Hämeen TE-keskus
AHOT– aikaisemmin hankitun osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen
HANKEPÄÄTÖS = Päätös hanketuesta = Tukipäätös = Myöntöpäätös Marjo Lindholm Keskipiste-Leader ry.
Yksityisteiden avustukset 2012 Kunnossapitoavustus Perusparannusavustus.
Työsuhteen solmiminen ja päättäminen
Valtionosuusuudistus 2010
Valtionavustukset ammatillisen koulutuksen kansainvälistymiseen 2010 Annikki Häkkilä Erityisasiantuntija Opetushallitus Huki-hankkeen Lajipäällikkö-valmentajapäivät.
Laajennettu työssäoppiminen TOP LAAJA Verkostotapaaminen
Hyrrä-verkkopalvelu Hanketukien infotilaisuus
Yksityisteiden avustukset 2011
Kuntien valtionavut ja valtionosuusjärjestelmä
Miten teen hyvän (apu)raha- hakemuksen? Hannele Niemi
1 SOSIAALINEN YRITYS. 2 Palkkatuki Palkkatukea voidaan maksaa sosiaaliselle yritykselle pitkäaikaistyöttömän tai vaikeasti työllistyvän palkkauskustannuksiin.
Rotarypiiri 1420 Piiriapurahoista myönnettävät stipendit  Rotarypiiri myöntää piiriapurahoista (District Grants) maksettavia stipendejä sille osoitettujen.
Osaamisen ja sivistyksen asialla YLIOPISTOJEN YHTEISHAKU JA SÄHKÖINEN HAKUJÄRJESTELMÄ Vilho Kolehmainen VALTAKUNNALLISET OPO-PÄIVÄT
Anneli Ketonen Länsi-Suomen lääninhallitus Seinäjoen maakuntakirjastokokous
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Ammatillisen perus- ja lisäkoulutuksen valtionavustukset 2013 TIEDOTUSTILAISUUS
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Ammatillisen ja ammatillisen aikuiskoulutuksen ajankohtaiset asiat Johtaja Pasi Kankare, Opetushallitus
HANKKEIDEN VALINTAMENETTELY JA PÄÄTÖKSENTEKO KUOPIO IISALMI VARKAUS Timo Ollila, Itä-Suomen lääninhallitus.
Sosiaaliturvan ABC toimittajille Kela lainsäädännön toimeenpanijana
Piiriapurahojen tarkoitus
Opetustoimen henkilöstön ammatillisen osaamisen varmistaminen (Osaava) Kimmo Hämäläinen, pääsihteeri Opetustoimen henkilöstökoulutuksen neuvottelukunta.
VALTIONAVUSTUKSET AIKUISKOULUTUS Seppo Hyppönen Yksikön päällikkö Opetushallitus.
Silja Visanki Uudenmaan ELY-keskus
Tervetuloa! Iltapäivän ohjelmassa
Sosiaalihuoltolaki.
TyTAL VAPAAEHTOISET VAKUUTUKSET.
Vedenpinnan nosto -koulutus, Pori Suunnitteluinsinööri Ari Sallmen.
Rotarypiiri 1420 Piiriapurahoista myönnettävät stipendit  Rotarypiiri myöntää piiriapurahoista (District Grants) maksettavia stipendejä sille osoitettujen.
Kalastuksenvalvojan kelpoisuusvaatimukset ja hyväksymismenettely - keskeiset asiat Kalatalouden Keskusliitto.
Kuntatieto-ohjelma - valtionavustusohje - Ohjeen kuvat
Miten haen uutta näyttötutkintojen järjestämissopimusta?
ILMOITUKSENVARAISTEN PALVELUJEN REKISTERÖINTI
Korvausten hakeminen valtionkonttorilta Pysyvä vika ja haitta
Ammatillisen koulutuksen laatupalkintokilpailun 2018 informaatiotilaisuus Opetushallitus Opetusneuvos Jukka Lehtinen OKM/Ammatillisen koulutuksen.
KUSTANNUSMALLIT Marjo ja Merja
Kaste-hankkeiden ohjaus, hallinnointi ja valvonta Hankehallinnollinen ohjaustilaisuus Erkki Papunen Lakimies Sosiaali- ja terveysministeriö.
Ajankohtaista julkisista hankinnoista
Laadunvarmistuksen työkalut Laadunvarmistus, toimijat ja niiden roolit
Työelämätoimikuntien tehtävät pähkinen kuoressa
Esityksen transkriptio:

