Koulutuspäälikkö Jaana Jaakkola

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
KEKE-ARVIOINTIA JA TEEMOJEN ÄÄNESTYS Toukokuussa 2013 toteutetun kyselyn tulokset Kuva: Kekepuu elokuussa 2013.
Advertisements

Karkki vai kepponen… seuraavalla sivulla on kuvia, paina mistä haluat
Gourmet herkkuja ravintola- ja kotikeittiöihin
Taivaassa tavataan Villen isoisä on kuollut.
Korjaa lauseet. Alex on myyjä
Ohjelmistokehitys Viikko 2 Mika Salo Pekka Valtonen Asmo Voutilainen
Historian ja äidinkielen yhteistyöprojekti 7. luokilla syksy 2012 Marja Haapalainen.
JÄRJESTYSÄÄNNÖT   Toiminnan ja käyttäytymisen tiloissa on oltava asiallista. Toiminta ei saa loukata tai syrjiä ketään. Alkoholin ja muiden päihdyttävien.
Toimintaohjeet opelle
AKTIIVISEMPI ARKI Työpohjat oman arjen tarkasteluun.
Yritysjohdon koulutuskeskus
Kokemuksia historiakerhosta
Katso Aitolasta lisää:
Mukavaa ja terveellistä elämää?
Olomuodosta toiseen.
T AMPEREEN YLIOPISTON NORMAALIKOULUN YHTEISTOIMINNALLINEN LIIKUNTAPÄIVÄ Vuosiluokat 1 - lukio.
Selvitys tilojen riittävyydestä Edari
Aineen rakenteen standardimalli
Kasvatustyön suunnittelu ja toteutus (ryhmissä)
Täydennyskoulutus Yhdessä tekemällä – hanke 2010
Käyttöohje: Kuinka luoda käyttäjätili. (Painamalla F5 voit katsoa tämän diaesityksen)
HOTELLI JA RAVINTOLA-ALAN PERUSTUTKINTO NÄYTTÖ
Tässä kerron ja näytän, mitä minä olen tehnyt ATK tunnilla 9lk:lla.
Miten hyvä opetus eroaa huonosta?
TASAPAINON RAKENTAMINEN

SUMUVERHON TUOLLA PUOLEN – tulevaisuusorientoitunut menetelmä opinto- ja uraohjaukseen.
Eugen Herrigel.  Pakko myöntää, että mielenkiinto kirjaa kohtaan heräsi 76 sivua/3 kirjapistettä suhteesta, mutta tarkoituksenani oli kuitenkin lukea.
Vuorovesi.
Tietopalvelu verkkoympäristössä Nina Granlund 2006.
LATAAMO osallisena yhteisössä. Lataamo -työskentelyn tavoitteet Kuulla ihmisten kokemuksia ja saada uutta tietoa. Tehdä näkyväksi osallisuuden toteutumista.
Palaute laskinkurssista "Pitkää matematiikkaa graafisella laskimella TI-86” Toholammin lukiosta Perhoon
MIKÄ ON TANDEM? Ammatillisia opintoja yläkoulun aikana Tekniikkaa ja teknologiaa Ensimmäisenä Suomessa peruskoulun & ammattioppilaitoksen opintoja yhdessä.
Ekami / Rakennusalan pilotti
C 1. Testaus on ”sarja toimintoja” Itse asiassa, testaus on vuorovaikutusta, jota rytmittää ohjelmiston arviointi. Vaikka on hyödyllistä tunnistaa sarja.

