Turvallisen ase- ja ampumaharrastuksen tulevaisuus Suomessa TULI SEIS VAI TURVALLISIA LAUKAUKSIA AMPUMARATOJA KOSKEVAT SÄÄDÖKSET JA TULEVAISUUS Finlandia.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Tutkimus- ja kehitystoiminta vuonna 2009 T&K-keskus, Sirpa Nypelö Tilastointitiedot perustuvat WebHansan taloustietoon.
Advertisements

LUMA-viikko 2005 Kemia Kemian 4. kurssin ryhmä teki julisteita, joissa pohdittiin keinoja kasvihuoneilmiön heikkenemiseen.
Heinjoen ampuma- ja moottoriratakeskus
TURVALLINEN KONE JA LAITE
Tuotteiden kaupan pitämiseen liittyvä Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus ja päätös Suomen kannalta VANK-seminaari : EU:n uusi sisämarkkinoiden.
Elintarvikehuoneiston rekisteröinti
Työkaluja ajokyvyn arviointiin
TUKES Kolme säädöstä palovaroittimista Jussi Rahikainen SM pelastusosasto.
SUOMEN PANKKI | FINLANDS BANK | BANK OF FINLAND Maailmantalouden muutoksesta ja Euroopan talouden haasteista Erkki Liikanen Pääjohtaja Suomen Pankki.
Keskustelutilaisuus hedelmöityshoitotoiminnasta Jussi Holmalahti, FaT Johtaja Valvira.
Lounais-Suomen aluehallintovirasto,Pirkko Pakkala1 Edunvalvontailta Asumispalvelut Erityishuolto-ohjelmat.
Toimijoiden roolit väitteiden hyväksymisessä ja käyttämisessä Ravitsemus- ja terveysväiteseminaari , Evira, Helsinki Neuvotteleva virkamies Anne.
Kalastuslain kokonaisuudistuksesta järjestöpäällikkö Risto Vesa Kalatalouden Keskusliitto.
SUOMEN PANKKI | FINLANDS BANK | BANK OF FINLAND Yritysrahoituskysely 2012.
ASELAKI Jorma Riissanen.
LAKI RAUTATIEJÄRJESTELMÄN LIIKENNE- TURVALLISUUSTEHTÄVISTÄ ANNETUN LAIN MUUTTAMISESTA (860/2012) Hallitusneuvos Hannu Pennanen
Yksityisen sosiaali- ja terveydenhuollon lakien uudistaminen
Paikallissääntöjen muutos Vanha 3 § : Kuluttajayhdistyksen tarkoituksena on : - Koota kuluttaja-asemastaan kiinnostuneet ihmiset toimimaan etujensa puolesta.
PALVELULAIN VIRANOMAISIIN KOHDISTUVAT VELVOITTEET Mikko Holm Sisämarkkina- ja kuluttajapolitiikan ryhmä 4. marraskuuta 2009.
Laki muuttuu – miten se eroaa yhteispalvelulaista? Yhteispalvelupisteestä Asiointipisteeksi – seminaari Lainsäädäntöneuvos Sami Kouki.
YHDISTYSLAKI /503 Esim. patentti- ja rekisterihallituksen sivuilta: tai yhdistystoimintaa käsittelevien kirjojen liitteenä
AJANKOHTAISIA LAKIASIOITA Varatuomari Kari Lehto Pellervon Lakipalvelu Pellervon Päivä 2006 Uusi osuustoiminta -seminaari
Laki sosiaalihuollon ammatillisen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista
HE 106/2009 Asekeräilijät tekevät arvokasta työtä taltioimalla historiaa ja kulttuuria. Julkisten museoiden on mahdotonta yksinään tehdä tätä työtä. Usein.
TUOTTAVAA YRITYSTEN PALAUTTEENHALLINTAA Suomen Yrittäjät Yrittäjyysalan tutkintotoimikunta Yrittäjäkoulutuksen vaikuttavuus.
Yhteistoimintalaki ja Yt:n organisointi
EVA 2010 ”Säädösten muutoksia tarvitaan etenkin tietoon (tietosuojasäännökset) ja julkisen vallan suoritteisiin (maksuperustelaki) kohdistuvan lainsäädännön.
Vakka-suomen sanomain kuntayhtymä toimintojen yhtiöittäminen