Valtionavustusten käyttö ja käytön valvonta MARITA TUPALA, taloustarkastaja Valtionavustusten käyttö ja käytön valvonta Ammatillisen peruskoulutuksen valtionavustushankkeiden 2013 aloitustilaisuus 11.9.2013, Paasitorni

Opetushallituksen valtionavustusprosessi Opetusministeriö asettaa valtion talousarvion mukaiset ja tulossopimuksessa sovitut valtionavustuserät Opetushallituksen käyttöön tilijaottelulla tai erillisillä päätöksillä. Opetushallitus asettaa valtionavustukset haettavaksi valtion-avustuserittäin ja päättää avustusten käytölle tarkennetut tavoitteet. Käsittely Toimeenpano Seuranta ja arviointi

Opetushallituksen vastuut valtionapuviranomaisena Päätöksenteko Prosessivastuu Valvontavastuu Vaikuttavuuden arviointi

Valtionavustusta saaneen toimijan vastuu Valtionavustuksen kohdentaminen päätöksen mukaiseen toimintaan Kirjanpidon seurannan järjestäminen (Audit trail) HUOM! Myös päätöstietojen toimittaminen taloushallintoon, jotta pystyvät kohdentamaan saadun avustuksen oikealle seurantakohteelle! Käyttämättä jääneen avustuksen palauttaminen Raportointi- ja selvitysvastuu

Valtionavustusprosessin määrälliset tiedot Valtionavustuksia OKM:n budjetissa noin 197 milj. € (YS 109 me, AMM 17 me, AIK 61 me, AMK 10 me) Opetushallituksen toimesta avustuksia jaetaan vuosittain noin 64 milj. € (yleisavustuksina ja erityisavustuksina) Ammatillinen koulutus n. 12 milj. € Ammatillinen lisäkoulutus n. 5 milj. € Opetushallituksessa valtionavustuspäätöksiä vuosittain yhteensä 2 700 kpl

Normiperustaa Valtionavustusten myöntämiseen sovelletaan mm.: Valtionavustuslaki (688/2001) Yleislaki; mikäli määrärahaa koskee erityislaki, noudatetaan ensisijaisesti erityislakia. Laki opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta (1705/2009) Valtioneuvoston asetus opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta (1766/2009) Lisäksi noudatetaan valtionavustuspäätöstä, päätöksen ehtoja ja rajoituksia sekä erillisohjeita

Valtionavustuslaki (688/2001) Valtionavustuslaki on yleislaki, jossa säädetään niistä perusteista ja menettelyistä, joita noudatetaan valtionavustuksia haettaessa, myönnettäessä ja niiden käytössä sekä valtionavustustoiminnan seurannassa, valvonnassa ja arvioinnissa. Valtionavustuslaki on viittaussäännöksillä säädetty noudatettavaksi myös opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta annetussa laissa.

Valtionavustuspäätös Yksilöity hanke Hankkeen valtionavustukseen oikeuttavat hyväksytyt kokonaismenot (€) Valtionavustuksen osuus hyväksytyistä kokonaismenoista (enintään % / €) Perustelut avustuksen myönnölle Avustuksen maksu; noin kuukauden kuluttua päätöksestä Selvitysvelvollisuus Valtionavustuksen käyttöaika Valtionavustuksen käyttöaika on yleensä myöntövuosi + 1 vuosi; 31.12.2014. Selvitysvelvollisuus; hankkeen loppuselvitys 31.1.2015 mennessä. Väliraportti yli 50.000 € hankkeilla 31.1.2014 mennessä.

Kustannusten hyväksyttävyys Erityisavustusta saa käyttää avustuksen saajalle avustuskohteesta aiheutuviin ja siihen kohdistuviin menoihin. Nämä tulee pystyä osoittamaan kirjanpidosta. Kustannusten tulee olla tarpeellisia ja määrältään kohtuullisia. Kohtuullisuutta arvioidaan esim. pyytämällä tarjouksia hankittaessa tuotteita tai palveluja vaikka hankinta jäisi alle hankintalain raja-arvojen.

