URHEILUN JA KOULUN YHDISTÄMINEN PERUSKOULUSSA Lajin tahtotila, rooli ja kokemuksia so far… Marko Viitanen, nuorisopäällikkö.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Leppävaaran Pallo Valmentajakerho
Advertisements

Juniori-SaPKon ohjeistus Pohjola- leirille. LEIJONA TIEN ALKUA 1996 ikäluokassa pelaajia n ikäluokka kulkee saman matkan, mutta POHJOLALEIRI.
URHEAN yläkouluverkon seminaari 17. 9
FOOTPASS-ARVIOINTI Suomen Palloliitto.
Kyselyyn vastasi:Espoo 23/25 Kirkkonummi3/4 Kauniainen0/1 Ilman jatko-opiskelupaikkaa jääneet nuoret Kesäkuu Espoo146 Kirkkonummi20 3 koulua, joissa kaikki.
Pääkaupunkiseudun Urheiluakatemia
”Määrittää ihmisen yksilönä”
Seura- ja lajiliittoyhteistyö koulun näkökulmasta
RPS.
Yksilön kehitysohjelma KAUSI 2014 ©2012 VJS. Kenelle?  Seuran lahjakkaimmat ja potentiaalisimmat – syntyneet pelaajat.
KATRI TOLONEN Urheiluakatemia Urhea. Urhea  Pääkaupunkiseudun urheiluakatemian perusajatus on verkottaa urheilun ja opiskelumaailman osaajat yhteen 
Jokaisella lapsella on mahdollisuus…
Yhteistyössä Tietohallinto liikunnassa ja urheilussa
Tampereen urheiluakatemia I-vaihe Paikallisen verkoston rakentaminen ja toiminnan käynnistäminen •opiskelun ja urheilun yhdistäminen (korkeakoulu.
Innostaa, uudistaa ja yhdistää. Annetaan jokaisella lapselle mahdollisuus…
S2-tiimin muistiinpanot
Tikkurilan Palloseura
Seurakysely 2012 Seurakyselyn kehittäminen Seurafoorumi Anton Ahonen Jyväskylän yliopisto.
PYRKIMYS ERINOMAISUUTEEN
PUKINMÄEN PERUSKOULU.
Huippu-urheilunmuutos.fi Pääkaupunkiseudun yläkouluverkosto Antti Paananen Huippu-urheilun muutosryhmä.
Keski-Suomen Liikunta valmentajien osaamisen kehittäjänä.
Pääkaupunkiseudun Urheiluakatemia
 Polun taustalla HUMU-ryhmän selvitys suomalaisten huippu-urheilijoiden poluista  Suomalaisten arvokisa menestyksen heikkeneminen 1970  2000-luku 
LIIKUTTAVAN HYVÄ HENKILÖKUNTA Hämeenlinna
Urheiluopetus – urheilukasvatus Miskolcin kaupungissa Miskolcin Urheilukoulun (MISI) esittäytyminen Fuhrmann Géza rehtori, Miskolcin urheilukoulu.
Pelisääntökysely Kisa-Eagles kausi /2//13.
Urhean yläkouluverkosto Olympiastadion Asko Härkönen Suomen Olympiakomitea.
”Mukava kuulla, että muuallakin ovet paukkuu”
PELIMIEHEN HARJOITUSPÄIVÄKIRJA BJRS 02 WHITE Kesä 2014.
Kokemuksia akatemiakiertueelta / Humu Keskustelun Top 6 aiheet lasten liikunta urheilijan arki ja sen haasteet valmennusosaaminen, valmennuksen johtaminen.
Opiskelun ja huippu-urheilun yhdistäminen korkea-asteella
TPO-oppilaitoskysely keväällä 2010 Toimintaympäristö ja talous Oppilaat Henkilöstö Opetustarjonta.
KJT strategia Johtokunta Open
