Aistit ja oppiminen.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
OPS-TYÖSKENTELYÄ LUOKISSA pe klo
Advertisements

Muistiinpanojen tekeminen
Ohjeita kotiopiskelun tueksi
Oppimistyylit.
OPPIMINEN JA OPETUS / DIDAKTIIKAN KURSSIN WIKITENTTI
Sijaisvanhemmuus ja henkinen hyvinvointi. 1.Palauta usein mieleesi, ettet ole syypää lapsen ongelmiin, et ole niistä vastuussa, mutta voit toimia ensisijaisena.
The Blue Day Book Bradley Trevor Greive (ISBN: )
Sanaston oppiminen Älä ota kesäsanaa!
Vinkkejä sanojen muistamiseen •Visuaalisen muistin tukeminen ▫Sanan liittäminen kuvaan  pohdi, mitä oman kielen sanaa opeteltava sana muistuttaa  luo.
RO-tunti: OPPIMINEN JA OPPIMISTYYLIT
Työpaja Maanantaiaamuna kotona  Lukujärjestyksen tarkistus  Missä opiskelen?  Mitä opiskelen?  Mitä materiaalia tarvitsen?  Kun valitsen.
Käyttöohje: Kuinka luoda uusi uutinen. (Painamalla F5 voit katsoa tämän diaesityksen)
Muististrategioita Auttavat säilyttämään mielessä tai palauttamaan mieleen uutta informaatiota.
Nanan päivä Kaikki lapset kouluun Malissa.
Syksy 2012 Katja Jokinen KT, erityisopettaja
Musiikin ryhmäkoulutus
SUULLINEN HARJOITTELU
Listening comprehension
MUISTIN PERUSTOIMINNOT:
Analyyttinen vai holistinen oppija?
YLIOPPILASKIRJOITUKSIIN
Puhuminen Varmista, että toiset ymmärtävät sinua
Ei ole olemassa yhtä ainutta oikeaa oppimistyyliä tai –asennetta!
Ohjeita animaation tekoon:
Käyttöohje: Kuinka luoda käyttäjätili. (Painamalla F5 voit katsoa tämän diaesityksen)
Työrauha ja haastavat tilanteet
Jos jonain päivänä Jos jonain päivänä tuntuu siltä että itkettää...soita minulle. En lupaa, että saan sinut nauramaan, mutta voin itkeä kanssasi.
TASAPAINON RAKENTAMINEN
Slideshare koonti Mervi Isola.
Hyvä PowerPoint-esitys
VESO – päivän teemana OPPIMISKÄSITYS - vaiheet ja menetelmät
Maaseutu.fi on uudistunut -
Valmennuskurssi sosiaalitieteiden tutkinto-ohjelmaan
APE4: Lähipäivän teemat
Ajattelee ja tuntee? Näkee? Sanoo ja tekee? Kuulee? KipupisteetOnnistumiset.
OPPIMINEN JA OPETUS / DIDAKTIIKAN KURSSIN WIKITENTTI.
Ilpo Mäki, rehtori Oulun Aikuiskoulutuskeskus
Käsityön oppimateriaali ©Riitta Huovila Oppimateriaali auttaa ymmärtämään  pelkät sanat eivät riitä – havaintomateriaali välittää tietoa usean.
VUOROVAIKUTUS.
Mikä vaikuttaa oppimiseen?
C 1. Testaus on ”sarja toimintoja” Itse asiassa, testaus on vuorovaikutusta, jota rytmittää ohjelmiston arviointi. Vaikka on hyödyllistä tunnistaa sarja.
Opintojen mitoittaminen ja kuormitus Laura Hirsto KT, Pedagoginen yliopistonlehtori
OIVALTAVA LUKEMINEN: TENTTIIN LUKEMISEN HAASTEET
Havaintokanavat.
TEHOA OPISKELUUN.  Tee läksysi ja lue oppikirjaa ja muistiinpanoja kurssin aikana.  Tee tehtävät ennen seuraavaa tuntia pystyäksesi seuraamaan kurssia.
Oppimisryhmien kuulumisia. Oppimisryhmät Ryhmä 5 Tehotytöt Team Trinity Rämmät JASS Team 75% Integrointi-pantterit.
Hyvän ja huonon esityksen piirteitä
Päättötyön esittelyohjeet
Ops seminaari Askola.
Äidinkieli 2 Puheenvuoroteoriaa. Puhuminen Seuraavassa yleistä teoriaa, tietoiskuohjeet s. 12.
Välipalaute Moduuli 3 Mitä tästä voimme oppia? Mitä parantaa?
KOKEESEEN KERTAAMINEN. ENNEN LUKEMISTA  Herätä kiinnostuksesi:  Mieti, mikä sinua kiinnostaa luettavassa  Mihin tarvitset tietoa, jota olet ryhtymässä.
Tervetuloa koulutukseen!. Ohjelma Alkutoiminta Kotitehtävän läpikäyminen Luento: Vuorovaikutus = itseilmaisua ja sanatonta viestintää Sanattoman viestinnän.
Märta Kinnunen1 TUNNE OPPIMISTYYLISI JA KÄYTÄ SITÄ HYVÄKSESI.
Oppimaan oppiminen.
Aistit.
Oppimisen moninaisuudesta Jyväskylä Arto Riihimäki SEL ry.
YYT / / Osaamisprofiili / K16 / MI.
OIVALTAVA LUKEMINEN: TENTTIIN LUKEMISEN HAASTEET
Havaintokanavatestin pisteytys
YLIOPPILASKIRJOITUKSIIN
Millainen oppija sinä olet?
Tietoa välittävä puheenvuoro
OPPIMAAN OPPIMINEN (1.vsk).
Oppimisen strategiat, oppimistyylit ja motivaatio
Nuorten seuravalmennus suunnistusseurassa Välitehtävät
Nuorten seuravalmennus suunnistusseurassa Välitehtävät
OPPIMISTA OHJAAMAAN - Oppimistaidot ja ohjaava opetus
LCB-5800 Ruotsinkielinen yritysviestintä 1
Marttojen powerpoint esityspohja 2019
Esityksen transkriptio:

Aistit ja oppiminen

Ihmisellä on viisi perusaistia näköaisti eli visuaalinen aistijärjestelmä kuuloaisti eli auditiivinen aistijärjestelmä tuntoaisti eli kinesteettinen aistijärjestelmä hajuaisti eli olfaktorinen aistijärjestelmä makuaisti eli gustatorinen aistijärjestelmä.

Kolme pääaistijärjestelmää, erilaiset tiedonvastaanottotavat Visuaalinen eli kuvallisiin näköhavaintoihin pohjautuva Auditiivinen eli kuulohavaintoihin pohjautuva Kinesteettinen eli tunteisiin ja tuntemuksiin pohjautuva aistijärjestelmä

Kaikki oppimistyylit ovat yhtä hyviä Ei ole olemassa hyviä tai huonoja tyylejä. Jonkun aistimaailmassa yksi oppimistyyli on vahvasti hallitseva. Erilaiset tiedonvastaanottotavat eivät ilmene puhtaina vaan olemme sekatyyppejä. Parhaiten oppii käyttämällä itselleen vahvinta kanavaa.

Millainen on sinun oppimistyylisi? Millaista opetusta mieluiten seuraat tai pidät onnistuneena? Onko sinulle tärkeää, että näet opettajan ja että hän käyttää paljon havaintomateriaalia, esimerkiksi kalvoja? Katseletko mieluummin opettajaa kuin kirjoitat muistiinpanoja? Tällöin oppimistyylisi on todennäköisesti visuaalinen, opit näköaistin avulla parhaiten.   Vai onko sinulle tärkeämpää, että opettaja puhuu elävällä äänellä ja selittää opettamaansa asiaa perusteellisesti? Kirjoitat ehkä muistiinpanoja, mutta haluat keskittyä myös opettajan puheeseen ja kuuntelemiseen? Silloin edustat auditiivista oppimistyyliä eli opit parhaiten kuuloaistin avulla. Vai tuntuvatko sinusta tuolit ja pulpetit aika ajoin todella epämiellyttäviltä? Opiskeluun ei oikein voi keskittyä, kun istuminen on hankalaa. Kiinnitätkö huomiota luennoitsijan liikkeisiin, ilmeisiin ja eleisiin? Sinulle opiskeluympäristön täytyy tuntua hyvältä, jotta pystyt keskittymään itse asiaan; opiskelussa pitää olla hyvä fiilis. Jos tunnistat tästä itsesi, opit parhaiten tuntoaistin avulla eli olet kinesteettinen oppija.

