Kalatalous- ja ympäristöopisto

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
VALOKAAPELIEN PÄÄTTÄMINEN KAUPUNGINTALOLLE
Advertisements

Venäjän läheisyyden merkitys Suomen matkailulle Jaakko Lehtonen
Maapallon lämpeneminen
Vapaa-ajankalastus Itämeren piirissä
Potpuri Pereen päiväkodissa
Maanrakennus.
Vastuullisuus verkkokalastuksessa
Kunto, kehon huolto ja liikuntavammat
Metsät ja hyvinvointi – metsien käytön mahdollisuuksia Sini Harkki Vapaus valita.
Norpalle turvallisten pyydysten kehittämishanke
Suomen Ajokoirajärjestö Suomen Beaglejärjestö
Pidä turvallisuusväli
Kalenterit ja ajanhallintaohjelmat Sanna, Laura, Nelli, Pilvi, Anne-Mari, Emilia, Suvi, Katariina, Elsa, Veera, Marjo-Riikka, Monika LUKO 1B.
SAARENSALMEN RANTA-ASEMAKAAVA-ALUE
NAARAJOEN KÄPYKOSKEN KALATALOUDELLINEN TÄYDENNYSKUNNOSTUS
Kokemuksia Mestari ja kisälli – järjestelmästä Kalaviikko 2010 Maria Saarinen, projektipäällikkö Suomen Kalatalous- ja ympäristöinstituutti.
WLAN Tekijät: Petri Koskinen Miika Kulla Veli-Pekka Koskinen.
Ohjelman perusrakenteet
Seurantamenetelmien merkitys käyttö- ja hoitosuunnittelussa
KESKALA-hanke petokalapyynnin vaikutukset kalakantoihin
Maastossa liikkuminen ja erätaidot
Kaukolämpö/tilanne Kiilapalstan ja Välitien alueilla lämmöt kiinteistöissä = valmiina Kiilapalstalla kaukolämpö vedetty vain Mustikkatielle.
Pauliina Salmi Järvikalapäivä
Koukussa järvikalaan Esox lucius. Järvikalan käytön lisäämisen tavoitteena on  suomalaisen ruokakulttuurin syventäminen  kotimaisen kalan arvostuksen.
Hylje resurssina ja riesana
Tilannekatsaus ja seuraava ohjelmakausi Suomen Kuntaliiton pohjoisen ja etelän kuntien yhteistyöohjelma Heli Liikkanen
Kuhakannat ja niiden hyödyntäminen -tuloksia kuhatutkimuksista
Vuoden 2012 parhaimmat hyönteishavaintoni Sakari Kerppola
Apajille! Kalaverstas Ii/ Haukipudas
Ompelutyö vanhan mallin mukainen käsityö
Kalalajit 7lk. Opiskele kalalajit ja niiden tuntomerkit testiä varten,
Miten korvata kivihiili
Lapselle hyvä päivä tänään
Bio- ja ympäristötieteiden laitos
Satakunnan ammattikorkeakoulun Liiketalous Rauman henkilöstön ja Rauman talousalueen yritysten yhteistyön selvittäminen ja kehittäminen Enni Karvinen.
TURVETUOTANTO JA ISOT PETOLINNUT
 Ulkomaankauppa on aina ollut merkityksellistä Suomelle.  Kokonaisvienti nelinkertaistui vuodesta 1990 vuoteen 2008 asti.  Tavaroiden ja palveluiden.
Ohjelman perusrakenteet
Aidan teko Lähde: Peruskartta Heikki Virtanen.
Ammattitaito työssäoppimalla ja verkossa
Ostopalvelujen kasvu selittää parhaiten menojen jyrkkää kasvuvauhtia Juuassa Palvelujen ostoihin Juuan kunta käytti vuoden 2009 tilinpäätöksen.
Kalan myyntiajat – suositus kaupalle jäävistä päiväyksistä
Instagram Katariina Toivonen.
AKTIIVINEN KOULUPÄIVÄ IDEAIMURI. Ideaimuri –työskentelyn teema: HYVÄ KOULUPÄIVÄ LUOSTARIVUOREN KOULUSSA JA MITEN VOIMME SITÄ EDISTÄÄ?
Kalamarkkinoita koskevia kalvoja 2002 Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos Jari Setälä, Kaija Saarni, Asmo Honkanen ja Jarno Virtanen.
Ammattikalastuksen pyyntiponnistus
Jukka Läärä puheenjohtaja
Näsijärven kalastusalue Isännöitsijä Anne Kasanen
S ysteemianalyysin Laboratorio Teknillinen korkeakoulu Esitelmä 11 - Teemu Mutanen Optimointiopin seminaari - Syksy 2005 / 1 Lisätiedon arvo.
Aallokko Vuorovesi Virtauskset
Lämpölaajeneminen animaatio Miksi sähköjohdot roikkuvat?
KTKO104 Tieto- ja viestintätekniikka
Kalalajit 7lk. Opiskele kalalajit ja niiden tuntomerkit testiä varten,
AMMATTIKALASTAJA PALVELEE SUOMALAISTA KULUTTAJAA. YRITTÄJÄ LUONNON EHDOILLA Liton vuosikokouksen hyväksymä strategia elinkeinolle SUOMEN AMMATTIKALASTAJALIITTO.
KUMAMOTO & JAPANI PEKKA ALAVUOTUNKI KOT0SN9. VALMISTELUT Viisumihakemus Rokotukset Japanin aivotulehdusrokotus on suositeltu mutta ei välttämätön 3kk.
MinunMatka eli kutsujoukkoliikennettä työmatkailijoille Tämä idea on kehitetty Peloton Tampere -työpajassa maaliskuussa
Liikeidean esittelyohje
Kalan hinta ja kalan tuonnin kehitys Jari Setälä Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos Kalaviikko 2002 Tampere.
PC-liitäntä AtMega32:lle Viestin lähetys / vastaanotto Sekä laitteen konfigurointi.
SAUMALEVY Saumalevyn rakenne vaihtelee sen mukaan, onko se tehty havupuusta vai koivusta. Havupuusta levyt tehdään tasalevyisistä kappaleista, kun taas.
VÄISÄLÄNSAAREN HISTORIAA
MANILAN SLUMMI.
Sanomalehtien Liitto © TNS Kuinka tärkeää tiedon luotettavuus on netissä vuotiaat, N=554, % ”Kuinka tärkeää tiedon luotettavuus on sinulle NETISSÄ?
Kokemuksia maatilan pellettilämmittämisestä – Saunala, Valtimo
Jupiter on saanut nimensä Jupiter-jumalan mukaan.
Kalasta elinkeinoja ja hyvinvointia! -seminaari
Ohjelman perusrakenteet
Käytä pelastusliivejä ja henkilökohtaista hätälähetintä.
Wind Power in Power Systems
Esityksen transkriptio:

