Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Ee-tu E-tap-pi e-sit-te-lee

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Ee-tu E-tap-pi e-sit-te-lee"— Esityksen transkriptio:

1 Ee-tu E-tap-pi e-sit-te-lee
La-keu-den E-tap-pi Eetu Etappi esittelee Lakeuden Etapin toimintaa, eli sitä, kuinka jätehuolto täällä tapahtuu. Ee-tu E-tap-pi e-sit-te-lee

2 Mi-tä o-vat jät-teet? Mitä on jätteet? (roskia, mitä esimerkiksi?) Mistä niitä tulee?

3 Ko-din jä-te-as-ti-as-sa
Pol-tet-ta-va jä-te Mitä kaikkea kotona laitetaan roskikseen?

4 Pol-tet-ta-van jät-teen reit-ti
Kuljettaja hakee jäteastian sisällön kotipihasta ja kippaa sen jäteauton kyytiin. Sitten jätteet kuljetetaan Ilmajoelle siirtokuormaushalliin.

5 Siirtokuormaushallissa jätteet puretaan ja lastataan suurempaan autoon, joka lähtee Etapista suuren vaa’an kautta. Siinä punnitaan, kuinka paljon jätteitä kuljetetaan.

6 Jätteet viedään Westenergyn jätevoimalaan Mustasaareen
Jätteet viedään Westenergyn jätevoimalaan Mustasaareen. Siellä auto kippaa ne suureen bunkkeriin (tässä voi katsoa kuvasta, missä näkyy ihminen joka valvoo jätteiden nostelua hihnalle). Jätteet nostellaan bunkkerista hihnalle (kuvassa keltaisena näkyvällä suurella ”kouralla” eli kahmarilla), jota sanotaan arinaksi. Arinalla jätteet poltetaan. Jätteistä jää jälkeen tuhkaa (…joka tuodaan Lakeuden Etappiin Ilmajoelle käsiteltäväksi).

7 E-ko-pis-teet Pa-pe-ri, pak-kaus-la-si ja pak-kaus-me-tal-li
Onko joku joskus nähnyt tällaisia astioita? Missä? Mitä niihin laitettiin? Millaista on paperi? Entä lasi? Miksi lasipurkkien kanssa pitää olla varovainen (jos lasi menee rikki, voi tulla teräviä sirpaleita)? Metalli?

8 Lo-ke-ro-au-to työs-sä
Tällainen auto voi hakea jätteitä kotoa tai ekopisteiltä. Miten lokeroauto toimii: eri osiin eri jätteitä, eli vaikka lasia ja metallia voidaan ottaa samalla kertaa ilman, että ne menevät sekaisin. Vähän niin kuin omat huoneet eri jätteille!

9 Jä-te-a-se-mat Mihinkäs muut jätteet sitten kuuluvat? Eetu Etappi toivottaa tervetulleeksi jäteasemalle! Katsotaanpa, mitä kaikkea jäteasemalla voidaan tehdä. Onko joku käynyt joskus jäteasemalla?

10 Jä-te-a-se-mat Mitäs tässä on? Poltettavaa jätettä – tämä jäte on samaa kuin kotona roskikseen laitettava, mutta yleensä jäteasemalle viedään sellaisia tavaroita, jotka eivät mahdu kodin roskikseen, kuten sohvia ja patjoja.

11 Jä-te-a-se-mat Mitä laitteita tässä kuvassa näkyy? Esimerkiksi lämmityslaite, puhelimia, johtoja… Sähkö- ja elektroniikkaromua ei saa laittaa kotona roskikseen, vaan ne toimitetaan jäteasemalle. Kaikki, missä on töpseli tai on ollut patteri, kuuluu tänne! Mitä laitteita teiltä kotoa voitaisiin lajitella sähkö- ja elektroniikkaromuun?

12 Jä-te-a-se-mat Tässä on puujätettä.

13 Jä-te-a-se-mat Oi voi! Joku on sitonut lehdet kiinni narulla. Keräyspaperia ei kuulu sitoa tai teipata, vaan esimerkiksi sanomalehdet laitetaan astiaan sellaisinaan. Ne voi kuljettaa kassilla tai muovipussilla, mutta astiaan ei heitetä kuin paperit. Mitäs näille sitten tehdään? (uutta paperia)

14 Vaa-ral-li-nen jä-te Voi ai-heut-taa vaa-raa tai va-hin-ko-a!
Vie-dään jä-te-a-se-mal-le. Vaarallinen jäte on asia tai aine, joka voi aiheuttaa väärään paikkaan joutuessaan haittaa tai vahinkoa ympäristölle tai ihmisille. Esimerkiksi jäteöljyn kaataminen maahan saastuttaa maata ja voi pilata esimerkiksi alueen vesiä. Muita esimerkkejä esim. hiuslakkapullo (vaaralliseen jätteeseen jos vähänkin ponnekaasua jäljellä), lääkkeet, energiansäästölamput, maalit jne. Vaaralliset jätteet kuuluu viedä jäteasemalle, jotta ne saadaan turvalliseen käsittelyyn.

15 Toi-mis-to Etapin toimistolla Ilmajoella tehdään myös töitä jätteiden parissa: vastataan asiakkaiden puheluihin, esimerkiksi kun rakentaa talon Etapin alueelle, täytyy liittyä jätehuoltoon. Toimistolle soittamalla saa tehtyä sopimuksen, ja jäteauto alkaa hakea jätteet kotoa! Toimistolla hoidetaan monia muitakin puuhia, kuten lähetetään laskut asiakkaille.

16 Tämä on Etapin jätehuoltokeskus Ilmajoella. Onko joku käynyt
Tämä on Etapin jätehuoltokeskus Ilmajoella. Onko joku käynyt? (1-2-luokkalaisten kanssa voi katsoa esimerkiksi kuinka suuri alue on – näkyykö kuvassa yhtään autoa? Ja missä on jäteasema, toimisto, kaatopaikka eli loppusijoitusalue jne. Kannattaa sanoa, että ei tarvitse yrittää lukea tekstejä, sillä termit ovat pitkiä ja vaikeita vasta lukemaan opetteleville lapsille.)

17 Kii-tos!


Lataa ppt "Ee-tu E-tap-pi e-sit-te-lee"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google