Yhteisopettajuus sekä ATTO- ja ammattiaineiden integrointi
Mitä opetan ammatillisessa?
Satu Lehto Vähän liikkuville koululaisille suunnattujen liikuntakerhojen toiminta koululaisten ja opettajien kokemana Turun Koulut.
Yhteysopettajakoulutus
Myllypuron yläaste Tervetuloa!
Välkkäkoulutuksen opiskelijapalaute Opiskelijoiden mietteet saadusta alkuinfosta. Yhteistyö kenttäkoulujen kanssa. Oppilaiden asenteet koulutusta kohtaan.
Korkeakouluopiskelutaidot 5 op Tutkinto-opetuksen seuraaminen
Toimintaohjeet opelle
Kiusaamiskysely 2014 Syksy.
Teemana oppimisprosessin aktivointi – sulautuvan opetuksen mahdollisuudet Kati Vilonen Aalto-yliopiston Kemian tekniikan korkeakoulu.
Pedagogisen toimikunnan 11. kokouksen muistio
Raunistulan koulun oppimis- ja osallisuuskysely luokille syyskuussa OHJE: Opettaja ohjaa työskentelyä. Kuva/dia heijastetaan videokameralla.
”Mitä tahansa voi saavuttaa kunhan vain yrittää!” Pikkuyrittäjien hissipuheet.
Reaktioita ruoanvalmistuksessa
ARKIELÄMÄN KEMIAA KOTKAN KESKUSKOULUSSA
Kanit-ja jyrsijät opintojakso Sonja Kärkkäinen
Välipalaute Moduuli 3 Mitä tästä voimme oppia? Mitä parantaa?
Ateriapalvelun tyytyväisyyskysely Tulokset 2016 (vert.2015)  Kyselyyn vastasi 117 asiakasta (120) – Miehiä 42 vastaajaa (54) – Naisia 69 vastaajaa.
Ongelmaperustainen oppiminen lukion kemian opetuksessa Kemian Opetuksen Päivät /Irma Aroluoma.
Erja Vihervaara, Turun iltalukio Nilsiässä
Toimi koulullasi vaikka näin Kerro muille hallituksen/valtuuston jäsenille kaupunkikokouksen valmisteluista eli käy saamasi materiaali läpi Yhteistyössä.
ARVIOINNISTA 3. luokan taide- ja taitoaineiden valinnaiset TUNNIT luokan valinnaiset AINEET 8. ja 9. luokan taide- ja taitoaineiden valinnaiset TUNNIT.
Fysiikka ja kemia Antiikin aikoina ja pitkään sen jälkeen tutkijat pohtivat laajasti luonnonilmiöitä. Sama tiedemies saattoi tutkia geometrisiä ongelmia,
UUSIA TUULIA JA MAKUJA MAAILMALTA
painotuslinjan esittely
Opiskelijaksi lukioon?
ABITTI-KOE FYSIIKASSA JA KEMIASSA
Olomuodosta toiseen.
Kotitalouden kurssit lukiossa
A! PEDA INTRO (5 op) LP 4: Opetuskokeilut
Tapahtuman järjestämisen työpaja Combo -hanke MORO!
Suomalaisen ja espanjalaisen koulun välinen projekti
3.lk vanhempainilta.
Esityksen transkriptio:

Koulutuspäälikkö Jaana Jaakkola 19.11.2010 opetusmenetelmät Koulutuspäälikkö Jaana Jaakkola 19.11.2010

Yhteisopetus LEHTIMÄKI b Tarkoituksena kokeilla erilaisia oppimismenetelmiä useamman opettajan, ryhmän ja opetettavan aineen yhteistyöllä erilaisia opetusmenetelmiä tai projekteja

TOTEUTETTIIN Kuninkaantie projekti Keittiökemiaa Kolme ammatinopettaja Taide- ja kulttuurin opettaja Viisi sisältöä (ainetta) Keittiökemiaa Ammatinopettaja ja kemian opettaja Yksi sisältö (aine)

Keittiö kemiaa Ammatillisen opettajan ja atto-opettajan yhteistyönä tuotettu materiaali Attoaineen vieminen keittiöolosuhteisiin Molemmat opettajat läsnä opetuksessa Materiaalipaketti, jota oppilaat työstivät 28 tunnin aikana Tunneista 12 oli keittiössä ja 16 teorialuokassa

Keittiötuntien sisältö 1. KEITTIÖ KERTA Osmoosi, Vesipitoisuus pH:n mittaus Kylläinen liuos 2.KEITTIÖ KERTA Emulsiot Proteiinien denaroituminen Rasvat Värin liukeneminen 3. KEITTIÖ KERTA Tärkkelys Proteiini leivonnassa Kemialliset kohotusaineet Lihan mureuttaminen

Tehtävien testaus Ryhmä on aivan loistava ”koe-kaniini” sillä siellä on K3:n opiskelija ja mukautettu opiskelija, joten materiaali tulee testattua samalla molemmille ääripäille sekä soveltuvuus niin suur-ryhmälle kuin pienryhmää silmällä pitäen

Esimerkkejä tehtävistä OSMOOSI 1.3 Osmoosi elintarvikkeissa Tarvitset yhden raa’an ja yhden keitetyn perunan puolikkaan. Kaiva molempiin keskelle kolo. Laita koloon ½ tl suolaa. Tarkista perunan puolikkaita puolen tunnin kuluttua.   Mitä havaitset? Mistä mahdolliset erot voivat johtua?

Laita kattilaan vettä lämpiämään liedelle. Rasva eri lämpötiloissa Laita kattilaan vettä lämpiämään liedelle. Laita koeputkeen rasvaa ja seuraa sen sulamista. Merkitse muistiin se lämpötila, jossa huomasin rasvan sulamisen alkavan. -Vertaile tuloksia kirjallisuudessa esitettyihin arvioihin ja kiinnitä huomiota eroihin rasvojen sulamispisteessä. Miten tätä voisi selittää? -Miten sulamispiste vaikuttaa rasvan ominaisuuksiin käytännössä? -Miksi suklaasta ei jää tahmeaa tuntua suuhun? -Miksi oliivi öljy samenee jääkaapissa, mutta rypsiöljy ei? Tekeekö samentuminen oliiviöljystä käyttökelvottoman? -Selvitä miksi kookosrasva on ”kivikovaa” huoneenlämmössä, vaikka se on kasvisrasvaa? RASVA SULAMISPISTE Oma tulos Kirjallisuuden arvio Voi rasvaa 80% Becel Oivariini Kookosrasva

palaute Työskentelystä keittiössä suositus on parityöskentely yleistavoitteisessa ryhmässä ja ryhmätyöskentely pienryhmässä. Pienryhmässä mahdollisesti koulunkäyntiavustaja olisi toisen ryhmän kanssa ja opettaja toisen ryhmän kanssa. Tehtävien perään olisi hyvä liittää linkki, mistä kohtaa kemian kirjaa teoria osuus löytyy.