Kalatalous- ja ympäristöopisto KEHRA - projektin keskeisimmät tulokset (muut kuin vedenalaiskuvaukset) Maria Saarinen hankekoordinaattori Ammattiopisto Livia Kalatalous- ja ympäristöopisto

Muut kuin vedenalaiskuvauksissa mukana olleet hankkeet Hyljekarkottimet Pingerit Hyljeverkot Mutnik Pienipesäinen siikarysä Elävänä pyytävä hyljeloukku

HYLJEKARKOTTIMET Lofitech - karkotin, hinta n. 6 000 € L-S Kalatalouskeskuksesta lainattuja karkottimia testasi Ismo Johansson v. 2010 - 2011 karkottimet rysillä (suomukala PU ja silakkarysä) lähes koko avovesikauden 2010 ja 2011 akut (Optima Yellow top 55 Ah) vaihdettiin joka toinen päivä kertaakaan ei mennyt tyhjäksi! kalastaja erittäin tyytyväinen tuloksiin!

HYLJEKARKOTTIMET äänipää roikkui noin neljässä metrissä hylkeet pysyivät noin 400 metrin päässä (säde kaikkiin suuntiin), mutta hylkeet karkottivat kaloja alueelta, vaikka oleilivatkin kauempana kun karkottimet poistettiin, hylkeet palasivat lähes välittömästi ja välipesässä vahingoittuneita kaloja!!

PINGERIT Aquatec Aquamark 210 dolphine pinger pingerit on suunniteltu estämään delfiinien joutumista pyydyksiin, irlantilaistutkimuksen mukaan tehokas myös hylkeitä vastaan hinta n. 140 € delfiinillä suositeltu väli 100 - 200 m epäsäännöllisiä ultraäänisignaaleja (5 – 160 kHz), kuulostavat ihmisen korvaan hiiren vingahtelulta

PINGERIT - TULOKSIA kahdeksan kalastajaa testasi pingereitä syksyn 2011 aikana pääasiassa silakkaverkoissa mutta myös siikaverkoissa sekä silakka- ja ahvenrysissä tulokset pääpiirteissään samanlaisia sama kuvio toistui kalastustuloksissa kuin aikaisempinakin vuosina (ilman pingereitä) suurta vaihtelua vahinkojen määrässä ja tiheydessä riippumatta siitä, oliko pingeri vai ei; kalat hävisivät aika ajoin kaloja oli syöty jopa 1 m päästä pingeristä TODENNÄKÖISIN TULOS: Aquamark 210 delfiinipingeri ei tehoa hylkeisiin

