Ongelmajätteet ja niiden käsittely

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Ympäristöosaamispalvelut
Advertisements

Koulutusaineistoa EIGA TP 12.
KEMIKAALIN AIHEUTTAMAT VAARATEKIJÄT 2
1 Kuvaputkellisten laitteiden käsittelyn työ- ja ympäristöturvallisuus Jorma Manninen Ekokem Oy Ab
PUHTAANAPITO Kuva: Tero Takalo-Eskola. PUHTAANAPITO Kuva: Tero Takalo-Eskola.
Lajittelupeli Catering-ala.
Lajittelupeli Autoala.
Lajittelupeli Autoala.
KEMIKAALIVALVONTA TYÖSUOJELUHALLINNOSSA 26. – Kemikaaliturvallisuuden ja riskienhallinnan valvonta käytännössä Työsuojeluinsinööri Timo Österberg.
MITÄ ON TURVALLINEN RUOKA?
Myrkytystapaturmat.
Hotelli- ja ravintola-ala
Elintarvike- hotelli- ja ravintola-ala
Lajittelupeli Hoitoala.
Kansantaudit.
Säteilylähteiden varastointi ja käytöstä poistaminen
LAJITTELU JA KIERRÄTYS
SUOJAINMATERIAALIEN KEMIKAALIKESTÄVYYS JA SUOJAIMIEN VALINTA
KEMIALLISET ALTISTEET PUUALALLA
Hius- ja kauneudehoitoala
Eevaleena Häkkinen Ylitarkastaja, ympäristöministeriö TV- ja tietokonelaitteiden kierrätys, Taideteollinen korkeakoulu Luentorunko 1) Suomen.
Lajittelupeli Hoitoala.
Lajittelupeli Graafinen ala.
Tuotanto ja hoitaminen Anu kopra & Kirsti Laakso hokl 2001
Lääkkeiden käyttökuntoon saattaminen
Lajittelupeli Rakennusala.
Puskuriliuos Puskuriliuos on liuos, joka pystyy vastustamaan pH:n muutosta, kun siihen lisätään happoa tai emästä Puskuriliuos koostuu heikosta haposta.
Muovien kierrätys.
Työturvallisuus kouluissa – hyviä malleja ja haasteita
4. Hapan ja emäksinen Luetellaan
Happi Esiintyy ilmakehässä toiseksi yleisin ilmakehän kaasu (21%)
Palo- ja kemikaaliturvallisuus
Kemikaalit ja työturvallisuus
SPACELINER L700 KÄYTTÖOHJE
KEMIKAALEIHIN LIITTYVÄ TYÖTURVALLISUUS
Myrkytystapaturmat.
Ympäristön myrkyttyminen. Orgaaniset ympäristömyrkyt  Orgaanisilla ympäristömyrkyillä tarkoitetaan hiiliyhdisteitä, jotka ovat vahingollisia eläimille.
Tarjoamme toimivaa jätepalvelua asiakkaidemme ja ympäristömme hyväksi Lakeuden Etappi.
Puhtaanapito. Puhdistusvaiheet 1. Karkean lian poisto mekaanisesti, kaapimalla, 2. Esihuuhtelu ja liotus viileällä vedellä 2. Peseminen pesuaineen kanssa.
Avain Kemia 2 | Luku 7 Useimpien epämetallioksidien vesiliuokset ovat happamia ja metallioksidien vesiliuokset ovat emäksisiä. Vetyionit aiheuttavat liuoksen.
Kestävä kulutus ja kierrätys
Kemikaalit ja kiertotalous
Kemia 1ov sosiaali- – ja terveysala
Jätejakeiden tunnistaminen ja käsittely
Kulutus ja jätehuolto.
ILMANSAASTEET
Pelastuslaitoksen ja toiminnanharjoittajan yhteistyö
Ympäristön tila YSL luku 15 Laatuvaatimukset
Ee-tu E-tap-pi e-sit-te-lee
Ee-tu E-tap-pi e-sit-te-lee
talotekniikka- ja rakennusalalla
Tupakka tuhoaa ja tappaa
Lääkeaineet Ennen laboratorion lääkeaineita ihmiset käyttivät lääkkeinä luonnosta saatavia aineita kuten piharatamoa ja pajunkuorta. Kasvit ovat parantamistaidon.
Kemikaaleja kaikkialla
2. Elintarvikkeiden hygieniaa uhkaavat tekijät
Ydinjäte Aleksi Nurminen.
Kotitehtävät Mitkä kuusi (6) asiaa kuuluvat mielenterveyden käteen?
Huumeet: pelottava terveysvaara
Huumeet.
14. Ympäristömyrkkyjen haitalliset vaikutukset luontoon
Typpihappo 60%.
Hyönteisten torjunta-aine (sisältää imidaklopridia)
Käyttöturvatiedotteet
KÄYTTÖTURVATIEDOTTEET
Välittömästi myrkyllinen Immediately toxic
Lajittelupeli Graafinen ala.
Tuotteet turvallisiksi
Ongelmajätteet eli vaaralliset jätteet
Kasvinsuojeluaineiden varastointi ja hävittäminen
Kestävä kulutus ja kierrätys
Esityksen transkriptio:

