Kestävä kehitys & käsityö

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Vihreän liiton kesäpäivät 2006 Panu Laturi
Advertisements

Lisää tähän prosessin nimi Kerro tässä tuotteen ja yrityksen nimi.
SOME Eli sosiaalinen media ja lähinnä sitä Facebook Roast.
Puimuri - kaava.
Puimuri - kaava.
Korjaa lauseet. Alex on myyjä
Kasvaako pääni, kun opin?
Good Karma = Hyviä Seurauksia
Yhtälön ratkaiseminen
LUMA-viikko 2005 Kemia Kemian 4. kurssin ryhmä teki julisteita, joissa pohdittiin keinoja kasvihuoneilmiön heikkenemiseen.
Materiaalit on tuottanut Maan ystävät ry ”Globaalia ympäristökasvatusta- ekologinen velka jäsentämässä Pohjoisen ja Etelän tasa-arvoisempia suhteita”
Kestävä taloudellinen vaihto ja kulutuksen vähentäminen
SIJOITUSSTRATEGIAT Petteri Uronen Karlo Haapiainen Ville Jahn.
Bensan hinta Hyvää päivää, Olen kuullut ennustettavan, että bensan hinta saattaa syksyyn mennessä nousta litralta jopa € 1,90 :een.
Teollisuustyöläisten elämää
Lajittelupeli Catering-ala.
Nanan päivä Kaikki lapset kouluun Malissa.
Mitä villapaidalle tapahtuu jos laitat sen pesukoneeseen 60 ⁰C :n pesuun? Miten villavaatteet tulisi pestä, perustele! TOTEUTUS: Otetaan käsinpestäväksi.
Monikäyttöinen paperi
1 Kestävä kehitys Oulun opetustoimessa Seppo Saloranta Rehtori Hönttämäen koulu/ Timosenkosken luontokoulu.
Joulututkimus Tutkimuksessa selvitettiin suomalaisten jouluun liittämiä ajatuksia Stressiä aiheuttavat tekijät Lahja toiveet ja ajatellut joululahjat.
Hotelli- ja ravintola-ala
Kestävä Kehitys Jarno, Jimi ja Jami.
LAADUKKAAT PALVELUT LAADUKKAILLA HANKINNOILLA PALVELUJEN PAKETOINTI – SEMINAARI
KULUTTAJANA VAIKUTAT LÄHELLE JA KAUAS TÄMÄN AINEISTON TUOTTAMISEEN ON KÄYTETTY MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖN TUKEA Kuva: Ruokatieto / Jussi Ulkuniemi.
LAJITTELU JA KIERRÄTYS
SUOMEN PANKKI | FINLANDS BANK | BANK OF FINLAND Yritysrahoituskysely 2012.
Saatavuus kilpailukeinona
TAUOLLA TYÖKAVEREIDEN KANSSA
1 Senioreiden säästäminen ja maksutavat 2014 SENIOREIDEN SÄÄSTÄMINEN JA MAKSUTAVAT
Perustulo Mitä se maksaa?. Esitettyjä väitteitä Perustulo kaksinkertaistaa valtion menot Perustulo vie rahat hyvinvointipalveluista Perustulo pakottaa.
Tutkimusosasto Mitä ja miksi? Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, millaisia kokemuksia nuorilla on täystyöllisyysmallista ja työvoimatalossa työskentelystä.
Kummallisia termejä? Ekologinen selkäreppu Ekologinen jalanjälki
Ohjelmistotekniikka - Tenttiin valmistautumisesta Kevät 2003 Hanna-Kaisa Lammi LTY/Tite.
Opasnet on wiki-pohjainen järjestelmä joka pyrkii parantamaan päättäjien ja kansalaisten keskinäistä vaikuttamista. Eduskunnan ydinvoimapäätös: a) Hyvä?
Lajittelupeli Graafinen ala.
Tänään - Vaihto-info, Jani Haapakoski - Sivuaineista * Sivuaineet tutkintorakenteessa * Mitä vaihtoehtoja sivuaineissa on * Miten sivuaineiden opinto-oikeutta.
Maailman johtavana metsäklusterina vuoteen 2030 Suomen metsäklusterin tutkimusstrategia.
IKÄOHJELMAT SAK:LAISILLA TYÖPAIKOILLA SAK:N LUOTTAMUSHENKILÖPANEELI SYYSKUU 2013 N= 1114.
Fiksu Opiskelija. Opetusaineisto jätteen synnyn ehkäisystä HSY Jätehuolto. Kulutusväittämiä Elena Saarikallio, Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus.

