Eläke- ja henkivakuutusratkaisujen käyttö sukupolven- ja omistajanvaihdostilanteessa Eija Rantalainen.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Panu Niemi Lahti Panu Niemi  TUPO:sta ei yksin ole pelastajaksi ◦ Tuonti jatkaa nousuaan ◦ Suomessa myydyistä huonekaluista noin 60% on tuontitavaraa.
Advertisements

Mistä työtä huonosti koulutetuille
PALAPELIN PALAT PAIKOILLEEN
TUTKIJA TYÖMARKKINOILLA
Työhönvalmennuksella työelämään
Työ- ja elinkeinokeskus HÄMEEN TE-KESKUS APUNA YRITYKSESI OMISTAJANVAIHDOKSESSA Loppi Hannele Heikkinen Sukupolvenvaihdosten edistäminen ja.
Rahoitus- ja tukiklinikka 2012 Työharjoittelu ja palkkatuki rekrytoinnin apuna Hämeenlinnan seudun TE-toimisto Raatihuoneenkatu 11.
Laatua ammattitaitoisesti ja yrittäjähenkisesti Pellervo-päivä Outi Huusko.
Tyky-Kuntoseteli+ Liikuntaan ja kulttuuriin Tyky-Kuntoseteli+ on työnantajasi tarjoama verovapaa työsuhde-etu. Työnantajallesi on tärkeää, että olet kokonaisvaltaisesti.
Hyvälaatuinen talousvesi ja tehokkaasti puhdistetut jätevedet ovat hyvinvointimme perusta. Yli 90 % suomalaisista on vesihuoltolaitosten vesijohtoverkostojen.
Akavalaisten työeläkeasenteet 2010 Akavalaisten eläkeasenteet 2010 Talouspoliittinen yksikkö
FinELib 10 vuotta Kuntarakenteen muutoksesta kirjasto- ja tietopalvelujen kannalta Kristiina Kontiainen Etelä-Suomen lääninhallitus.
Bensan hinta Hyvää päivää, Olen kuullut ennustettavan, että bensan hinta saattaa syksyyn mennessä nousta litralta jopa € 1,90 :een.
© Mela 2011 Vakuutukset Melasta. © Mela 2011 Täysi hyöty Melan vakuutuksista MYEL-vakuutus on jokaisen viljelijän, kalastajan, poronhoitajan ja metsätilallisen.
Uudelle maatalousyrittäjälle
Yritysjärjestely Yritysapu Comuf Tummat pilvet yrittäjyytesi yllä
HARMAA TALOUS YRITTÄJÄN NÄKÖKULMASTA.  Kun hintahaitari eri tarjoajien välillä on yli 40 % voi kysyä pelaako kaikki samoilla pelisäännöillä ?  Pelisäännöthän.
Yli 50-vuotiaiden työllistyminen Osatutkimus C THL - Riitta-Liisa Kokko.
4H-Yrityksen liiketoimintasuunnitelma
ARJEN TALOUSKATSAUS Telebus helmikuu/2008/viikko 9.
Hanke- ja hakuinfo Länsi-Suomen EAKR -ohjelma Pirjo Peräaho Keski-Suomen liitto.
yrittäjien aamukahvitilaisuus
KESÄTYÖSETELI 2011 HML kaupungin maksama tuki työnantajalle, joka palkkaa vuosina syntyneen hämeenlinnalaisen nuoren kesätyöhön kesätyösetelillä.
62-vuotiaana vanhuuseläkkeelle Työttömyysturvalain mukaisilla lisäpäivillä olevalla henkilöllä on oikeus työeläkelakien mukaiseen vanhuuseläkkeeseen.
ITSETUNTEMUS JA OMA OSAAMINEN
Palveluliiketoiminta osana korkeakoulua Heikki Saastamoinen.
Työeläkekuntoutus © Tapiola-ryhmä.
1 TERVEYSTOIMI Terveystoimen strategia Arvot, toiminta-ajatus ja visio Kriittiset menestystekijät Arviointikriteerit ja mittarit Terla
Helsingin käsityö- ja teollisuusyhdistys ry Helsingin Käsityö- ja Teollisuusyhdistys ry on perustettu vuonna Käsityöyrittäjyys on pohjimmiltaan yhä.
Tutkimusosasto Mitä ja miksi? Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, millaisia kokemuksia nuorilla on täystyöllisyysmallista ja työvoimatalossa työskentelystä.
Osa-aikatyö Lahti [pvm] [Alatunniste]. Osa-aikatyö lukuina Osa-aikaisten palkansaajien määrä kasvanut yli 60 % viimeisen 15 vuoden aikana Nyt.
TPO-oppilaitoskysely keväällä 2010 Toimintaympäristö ja talous Oppilaat Henkilöstö Opetustarjonta.
Pia Virtanen Hyvät ratkaisut kaupan työssä Pia Virtanen Marketpäällikkö.
1 Elintarvikkeiden hintaseuranta –hanke 2009 (2010) Seurantaohjeet.
Realisoituuko työvoimapula - välityömarkkinoistako ratkaisu?
Sähkön tarpeen turvaaminen ilman lisäydinvoimaa Anni Sinnemäki
| Kaupan alan foorumi Martin sali Pertti Vikkula.
Yrittäjän menestyminen tulevaisuudessa sekä yrittäjyyden haasteet
ProAgriaYrityspalvelut Menestyksen mahdollisuuksia ProAgrian palvelut ovat investointeja tulevaisuuteen.
SUOMEN PANKKI | FINLANDS BANK | BANK OF FINLAND 1 Suomen talouden näkymät Pääjohtaja Erkki Liikanen
Millä eväin eläkkeelle? Kehittämisseminaari KTOL, Pori Lea Ala-Mononen ja Riitta Tommila puh
HeTa1 Taloushallinnon palvelujen keskittämismahdollisuudet HeTa- esiselvitys 2007.
Kokkolan ammattiopisto
1 SOSIAALINEN YRITYS. 2 Palkkatuki Palkkatukea voidaan maksaa sosiaaliselle yritykselle pitkäaikaistyöttömän tai vaikeasti työllistyvän palkkauskustannuksiin.
Sanat suoriksi – uudet termit
MITÄ SUOMALAISET AJATTELEVAT SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLON PALVELUISTA JA NIIDEN TULEVAISUUDESTA?
Työyhteisöhaastattelujen yhteenveto. Työyhteisöt: -haastateltu huhti-kesäkuussa työyhteisöjen esimiehiä, henkilöstöpäälliköitä, työnantajia, yrittäjiä.

