Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

VÄISÄLÄNSAAREN HISTORIAA

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "VÄISÄLÄNSAAREN HISTORIAA"— Esityksen transkriptio:

1 VÄISÄLÄNSAAREN HISTORIAA

2 SIJAINTI

3 Alkuasukkaat Ensimmäisistä ihmisistä löytyneet todisteet ovat vuotta vanhoja. Esine löytyi Simoniemestä ja se oli jonkinlainen nuijanpää. Väisälässä ensimmäiset kirjalliset tiedot asukkaista ovat vuonna 1541 hopeaveroluettelosta. Pohjoisemman alueen nimi oli Kynsiänsalo ja eteläosa oli Väisälän kylä.

4 NIMI Väisälänsaaren alkuperäinen nimi oli lappalaisperäinen Kynsiänsalo Nimi Väisälä tulee, kun Väisäsillä oli hallussa luvuilla kahdeksan taloa omistuksessa.

5 ELINKEINO Väisälässä on maanviljely ollut pääelinkeino. Kun perheet olivat suuret, käytettiin pellon tuotto omaan käyttöön. Väisälässä on ollut myös pari kauppaa. Eskolan rannalla oleva Selim Haapasen kauppa v oli monipuolisin. Kauppiaana ovat olleet esim. Jeremias Partti, Kasperi Mesiäinen, Sulo Hämäläinen, Selim Haapanen, Reino Venemies.

6 KALASTUS Maatalouden lisäksi kalastuksella on saatu hyviä lisätuloja. Kalat olivat myös tärkeä lisä saarelaisten ruokapöytään. Väisälässä on tärkein ollut nuotta, jolla on pyydystetty muikkuja. Verkoilla sitten pyydystettiin ahvenia, säynäitä ja lahnoja.

7 KOULU Väisälän koulu toimi 99 vuotta. Koulu aloitti toimintansa 1897 ja se lakkautettiin 1996. Lokakuun 29. päivänä vuonna 1897 koulussa aloitti 39 oppilasta. Kaiken kaikkiaan Väisälänsaaren koulussa oli opettajia 38. Koulu oli 1980-luvulla yksi Suomen pienimmistä kouluista, oppilaita oli tuolloin vain neljä.

8 Pontikan keitto Pontikan salakeitto oli yleistä Väisälässä, koska siitä saatiin hyvin lisätuloja. Saaressa salakeittäjät olivat hyvin turvassa virkavallalta. Vuonna 1919 kieltolain voimaantulo teki pontikan keitosta kannattavan, mutta vaarallisen liiketoimen.

9 VUODEN KYLÄ Vuonna 1998 Väisälänsaari valittiin Etelä-Savon vuoden kyläksi. Valinnan perusteet oli pitkät perinteet ja Väisälän kylä toiminta oli aktiivista. Talkoot ja kylätapahtumat ovat vetäneet runsaasti mukaan väkeä.

10 FAKTOJA Ensimmäinen puhelin saapui vuonna 1927
Silta valmistui vuonna 1989 Kesäasuntoja noin 350 kappaletta Asukkaita noin 60-80

11 KASKUJA Siihen aikaan kun puimakone oli vielä harvinaisuus, Väisälän kylän taloissa kiersi Ollan puimakone. Se herätti monissa ihmetystä. Kun tuli Vehkosen puintipäivä, talon vanha Hilda-mummo seurasi puintia koko päivän ja hämmästeli illalla: ”On se ihmeellinen vehe! Koko päivän se on jyskyttänä, mut ei o siirtynä siitä mihikää.” Naapurin tytön pulskittua aikuisiällä, isäni kummisetäni tokaisi: ”On siinä suurus tarttuna.”

12 LÄHTEET: Inkeroinen Urpo: Simpiän Sylissä, Karttuun Kainalossa
Kekkonen, Lehtonen, Loponen, Venemies: Savuja Saaresta Länsi-Savo Maanseudun tulevaisuus Miekikäinen Aila: Leivän Palloo, Puulan Kalloo Mönkkönen Toivo: Hirvensalmen Historia I

13 TEKIJÄ ANTTI MANNINEN


Lataa ppt "VÄISÄLÄNSAAREN HISTORIAA"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google