Koulutuspäälikkö Jaana Jaakkola 19.11.2010 opetusmenetelmät Koulutuspäälikkö Jaana Jaakkola 19.11.2010
Yhteisopetus LEHTIMÄKI b Tarkoituksena kokeilla erilaisia oppimismenetelmiä useamman opettajan, ryhmän ja opetettavan aineen yhteistyöllä erilaisia opetusmenetelmiä tai projekteja
TOTEUTETTIIN Kuninkaantie projekti Keittiökemiaa Kolme ammatinopettaja Taide- ja kulttuurin opettaja Viisi sisältöä (ainetta) Keittiökemiaa Ammatinopettaja ja kemian opettaja Yksi sisältö (aine)
Keittiö kemiaa Ammatillisen opettajan ja atto-opettajan yhteistyönä tuotettu materiaali Attoaineen vieminen keittiöolosuhteisiin Molemmat opettajat läsnä opetuksessa Materiaalipaketti, jota oppilaat työstivät 28 tunnin aikana Tunneista 12 oli keittiössä ja 16 teorialuokassa
Keittiötuntien sisältö 1. KEITTIÖ KERTA Osmoosi, Vesipitoisuus pH:n mittaus Kylläinen liuos 2.KEITTIÖ KERTA Emulsiot Proteiinien denaroituminen Rasvat Värin liukeneminen 3. KEITTIÖ KERTA Tärkkelys Proteiini leivonnassa Kemialliset kohotusaineet Lihan mureuttaminen
Tehtävien testaus Ryhmä on aivan loistava ”koe-kaniini” sillä siellä on K3:n opiskelija ja mukautettu opiskelija, joten materiaali tulee testattua samalla molemmille ääripäille sekä soveltuvuus niin suur-ryhmälle kuin pienryhmää silmällä pitäen
Esimerkkejä tehtävistä OSMOOSI 1.3 Osmoosi elintarvikkeissa Tarvitset yhden raa’an ja yhden keitetyn perunan puolikkaan. Kaiva molempiin keskelle kolo. Laita koloon ½ tl suolaa. Tarkista perunan puolikkaita puolen tunnin kuluttua. Mitä havaitset? Mistä mahdolliset erot voivat johtua?
Laita kattilaan vettä lämpiämään liedelle. Rasva eri lämpötiloissa Laita kattilaan vettä lämpiämään liedelle. Laita koeputkeen rasvaa ja seuraa sen sulamista. Merkitse muistiin se lämpötila, jossa huomasin rasvan sulamisen alkavan. -Vertaile tuloksia kirjallisuudessa esitettyihin arvioihin ja kiinnitä huomiota eroihin rasvojen sulamispisteessä. Miten tätä voisi selittää? -Miten sulamispiste vaikuttaa rasvan ominaisuuksiin käytännössä? -Miksi suklaasta ei jää tahmeaa tuntua suuhun? -Miksi oliivi öljy samenee jääkaapissa, mutta rypsiöljy ei? Tekeekö samentuminen oliiviöljystä käyttökelvottoman? -Selvitä miksi kookosrasva on ”kivikovaa” huoneenlämmössä, vaikka se on kasvisrasvaa? RASVA SULAMISPISTE Oma tulos Kirjallisuuden arvio Voi rasvaa 80% Becel Oivariini Kookosrasva
palaute Työskentelystä keittiössä suositus on parityöskentely yleistavoitteisessa ryhmässä ja ryhmätyöskentely pienryhmässä. Pienryhmässä mahdollisesti koulunkäyntiavustaja olisi toisen ryhmän kanssa ja opettaja toisen ryhmän kanssa. Tehtävien perään olisi hyvä liittää linkki, mistä kohtaa kemian kirjaa teoria osuus löytyy.
Palaute jatkuu Kokeet muokataan vielä raaka-aineiden osalta kuntoon, samoin järjestystä mietitään vielä. Kemian opettaja tosin totesi, että tunnit pitänee miettiä aika pitkälle ryhmän mukaan. Pienryhmälle tulee olla vähemmän töitä ja miettiä ne oleellisimmat työt.
