Kotimaisten kielten tutkimuskeskus Kielitoimisto Virkatekstitkin voivat muuttua Salli Kankaanpää Virkakieliseminaari Tekstejä syntyy – voiko niitä ymmärtää?

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
KIELEN KUVALLISUUS.
Advertisements

Suurten ja keskisuurten kaupunkien terveys- ja sosiaalitoimen kustannukset vuonna 2011 Kuntaliitto Teija Mikkola Erityisasiantuntija.
Matematiikan yo-ohjeita. Yleisohjeita  Laskimet ja taulukot on tuotava tarkastettaviksi vähintään vuorokautta (24h) ennen kirjoituspäivää kansliaan.
Lukemaan ja kirjoittamaan opettaminen 1.luokalla
Selkeän kirjoittamisen huoneentaulu
Kuvailmaukset kirjoittajan apuna ja ongelmana Tiellä on poski, lähteellä silmä, merellä selkä ja kynttilällä sydän.. Kirjoittaja luo kielikuvia tiedostamatta.
Vieraskielisen opetuksen politiikkatasot: vieraskielinen opetus yleissivistävässä koulutuksessa Anna-Kaisa Mustaparta Opetushallitus.
VANTAAN KAUPUNKI VANDA STAD tilastot/hak lähde: Asuntojen rakentaminen Vantaalla vuodesta 1970.
Yksilö ostajana.
Kansainvälisen henkilöstön palvelut - Helsingin yliopiston kampusmalli Kv-hallinnon kevätpäivät Roundtable 11 Päivi Tauriainen
SUOMEN OLYMPIA-AKATEMIA
asukasta ”ulkomaalaista” km² 4 virallista kieltä 17 itsehallintoaluetta.
Lahden kaupunki Tekninen ja ympäristötoimiala Yhdyskuntasuunnittelun teemaryhmä MAL:n yhteensovitus (7 §) Kaavoitus ja maapolitiikka Kiinteistönmuodostus,
TÖIDEN PRIORISOINTI JA AJAN HALLINTA
Kääntäjät osana EU-viestintää
Tieteellinen kirjoittaminen Taulukot, kuviot, esimerkit
Suurten ja keskisuurten kaupunkien terveys- ja sosiaalitoimen kustannukset vuonna 2010 Kuntaliitto Teija Mikkola Erityisasiantuntija.
Mitä kirjoittaminen on?
kielten keskus Virkakieli ymmärrettäväksi - virkakielityöryhmän esitykset Meneekö viestisi perille? -seminaari Ulla Tiililä Kotimaisten.
Kuurojen Liitto ry ja Kotimaisten kielten tutkimuskeskus
”Jos voit avata solmun kielelläsi, miksi käyttää siihen hampaita?”
 Kirjoita harkiten keskusteluryhmiin Jos kirjoitat viestejä julkisiin keskusteluryhmiin varmista, että viestisi liittyy ryhmän aiheeseen. Älä lähetä.
Referointi ja referaatti
Hyvään virkakieleen! Virkakielikampanja − Hyvään virkakieleen oppiminen Suosituksia yliopistoille ja ammattikorkeakouluille.
Matematiikan yo-ohjeita. Yleisohjeita Laskimet ja taulukot on tuotava tarkastettaviksi vähintään vuorokautta (24h) ennen kirjoituspäivää kansliaan. Laskimien.
Luku- ja tenttivihjeet 4A Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
MITÄ IHMETTÄ… TEKSTILAJIT ELI GENRET?
TPO-oppilaitoskysely keväällä 2010 Toimintaympäristö ja talous Oppilaat Henkilöstö Opetustarjonta.
kielten keskus Säädösten ymmärtämistä selvittävä kysely- ja haastattelututkimus Vesa Heikkinen & Aino Piehl Säädöskielihankkeen.
Kirjoitettua ja puhuttua kieltä. Lue oppikirjasta s  Tee Särmä-tehtävät tehtävävihkon sivulta 49.
Hyvä PowerPoint-esitys
