Rintasyövän kirurginen hoito

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Tatuoinnit.
Advertisements

Hiv ja aids.
Heli Hautamäki & Sari Rosnell
POSTOPERATIIVINEN KIVUNHOITO KIRURGISILLA OSASTOILL A
Avannepotilaan hoito Rita Simola.
Duodecimin ratkaisut terveyden ylläpitoon
KANSANTAUDIT.
AIVOVERENKIERRON HÄIRIÖT
Kuppa, hepatiitti B ja Trikomoniaasi
Tehnyt: Melanie Soukko
Jalkapallovammojen ensiapu
Kansantaudit.
Tules - Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Rintakirurgiaa.
SYDÄNLEIKKAUSPOTILAAN OHJAUS JA NEUVONTA
Mikrobiologian ryhmätehtävä
Anni Lindberg Laura Lehtinen Aino-Maria Lahdensuo
SÄDEHOITO.
SYDÄN- JA VERISUONISAIRAUDET
Severiina, Matilda, Antti ja Joona
Sydän- ja verisuonitaudit
Karita, Milia, Aino, Iina ja Kirsi
Diabetes.
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Sydän- ja verisuonitaudit
Syövät: Rinta- ja ihosyöpä
Verenpainentauti & Sepelvaltimotauti & Sydäninfarkti
Matti, Atte, Olli ja Jasmin
Bulimia ja laktoosi-intoleranssi
Masennus eli Depressio.
MAMMOGRAFIA Mammography, mammografi, rinnan röntgenkuvaus
Osteoporoosi Julia ja Sara.
Syöpä.
KEUHKOSYÖPÄ Rita Klemola & Annika Onnela. KEUHKOSYÖVÄSTÄ…  Maailmanlaajuisesti keuhkosyöpä on yleisimmin diagnosoitu syöpätauti  Se on pääasiassa iäkkäiden.
Ortopedia Meniski-operaation jälkeinen fysioterapia J. Peteri Jyväskylän yliopisto.
Mieli voi sairastua, niin kuin kehokin Erilaisia mielenterveysongelmia voi esiintyä kaiken ikäisillä Tilapäinen oire saattaa olla terveen mielen reaktio.
Käden infektiot.
Syöpä Syöpä on yhteisnimitys monimuotoiselle tautiryhmälle, johon kuuluu yli 2000 sairautta Jokainen syöpä on oma erilainen sairautensa, jonka syyt, vaarallisuus.
SYÖPÄ. YLEISTÄ SYÖVÄSSÄ SYÖPÄ ON YLEISNIMITYS PAHANLAATUISILLE KASVAINTAUDEILLE. PAHANLAATUISUUS VIITTAA KASVAINSOLUKON HALLITSEMATTOMAAN KASVUUN JA LEVIÄMISEEN.
SYÖMISHÄIRIÖT. YLEISTÄ - SYÖMISHÄIRIÖT ALKAA USEIN NUORUUSIÄSSÄ - OVAT MIELEN JA KEHON SAIRAUKSIA -TAUSTALLA YLEENSÄ PSYYKKISTÄ PAHAA OLOA, PELKOA, JA.
Kuume ja Flunssa. Kuume Kuume on tavallien oire monissa virusten ja bakteerien aiheuttamissa sairauksissa. Tulehdussairauksille on tyypillistä että kuume.
Roosa nauha Syöpäsäätiö on työskennellyt määrätietoisesti syövän nujertamiseksi jo vuodesta 1948 alkaen. Lahjoitusvaroin toimiva Syöpäsäätiö tukee.
Syöpätaudit Konstantin Into ja Susanna Kankaanpää.
SYÖPÄ. SYÖVÄN SYNTY Ihmisen elimistö rakentuu lukemattomista soluista. Normaalisti elimistön solujen jakautuminen on säädeltyä. Hallitsemattomasti jakaantuvista.
Mielenterveyden häiriöt
Kohonnut verenpaine.
KEUHKOSYÖPÄ …..
Tuki- ja liikuntaelintensairaudet
Liisa Ollikainen-Paananen /H2913SA MAMK/Savonlinna
Tuki-ja liikuntaelinten sairaudet
Kuume ja flunssa Mika ja Eerik.
IHOSYÖPÄ.
Syöpään vaikuttavat sisäiset tekijät
Syövän riskitekijät.
Syöpä.
Rintasyöpä.
Keuhkosyöpä Keuhkosyöpä syntyy, kun keuhkoputken tai varsinaisen keuhkokudoksen solut muuttuvat pahanlaatuisiksi. Keuhkosyöpä on maailman yleisin syöpä.
Pääkipu Pääkipua ilmenee kaikilla ihmisillä jossain vaiheessa elämää ja se on hyvin yksilöllistä. Päänkivun syitä ja muotoja on erilaisia. Yleisimmät.
Syöpätaudit Miikka, Lintu, Eele.
Paksusuolensyöpä.
Vesirokko.
SYÖPÄ.
Syöpä.
Avanteensulkuleikkaus - Hoitajan näkökulmasta
Hätäilmoitusohje Hätänumero 112 Soita hätäpuhelu itse, jos voit.
Perinnöllisyystieteen perusteita
Silmäluomileikkaus Cityklinikka - silmäluomileikkaus
Mammografiaseulontojen psyykkiset hyödyt ja haitat
Avanteen hoidon perusteet
Esityksen transkriptio:

