Jukka Vehviläinen / DiaLoog Omia polkuja ammatillisessa koulutuksessa Omapolku-hankkeen päätösseminaari 5.5.2011.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Median kohtaaminen EuroSkills-kilpailijana edustatte:
Advertisements

Maahanmuuttajataustaiset nuoret ja koulutus
Nivelvaiheen tiedonsiirtokäytänteet ammatillisessa koulutuksessa
NUORET JA TYÖTTÖMYYSTURVA
KiVa Koulu -ohjelma Kiusaamista ennaltaehkäisevä ja vähentävä toimenpideohjelma KiVa Koulu ei ole ohimenevä ”projekti”, vaan pysyvä toimintatapa kiusaamisen.
Kirsi Juva1 MILLAINEN KOULUTUS VALMENTAISI 2020-LUVUN TÖIHIN? Koulutuksen tulevaisuudennäkymät Pohjois-Savossa Jarmo Immonen
OHJEITA JA VIHJEITÄ HARJOITTELUN OHJAAJALLE
TOPO-opettajien ohjatut työelämäjaksot Nina Aula.
Mohammed Kertoo itsestään:
@Virtuaaliammattikorkeakoulu VirtuaaliAMK - opiskelijan uusi mahdollisuus VirtuaaliAMK - opiskelijan uusi mahdollisuus Suomen Virtuaaliammattikorkeakoulu.
Nuorten aikuisten osaamisohjelma Työseminaari III , Kuopio Kun opiskelu ei kiinnosta, mitä oppilaitoksessa voidaan tehdä – kokemuksia ja näkemyksiä.
Perusopetuksen jälkeinen lisäopetus
Kolmas sektori ja koulutus kotouttajana
Työrauha ja haastavat tilanteet
Fi.opasnet.org fi.opasnet.org/fi/Ydinvoima Haluamme tietää Sinun mielipiteesi. Äänestikö kansanedustajasi oikein ydinvoimasta? Kansalaisparlamentti ydinvoimasta.
KESKI-POHJANMAAN KOULUTUSYHTYMÄ 1 OMA POLKU-HANKE –
Tutkimusosasto Mitä ja miksi? Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, millaisia kokemuksia nuorilla on täystyöllisyysmallista ja työvoimatalossa työskentelystä.
NUORISOTAKUU SAK/Pirjo Väänänen.
Nuorten aikuisten osaamisohjelma Kiipulan ammattiopistossa
TASAPAINON RAKENTAMINEN
Opiskelijakunta Pekka Halosen akatemiassa Päivitetty
HALLITTUJA REITTEJÄ? Ohjautuminen starttivalmennukseen ja eteenpäin
Otapa pieni lepohetki ja lue muutama hyvä neuvo…
Peruskoulun tuki ammatinvalinnassa
SIIRTOHOJKS Kotitalous- ja kuluttajapalvelujen perustutkinto er Puhdistuspalvelujen perustutkinto er.
Opasnet on wiki-pohjainen järjestelmä joka pyrkii parantamaan päättäjien ja kansalaisten keskinäistä vaikuttamista. Eduskunnan ydinvoimapäätös: a) Hyvä?
Jukka Vehviläinen / DiaLoog LUKION PÄÄTTÄNEIDEN KYSELYN TULOKSET Kokkola
Seurantaa kehittämässä Ammattistartti-seminaari Jukka Vehviläinen / DiaLoog.
Opiskelijan kannustaminen työssäoppimiseen ja näyttöihin Kotityö- ja puhdistuspalvelujen perustutkinnossa Nakkila Pirkko
Uusi Väylä Ammattiin asti Toteuttaja Tornion Työvoimalasäätiö Osatoteuttajia: Meri-Lapin Työhönvalmennussäätiö Kuhankosken erityisammattikoulu.
KESKI-POHJANMAAN KOULUTUSYHTYMÄ Laajennetun työssäoppimisen kokeilu  MINÄ LOPETAN. Oppilas ei ennakolta ilmoita mitään motivaatio-ongelmista,
Näin me ajatellaan – Nuorten kuulemisen tuloksia keväältä 2010.
Nuorten ryhmätoiminta sosiaalityön työmuotona osana pajatyötä
Opetushallituksen rahoittama ESR-hanke Manner- Suomen ESR-ohjelma Anki Sundqvist, projektijohtaja.
Valvo-hanke - ESR-rahoitteinen, koulutuskuntayhtymä Lappian hallinnoima hanke - hankekunnat: Ylitornio, Kolari, Pello, Muonio.
Ammatillisen koulutuksen kielikoe
Ohjaa ja kannusta OK–koulutus 2 op Arvioi ja innosta AI–koulutus 2 op
1 Invalidiliiton Järvenpään koulutuskeskus Työvalta / Kaarnakorpi, Laine, Muotka, Ovaska ”Tekemällä oppii!” - Liiketalouden perustutkinto.