Miten sinä opit parhaiten? Visuaalinen oppija omaksuu tietoa havainnoimalla ja tarkkailemalla ympäristön tapahtumia, sekä monisteista, kuvista, kalvoista ja julisteista. Auditiivinen henkilö oppii pääasiassa kuulonsa avulla ja muistaa helposti kuulemansa tiedon. Kinesteettisen oppijan pitää kokea asiat. Tarvitsee oppimistilanteissa liikkumista. Oppii tekemällä. Taktillinen oppija oppii vuorovaikutuksessa esineiden ja ihmisten kanssa koskettamalla ja kokeilemalla.

(Lehtelä 2003, Ahola 2004)

(Lehtelä 2003, Ahola 2004)

(Lehtelä 2003, Ahola 2004)

(Lehtelä 2003, Ahola 2004)

Useat kanavat käyttöön Oppimistulokset paranevat sen mukaan, monenko aistin avulla opetusta havainnollistetaan: jos kuulee, muistiin jää 20 % jos näkee, muistiin jää 30 % jos sekä kuulee että näkee, muistiin jää 50 % jos saa lisäksi puhua, muistiin jää 70 % jos saa lisäksi tehdä itse, muistiin jää 90 %.

Vinkkejä, joita voit käyttää opiskellessasi.

Auditiivinen oppija Keskity kuuntelemaan. Älä tee tarpeettomia muistiinpanoja, sillä se saattaa häiritä kuuntelemista. Sanele itse nauhalle opiskeltavat asiat. Kuuntele nauhoitustasi. Tee vielä lyhyt yhteenveto kirjallisesti. Jo nauhoittaessasi opit omasta puheestasi. Kotona ollessasi voit käyttää lyhyetkin joutoajat hyväksesi kuuntelemalla nauhojasi. Keskustele muiden kanssa erityisen hankalista kohdista. Yritä opiskellessasi minimoida kaikki muu melu ja häiritsevät äänet.  

Kinesteettinen oppija Tee muistiinpanoja pahvilapuille ja sivujen marginaaliin. Hyödynnä havaintoesityksiä. Vältä istumasta paikoillasi, kun opiskelet jotain uutta. Lukeminen kävellessä huoneessa edestakaisin on opiskeltaessa usein hyvin tehokas tapa.  

Visuaalinen oppija Käytä muistiinpanoissa apuna kaavioita, alleviivauksia. Piirrä omia kuvia ja tee merkintöjä, jotka helpottavat mielleyhtymien syntymistä ja mieleen palauttamista. Apuvälineeksi sinulle saattaa usein soveltua ns. mind map. Käytä muistiinpanoihin ja piirroksiin suuria paperiarkkeja (A3-kokoisia). Voit käyttää muistiinpanoissasi välillä tikkukirjaimiakin, korostaaksesi asian tärkeyttä. Lukiessasi esimerkiksi tenttiin, voit kiinnitellä tekemiäsi muistiinpanoja ympäri kotiasi, jolloin ne ovat aina näkyvillä. Koeta nimenomaan lukea uutta informaatiota sen sijaan että ainoastaan kuuntelisit sitä. Kuunnellessasi suullista esitystä, keskity asiaan tiukasti ja piirrä kuulemastasi omaa hahmotelmaasi. Luo mielessäsi kuvia muistin tueksi.

Lähteitä ja kirjallisuutta Aulanko, M. (1999). Minä osaan. Anna aivojesi toimia. Juva: WSOY. Laine ym. 1999. Opi ja ohjaa sosiaali- ja terveysalalla. WSOY. Lehtelä 2003, Ahola 2004. Vakkuri, K. (1998). Opi tehokkaammin - opi oppimaan! Helsinki: BSV-kirja.