Ruuti - nuorten vaikuttaminen Helsingissä. Ruuti-toiminnan päämäärä Jokaisella nuorella on vähintään yksi myönteinen kokemus vaikuttamisesta.
Nuorten ryhmätoiminta sosiaalityön työmuotona osana pajatyötä
FC Kontu Iltapäiväkerhotoiminta. FC Kontu -Olemme olleet EasySport toiminnassa mukana alusta saakka -Helsingin kaupungin liikuntavirasto kartoitti yhteistyöhön.
Vanhemman neuvo - ammatillisesti ohjattu vertaistukiryhmä
Kondiittorilajin tiimimäinen toiminta Aktiivinen valmennustoiminta aloitettu v Valmennustoimintaa on järjestetty aktiivisesti 2- vuoden syklein lajipäällikön.
Lasten ja nuorten urheiluharrastus
JOUKKUEJELPPI Harjoittelukulttuurin kehittäminen Mäntyharjun Virkistyksessä.
Ka-Ki D98 PÄIVÄKIRJA KESÄ TERVEHDYS PELIMIES! Jääkiekko on nopea peli, jossa tarvitaan monipuolisia taitoja. On tärkeätä että liikut myös kesällä.
MINÄ URHEILEVAN LAPSEN VANHEMPANA!
ILVEKSEN HARJOITUSKENTTÄ
Hannele Niemi Kodin ja koulun yhteistyö opettajankoulutuksen sisältöalueena Hannele Niemi.
Ops seminaari Askola.
Liikuntaluokat ja Urheiluakatemia Sami Vastamäki, LiTM, Urheilupuiston koulu, liikuntaluokat.
Jämsän Retki-Veikot ”myönteisiä liikuntaelämyksiä taitotasosta riippumatta sekä kuntoilumielessä terveyden edistämiseksi että kilpailullisten tavoitteiden.
KASVA VOIMISTELIJAKSI Kokonaisliikuntamäärä. Pienet valinnat ratkaisevat Pariporina: -Mitä ajatuksia video synnytti? -Miten oma arkesi pyörii? Voiko pienillä,
NuPS T03 Pelaajapalaveri Joukkueen NuPS T03 pelaajat
Valmentajakoulutus Harjoittelun suunnittelu Liedon Pallo Hannu Paatelo.
1. Kasva urheilijaksi Oulussa URHEILIJAN / LIIKKUJAN POLKU.
TALENTTIPELAAJAN VUOSIKELLO JÄRVENPÄÄN PALLOSEURASSA Lahjakkaiden pelaajien kehittäminen yksilöllisemmin Vuosikello on valmentajan tukena yksilövalmennuksessa.
Liikkuva koulu-alueseminaari Forssa. Aluejärjestöjen koulutukset Koulutukset: – Koulutoimijoille esim. Toiminnallinen oppiminen ja Liikunta.
URHEILUVALMENNUS LINTHARJUN KOULUN 9. LK SUONENJOEN LUKIO.
Urheiluakatemiaohjelma
Jäsenhankinta lapset ja nuoret TYÖPAJA
Kohti maailman huippua. Pääkaupunkiseudun urheiluakatemia
TET =Työelämään tutustuminen
Valmentajan osaamisen arviointi valmennustilanteessa
P05 ja P06 toimintasuunnitelma
OPPILAANOHJAUS YLÄKOULUSSA
Valmentajan osaamisen arviointi valmennustilanteessa
14.00 Tervetulosanat. Hannele Hiilloskorpi valmennuskeskuspäällikkö Varalan Urheiluopisto ja Tampereen Urheiluakatemia Pirkanmaa on paras paikka.
Urheiluakatemiaohjelma
TET =Työelämään tutustuminen
talven hauska ulkopeli meille kaikille
Nuorten seuravalmennus suunnistusseurassa Välitehtävät
FC NOKIA ”Laadukasta tyttöfutista huipulle asti”
Lähteet: Mark Williams Marko Haverinen Janne Lahtinen
Esityksen transkriptio:

