Tervetuloa! Syventävää koulutusta allergeeniturvallisuudesta, pakkausmerkinnöistä ja reseptivalvonnasta Helsinki 30.3.2011 Tervetuloa – terveiset keväisestä Helsingistä, jossa räystäät tippuvat ja lumikinokset sulavat! Olemme koonneet tähän koulutukseen kokonaisuuden, jonka yhteisenä nimittäjänä on se, että hyvillä työkäytännöillä varmistetaan se, että tuotteessa on vain reseptin mukaisia ainesosia ja kuluttaja saa tuotteesta oikean tiedon. Meistä on hienoa, että tähän koulutukseen on ilmoittautunut sekä valvojia että elintarvikealan toimijoita – toivomme hyvää keskustelua ja vuorovaikutusta. Ylitarkastaja, jaostopäällikkö Annika Nurttila 30.3.2011
Kuluttajan tärkeä tietää, mitä elintarvike sisältää – joillekin oikea tieto on elintärkeä Allergeenit elintarvikevaarana enenevän huomion kohteena (lievät – henkeä uhkaavat oireet Suomessa säädettiin allergeenien ilmoittamisesta jo 1991 EU-lainsäädäntöön 2003 ”Saattaa sisältää pieniä määriä…” merkinnät yleistyneet Tämän päivän teemana ovat allergeeniturvallisuus, pakkausmerkinnät ja reseptivalvonta Asioita, jotka saumattomasti kytkeytyvät toisiinsa Suomen historiallinen tausta/allergeenit EVO-2011 hankkeena tänä vuonna on yhteispohjoismainen allergeenimerkintöjen valvontahanke Toivomme tietenkin, että mahdollisimman moni valvontayksikkö osallistuisi hankkeeseen, jotta saisimme mahdollisimman hyvä suomalaisen edustuksen Ylitarkastaja, jaostopäällikkö Annika Nurttila 30.3.2011
Allergeeniturvallisuus omavalvonnassa Allergeenit poikkeavat toisista elintarvikevaaroista (esim. vierasainejäämät, patogeenit) siten, että niitä käytetään laajalti elintarvikkeina ja ne ovat ravitsemuksellisesti, elintarviketeknologisesti ym. arvokkaita aineisosia (esim. maito, muna) Herkkyys hyvin yksilöllisiä (erot allergikkojen välillä kertaluokkaa 6) Raja-arvojen asettamiseksi on tehty paljon työtä – toistaiseksi ei vielä ole yksimielisyyttä Allergeenivaarat kuitenkin hyvin hallittavissa toimivalla omavalvonnalla Ylitarkastaja, jaostopäällikkö Annika Nurttila 30.3.2011
Virheitä tapahtuu - RASFF-notifikaatiot 2009 - allergeenivirheet Ylitarkastaja, jaostopäällikkö Annika Nurttila 30.3.2011
Pakkausmerkinnät tärkein tiedon lähde Luotettavat toimittajat Tuotespesifikaatiot Reseptit Pakkausmerkinnät Mitkä ovat ne menettelyt, joilla varmistetaan katkeamaton oikean tiedon kulku kautta tuotantoprosessin? Ylitarkastaja, jaostopäällikkö Annika Nurttila 30.3.2011
Koulutuksen tavoitteet Osallistuja saa tietoa ruoka-allergiasta sairautena sekä sen merkityksestä allergikon terveydelle ja hyvinvoinnille Osallistuja saa tietoa ruoka-allergeeneista elintarvikevaarana ja osaa ottaa ne huomioon omavalvontasuunnitelmassa ja omavalvontasuunnitelman valvonnassa Osallistuja tuntee vuonna 2011 osana valtakunnallista elintarvikevalvontaohjelmaan (EVO) toteutettavan allergeenimerkintöjen valvontahankkeen tavoitteet, sisällön ja aikataulun Osallistuja tietää, miten mahdollisesti yliherkkyyttä aiheuttavat aineet (KTMa 1084/2004 muutoksineen) merkitään pakkausmerkintöihin Osallistuja saa tietoa reseptivalvonnasta. Ylitarkastaja, jaostopäällikkö Annika Nurttila 30.3.2011
Koulutuspäivän ohjelma Klo 9:00 – 9:30 Aamukahvi/-tee Klo 9:30 – 9:35 Avaus Ylitarkastaja, jaostopäällikkö Annika Nurttila, Elintarviketurvallisuusvirasto Evira, Tuoteturvallisuusyksikkö Klo 9:35 – 10:30 Ruoka-allergia – aiheuttajat, tutkiminen, oireet ja hoito Dosentti, lasten allergologian erikoislääkäri Mika Mäkelä, Helsingin yliopistollinen keskussairaala Klo 10:30 – 11:20 Allergeenien ilmoittaminen pakkausmerkinnöissä Ylitarkastaja Tytti Itkonen, Elintarviketurvallisuusvirasto Evira, Tuoteturvallisuusyksikkö Klo 11:20 – 12:20 Lounas Klo 12:20 – 13:20 Allergeeniturvallisuus omavalvonnassa Annika Nurttila, Evira Klo 13:20 - 14:00 EVO 2011 Allergeenimerkintöjen valvontahanke Klo 14:00 – 14:20 Iltapäiväkahvi/-tee Klo 14:20 – 15:40 Reseptivalvonnasta Tytti Itkonen, Evira Klo 15:40 – 15:50 Keskustelua päivän aiheista ja yhteenveto Ylitarkastaja, jaostopäällikkö Annika Nurttila 30.3.2011