Ongelmajätteet ja niiden käsittely

Mikä ongelmajäte on Ongelmajäte on jätelaissa määritelty jätteeksi, joka kemiallisen tai muun ominaisuutensa takia voi aiheuttaa erityistä vaaraa tai haittaa terveydelle tai ympäristölle. Ongelmajäte on jäte, jolla on jokin vaarallinen ominaisuus. Se voi olla esimerkiksi räjähtävä, syttyvä, myrkyllinen tai muuten vaarallinen ympäristölle. Tuote on ongelmajätettä, jos se on merkitty varoitusmerkillä tai varoituslausekkeella (R-lauseke). Kaikissa ympäristölle tai terveydelle haitallisissa aineissa ei kuitenkaan ole varoittavaa merkintää. Tällaisia ongelmajätteitä ovat muun muassa lääkkeet, loisteputket, akut, paristot, käytetyt maalausvälineet, liimat, hartsit, asbesti ja öljynsuodattimet.

Uudet ongelmajätemerkit Syövyttävät aineet,vakavan silmävaurion vaaraa aiheuttavat aineet Ympäristölle vaaralliset aineet paineenalaiset kaasut, nesteytetyt kaasut Räjähdysvaaraa aiheuttavat aineet

Uudet ongelmajätemerkit Helposti syttyvät aineet Hapettavat aineet Elinvaurioita aiheuttavat, karsinogeeniset, mutageeniset ja lisääntymismyrkylliset aineet, hengitystieherkistäjät Akuutisti myrkylliset aineet Akuutisti myrkylliset aineet, iho-, silmä- ja hengitystie-ärsytystä aiheuttavat aineet, ihoherkistäjät

Ongelmajätelajit Öljyt ja öljyiset jätteet kuten käytetty voiteluöljy ja hydrauliikkaöljy sekä erilaiset vesi- ja öljyseokset esimerkiksi öljynsuodattimet, kytkin- ja jarrunesteet, öljypakkaukset ja trasselit romuakut ja akkunesteet (sisältävät raskasmetalleja ja akkuhappoa) ladattavat pienoisakut ja raskasmetalliparistot loisteputket ja lamput (myös pienloistelamput) kovettumattomat maalit, lakat, liimat sekä näitä jätteitä sisältävät pakkaukset ja tarvikkeet, työvälineet ja massat hartsit, ohenteet, liuottimet (kuten tärpätti, tinneri, asetoni), kyllästysaineet, puunsuoja-aineet hapot ja emäkset esim. emäksiset pesuaineet, rikki-, suola-, etikka- ja muurahaishappo torjunta- ja kasvinsuojeluaineet ja niiden pakkaukset voimakkaat puhdistusaineet, desinfiointiaineet, maali- ja lakanpoistoaineet, valkaisuaineet, tahranpoistoaineet lääkejätteet erityisjätteet ja lietteet erikseen

Ongelmajätteen käsittely  Ongelmajätteet säilytetään asianmukaisesti erillään muista jätteistä. Varastoinnin aikana tulee huomioida, että ongelmajätevarasto tai -tila on asianmukainen eli varasto on lukittu, varustettu katoksella ja että siellä ei ole viemäriä. Varastossa aineet, jotka eivät saa joutua kosketuksiin toistensa kanssa, tulee sijoittaa oikein vaaratilanteiden välttämiseksi.  Ongelmajäteastioissa tulee olla jätteen nimi, haltijan nimi, tieto jätteen sisältämistä vaarallisista aineista ja vaadittavat varoitusmerkinnät. Keräysastioina on hyvä käyttää sellaisia astioita, jotka soveltuvat myös kuljetukseen. Jos yrityksen toiminnassa syntyy ongelmajätteitä, yrityksen tulee pitää kirjaa olemassa olevista ja eteenpäin luovutetuista ongelmajätteistä. Kirjanpidosta tulee selvitä ongelmajätteen laji, laatu, määrä ja jätteen alkuperä. Haitallisia ja vaarallisia aineita sisältävät tuotteet tulee merkitä varoitusmerkein .  Ongelmajätteitä ei tule säilyttää liian kauaa ja suositeltavaa on, että jätteet toimitetaan käsiteltäväksi riittävän usein. Näin minimoidaan ongelmajätteistä mahdollisesti aiheutuvat riskit. Jätettä kuljettavalla yrityksellä tulee olla asianmukaiset luvat ja jätteen luovuttajan tulee varmistaa, että luvat ovat kunnossa. Jos jätteen kuljettajalla ei ole asianmukaisia lupia ongelmajätteen kuljetukseen, vastuu jätteestä on sen haltijalla.

Ongelmajätteen käsittelylaitokset Suomessa on useita ongelmajätteiden käsittelyyn ja hyödyntämiseen erikoistuneita yrityksiä. Merkittävin on valtion, kuntien ja teollisuuden yhdessä omistama valtakunnallinen ongelmajätelaitos Ekokem Oy Ab Riihimäellä. Muut Suomessa sijaitsevat ongelmajätteiden vastaanottolaitokset ovat yleensä erikoistuneet vain joidenkin tiettyjen ongelmajätteiden käsittelyyn.