Missä menee suomalaisten ruokakulttuuri?
ihmiskunnan tulevaisuus ympäristö tekijät taloudelliset tekijät sosiaaliset tekijät.
Farkut kiertoon -projekti tekijä: Nina Kivimäki Munkkiniemen yhteiskoulu 2008.
Tuotanto ja hoitaminen Anu kopra & Kirsti Laakso hokl 2001
PAPERIN JA PAHVIN KESTÄVÄ KEHITYS
Tietoja muuttoliikkeestä Yhteenvetoa PKS = Vantaa, Espoo, Helsinki ja Kauniainen KUUMA = muu Helsingin seutu (10 kuntaa)
Työpaja 3. Jätteiden vähentäminen, lajittelu ja kierrätys
Kestävä Kehitys By Tuomas Nylund & Samuli Santala
Lasten päivähoito Kuntakyselyn osaraportti / Salla Säkkinen1 Lasten päivähoito 2013 Kuntakyselyn osaraportti Salla Säkkinen.
Lajittelupeli Rakennusala.
Asenteet.
Muovien kierrätys.
Kestävä kehitys & kierrätys
Jos kaikki maailman ihmiset eläisivät ja kuluttaisivat kuten sinä ja minä, tarvittaisiin jopa 8 maapalloa. Pohjoisen pallonpuoliskon kulutusyhteiskunnat.
SUOMEN PANKKI | FINLANDS BANK | BANK OF FINLAND 1 Euro & talous –lehti (4/2007) Rahoitusjärjestelmän vakaus –erikoisnumero (2007) Tiedotustilaisuus
Historia tarkoittaa aikaa tästä hetkestä taaksepäin. Historia on tiedettä, tutkimusta menneistä tapahtumista. Lähteet kertovat menneisyydestä: Arkelogiset.
Onnea ostamalla - vai onnea ostamatta?
Hermanni, Veeti & Joonas
Jätteet energiantuotannossa. Miten jätettä tuotetaan? Me kaikki tuotamme jätettä joka päivä. Suomalainen tuottaa jätettä yli 500 kiloa vuodessa, josta.
Vaatteiden kierrätys Inka Leskelä. Sisällys Korjaa Tuunaa Myy kirpputorilla Vaihda Kaverin kanssa Lahjoita hyväntekeväisyyteen Vie tekstiilikeräykseen.
Kestävä kulutus ja kierrätys
Kulutuksesta kestävään ja vastuulliseen kuluttamiseen
Kierrätyksen etiikka.
21 Kansantalous on koko Suomen talous s
Vaatteet vastuullisesti
Vaatteideni vaikutus ympäristöön
Vaatteen tuunaus
Kestävä kulutus ja kierrätys
Vaatteet vastuullisesti
Esityksen transkriptio:

Kestävä kehitys & käsityö © Tiina Rautiainen & Meri Multanen, Helsingin yliopisto, Kotitalous- ja käsityötieteiden laitos, 2009 Fiksu Opiskelija. Opetusaineisto jätteen synnyn ehkäisystä 2010. HSY Jätehuolto.

Kestävä kehitys & käsityö © Tiina Rautiainen & Meri Multanen, Helsingin yliopisto, Kotitalous- ja käsityötieteiden laitos, 2010 Fiksu Opiskelija. Opetusaineisto jätteen synnyn ehkäisystä 2010. HSY Jätehuolto.

Kestävä kehitys & käsityö Pohdi parisi kanssa, mitä kestävällä kehityksellä tarkoitetaan. Fiksu Opiskelija. Opetusaineisto jätteen synnyn ehkäisystä 2010. HSY Jätehuolto.

Kestävällä kehityksellä Halutaan varmistaa, että maapallon luonnonvarat riittävät myös tuleville sukupolville Halutaan turvata nykyisille ja tuleville sukupolville hyvät elämisen mahdollisuudet Pyritään tasa-arvoon ja yhdenvertaisuuteen sekä yhden maan että kaikkien maailman ihmisten kesken Halutaan säilyttää ja kehittää eri kulttuureita Fiksu Opiskelija. Opetusaineisto jätteen synnyn ehkäisystä 2010. HSY Jätehuolto.