URHEILUN JA KOULUN YHDISTÄMINEN PERUSKOULUSSA Lajin tahtotila, rooli ja kokemuksia so far… Marko Viitanen, nuorisopäällikkö

•Yli 60 seuraa tekee jalkapallon ja koulun välistä yhteistyötä •Ikäryhmittäisessä tarkastelussa tulee esille 1-3. –luokkalaisten kerhotoiminnan aktiivisuus ja yläkoulujen lisäharjoitusmahdollisuudet Aktiivinen kouluyhteistyö on hyvä perusta myös koulu-urheilulle! AVAINASIA SEURAN JA KOULUN VÄLINEN YHTEISTYÖ

•Seurojen on tärkeää arvioida realistisesti mahdollisuudet sitoutua koulu-urheilun yhteistyöhön, vaikka intohimoa on paljonkin!  Askel kerrallaan ja pitkäjänteisesti… •Koulu-urheilu osaksi seurojen kirjattua valmennuslinjaa  SPL:n valmennuslinjassa painoarvo on nousussa… AVAINASIA SEURAN JA KOULUN VÄLINEN YHTEISTYÖ

Ohjatun yksilöharjoittelun määrää lisää kouluyhteistyöllä U12-U13U14 – U15 Valmentajapätevyys Joukkueharjoittelu / viikko4 x 90’-120’4-5 x ’ Ohjattu, yksilöllinen harjoittelu / viikko -oppilaitokset -kykykoulut 2 x 60-90’2-3 x 60-90’ Henkilökohtainen harjoittelu / viikko -henkilökohtaiset kotitehtävät -pihapelit 7h Ottelut / pelaaja / vuosi60 Jalkapalloharjoittelu / viikko h22h Kokonaisliikunta h

Harjoittelun viikkorakenne esimerkki ~12-15v MaanantaiTiistaiKeskiviikkoTorstaiPerjantaiLauantaiSunnuntai APKoulu+seura Vapaa HKT IP/ILTASeura Peli / turnaus HKT Ohjattu, yksilöllinen harjoittelu Henkilökohtainen harjoittelu (sopivat välit) Joukkuetapahtuma

LAJILIITTO KOKOAA JOUKKOJA Pääkaupunkiseudulla on edetty kaupunkikohtaisiin keskusteluihin. Esim yli 20 osallistujaa seuroista, Urheasta ja koulupuheenvuoro Pukinmäestä. Alla esimerkki 22.5 tilaisuuden avainkysymyksistä: •Mikä on seuran nykytila koulu-urheilussa? Tahtotila syksy 2013 ja pidemmälle tulevaisuudessa? Resurssit saavuttaa tavoitteet? •Viestintä mahdollisuuksista nuorille ja perheille. Urhean, seuran ja koulun yhteistyö. •Seurojen mahdollisuus ja halu tehdä yhteistyötä toiminnan kehittämiseksi. Mahdollisuudet yksilövalmennuksessa käytännössä yli seurarajojen. •Kaupunkikohtaiset jatkotapaamiset. Milloin?

SEURAN JA KOULUN VÄLINEN YHTEISTYÖ Havaintoja so far… ! •Seuran, koulun ja kodin välinen yhteistyö = tutustuminen, vuorovaikutus, yhteinen tavoite! –Seuran vastuuhenkilöt (valmennuspäällikkö ja käytännön valmentajat) –Koulun vastuuhenkilöt (rehtori ja urheilijaopiskelijoista vastaavat opettajat) –Vanhemmat tärkeä osa tiimiä nuoren ympärillä. Vanhempainillat ja muu vuorovaikutus huomattavan tärkeää. •Pukinmäki kokemus – Vanhemmilla paljon kysymyksiä ja odotuksia toiminnasta! •Poissaololuvat; lisätunnit, leirit ja muut kutsutapahtumat kyvykkäälle nuorelle! •Onnistunut viestintä – kohtaamisia kasvokkain! –Toiminnan alussa tärkeää kirjallisesti ja kasvokkain –Vanhempien keskinäinen pohdiskelu  viidakkorumpu paukkuu! –Vuorovaikutuskanavat toiminnan edetessä tärkeitä