Rintasyövän kirurginen hoito Ryhmätyö : Marja Suhonen, Irina Aronen, Reetta Katainen, Sari Vuorinen

Rintasyövän esiintyvyys ja ennuste Rintasyöpä (carcinoma mammae) on naisten yleinen rintasyöpä, Suomessa rintasyöpään sairastuu vuosittain noin 4300 naista. Rintasyövän ennuste ja hoito on parantunut huomattavasti: sitä todetaan yhä varhaisemmassa vaiheessa ja nykyaikana n. 80% kaikista sairastuneista on elossa viiden vuode kuluttua taudin toteamisesta.

Rintasyövän tyypit Tavallisin rintasyövän tyyppi on duktaalinen carsinoma in situ –DCIS, tiehytperäinen syöpä, joka alkaa tiehyen soluista. Lobulaarisen rintasyövän in situ- (LCIS) muoto on rintasyövän vaaratekijä, rintasyöpä esiintyy 25-vuoden kuluessa neljännellä osalla naisilla, joilla todettiin LCIS. Harvinaisiin rintasyövän kudostyypeihin (tubulaarinen, kribriforminen, musinoosi, medullaarinen ja papillaarinen) kuuluu myös Pagetin tauti, jonka merkkinä on vetistävä ihottuma nännissä.  

Sairastumisriskit Rintasyövän sairastumisriskiä lisää mm myöhäinen esiintyvyys, varhainen kuukautisten alkamisaika ja myöhäiset vaihdevuodet Joihinkin hyvänlaatuisiin rintarauhasen sairauksiin liittyy kohonnut rintasyöpäriski Myös aiheuttajana voi olla periytyvä geenivirhe ylipaino, ionisoiva säteily ja runsas alkoholin käyttö kuuluvat riskitekijöihin.

Rintasyövän oireet Rintasyövän tavallisin oire on kyhmy rinnassa (useimmiten kivuton). Ihon tai nännin sisään vetäytyminen, ihottuma nännin alueella ja erite nännistä voivat esiintyä Rinnassa voi ilmestyä epämiellyttävät tuntemukset kuten kipu, pistely tai painon tunne

Right breast mammogram shows a tumor (asterisk). Rintasyövän tuumori mammografian kuvalla

Post operatiivinen hoito: Haava Haavasidokset poistetaan vuorokauden kuluttua leikkauksesta ja haavalle jätetään haavateippi, joka poistetaan viikon kuluttua leikkauksesta. Potilas voi mennä suihkuun jo ensimmäisenä postoperatiivisena päivänä, mutta haavan hankaamista peseytyessä vältetään.