Matematiikan yo-ohjeita Yleisohjeita  Laskimet ja taulukot tuotava tarkastettaviksi vähintään vuorokautta ennen kirjoituspäivää kansliaan.  Laskimien.
Kielen tehtäviä Informatiivinen tehtävä Vaikuttava tehtävä
KIELIKONSULTTIEN TYÖELÄMÄTAIDOT Työelämää ja opintoja -iltapäivä Anu Karrimaa.
Suomi-koulujen opettajat suomenopettajina
Kuntainfra murroksessa -kokemuksia, näkemyksiä ja arvauksia yksityisen sektorin hyödyntämisestä laajamittaisessa teknisten palveluiden tuottamisessa Tero.
TABUT - mistä ei voi puhua, siitä ei enää vaieta Yleis- ja seutusuunnittelun perusteet YSS 07 SMASH ASEM (valokuva Olli Salo)
Kulttuurisemiotiikkaa Harri Veivo Oulun yliopisto Lokakuu
Kun ekaluokkalaiset ovat opiskelleet kuukauden lukiossa, tavan mukaan heidät vihitään lukiolaisiksi. Tänä päivänä heistä virallisesti tulee lukion oppilaita.
TLP081 Ammattien etiikka ”Ammattietiikka on ammattiylpeyden selkäranka” Matti Viljanen, Insinööriliiton pj.
_______________________________________________________ 1999 Urheiluseurat paljon vartijoina Mihin suuntaan lapset ja nuoret seuroissamme kasvavat? Onko.
Euroopan talous- ja rahaliitto EMU: Kehitetty jo n. 30 vuotta Ensimmäinen vaihe 1979 => valuuttakurssit Vuonna 1999 kytkettiin 12 maan valuuttakurssit.
1 Ohjelmointikielten varhaishistoria Esa-Matti Miettinen
Opetuksen arviointi ja kehittäminen, ET ja filosofia: Oppilaitosten arviointi Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Akateeminen kirjoittaminen Tiedotteet
TAMPEREEN KAUPUNKI – TALOUS- JA STRATEGIARYHMÄ 1 Ennakkotietoja työpaikoista vuodelta 2004 Vuoden 2004 ennakkotiedot työpaikoista julkaistiin
TYÖELÄMÄN VIESTINTÄTAIDOT
Kulttuurisemiotiikkaa Oulun yliopisto Lokakuu 2007 Harri Veivo.
RAAMATTU Muistiinpanot 8. luokan oppikirjan 1. kappaleeseen
AINEISTOPOHJAINEN KIRJOITELMA
TE3 MEDIA –TERVEYDEN TUKI JA UHKA Hurtig
Kansalaisjournalismi on vapaaehtoistyötä, uuden oppimista ja tunnetta siitä, että on osa suurempaa yhteisöä Sampsa Kiianmaa Vehmas Assembly CC.
Juridiset tekstitaidot 1 ja 2 (2 op). Kurssin tavoitteet Opiskelija saa valmiudet analysoida ja tulkita juridisia tekstejä tekstilajilähtöisesti (1. osa)
Asiakielisyys.
6 MORAALIN PAIKKA JA MERKITYS
Kieli itseilmaisun välineenä
Työelämän tekstejä sähköposti.
Tieteenfilosofia Tieteenfilosofia tutkii tieteen tavoitteita, menetelmiä ja tieteellisen tiedon tutkimista filosofiasta käsin.
ISLAM Islamin synty: Islam syntyi 600-luvulla Arabin niemimaalla, jossa sijaitsevat sen pyhimmät kaupungit Mekka ja Medina. Ensimmäinen islamilainen.
Kieli, kirjallisuus ja identiteetti
Suomen kaupunkien kehitys
Millainen kirjoittaja olet?
Asiatekstien tyylilaji: asiatyyli
Selkokieli sisällöltään, sanastoltaan ja rakenteeltaan yleiskieltä helpommin luettavaa ja ymmärrettävää kieltä henkilöille, joilla on vaikeuksia lukemisessa tai.
RAAMATTU Muistiinpanot 8. luokan oppikirjan 1. kappaleeseen
Aakkosnumeerinen tieto
KIELENHUOLTO.
Aakkosnumeerinen tieto
Kotus ja muut kielenhuoltajan neuvojat
Mikko Lahtinen Tunne itsesi
Esityksen transkriptio:

Kotimaisten kielten tutkimuskeskus Kielitoimisto Virkatekstitkin voivat muuttua Salli Kankaanpää Virkakieliseminaari Tekstejä syntyy – voiko niitä ymmärtää?

Helsingin kaupungin rakennusviraston lehdistötiedotteet -1979– –1999. (Kankaanpää 2006: Hallinnon lehdistötiedotteiden kieli. SKS.) Esimerkki hallinnon tekstien muutoksesta

1970-luvulla puhuttelu ja allekirjoitus: Arvoisa toimittaja! 1990-luvulla uutisotsikko: Vesiputkia rakennetaan Itäväylän alitse Puotilassa (vrt. Vesiputkien rakentaminen) 1) Kirjemäisestä uutismaiseksi

Ei lumikasoja pensasistutusten päälle. Tällainen on kiellettyä. Turha lumenpoisajo viheralueilta on haitallista – –. – – työkoneet saattavat vahingoittaa kasvullisuutta. 2) Kielloista ja määräyksistä suostutteluun, 1970-luku:

Pakottavan tarpeen voi ohjata katujen ja porttikäytävien sijasta 101 käymälään ja 49 pisuaariin. Rakennusvirasto on siivonnut ja kunnostanut kaupunkia – pitäkäämme Helsinki siistinä yhdessä Parhaan mahdollisen ilonpidon tae on puhdas puistoluonto ja roskattomat kadut. 2) Kielloista ja määräyksistä suostutteluun, 1990-luku:

koolinkirunko, laiturielementit, asbestinpurkukohde 1990-luvulla:duunari, saunafiilikset kakankeruu, kähveltäminen tipu, pupu Rakennustarkastaja käy saunan valmistuttua toteamassa pytingin kestävyyden. 3) Termien oheen arkityylin sanoja

Vappunakin voi helliä Helsinkiä 4) Poeettiset tehokeinot käyttöön, 1990-luku:

-kirjoittamisen konventiot -tekstin tuottamisen ja kuluttamisen tavat -hallinnon ja yhteiskunnan ideologiat. Kun nämä muuttuvat, myös hallinnon tekstit muuttuvat. Virkatekstien muotoutumiseen vaikuttavat

-Ideologinen muutos: markkinointi tullut tärkeäksi. -Tekstien tuottamisen muutos: tiedottaminen ammattimaistunut. Rakennusviraston lehdistötiedotteiden muutosten selityksiä

-kieli -kirjoittamisympäristö. Hallinnon tekstejä kehitettäessä on otettava huomioon

-tietoa kielestä ja kielellisten valintojen vaikutuksista -kirjoittajille koulutusta, apuneuvoja ja AIKAA kirjoittamiseen -kielen ja kirjoittamisen ammattilaisia -RAHAA. Tarvitaan olosuhteet, joissa voi kirjoittaa selkeitä tekstejä:

-millaiseksi viranomaistoiminta muotoutuu -millaisena sitä pidetään. Siksikin virkatekstien selkeyttämiseen kannattaa panostaa! Virkatekstit vaikuttavat siihen

Kotimaisten kielten tutkimuskeskus Virkatekstitkin voivat muuttua Salli Kankaanpää Virkakieliseminaari Tekstejä syntyy – voiko niitä ymmärtää?