Kustannusten hyväksyttävyys Kohtuulliset palkkakustannukset ovat työ- ja virkaehtosopimuksen mukaisia palkkoja. Yleiskustannuksia voidaan hyväksyä siltä osin, kun ne voidaan esittää hankkeelle välittöminä kustannuksina. Esim. toimitilojen vuokrat, taloushallinnon palkkakustannukset, puhelinkustannukset ALV on hyväksyttävä kustannus silloin, kun se jää avustuksen saajalle lopulliseksi kustannukseksi. Tällöin sisällytetään kustannusarvioon.

Hankkeen kirjanpidon järjestäminen Ilmoitus taloushallintoon saadusta rahoituksesta. Pyydetään heitä avaamaan hankkeelle oma kustannuspaikka kirjanpitoon. Tiliöidään hankkeesta aiheutuneet hyväksyttävät kustannukset ko. kustannuspaikalle. HUOM! Myös palkkakustannukset! Ilmoittakaa kirjanpitoon, että hankkeen menot käsitellään suoriteperusteisesti (ei maksuperusteisesti).

Hankkeen kirjanpidon järjestäminen Ilmoittakaan mitä kustannuksia voidaan kohdentaa hankkeelle ja mitä ei. Hankkeen kustannusten toteutumista pystytään seuraamaan kirjanpidon raportilta koko ajan, koska sillä on oma kustannuspaikka kirjanpidossa. Raporttia tarvitaan myös hankkeen loppuraportoinnissa. Toimittakaa taloushallintoon kopio saadusta päätöksestä sekä Opetushallituksen yleisohje valtionavustuksen hakijoille ja käyttäjille.

Hankkeen kirjanpidon järjestäminen Koordinaatiomenot on pystyttävä erittelemään muusta hanketoiminnasta aukottomasti Selvityslomakkeen liitteenä tulee toimittaa kirjapidonraportti hankkeen osalta.

Palvelujen ostot Lakia julkisista hankinnoista (348/2007) sovelletaan myös yksityisten yhteisöjen hankintoihin silloin, kun hankinnan tekemistä varten on saatu avustusta yli puolet hankinnan arvosta. Lain alle jäävissä hankinnoissa on myös syytä tehdä hintatiedusteluja (menon oltava kohtuullinen). Huomioikaa myös mahdollinen oman organisaationne hankintasääntö!

Käyttötarkoituksen ja ehtojen muuttaminen Opetushallitus voi avustuksen saajan hakemuksesta erityisestä syystä muuttaa avustuksen käyttötarkoitusta ja ehtoja, ja/tai myöntää lisäaikaa. Tätä koskeva hakemus on tehtävä siten, että päätös käyttötarkoituksen muutoksesta voidaan tehdä ennen avustuksen käyttöä. Hankkeen tarkastuksessa käytetään aina kirjallista päätöstä! Suulliset sopimukset eivät voimassa.

Yhteishanke Valtionavustus myönnetään hakijalle Valtionavustusten käyttö ja seuranta Yhteishanke Valtionavustus myönnetään hakijalle Valtionavustuksen saajan (=koordinaattorin) tehtävänä on tehdä yhteistyökumppaneiden kanssa sopimukset ja toimittaa niistä kopiot Opetushallitukseen. Yksi yhdessä tehty väli- ja loppuraportti. Valtionavustuksen saaja vastaa hankkeesta myös yhteistyökumppaneiden osalta.

Valtionavustusten käyttö ja seuranta Yhteishanke Valtionavustuksen saajan on valtionavustuslain (688/2001) 7 §:n 2 momentin mukaisesti: ”tehtävä sopimus valtionavustuksen käytöstä, käytön valvonnasta ja niiden ehdoista hanketta tai toimintaa toteuttavan kanssa.” Yhteistyösopimuksen ohje löytyy www.oph.fi -sivustolta http://oph.fi/download/139655_Yhteistyosopimus_ohje_.pdf

Valtionavustuksen palauttaminen Valtionavustuslain (688/2001) 20 §:n nojalla avustuksen saajan tulee viipymättä palauttaa virheellisesti, liikaa tai ilmeisen perusteettomasti saamansa avustus tai sen osa tai, jos avustusta tai sen osaa ei voida käyttää avustuspäätöksessä edellytetyllä tavalla. Lisäksi avustuksen saaja on velvollinen viipymättä palauttamaan avustuksen tai osan siitä, jos avustusta ei ole käytetty sen ajan kuluessa, jolloin se on avustuspäätöksen mukaan käytettävä, mikäli Opetushallitus ei ole hakemuksesta myöntänyt avustuksen käytölle lisäaikaa.

Valtionavustuksen takaisinperintä Opetushallituksella on velvollisuus periä jo maksettu valtionavustus takaisin, jos valtionavustuksen saaja ei ole palauttanut käyttämättä jäänyttä osuutta tai on käyttänyt sen oleellisesti muuhun tarkoitukseen kuin se on myönnetty tai antanut Opetushallitukselle väärää tai harhaanjohtavaa tietoa, jolla olisi ollut vaikutusta määrärahan saantiin tai muutoin oleellisesti rikkonut säännöksiä tai ehtoja

Valtionavustuksen palauttaminen ja takaisinperintä Valtionavustuslain 24 §:n nojalla avustuksen saajan on maksettava palautettavalle tai takaisinperittävälle määrälle avustuksen maksupäivästä korkolain (633/1982) 3 §:n 2 momentin mukaista vuotuista korkoa lisättynä kolmella prosenttiyksiköllä. Mikäli takaisin perittävää avustusta ei ole maksettu takaisin Opetushallituksen asettamaan eräpäivään mennessä, sille on maksettava vuotuista viivästyskorkoa korkolain (633/1982) 4 §:n mukaan.

Palautettava ja takaisinperittävä määrä Palautettava ja takaisinperittävä määrä riippuu minkä lain nojalla avustus on myönnetty. Valtionavustuslaki (688/2001) 20 §: Jos palautettava määrä on enintään 10 euroa, se saadaan jättää palauttamatta. Opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta annettu laki (1705/2009) 56 §; Alle 2.000 euron suuruista suoritusta ei peritä takaisin.

Esim. palautuksen laskemisesta Päätöksessä hyväksytty kokonaiskustannuksina 10.000 €, ja avustusta myönnetään enintään 75 % / 7.500 €. Hankkeelle syntynyt hyväksyttäviä kokonaiskustannuksina 8.000 €. Tästä voidaan avustuksella kattaa enintään 75 % eli 6.000 €. Avustuksen saajan tulee tällöin palauttaa saadun avustuksen ja käytön mukainen erotus 1.500 €. (7.500-6.000=1.500 €), ja sille korko.

Valtionavustuksen palauttaminen ja takaisinperintä Avustus tulee palauttaa Opetushallituksen tilille: NORDEA IBAN FI13 1660 3000 1022 47 BIC: NDEAFIHH SAMPO IBAN: FI31 8000 1700 0137 67 BIC: DABAFIHH OP POHJOLA IBAN: FI29 5000 0120 3776 75 BIC: OKOYFIHH Palautuksessa tulee mainita avustuspäätöksen diaarinumero.

Tarkastusoikeus Opetushallituksella on oikeus suorittaa avustuksen maksamisessa ja käytön valvonnassa tarpeellisia saajan talouteen ja toimintaan kohdistuvia tarkastuksia. Opetushallitus voi valtuuttaa toisen viranomaisen tai ulkopuolisen hyväksytyn tilintarkastajan tekemään tarkoitettuja tarkastuksia. Ulkopuolinen asiantuntija voi avustaa tarkastuksessa

Asiakirjojen säilytys Valtionavustusten käyttö ja seuranta Asiakirjojen säilytys Kirjanpidon tositteet tulee säilyttää kirjanpitolain mukaisesti vähintään kuusi (6) vuotta sen vuoden lopusta, kun tilikausi on päättynyt. Hankinta- ja muut sopimukset on dokumentoitava ja arkistoitava. Myös yhteistyösopimukset. Valtionavustuslain (688/2001) 28 § mukaan valtionavustuksen takaisinperintään ei saa enää ryhtyä, kun kymmenen vuotta on kulunut valtionavustuksen tai sen viimeisen erän maksamisesta.

Opetushallituksen yleisohje valtionavustuksen hakijoille ja käyttäjille Valtionavustuksen hakijoille ja käyttäjille laadittu lyhyt ohje löytyy OPH:n internet-sivuilta kohdasta ’Rahoitus/valtionavustukset’ http://www.oph.fi/rahoitus/valtionavustukset

Yhteystiedot taloushallinnossa Sähköiset lomakkeet, yleisohjeistus Jaana Airaksinen jaana.airaksinen@oph.fi 029 533 1206 Valtionavustusten taloustarkastus Pirkko Luukkonen pirkko.luukkonen@oph.fi 029 533 1139

Se mitä ei ole dokumentoitu, sitä ei ole tehty! Kiitos!