1 Ansioturva torjuu köyhyyttä 5 väitettä ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta (Lähde: Palkkatyöläinen 1/2015)
Eurooppalainen työnvälityspalvelu EURES OHJAUS 2004-seminaari Jyväskylä, Rantasipi Laajavuori Miten liikkua eurooppalaisilla työmarkkinoilla?
Korkeasti koulutettu yrittäjä; mielipiteitä ja asenteita yrittäjyydestä Akavan talouspoliittinen yksikkö
Virkavapaudet Yhteysopekoulutus Kirsi Contursi plm.
Mielenterveys? Kansalaisten hyvä mielenterveys on paras tae kansojen menestykseen Väestön hyvä mielenterveys on toimivan talouden kivijalka Mielenterveydellä.
Pirkanmaan koulutus- ja työmarkkinoiden tulevaisuus Tulevaisuus Pirkanmaalla -ennakointikoulutus Jari Järvinen Foredata Oy
Työurien pidentämiseen liittyvät valtakunnalliset raportit > jatkoa ns. Ahtelan työryhmän työlle Työhyvinvointityöryhmän raportti. STM selvityksiä 2011:4.
Työeläkekuntoutuksen suuntaviivat
TIETOHALLINTO: KOHTI KUMPPANUUTTA TALOUSHALLINNON TIETOJÄRJESTELMÄRATKAISUISSA Seppo Sirkemaa Tutkimusprofessori Turun kauppakorkeakoulu, Porin yksikkö.
19 Yritys tavoittelee voittoa s
Pk-yritysbarometri, kevät 2017
12 Hyvinvointivaltio kaipaa huoltoa s
Investointi pankin näkökulmasta
Pk-yritysbarometri, kevät 2017
Pellervon Päivä 2007 Talousennusteet –
Pk-yritysbarometri, kevät 2017
Pk-yritysbarometri, kevät 2017
Henkilöstökysymykset yhtiöittämistilanteessa Kuntamarkkinat
Työura osatyökykyisenä
OTE maakunnassa – Polut kuntoon
Taloudellisesta arvioinnista
Video 5: Rahoitusmalli esimerkkejä avoimen tuotteen sekä avoimen ja yhteisen rajapinnan hallintaan Verkkomateriaali.
Esityksen transkriptio:

Eläke- ja henkivakuutusratkaisujen käyttö sukupolven- ja omistajanvaihdostilanteessa Eija Rantalainen

Omistajan vaihdoksiin liittyvät haasteet Entisen omistajan saama taloudellinen hyöty yrityksestä - ”tukevan” kassan tuomat haasteet - Kannattaako ottaa osinkoa? Palkkaa? Vaiko lisäeläkettä? - Kassaa ei kannata myydä Toiminnan jatkuvuus omistajan vaihdoksen jälkeen – avainhenkilöiden sitouttaminen yritykseen siirtymävaiheen yli - Avainpeluri voi olla paremmin perillä yrityksen toiminnasta kuin entinen omistaja, joka tapauksessa paremmin kuin tuleva yrittäjä 15.12.2009 Eläkeratkaisujen käyttö sukupolvenvaihdostilanteessa

Nordean ratkaisut

Nordean henkivakuutus- ja eläkeratkaisut liiketoiminnan tukena 15.12.2009 Eläkeratkaisujen käyttö sukupolvenvaihdostilanteessa

Tiedätkö tulevan eläkkeesi tason? Nousujohteinen ura ei vielä takaa turvattuja eläkepäiviä – yrityksen kautta otettu eläkevakuutus on järkevä tapa turvata eläkkeesi niin yritykselle kuin sinulle Oletko varautunut avainhenkilön lähtöön? Avainhenkilön lähtö jättää kalliin ja vaikeasti paikattavissa olevan aukon – eläkeratkaisu on pitkäjänteinen ja kannattava tapa sitouttaa avainpelaajat Haluatko antaa työntekijällesi enemmän kuin palkankorotuksen? Hyvä työntekijä ansaitsee palkkionsa – eläkevakuutus on kannattava tapa palkita hyvistä tuloksista, niin työntekijälle kuin yritykselle Oletko palkkaamassa uusia osaajia? Osaavista tekijöistä on pula – eläkeratkaisu on innovatiivinen tapa houkutella ja sitouttaa uudet osaavat työntekijät yritykseen Tarvetta mukauttaa henkilöstöä? Vaikeat muutostilanteet voivat johtaa henkilöstön mukauttamistarpeisiin – eläkeratkaisut tarjoavat tehokkaita keinoja osaksi sopeuttamisneuvotteluita Miten yrityksesi selviää yllättävistä tilanteista? Varautuminen helpottaa kaikkien osapuolten selviytymistä yli vaikeiden aikojen. 15.12.2009 Eläkeratkaisujen käyttö sukupolvenvaihdostilanteessa