Vammaispalvelulaki Vammaispalvelulain tarkoituksena on edistää vammaisen henkilön edellytyksiä elää ja toimia muiden kanssa yhdenvertaisena yhteiskunnan.
Vastavuoroinen tunnustaminen VANK syysseminaari Säätytalo Leila Vilhunen.
PL 123 (LÖNNROTINKATU 37) HELSINKI ► PUHELIN (09) ► Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus.
INSPIRE-direktiivin suhde PSI-direktiiviin Tampere Tuire Taina, maa- ja metsätalousministeriö.
1 Vammaispalvelut Ann-Mari Einola, johtava sosiaalityöntekijä Kirjoita tähän nimi Dian perustyyli -tilassa: Lisää alatunniste.
KIINTEISTÖALAN TOIMINTAYMPÄRISTÖ - lainsäädäntövertailun johtopäätökset ja suositukset VT Sirkka Terho.
ELINKEINON HARJOITTAMINEN. OIKEUS ELINKEINON HARJOITTAMISEEN Luonnollisella henkilöllä, jolla asuinpaikka Euroopan talousalueella Suomalaisella yhteisöllä.
Arvioverotus VML 27§.
Tervetuloa! Iltapäivän ohjelmassa
Lastensuojelulaki 1§-4§ Julia Koskimies 3B PowerPoint-esitys sisältää:
Sosiaalihuoltolaki.
ASELAINSÄÄDÄNNÖN UUDISTAMINEN 2013 Jorma Riissanen
Vedenpinnan nosto -koulutus, Pori Suunnitteluinsinööri Ari Sallmen.
Vedenpinnan nosto -koulutus, Pori Suunnitteluinsinööri Ari Sallmen.
Vesiliikennelaki 1 luku Yleiset säännöt Oppikirjan sivu § Lain tarkoitus lain tarkoitus on edistää vesiliikenteen turvallisuutta ja ehkäistä vesikulkuneuvojen.
Professori Kari Hoppu. 32C26000  Luennot ti klo (D) ja ke klo 9-11 (B)  Ei läsnäolopakkoa  Luentokuulustelu keskiviikkona 10.2  Arvostelu pistein.
AMPUMARATAVASTAAVA Ampumaratalaki 763/2015 Jorma Riissanen
Uudistuva lainsäädäntö Poliisitoiminnan näkökulma Poliisihallitus, poliisitoimintayksikkö, asehallinto.
VALTIONEUVOSTON ASETUS Ampumaradoista. AMPUMARATAA KOSKEVA HAKEMUS JA ILMOITUS Ampumarataa ja ampumaurheilukeskusta koskevassa hakemuksessa tai vähäistä.
Ampumaharrastuksen uudet tuulet - Aselaki Teemu Simenius Suomen Metsästäjäliitto Järjestöpäällikkö.
Suomen Ampumaurheiluliitto Suomen Ampumahiihtoliitto Metsästäjäin Keskusjärjestö Suomen Metsästäjäliitto Reserviläisurheiluliitto Suomen Reserviupseeriliitto.
YSL 89 § ( /423) – Luvan muuttaminen( /423) Toiminnanharjoittaja voi hakea ympäristöluvan muuttamista. Lupaviranomaisen on lisäksi valvontaviranomaisen,
Kalastuksenvalvojan kelpoisuusvaatimukset ja hyväksymismenettely - keskeiset asiat Kalatalouden Keskusliitto.
Sisäministeriön aseturvallisuustyöryhmän esitykset ja turvallinen ampumarata poliisin näkökulmasta Projektipäällikkö Mika Lehtonen, sisäasiainministeriö.
Tutkija Heikki Harri Onnettomuustutkintakeskus
Lupakäytännöt tietojen luovutukseen VIRTA-julkaisutietopalvelusta
ILMOITUKSENVARAISTEN PALVELUJEN REKISTERÖINTI
AJANKOHTAISET LAKIASIAT
AMPUMARADAT.
Kotikunnan rekisteröinti maistraatissa
JHKA-jaosto Toni Äikäs / VM JulkICT
Liikenteen palvelulaki
Uudistuva ase- ja ampumarata- lainsäädäntö
Sterilisointilaki Niko 3c 2014.
Kelpoisuuslain nojalla annetut valtioneuvoston asetukset
Lainsäädäntötyö Voimaantulo
Rautatiealan toimijoiden sidosryhmätilaisuus
Ohjausjärjestelmä yhdellä kuvalla
Lakien kuulemistilaisuus
TOIMINTA KYRÖNPELLON AMPUMARADOILLA
TOIMINTA KYRÖNPELLON AMPUMARADOILLA
Siun soten päihdeohjelma
Esityksen transkriptio:

Turvallisen ase- ja ampumaharrastuksen tulevaisuus Suomessa TULI SEIS VAI TURVALLISIA LAUKAUKSIA AMPUMARATOJA KOSKEVAT SÄÄDÖKSET JA TULEVAISUUS Finlandia talo Hallitusneuvos Jouni Laiho Sisäasiainministeriö, Arpajais- ja asehallintoyksikkö

Ampumaratoja koskevat säännökset ovat hyvin puutteellisia ja ristiriitaisia. Voimassa olevat relevantit säännökset ovat: 1. A [ampuma-aseiden ja ampumatarpeiden ostamisesta ja hallussapidosta sekä] ampumaratojen laittamisesta ja kunnossapidosta voimassa vain 2 ja 3 luku - luvanvaraisuuden perussäännös 2. Sp [ampuma-aseiden ja ampumatarpeiden kaupasta, aseiden hallussapidosta ja mukana kantamisesta sekä] ampumaratojen laittamisesta ja kunnossapidosta voimassa vain 3 luku - luvanhakemista koskevat säännökset

3. Ympäristönsuojeluasetus / § 14 kohta ja 7 § 14 kohta - ulkona sijaitseva ampumarata tarvitsee kunnan ympäristönsuojeluviranomaisen antaman luvan 4. Valtioneuvoston päätös ampumaratojen aiheuttaman melutason ohjearvoista /53 5. Ampuma-aselaki / § 1 mom. 3 kohta ja 20 § 2 mom. 4 kohta - kaupallisen ampumaradan pitäminen on luvanvarainen ase-alan elinkeino

Keisarillisen asetuksen 14 §: Yhdistykset ja yksityiset henkilöt saavat laittaa ampumaratoja ja ampumapaviljonkeja ainoastaan hankittuaan siihen asianomaiselta [kuvernööriltä] luvan. Lupa ampumaradan laittamiseen annettakoon ainoastaan sellaiselle yhdistykselle, jonka säännöt [Keisarillinen Suomen Senaatti] on vahvistanut. Saavatko osakeyhtiöt, avoimet yhtiöt, osuuskunnat, säätiöt ja kunnat, kuntayhtymät, julkisoikeudelliset laitokset, Suomen Pankki ja KELA laittaa ampumaratoja ilman kuvernöörin lupaa? Mitkä säädökset oikeuttavat viranomaiset, kuten Puolustusvoimat, Poliisi ja Rajavartiolaitos ja Tulli perustamaan ja ylläpitämään ampumaratoja?

KHO 1982 II 91: Osakeyhtiölle ei voitu myöntää lupaa ampumaradan perustamiseen.

KHO 1982 II 91:

Kuitenkin AaseL:n 18 §:n 2 mom:n 4 kohdan mukaan sisäasiainministeriö antaa ja peruuttaa luvan kaupallisessa tarkoituksessa harjoitettavaan ampumaradan pitämiseen. Lupa voidaan antaa elinkeinon harjoittamisen oikeudesta annetun lain 1 §:ssä tarkoitetulle luonnolliselle henkilölle, jolla on asuinpaikka ETA:an kuuluvassa valtiossa tai yhteisölle ja säätiölle, joka on rekisteröity tai jolla on sääntömääräinen kotipaikka, keskushallinto tai päätoimipaikka jossakin ETA:n jäsenvaltiossa.

Yhdistyslain mukaan 5 §:n mukaan yhdistys saa harjoittaa vain sellaista elinkeinoa tai ansiotoimintaa, josta on määrätty sen säännöissä tai joka muutoin välittömästi liittyy sen tarkoituksen toteuttamiseen taikka jota on pidettävä taloudellisesti vähäarvoisena. Ratkaisuyrityksiä: Neuvottelut YM/SM YM:llä valmisteluvastuu - SM antaa asiantuntija-apua Hajanaisia neuvottelukosketuksia 1990 luvulla ja 2000 luvun alkupuolella, mutta ei päätöksiä.

Ampumaratoja koskevan sääntelyn tarvetta arvioitaessa on otettava huomioon ainakin seuraavat näkökohdat: - ampumaradat ovat urheilupaikkoja (OPM) - ratojen rakentamisen edellytykset liittyvät * kaavoituslainsäädäntöön (YM) * rakentamislainsäädäntöön (YM) * ympäristön suojeluun (YM) * meluntorjuntaan (YM, STM) - YJT (SM) OKV:n väliintulo - Ministeriöiden väliset neuvottelut tuloksettomia - Valtioneuvosto ratkaisijaksi?

Säätämismahdollisuus - AaseL avattava EU:n asedirektiivin muuttamisen takia (erit. 5 art) - harkittava laajemman lakipaketin valmistelemista, jossa ampumaradoista säätäminen voisi olla osa - AaseL ei kuitenkaan välttämättä oikea säädösinstrumentti, vaan olisi arvioitava myös erillissääntelyn mahdollisuudet, koska * AaseL:ssa ei säädetä ampuma-aseen käyttämisestä hyväksytyssä käyttötarkoituksessa, (esim. metsästys > metsästyslainsäädäntö) tai ei hyväksyttävässä käyttötarkoituksessa (vaaran aiheuttaminen RL 21:13 §)

* ampumista harjoitetaan myös muilla kuin ampuma-aseilla - jousiaseet - ilma-aseet - aseilla, joissa energialähteenä muut ”ajo-aineet”

K I I T O S Lisätietoja: