Jäämies Ötzin arvoitus

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Filosofian Praktikum 2008 Moraali Informaatioverkostojen koulutusohjelman filosofiankurssin neljäs praktikum-kokoontuminen.
Advertisements

Taivas…. Miten pääsen sinne?.
makramee-tekniikalla
Kun Jumala loi naisen hän oli tullut 6. päivän ylitöihin.
Taivaassa tavataan Villen isoisä on kuollut.
Venyttely ohjeet CLASSIC E-99.
Sarahin tarina. Nimeni on Sarah ja olen 10 vuotta. Tykkään naruhyppelystä ystävieni kanssa.
Antiikin kulttuuri (Antiikin aika 1000 eKr. – 500jKr.
Sri Lanka.
Psykologinen kehitys aikuisiässä
KYSYMYKSIÄ ITSEARVIOINNIN AVUKSI
Erikois tietovisa Blondeille...
Ajatuksia elämästä..
Case-kahvila Raija Kerätär
Tupakka ja ympäristö.
Työ,ja teho.
Työ, teho ja yksinkertaiset koneet
Virtuaalinen työmenestysvalmennus Työmenestysvalmennus © Mindwind Oy1 TUTKI VISIOI MAHDOLLISTA Selkeä näkemys siitä, mikä on juuri sinulle mielekäs työ.
Ammattiosaajan työkykypassi ja ALPO.fi
 Senioritutkimus 2010  Vastaajia yhteensä 1647  Miehiä 68 prosenttia  84 prosenttia vastaajista syntynyt 1940-luvulla  Eläkkeelle siirrytty keskimäärin.
Nanan päivä Kaikki lapset kouluun Malissa.
Luku Antiikin Kreikan maanviljelijät ja kauppiaat, s. 52–58
Listening comprehension
% mikko rahikka 2010 hyl.fi.
RAKKAUS USKO TOIVO - ihmiseltä ihmiselle
Preppaus ENA 4.
Samsonin tarina. Nimeni on Samson ja olen 14-vuotias. Asun Kisumussa, Keniassa ja rakastan jalkapalloa!
ARJEN HISTORIA HI08.
”Eli sillon lähtee uimahallille ja ui kilometrin”
Mariamin tarina. Nimeni on Mariam ja olen 13 vuotta. Asun pienessä kylässä Ugandassa. Tykkään tehdä ruokaa oman puutarhamme antimista.
Flavian tarina. Nimeni on Flavia. Olen 15 vuotta vanha ja asun Ugandassa. Pidän ompelemisesta, etenkin laukkujen tekemisestä ystävieni kanssa.
Kaisa Tuomisto TU08S1E  Tutkimuksen tavoitteet  Käytetyt hakusanat ja osumat  Linux  Tietolähteiden vertailua  Yhteenveto  Viitteet.
Kaksi nunnaa lähti luostarista kaupunkiin myymään pikkuleipiä
Perustulo Mitä se maksaa?. Esitettyjä väitteitä Perustulo kaksinkertaistaa valtion menot Perustulo vie rahat hyvinvointipalveluista Perustulo pakottaa.
Todennäköisen käsite alakouluikäisille
TASAPAINON RAKENTAMINEN
Ryhmätyö ympäristöongelmasta
Etsintäkuulutus Nuori nainen kadonnut « Etsimme nuorta naishenkilöä joka katosi Juhannuksena Mamba-klubilta yllättäen jättämättä mitään viestiä! » « Hän.
ANTIIKIN KREIKAN TIEDE
Jukka Vehviläinen / DiaLoog LUKION PÄÄTTÄNEIDEN KYSELYN TULOKSET Kokkola
arvot ja vuorovaikutus-sopimukset
Fredin tarina. Nimeni on Fred ja olen 10-vuotias. Asun Kisumussa, Keniassa ja rakastan jalkapallon pelaamista!
SUOMALAISEN LAPSIPERHEEN ARKI
S ysteemianalyysin Laboratorio Teknillinen korkeakoulu Janne Junes Systeemitieteiden kandidaattiseminaari – Syksy 2009 Tutkimus varasto-virtaussysteemin.
Dynaamista kristinuskoa Afrikassa Auli Vähäkangas
Niccolò Machiavelli Historian kirjoittaja, joka otti laajan esimerkkiaineistonsa vanhan Rooman historiasta. Firenzen kaupungin sihteeri ja.
Neoliittinen vallankumous ja korkeakulttuurien synty