Tukevan kassan haaste – ennakoitua varainsiirtoa yrityksestä yrittäjälle Vaihtoehto 1: ”yksinyrittäjä” - yksilöllinen eläkevakuutus 8.500€ vuosimaksuilla - mahdollisuus siirtää 10 vuoden aikana 85.000€ yrityksen varallisuutta nautittavaksi lisäeläkkeenä vanhuuseläkeiästä lähtien Vaihtoehto 2: ”yrittäjätiimi” - kollektiivisin perustein määritelty objektiivinen ryhmä - ryhmäeläke, jossa haetaan 60 % tavoite-eläketasoa suhteessa vakiintuneeseen yrityksestä saatavaan vuosiansioon - saajakohtainen vuosimaksu voi olla yli 8.500€ - lisäeläke nautittavissa jopa varhemmin kuin vanhuuseläkeikä Muuta tärkeää: - yrityksen maksama vapaaehtoinen eläke ei pienennä yrittäjän saamaa työttömyyskorvausta (jaksotus) eikä vanhuuseläkettä - Kansaneläke pienenee 0,50€ yhtä lisäeläke-euroa kohden - ryhmäeläke ja yksilöllinen eläkevakuutus eivät ole toisiaan poissulkevia (vakuutetulle voi olla käytössään molemmat) ja vakuutettu voi kuulua useampaan ryhmäeläkkeeseen 15.12.2009 Eläkeratkaisujen käyttö sukupolvenvaihdostilanteessa

Suomea uhkaa työvoimapula On arvioitu, että vuodesta 2010 alkaen työmarkkinoilta poistuu noin 17.000 henkilöä vuosittain, vaikka maahanmuuttajien määrä kasvaisi 7.500 henkilöä vuodessa. Kaikkiaan vuosina 2010-2025 työikäinen väestö vähenisi 265.000 henkilöllä (Työministeriö 2007; Valtioneuvoston kanslia) 15.12.2009 Eläkeratkaisujen käyttö sukupolvenvaihdostilanteessa

Toiminnan jatkuvuuden turvaaminen sitouttamisratkaisulla Lähtökohtia sitouttamiseen: houkuttelevuus, palkitsevuus, sitouttamisaika, kuka tai ketkä sitoutetaan? Houkuttelevuus: mahdollisimman suuri taloudellinen etuus, jonka menettäminen tuntuu (etupainoinen maksu) Palkitsevuus: merkittävämpi etuus tuo suuremman taloudellisen hyödyn (lisäeläkkeen), hyvä lähtökohta kuukauden palkkaa vastaava summa vuodessa erilaisilla kertoimilla Sitouttamisaika: aloita hyvissä ajoin, jatka sitouttamista riittävän kauan siirtymävaiheen yli (nyrkkisääntö 5v= 2-3v ennen siirtymävaihetta, 2-3v sen jälkeen) Kohde: Halutaanko sitouttaa yksi avainpeluri vai useampi? Yksilöllinen vai ryhmäratkaisu? 15.12.2009 Eläkeratkaisujen käyttö sukupolvenvaihdostilanteessa

Sitouttamisen keinot ja konstit Yksi avainhenkilö: - yksilöllinen eläkevakuutus antaa mahdollisuuden lisäeläkkeeseen vanhuuseläkeiästä eteenpäin Useampi avainhenkilö: - ryhmäeläkkeellä voidaan sitouttaa useampi avainhenkilö ja tarjota mittavampia etuja kuin yksilöllisellä eläkkeellä, esim. takautuva maksu viideltä edeltävältä vuodelta ja varhaisempi eläkeikä, suuremmat vakuutettukohtaiset maksut - yksilöllisellä ratkaisulla voi halutessaan käyttää eriäviä sitouttamisaikoja ja –portaita vakuutettujen välillä 15.12.2009 Eläkeratkaisujen käyttö sukupolvenvaihdostilanteessa

Nordean Sitouttamisjärjestelyn etuja Ylläpitää yrityksen kilpailukykyä myös tulevaisuudessa Monipuolistaa yhtiön tarjoamia etuja Lisää yrityksen houkuttelevuutta työnantajana Viestittää yhtiön vastuullisuutta työnantajana - yritys panostaa myös työntekijöidensä tulevaisuuteen Kertoo yhtiön arvostavan osaavaa ja sitoutunutta henkilöstöä Kustannustehokas lisä palkkiojärjestelmään Matalariskinen investointi tärkeään tuotantotekijään 15.12.2009 Eläkeratkaisujen käyttö sukupolvenvaihdostilanteessa

Eija Rantalainen Nordea eija.rantalainen@nordea.fi Kiitos. Eija Rantalainen Nordea eija.rantalainen@nordea.fi