Palaute jatkuu Kokeet muokataan vielä raaka-aineiden osalta kuntoon, samoin järjestystä mietitään vielä. Kemian opettaja tosin totesi, että tunnit pitänee miettiä aika pitkälle ryhmän mukaan. Pienryhmälle tulee olla vähemmän töitä ja miettiä ne oleellisimmat työt.

Kuninkaantien projekti opiskelijat olivat catering-alan ensimmäisen ja toisen vuoden opiskelijoita osa ryhmistä oli yleistavoitteisia ja osa opiskelijoista toteutti osittain mukautettua opetussuunnitelmaa ammatillisia aineita olivat asiakaspalvelu, keittiötoiminnot ja tilaus- ja teemaruoat, Ruokatuotanto, Jamix-ohjelma. attoaine oli taide ja kulttuuri toteutus oli joulukuu 2009

Kuninkaantie; tilaus ja teema Teemana oli suomalainen ruokakulttuuri 1500- luvulta tähän päivään vanhojen ohjeiden etsiminen ja testaus (maku, määrä, raaka-aine) ruokaohjeet kirjoitettiin uudelleen tämän päivän raaka-aineilla ja mittayksikkönä käytettiin painomittoja äänestettiin kolme parasta ohjetta. Jotkut maut olivat hyvin eksoottisia tämän päivän makutottumuksiin verrattuna. Lopullinen suurkeittiöruoka olikin sitten jo toteutus, enää ei ollut mahdollisuutta testata reseptin toimivuutta Lautasannosten tekeminen ja koristelu

Kuninkaantie; asiakaspalvelu Pöytien liinottaminen, lautasliinojen valinta ja taittaminen Pöytien kattaminen, astioiden ja ruokailuvälineiden valinta Tilojen somistaminen somistaminen teemaan liittyvällä tavalla Ruokaohjeisiin tutustuminen ja ruokalistojen tarkistaminen Juomien kaataminen ja pöytiin tarjoilu lautasannoksina Asiakaspalvelu ja rahastaminen Perehtyminen 1800 – 1900 -luvun ruokakulttuuriin, ruokailutapoihin ja palveluhenkilökunnan rooliin.

Kuninkaantie keittiötoiminnot Esivalmistustyöt Ruoanvalmistus Ruoan tarjolle laitto Lautasannosten tekeminen

Suurkeittiön ruokatuotanto; jamix Alan tietokonepohjaisella ohjelmalla tehtiin testatut ohjeet suurkeittiöohjeiksi Laskettiin hinnat ja ravintosisällöt Muunneltiin ohjeita suurkeittiölle sopiviksi

keittiöhyörinää

Sienisalaatti leivän päälle

Esivalmistusta ja jälkiruokaa

Ruokasalissa tapahtuu…

Palaute yhteistyöstä yhteistyö tuntui mukavalta toiseen luokkaan tutustuminen oli mukavaa asiakkaatkin saivat erilaista palvelua aluksi tuntui rankalta ja oli hirveä kiire, mutta kuitenkin mukava kokemus olisi kiva, jos tehtäisiin enemmänkin yhteistyötä kun oli eri ihmisiä, ei yhteistyö mennyt täysin sujuvasti, varsinkaan kun ei muistanut kaikkien nimiä opettaja oli mukava oli mukava tehdä välillä toisten oppilaiden ja opettajan kanssa yhteistyötä, vähän vaihtelua toiset oppilaat olivat apuna parhaansa mukaan ja opettajat olivat kannustavia hieman jännitti toisen ryhmän oppilaat olivat mukavia

Palaute päivistä, mitä opin? järjestelmällisyyttä sarjatyötä yhteistyötä, ryhmätyötä uusia vanhanajan ruokia tekemään annoksia tarjoilua, huolellisempaa tarjoilua oppi tekemään asioita kiireessä kommunikointia asiakkaiden kanssa onnistumista huolellisuutta paineen ja kiireen alla työskentelyä ja sen, että juhlien järjestämisessä tarvitaan paljon alku- ja lopputyötä opin kuinka rankkaa työelämässä voi olla

Mitä mukavaa tapahtui? tutustui uusiin oppilaisiin kun ykköset uskalsivat kysyä ja käydä myös keittiön puolella työnteko oli rennompaa kahden ryhmän yhteinen nopeus tarjoileminen ilmapiiri oli mukava sain asiakkailta kiitosta ja päivän jälkeen oli tyytyväinen olo kun olin tarjoilija, ihmiset olivat kilttejä ja auttoivat asiakkaat osasivat kysyä asioita ja sanoivat, että ”kiitos, oli hyvää”