Maapallo tuottaa tietyn määrän luonnonvaroja vuosittain. Nykyään ihminen kuluttaa kuitenkin vuodessa enemmän luonnonvaroja kuin on kestävää. Vuonna 2008 maapallon luonnonvarat kulutettiin loppuun jo syyskuun 23. päivä. Jos kaikki maapallon asukkaat kuluttaisivat yhtä paljon ja yhtä nopeasti uusia materiaaleja kuin suomalaiset, tarvittaisiin neljä maapalloa, että luonnonvarat riittäisivät. Fiksu Opiskelija. Opetusaineisto jätteen synnyn ehkäisystä 2010. HSY Jätehuolto.

Suurin osa kaupoissa myytävistä vaatteista tehdään kehitysmaissa. Vaatteiden tekijät saavat huonoa palkkaa ja lisäksi työolosuhteet ovat yleensä erittäin huonot. Työpäivät saattavat venyä 12-14 tunnin pituisiksi ja töitä tehdään 6 tai 7 päivää viikossa. Valtaosa ompelijoista on naisia. Monissa maissa käytetään myös lapsia työvoimana. H&M:n tehtaalla Bangladeshissa työntekijöiden palkka on 25 €/kk. Fiksu Opiskelija. Opetusaineisto jätteen synnyn ehkäisystä 2010. HSY Jätehuolto.

Jos materiaalit tuotetaan halvalla, ne ovat usein myös heikkoja ja kestävät huonosti kulutusta. Uusien materiaalien tuotanto saastuttaa aina ympäristöä. Halvalla tuotettujen materiaalien tekotavat ja raaka-aineet ovat yleensä kaikista vahingollisimpia luonnolle sekä ihmisille. Maapallon toisella puolella valmistettuja vaatteita joudutaan kuljettamaan pitkiä matkoja, jotta meillä on mahdollisuus ostaa niitä. Kuljetukset ovat tavaratuotannon yksi eniten ympäristöä saastuttavimpia vaiheita. Fiksu Opiskelija. Opetusaineisto jätteen synnyn ehkäisystä 2010. HSY Jätehuolto.

Mihin asioihin kiinnität huomiota hankkiessasi tavaroita/vaatteita? Keskustele parisi kanssa. Fiksu Opiskelija. Opetusaineisto jätteen synnyn ehkäisystä 2010. HSY Jätehuolto.

Mihin asioihin kiinnität huomiota hankkiessasi tavaroita/vaatteita? TARVE: Käyttötarve, muu tarve? HINTA: Valtaosalla on käytettävissä rajoitettu määrä rahaa LAATU: Ulkonäkö, materiaali, sopiva koko jne. Hinta - laatu -suhde! Fiksu Opiskelija. Opetusaineisto jätteen synnyn ehkäisystä 2010. HSY Jätehuolto.

Entä mitä käytöstä poisjääneille vaatteillesi tapahtuu? Kuinka usein ostat uuden vaatteen tai asusteen (huivin, laukun,käsineet jne.)? Entä mitä käytöstä poisjääneille vaatteillesi tapahtuu? Milloin kotonasi laitetaan vaatteita roskiin? Juttele parisi kanssa. Fiksu Opiskelija. Opetusaineisto jätteen synnyn ehkäisystä 2010. HSY Jätehuolto.

Suomalaisissa kotitalouksissa heitetään vuosittain roskiin yhteensä 40 miljoonaa kiloa erilaisista tekstiileistä koostuvaa jätettä. Suurin osa siitä menee suoraan kaatopaikalle. Tekstiilijätteestä kierrätetään vain vajaa 20 % vaikka kierrätykseen sopisi 60 % poisheitettävästä tavarasta. Fiksu Opiskelija. Opetusaineisto jätteen synnyn ehkäisystä 2010. HSY Jätehuolto.

Yksi ihminen tuottaa tekstiilijätettä vajaan kahdeksan kiloa vuodessa. Kahdeksan kiloa ei kuulosta paljolta, mutta se on yhtä paljon kuin esimerkiksi: 8 talvitakkia 16 farkut 32 m lakanakangasta. Suomalaiset voisivat vaatettaa vuosittain 4-5 miljoonaa ihmistä vaatteilla, jotka ovat kerääntyneet kaatopaikoille. Fiksu Opiskelija. Opetusaineisto jätteen synnyn ehkäisystä 2010. HSY Jätehuolto.