Puhu parin kanssa! Mitä sinä teit eilen? Mitä hän teki eilen?
Hoidon tarpeen arviointi potilaan päivittäisissä toiminnoissa.
MODERNIN KUVATAITEEN TYYLISUUNTIA
EUROOPPALAISEN KUVATAITEEN TYYLISUUNTIA
Mikael Agricola Mikael Agricola syntyi vuonna 1510 ja kuoli 9. huhtikuuta vuonna 1557 ja hänen kuolinpäivänsä on vakiintunut liputuspäivä. Keskiajalla.
Komodonvaraani Varanus komodoensis.
Pyhittäjä Arseni Konevitsalainen. Pyhittäjä Arseni Konevitsalainen syntyi Novgorodin lähistöllä ja sai hyvän kristillisen kasvatuksen. Ammatiltaan hän.
©TNS 2013 Finder Sivustolla kävijöiden profiilikuvaus Elokuu 2013.
24. Paine Tavoitteet ja sisällöt Paine Hydrostaattinen paine
VÄISÄLÄNSAAREN HISTORIAA
Luku Metsästäjä ja keräilijä, s. 20–25 METSÄSTÄJIEN JA KERÄILIJÖIDEN ELÄMÄNTAPA METSÄSTÄJIEN JA KERÄILIJÖIDEN ELÄMÄNTAPA Aineisto on vapaasti muokattavissa.
PYRAMIDIT. HAUTAMONUMENTTI PYRAMIDEJA RAKENNETTIIN HAUDOIKSI FAARAOILLE. FAARAOT MUUMIOITIIN ENSIKSI JA SITTEN NE LAITETTIIN HAUTAAN. FAARAOIDEN USKOTTIIN.
Luku Nykyihmisen sukupuu, s. 14–19
Keskiaika Suomessa Noin
Voiko omilla elämäntavoilla vaikuttaa yhteiskuntaan?
MITÄ MAANVILJELYN SYNTY MERKITSI?
Jäämies Ötzin arvoitus
III VÄLIMERI ANTIIKIN AIKANA kuvanavaus
METSÄSTÄJIEN JA KERÄILIJÖIDEN ELÄMÄNTAPA
Luku Nykyihmisen sukupuu, s. 14–19
MITÄ MAANVILJELYN SYNTY MERKITSI?
Esityksen transkriptio:

Jäämies Ötzin arvoitus Aineisto on vapaasti muokattavissa. Sen jakaminen eteenpäin on kielletty. MITÄ HISTORIA ON? Tehtäväpaketti Jäämies Ötzin arvoitus

Jäämies Ötzin arvoitus Gnu Licence 1.2, ks. kuvalähteet Ötzin muistomerkki Alpeilla. Täältä hänet löydettiin, Itävallan ja Italian rajan tuntumasta.

Neoliittisen ajan mies ja nykytutkimus Etelä-Tirolin alppijäätiköltä löytyi vuonna 1991 miehen ruumis. Löydön teki erikoiseksi se, että mies oli ollut kuolleena jo 5000 vuotta, mutta jää oli säilönyt ruumiin hyvin. Miehelle annettiin nimeksi Ötzi, ja häntä ryhdyttiin tutkimaan. Tutkimuksiin osallistui arkeologeja, lääkäreitä, isotooppitutkijoita, antropologeja, kemistejä, geneetikkoja ja monien muiden alojen edustajia. Yli 15 vuoden työn jälkeen Ötzin elämästä ja kuolemasta tiedetään varsin paljon. Jäämies Ötzi syntyi yli 5000 vuotta sitten. Kuva: South Tyrol Museum of Archaeology – www.iceman.it