Haavan seuranta Mikäli haavassa on itsestään sulavat ompeleet, voi saunoa, uida ja kylpeä aikaisintaan kahden viikon kuluttua. Jos haava on suljettu sulamattomilla ompeleilla, uiminen, saunominen ja kylpeminen ovat sallittuja vasta vuorokausi ompeleiden poistosta. Sulamattomat ompeleet poistetaan poliklinikkakäynnillä tai avoterveydenhuollossa erikoissairaanhoidosta saatujen ohjeiden mukaisesti, Haava-alueen ja kainalon ihoa tarkkaillaan. Punoitus, kuumotus, turvotus, kipu ja lämmön nousu viittaavat haavainfektioon.

Haavahoito Haava-alueen alentunut tunto johtuu hermojen vaurioitumisesta. Mikäli haava pullistuu, haavalla on paineen tunnetta tai kipua, on epäiltävissä verenvuotoa tai nestekertymää Leikkauksen jälkeinen verenpurkauma voidaan joutua poistamaan uudella leikkauksella. Annetaan kirjalliset toimintaohjeet nestekertymän ilmaantumisen varalle. Nestekertymä punktoidaan.

Dreeni(laskuputki) Dreenin kautta kudoksesta poistuu verta, kudosnestettä, märkää, ilmaa tai kaasua-se ehkäisee infektioiden syntymistä. Dreenaus voi olla aktiivista tai passiivista leikkausalueelle jätetään yleensä 1- 3 dreeniä dreenien poistosta määrää lääkäri kierrolla (tavalla 2-5 päivänä leikkauksesta kun haavan eritys on alle 50 ml/vrk) Eritteen määrää ja koostumusta seurataan jos eritys on runsasta voidaan dreenejä pitää pidempään, potilaalle opetetaan tyhjentämään haavaimun haitaripussiin.

Psyykkinen tuki On hyvin tärkeä rintasyöpäpotilaalle Ruumiinkuva usein muuttuu huonompaan suuntaan, varsinkin jos rinta joutuu poistamaan Ennen kotiutusta kerrotaan mahdollisuudesta päästää sopeutumisvalmennuskurssille, korjausleikkauksesta, yms. Ablaatiopotilaalle voidaan antaa ulkoinen kevyt proteesi, jota hän voi käyttää ennen varsinaista proteesia tai korjausleikkausta.

Kuntoutus Heti leikkauksen jälkeen annettu liikehoito estää olkanivelen kangistumista ja leikkausalueen ja kainalon kiristystä. Leikattua kättä saa käyttää normaalisti Lymfahieronta tai tukihiha saattaa helpottaa leikatun puolen turvotusta. Erilliset ohjeet antaa fysioterapeutti. Liikunta saattaa parantaa sekä fyysistä että henkistä hyvinvointia.

Lähteet Iivanainen, Ansa, yms Lähteet Iivanainen, Ansa, yms. Sairauksien hoitaminen terveyttä edistäen, 2010 Helsinki: Tammi. Iivanainen, Ansa, yms. Hoida ja kirjaa Tammi. Helsinki,2009. Ukkola, Veijo, 2001. Kirurgia. Porvoo: WSOY. Syöpäjärjestöt 2010. Tietoa syövästä. WWW-dokumentti.http://cancer.fi

VSSHP ohjepankki 2010. WWW-dokumentti. http://ohjepankki.vsshp.fi/fi/3538/9394/ YOU TUBE 2010. Breast Cancer: lumpectomy and mastectomy. Verkkovideo. ://www.youtube.com/watch?v=WUoqsBxgXWI Radiologyinfo.org 2010. The Radiology Information resource for patients. WWW-dokumentti. http://www.radiologyinfo.org/en/photocat/gallery3.cfm?pid=1&image=mamo.jpg&pg=breastcancer