SEURAN JA KOULUN VÄLINEN YHTEISTYÖ Havaintoja so far… ! •Kouluvuoden jaksottelu – lajitoiminnan jaksottelu -Tarvitaan yksinkertaisia ja konkreettisia suunnittelun työkaluja sekä kohtaamisia koulun ja seuran vastuuhenkilöiden välillä. -Harjoittelun sisällöt ja fyysinen kuormittavuus tärkeä osa yhteistä suunnittelua. Jalkapallossa korostuu pelipaikkakohtainen taito ja yksilölliset kehitysohjelmat. -Yksilölle olisi tärkeää olla lukuvuodelle 1-3 pääteemaa, joissa kehitystä tavoitellaan! •Koulu voi olla erittäin tärkeä osa Terve urheilija –tavoitteessa -Yleistaito – liikkuvuus ja lihastasapainon harjoitteet toimivat jo monessa koulussa. Urhea  ! -Terveyden huollon ammattilaiset ja terveystieto suuri, mutta vajaakäytetty voimavara?

SEURAN JA KOULUN VÄLINEN YHTEISTYÖ Havaintoja so far… ! •Nuoren motivaatio ratkaisee! –Lisääntyvä harjoittelun määrä, lisääntynyt vastuu huolehtia ravinnosta, levosta ja koulutöistä kokeilee nuoren motivaatiota! –Vain sisäisesti motivoituneet yksilöt, järkevästi rytmitetty toiminta ja riittävä tuki ympäriltä tuovat toivottua kehitystä ja lisäävät intoa!  Nuorten ja perheiden kiinnostus on tärkeää selvittää alkuvaiheessa, jos toimintaa ei ole ja sitä halutaan kehittää. •Kaupunkien koulu-urheilun lähtötilanteessa ja lajien välillä yllättävän suuria eroja –Osalla paikkakunnista on jo urheilevan koulun perinnettä / verkostoa ja valtaosassa toiminta on alkutekijöissä! –Urheilutilojen laatu ja kustannustaso vaihtelevat yllättävän paljon. –Osalla lajeista on jo pitkä perinne. Meillä on paljon opittavaa.

TUKITARVE JA KÄYTÄNNÖN HAASTEET Havaintoja so far… ! -Resurssitarve: toimintaa koordinoivat henkilöt ja valmentajaresurssit! -38 viikkoa x 2,5 tuntia  Noin 100 tuntia vuodessa valmennusta/ryhmä! -Noin 5-10 tuntia seuran hallinnointia / ryhmä •Kouluissa on monen seuran pelaajia erityisesti isoimmilla paikkakunnilla. -Enemmän valmennusta yhdessä yli seurarajojen. Paljon synergiaa ja lisää laatua. -Urheilevat koulut tulisi sijoittua kaupungeissa sopivin välimatkoin tai keskeisten urheilupaikkojen ympärille. Matkat eivät saisi viedä liikaa energiaa ja resurssia. -Pohdituttaa…välimatkat kouluharjoitukseen vs. alueen huiput / seuran omat pelaajat treenaavat yhdessä?

TUKITARVE JA KÄYTÄNNÖN HAASTEET Havaintoja so far… ! -Rehtorin haaste: yksinkertaista, mutta ei helppoa! -Lukujärjestykset aamupäiväharjoittelua mahdollistavaksi. -Haasteena liian aikaiset aamuajat – uni kärsii! -Aamupäivän harjoitukset olisi hyvä saada optimoitua noin klo välille! Vrt. Saksa ja Schalke.

URHEILEVA KOULU INNOSTAA + Seurat ovat erittäin kiinnostuneita ja toimintaa on jo.  Tarvitaan lisää päätoimisia valmentajia! + Kunnissa ja yhteiskunnassa on tahtoa ja resurssia liikkuvaan kouluun.  Tarvitaan urheilevan ja liikkuvan koulun yhteinen ohjelma!  Tarvitaan lisää yhteistä resursointia kouluvalmentaja/kerho- ohjaaja/seuravalmentaja yhtälöön  Opettajat aktiivisesti mukaan valmennukseen + Urheilun edistäminen myös peruskoulussa on käynnistymässä. Intohimoisia urheilukoulujen edustajia on jo useita.  Avainhenkilöiden tutustuminen on alku monelle kehitystarinalle.