Suomessa on useita yrityksiä ja järjestöjä, jotka keräävät vanhoja vaatteita ja muita tekstiilejä. Jos et siis jaksa myydä vaatteitasi itse kirpputorilla, voit lahjoittaa niitä eteenpäin. Fiksu Opiskelija. Opetusaineisto jätteen synnyn ehkäisystä 2010. HSY Jätehuolto.

Älä osta tarpeetonta, säästä sekä rahaa että luontoa. Huomioi ostaessasi… Älä osta tarpeetonta, säästä sekä rahaa että luontoa. Mieti, ovatko materiaalit laadukkaita, kestävätkö ne pitkään ja voiko niitä käyttää jossain muussa uudelleen. Kierrätä tavaroitasi, itsellesi tarpeeton voi olla toisen aarre. Osta aina sellaisia vaatteita, jotka tuntuvat hyvältä ja ovat itsesi näköisiä. Silloin niitä myös käyttää pidempään. … niin edistät kestävää kehitystä Fiksu Opiskelija. Opetusaineisto jätteen synnyn ehkäisystä 2009. HSY Jätehuolto.

Miksi kannattaa korjata rikkoutuneet tai kuluneet vaatteet? Fiksu Opiskelija. Opetusaineisto jätteen synnyn ehkäisystä 2009. HSY Jätehuolto.

Korjatessa: Säästää materiaalia ja sitä kautta luontoa Oma (rakas) vaate on käyttökelpoinen pidempään, ei tarvitse ostaa uutta ja vaatteen elinkaari pitenee Itse korjaten säästää rahaa. Jos vaatteen vie muualle korjattavaksi, voi se maksaa jopa enemmän kuin uusi. Fiksu Opiskelija. Opetusaineisto jätteen synnyn ehkäisystä 2009. HSY Jätehuolto.

Miksi kannattaa tuunata vanhoja vaatteita ja muuta materiaalia? Pohditaan yhdessä Fiksu Opiskelija. Opetusaineisto jätteen synnyn ehkäisystä 2010. HSY Jätehuolto.

Tuunatessa Säästää materiaalia Voi muuttaa vaatteet uniikkikappaleiksi Voi hyödyntää vanhan vaatteen valmista muotoa ja valmiita ompeleita Materiaali on halpaa, voi tehdä huolettomammin kokeiluja Työskentely voi olla nopeampaa Virheen voi peittää uudella tuunauksella Vain mielikuvitus on rajana Fiksu Opiskelija. Opetusaineisto jätteen synnyn ehkäisystä 2010. HSY Jätehuolto.

Kun tekee itse Tietää kuka tuotteet on tehnyt mitä materiaaleja niissä on käytetty että niiden valmistuksesta jää pois luontoa kuormittavia välivaiheita, kuten kuljetus. Voi itse päättää täsmälleen minkä näköistä haluaa valita materiaalit niin, että tuote kestää käytössä pitkään ja on helppo kierrättää käytön jälkeen. Näinkin voi edistää kestävää kehitystä! Fiksu Opiskelija. Opetusaineisto jätteen synnyn ehkäisystä 2010. HSY Jätehuolto.

Lähteet: http://www.hs.fi/talous/artikkeli/HM+maksaa+bangladeshilaiselle+ompelijalle+25+euroa+kuukaudessa/1135236638387 http://www.tkukoulu.fi/~amjarvi/ http://www.japary.fi/JN_hankesivut/JN_materiaali/osa1tyokalut.htm http://www.ymparisto.fi/default.asp?node=22119&lan=fi http://www.kaspaikka.fi/keke/ http://www.ytv.fi/FIN/fiksu http://www.tekniikkatalous.fi/energia/article138869.ece http://fi.wikipedia.org/wiki/Kestävä_kehitys http://74.125.77.132/search?q=cache:Sbi7xK5sTwJ:www.redcross.fi/punainenristi/response/kierrattaja/fi_FI/Tietoa_tekstiilikierratyksesta/_files/78409138871010395/default/Kitex.Tilastotietoa.pdf+40000+kiloa+tekstiilijätettä+vuodessa&cd=1&hl=fi&ct=clnk&client=safari Kuvalähteet mainittu kuvan yhteydessä, muut kuvat Meri Multanen Fiksu Opiskelija. Opetusaineisto jätteen synnyn ehkäisystä 2010. HSY Jätehuolto.