TUOTTAVAA YRITYSTEN PALAUTTEENHALLINTAA Suomen Yrittäjät Yrittäjyysalan tutkintotoimikunta Yrittäjäkoulutuksen vaikuttavuus.
Jukka Vehviläinen, DiaLoog AMMATTISTARTIN SEURANTA VUONNA 2010 Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä toteuttaa hankkeen, jonka aikana (v. 2010) suunnitellaan.
Jukka Vehviläinen / DiaLoog Ammattistartin seurannan keskeisiä tuloksia Seminaari
Polkuja läpäisyn tehostamiseen – tavoitteista näkyviksi teoiksi
Koulunkäynti alkaa noin 7-8v Peruskoulu, ammattikoulu, Jns.
Laajennettu työssäoppiminen lähihoitajakoulutuksessa
LAAJENNETUN TYÖSSÄOPPIMISEN 2+1-MALLI Sähköala. Laajennetun työssäoppimisen 2+1malli  tarjoaa vaihtoehtoisen tavan ammatillisen perustutkinnon suorittamiseen.
Ammattistartti ja seuranta Seminaari Ahlmanin ammattiopistolla Tampere Ulla Aunola.
OTE ammattiin – KIINNI elämään Kotityöpalvelujen ammattitutkinto tuettuna oppisopimuskoulutuksena.
Tehtävä: ammatillisten koulutusten vertailu 2. Mene opintopolun demoon, osoitteeseen ja täytä hakulomake.
Rahoitus: ESR, Etelä-Suomen lääninhallitus Koulutuskeskus Salpaus – Tavoitteena on edistää nuorten työllistymistä vahvistamalla.
Oodi-päivät Oodin käyttöönotto tiedekunnan näkökulmasta Tuija Komssi Eläinlääketieteellinen tiedekunta.
Opettajan arviointi Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Sukupuoli. Ikä: Ikäryhmä Asuinympäristö Opiskelu.
Toimitusjohtaja Petri Lempinen #ammatillinenkoulutus #työllistyminen Kuva: Helsingin kaupunginmuseo/Simo Rista Kuva: Helsingin kaupunginmuseo Huippuosaamista.
Laajennetussa työssäoppimisessa Opiskelijan henkilökohtainen ohjaus.
Oppisopimus nuorille, onnistuuko? Nuorten kokemuksia ja näkemyksiä Susanna Miettunen
Kesätyöntekijöiden kommentteja Opasnetistä ja ydinvoimatyöstä: ”Kun tulin kesätöihin minulla oli vain jokin suuntaa antava aavistus siitä mitä meinattiin.
NUORISOTAKUU ON ASENNE!. Jokainen järjestö ja toimija voi osaltaan tehdä nuorisotakuusta totta. On monia keinoja auttaa nuoria löytämään oma paikkansa.
JOOP- projekti joustavat oppimisympäristöt –
Mihin koulutussopimusta ja nuorten oppisopimuskoulutusta tarvitaan?
Perustiedot Valmentavaa koulutusta KAO:lla vuodesta AVA, MAVA, Ammattistartti ja nyt VALMA VALMA:ssa 50 opiskelijapaikkaa Opetustiimi: 3 opettajaa,
Jukka Vehviläinen / DiaLoog Kuka keskeyttää ja miksi? Läpäisyn tehostamisohjelman seminaari Kuopio.
Yrittäjien näkökulma Yrittäjien ja elinkeinoelämän verkoston yhteisessä fokuksessa: NUORET TYÖN ja TYÖNANTAJUUDEN muutos ”PAREMPI JOHTAA HYVIN”  DIGITALISAATIO.
Siirtymät sujuviksi- hanke SISU PKKY, OSAO, WinNova ja SEDU yhteishanke Kestävää kasvua ja työtä Suomen rakennerahasto-ohjelma.
Yksilöllisten polkujen toteutuminen
Ryhmäintegraatio – kehitysvammaisten oppilaiden opetuksen osallistava malli Rehtori Martti Hellström kertoo espoolaisen Auroran koulun ryhmäintegraatio-opetuksesta.
Miten edesauttaa erityistä tukea tarvitsevien nuorten siirtymistä ammatilliseen koulutukseen ja työelämään? Seija Eskola Validia Ammattiopisto.
AMMATILLISELLA KOULUTUKSELLA
NET – Nivelvaiheessa erityistä tukea - koulutus 6 op
OHJEITA JA VIHJEITÄ HARJOITTELUN OHJAAJALLE
Ammatillisen koulutuksen reformin vaikutus vankilaopetukseen
Esityksen transkriptio:

Jukka Vehviläinen / DiaLoog Omia polkuja ammatillisessa koulutuksessa Omapolku-hankkeen päätösseminaari

NÄKEMYKSIÄ OMAPOLKU-HANKKEESTA. Mitä nuoret sanovat? Sanoit osallistuneesi Oma polku-projektiin. Nyt voit kertoa omin sanoin mielipiteitäsi tästä projektista; onko siitä ollut hyötyä sinulle ja miksi? -On ollut hyötyä ja paljon! Olen saanut älyttömästi tukea selviytyä opinnoista mitä en olisi saanut ilman projektia. olisin ilman projektia luovuttanut jo opintojeni suhteen vaikka se olisi ollut vähästä kiinni. -Ilman oma polku en olisi valmistunut, opettajat hylkäsi, sain tukea ja tehdä itsenäisesti tehtäviä ja sain parempia numeroita. -EN OLISI SAANUT PAPEREITA ILMAN TÄTÄ, ENEMMÄN TUKEA -Oma polku projekti on ollut hyödyllinen sillä sen ansiosta saan tehdä tehtäviä omaan tahtiini.

Mitä yhteistyökumppanit sanovat?  Jokainen nuori on erityinen! Aikuisten pitää malttaa pysähtyä ja kuunnella nuoren asioita,mutta samalla kannustaa eteenpäin. Kun oppii, motivaatio kasvaa; kun motivaatio kasvaa, itsetuntokin kohenee. Nuori uskaltaa oikeisiin töihin ja saa oikeaaa palkkaa.  Tarvitaan vaihtoehtoisia tapoja suorittaa tutkinto.  Erityistä tukea tarvitsevista nuorista vain osa on päässyt Oma Polku -hankkeeseen. Ilman hanketta he todennäköisesti olisivat vailla ammatillista koulutusta. Tulevaisuudessa vastaavanlainen tuki on toivottavasti yksi osa oppilaitosten normaalia toimintaa ja sen määrää lisätään tarvetta vastaavaksi.  Nuorista pystytään pitämään huolta mutta joidenkin kanssa siihen täytyy uhrata resursseja. Loppupelissä se on kuitenkin hyvin kannattavaa.

Jokainen ihminen on hankkeen arvoinen?  Omapolku-hankkeen kokemuksissa on jotakin erittäin tuttua ja toistuvaa  Hankkeilla, projekteilla, ylimääräisillä resursseilla pystytään tukemaan nuoria, edistämään opintoja ja tuottamaan tutkintoja  Käytännöt ja ”pyörät” on suurelta osin keksitty; kysymys vakiintumisesta nousee aina suurena kysymysmerkkinä esiin  Kolikon kaksi puolta  - miksi erityistä tukea tarvitsevat nuoret joutuvat luovimaan koulutuspolkunsa hankeresursseilla, hankeväsymyksen ja –byrokratian keskellä?  -pääsevätkö kaikki erityistä tukea tarvitsevat nuoret (edes) hankkeisiin?  Millainen on hankkeiden ja projektien kulttuurinen koodi? (etuoikeus, rangaistussiirtola, tarkkailuluokka, ajatushautomo, hyvien ihmisten ja hyvien käytäntöjen koti jne.)

LAATUKOKEMUKSIA OPPILAITOKSISTA. Henkilökunta.

Hojks-opiskelijat

AMMATTISTARTTI. Tärkeät tavoitteet (max 3)

Startin aloittavien ja päättävien itsearvio