HYLJEVERKOT PU – RYSIEN LISÄSUOJANA verkkojen tarkoituksena oli estää hylkeiden pääsyä lähelle rysää verkot 30m x 7,7m; solmuväli 250 mm, lanka 1,5 mm musta PE verkot olivat jommankumman potkun jatkeena potkun suuntaisesti, kaksoisrysässä pesät yhdistävän karsinan takana verkkojen ankkurointi rysälle oli hankalaa siellä jo olevien ankkuriköysien takia yhtään hylkeitä ei verkkoihin jäänyt KALASTAJIEN JA KALANKASVATTAJIEN NÄKEMYS: jos hylje halutaan verkkoon, eläin on ajettava siihen

MUTNIK koekalastukset hankittiin ostopalveluna nauvolaisilta ammattikalastajilta Jörgen Anderssonilta ja Stefan Mickelssonilta, 9 nuottauspäivää heinä – syyskuussa testattavana 24 mm ja 40 mm nuotat aluksena kalakoulun Alpinus

MUTNIK – tulokset laihoja nuottaus sujui vaivatta kahden miehen voimin nuotta pohjassa noin 50 % vedoista (pohjan jyrkät nousut) heinäkuussa 40 mm nuotta; saaliina särkiä, lahnoja, kiiskiä ja simppuja, muutama siika ja täysmittainen kuha, yksi lohi, ei yhtään ahventa, vaikka alueella ahventa verkoista saatiin elokuussa 24 mm nuotta; pääosa saaliista särkeä, ensimmäistä kertaa myös ahvenia ja kuhia muutama kymmen. Lahna oli kadonnut saaliista syyskuussa 24 mm nuotta; saalis pääasiassa särkiä, vaikka alueella liikkui kuhaa runsaasti (saatiin troolilla ja verkoilla)

MUTNIK, kalastajien näkemykset mukava ja helppo kalastustapa vaatii tilavan aluksen iso investointi, suuret polttoainekulut sopivien nuottausalueiden / -pohjien löytäminen vaikeaa kalastajien mielestä ei sovellu ammattikäyttöön ainakaan Turunmaan saaristossa

Pienipesäinen siika PU - rysä suomukalapesä 1,5 m 20 mm dyneema Tarkoituksena oli testata, soveltuisiko pieni, kätevä PU - kalapesä siian pyyntiin / voidaanko se muokata siian pyyntiin MUUTOKSET VUOSIEN AIKANA koennan helpottamiseksi: perän jalkojen korotukset ja perän kallistus koentakaukalon pidennys valoisuuden lisäämiseksi: 1. vanne 2,5 m, 2. vanne 2 m nielut avarammiksi hylkeensuojaverkko pois, sen sijaan nielulangat dyneemasta adapterin kulmat enemmän auki potkujen kulmat lähemmäksi aitaa virtausten takia: potkut ja aita harvemmiksi

Pienipesäinen siika PU - rysä TULOKSET pyydys saatiin kohtalaisesti pyytäväksi. Pyyntipaikalla oli suurempi vaikutus saaliiseen kuin pyydyksen rakenteella. KALASTAJIEN KÄSITYS ON: 1,5 m vanne on liian pieni => oltava vähintään 2,5 m 20 mm silmäharvuus liian pieni => oltava vähintään 30 mm nielurakenteet oltava avonaisemmat, mahdollisesti U-malliset

Elävänä pyytävä hyljeloukku uudempi versio Lundinin loukun periaate: välipesän nieluun asennettu kalteri paukahtaa kiinni hylkeen takana, kun hylje tönii laukaisulaitteen vaijeria yrittäessään välipesästä kalapesään vuoden 2008 version laukaisulaite kangistui / jumittui, eikä materiaaliongelmia pystytty ratkaisemaan uuden laukaisulaitteen toiminta perustuu kumilenkkeihin, aikaisemmin ilmaan http://www.maskinmarin.com/Show/object.asp?oid=10 laitteen virittäminen toimintavalmiiksi oli erittäin hankalaa laite laukesi itsekseen tuulen vaikutuksesta. Jos loukku meni tällöin vain puoliväliinkin saakka kiinni, pyydykseen ei mennyt yhtään kalaa JOHTOPÄÄTÖKSET: LUNDININ LOUKKU EI NYKYISELLÄÄN TOIMI!

MUUT HANKKEET Kalan hapotusyksikkö Kalakoulun rantaan JUMBO – katiska MSC – ympäristömerkki KAIRA, alustavan tiedon mukaan saamassa hieman rahoitusta PU - rysiin (harvat suuosat lohirysään, siikarysän edelleen kehittäminen, meduusaselektio)