Mikä mies Ötzi oli? Ötzi oli noin 40–50-vuotias eli vanhempi kuin aikalaisensa keskimäärin. Hän oli suunnilleen 160 senttiä pitkä ja painoi 50 kiloa eli hän oli aikalaisiaan hivenen kookkaampi. Nyt on Sinun vuorosi tutkia ja tehdä päätelmiä Ötzistä saatujen tietojen perusteella. Päättele Ötzin ammatti asema yhteisössä kuoleman syy.

5 2 4 Suolistossa oli kuolinhetkellä useiden aterioiden jäännöksiä: viimeisten 30 tuntinsa aikana Ötzi oli syönyt peuran ja vuorikauriin lihaa, vehnää, sananjalkaa ja palkokasveja. 1 Hiuksista löytyi arsenikkia ja kuparia. Sääret olivat poikkeuksellisen vahvat. 3 Selkään osunut nuoli oli repinyt valtimosuonen. 6 Päässä oli tylpän esineen aiheuttama murtuma. 6. Nilkassa, polvessa ja selässä oli pistetatuointeja.

Millaiset varusteet Ötzillä oli? piikivitikari hyvät tulentekovälineet arvokas ja harvinainen kuparikirves jousi sekä keskeneräisiä ja valmiita nuolia reppu, vyöpussi ja pari tuohirasiaa pitkä seiväs sileäksi hiottu marmorihelmi ja siinä roikkuvia nahkatupsuja Jäämieheltä löytynyt tikari ja kantopussi. Kuva: South Tyrol Museum of Archaeology – www.iceman.it

Miten jäämies oli pukeutunut? päässä karhunnahasta tehty hattu jalassa peurannahkaiset kengät ja vuohennahkaiset leggingsit turkisliivi heinästä kudottu viitta Jäämieheltä löytyneet housut, vuohennahkaiset legginsit. Kuva: South Tyrol Museum of Archaeology – www.iceman.it

Mikä oli Ötzin ammatti ja asema yhteisössä? Miehen ammatista on esitetty useita valistuneita oletuksia. Hän on voinut olla: metsästäjä paimen kupariseppä heimopäällikkö soturi samaani maanviljelijä. Mitä pidät parhaana vaihtoehtona? Miksi? Mikä on mielestäsi epätodennäköisin oletus?

Perusteluja valinnoille 1/2 Metsästäjä – mukana metsästykseen sopivia välineitä, kuten tikari, jousi, nuolet, seiväs. Paimen – paimennettavista eläimistä tehtyjä varusteita, vahvat sääret. Kupariseppä – harvinainen kuparikirves, hiuksissa kuparia. Heimopäällikkö – kallis varustus ja hyvät vaatteet, korkea ikä.

Perusteluja valinnoille 2/2 Soturi – runsaasti aseita, vaikkakaan ei varsinaisia taisteluaseita, väkivaltainen kuolema. Samaani – samat perustelut kuin päällikön yhteydessä, oli ilmeisesti yksin ylhäällä vuorilla, hiotuilla kivillä oletettu olleen maagista voimaa, samoin tatuoinneilla. Maanviljelijä – epätodennäköinen. Vaikka alppilaaksoissa tuohon aikaan kasvoi viljaa, viljely oli alkutekijöissään. Miehen varusteista mikään ei viittaa viljelyyn.

Miksi jäämies kuoli? Ötzin kuolema oli väkivaltainen – hänet tapettiin. Valtimoon osunut nuoli aiheutti kuoleman, jonka lyönti päähän vielä varmensi. Millaisia syitä hänen kaltaisensa miehen tappamiseen olisi voinut olla 5000 vuotta sitten?