Kuninkaantien projekti opiskelijat olivat catering-alan ensimmäisen ja toisen vuoden opiskelijoita osa ryhmistä oli yleistavoitteisia ja osa opiskelijoista toteutti osittain mukautettua opetussuunnitelmaa ammatillisia aineita olivat asiakaspalvelu, keittiötoiminnot ja tilaus- ja teemaruoat, Ruokatuotanto, Jamix-ohjelma. attoaine oli taide ja kulttuuri toteutus oli joulukuu 2009
Kuninkaantie; tilaus ja teema Teemana oli suomalainen ruokakulttuuri 1500- luvulta tähän päivään vanhojen ohjeiden etsiminen ja testaus (maku, määrä, raaka-aine) ruokaohjeet kirjoitettiin uudelleen tämän päivän raaka-aineilla ja mittayksikkönä käytettiin painomittoja äänestettiin kolme parasta ohjetta. Jotkut maut olivat hyvin eksoottisia tämän päivän makutottumuksiin verrattuna. Lopullinen suurkeittiöruoka olikin sitten jo toteutus, enää ei ollut mahdollisuutta testata reseptin toimivuutta Lautasannosten tekeminen ja koristelu
Kuninkaantie; asiakaspalvelu Pöytien liinottaminen, lautasliinojen valinta ja taittaminen Pöytien kattaminen, astioiden ja ruokailuvälineiden valinta Tilojen somistaminen somistaminen teemaan liittyvällä tavalla Ruokaohjeisiin tutustuminen ja ruokalistojen tarkistaminen Juomien kaataminen ja pöytiin tarjoilu lautasannoksina Asiakaspalvelu ja rahastaminen Perehtyminen 1800 – 1900 -luvun ruokakulttuuriin, ruokailutapoihin ja palveluhenkilökunnan rooliin.
Kuninkaantie keittiötoiminnot Esivalmistustyöt Ruoanvalmistus Ruoan tarjolle laitto Lautasannosten tekeminen
Suurkeittiön ruokatuotanto; jamix Alan tietokonepohjaisella ohjelmalla tehtiin testatut ohjeet suurkeittiöohjeiksi Laskettiin hinnat ja ravintosisällöt Muunneltiin ohjeita suurkeittiölle sopiviksi
keittiöhyörinää
Sienisalaatti leivän päälle
Esivalmistusta ja jälkiruokaa
Ruokasalissa tapahtuu…
Palaute yhteistyöstä yhteistyö tuntui mukavalta toiseen luokkaan tutustuminen oli mukavaa asiakkaatkin saivat erilaista palvelua aluksi tuntui rankalta ja oli hirveä kiire, mutta kuitenkin mukava kokemus olisi kiva, jos tehtäisiin enemmänkin yhteistyötä kun oli eri ihmisiä, ei yhteistyö mennyt täysin sujuvasti, varsinkaan kun ei muistanut kaikkien nimiä opettaja oli mukava oli mukava tehdä välillä toisten oppilaiden ja opettajan kanssa yhteistyötä, vähän vaihtelua toiset oppilaat olivat apuna parhaansa mukaan ja opettajat olivat kannustavia hieman jännitti toisen ryhmän oppilaat olivat mukavia
Palaute päivistä, mitä opin? järjestelmällisyyttä sarjatyötä yhteistyötä, ryhmätyötä uusia vanhanajan ruokia tekemään annoksia tarjoilua, huolellisempaa tarjoilua oppi tekemään asioita kiireessä kommunikointia asiakkaiden kanssa onnistumista huolellisuutta paineen ja kiireen alla työskentelyä ja sen, että juhlien järjestämisessä tarvitaan paljon alku- ja lopputyötä opin kuinka rankkaa työelämässä voi olla
Mitä mukavaa tapahtui? tutustui uusiin oppilaisiin kun ykköset uskalsivat kysyä ja käydä myös keittiön puolella työnteko oli rennompaa kahden ryhmän yhteinen nopeus tarjoileminen ilmapiiri oli mukava sain asiakkailta kiitosta ja päivän jälkeen oli tyytyväinen olo kun olin tarjoilija, ihmiset olivat kilttejä ja auttoivat asiakkaat osasivat kysyä asioita ja sanoivat, että ”kiitos, oli hyvää”