Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Kokemuksia historiakerhosta

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Kokemuksia historiakerhosta"— Esityksen transkriptio:

1 Kokemuksia historiakerhosta
Mira Jaakkola Ruonalan koulu

2 Kerhohanke Opetushallitus tukee koulujen kerhotoimintaa.
Koulun kerhotoiminnalla tarkoitetaan perusopetuslain 47 §:ssä mainittua ja opetussuunnitelman perusteissa määriteltyä toimintaa, jonka järjestämisen periaatteet tulee kirjata opetussuunnitelmaan. Koulu määrää toiminnasta vuosittaisessa työsuunnitelmassaan. Kerhotoimintaan osallistuminen on oppilaalle maksutonta ja vapaaehtoista.

3 Historiakerhoon ilmoittautui 24 oppilasta
Historiakerhoon ilmoittautui 24 oppilasta. Suurin osa kerholaisista on 3.-4.luokkalaisia, mutta mukana on myös muutama viidesluokkalainen. Jaoin oppilaat kahteen ryhmään, jotka kävivät kerhossa vuoroviikoin. Jotkin kerrat (mm. museovierailu ja vierailijan käynti koululla) pidimme suurryhmänä.

4 Ensimmäinen kerhokerta:
Oppilaat kysyivät, että mitä historia tarkoittaa ja että missä historiaa on. Yritin selittää, miksi on tärkeä tuntea historiaa. Miksi historiakerho? Idea historiakerhon pitämiseen lähti siitä, kun huomasin miten vähän oman luokkani oppilaat tietävät paikallishistoriasta. Ajatus oli hauskanpidon varjolla opettaa oppilaille jotain historiasta ja herättää kiinnostus jo ennen varsinaisen historianopetuksen alkua viidennellä luokalla.

5 Vaikeaa oli: Ehtiä tunnin kerhokerrassa vastaamaan kaikkiin oppilaiden kysymyksiin ja antaa tilaa keskustelulle. Kysymysten määrä yllätti minut täysin. Löytää eri-ikäisille ja kielellisiltä taidoiltaan kovin erilaisille oppilaille sopivia tehtäviä. Rajata aiheiden käsittelyä Muistaa jättää tarpeeksi aikaa kerholaisten omille muistiinpanoille ja piirustuksille.

6 KERHOSSA KÄSITELTYJÄ AIHEITA: Kotkan paikallishistoria Antiikin Kreikka Antiikin Rooma Viikingit
Amerikan historia Keskiaika Australia Japani, Kiina Intia Suomen historia Kivikausi Dinosaurukset Muinainen Egypti Löytöretket

7 MITÄ TEIMME? Videot, kuvat Leikit, näytelmät Keskusteleminen Muistiinpanojen tekeminen Karttatehtävät Miniesitelmät Historia –lehdet Lasten omat kirjat Tietovisa

8 MUSEOVIERAILU Vierailija koululla kertomassa ”Annan tarinaa” keskiviikkona Tämä kerhokerta pohjusti tulevaa museovierailua. Vierailu Vellamoon keskiviikkona Syyslukukauden kohokohta oli kun pääsimme bussilla Vellamoon opastetulle kierrokselle. Kerholaiset puhuvat tästä reissusta vieläkin viikoittain. Vierailun jälkeen jatkoimme asian käsittelyä saamiemme tehtävien parissa.

9 Toiveita ja terveisiä:
Toivon, että kouluilla olisi enemmän mahdollisuuksia vierailla museoissa – tai jo olemassa olevia mahdollisuuksia käytettäisiin. Museovierailu vaatii usein opettajalta lisäjärjestelyjä ja kiireisessä koulun arjessa museovierailut usein unohtuvat... Uskon, että koulujen ja museoiden välistä yhteistyötä voitaisiin tiivistää entisestään ja mielestäni erilaiset kouluilla tai museoissa toimivat kerhot voisivat olla hyvä keino tähän. Kiitos huomiostanne! Kuvat: Ruonalan koulun historiakerholaiset lv


Lataa ppt "Kokemuksia historiakerhosta"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google