Salme Näsi Professori Taloustieteiden laitos Tampereen yliopisto

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
People make it work!. Mistä johtuu se, että... • vain 10% strategioista toteutuu? • henkilöstöstä noin 5% on.
Advertisements

Laatua ammattitaitoisesti ja yrittäjähenkisesti Pellervo-päivä Outi Huusko.
Yhteisöosallisuusko kanta-asiakasohjelmien ja osuuskuntien jäsenetujen oleellinen ero? Osuustoimintatutkimuksen päivä Timo Niskanen.
1 Selvitysmiehen raportti Panu Kalmi. 2 Taustaa Työ on jatkoa viime kerralle esitetylle selonteolle. Selvityksen osan 2 muodostaa viime kerralla esitetyt.
Case: UNIC-Services Oy. UNIC-Services Oy  Perustettu 1993, perustaja Saara Remes- Ulkunniemi  Yritys tarjoaa koulutuspaveluita eri puolilla Suomea 
Work/Non-Work Interface: A Review of Theories and Findings
VTT / Jarkko Lehtinen, Juha Tapio
TERVETULOA JOHTAMISKORKEAKOULUUN!
Copyright © 2005 iprbox Oy Petri Rahja Iprbox Oy Omistatko sen mitä myyt?
Kauppatieteellinen ala
Kansainvälinen liiketoiminta Taloustieteiden tiedekunta
Mihin strategiaa tarvitaan?
© Torsti Hyyryläinen 2009 ”Pienet maailmamme*” ajatuksia ja keskustelua verkostoitumisesta Torsti Hyyryläinen Jyväskylä * Duncan Watts & Stewen.
KV- JA URAPALVELUT Anu Honkanen Kansainvälinen harjoittelu osana opintoja Työrymä 2 Bolognan vanavedessä –seminaari: Kansainvälisyys korkeakoulujen.
SUOMEN PANKKI | FINLANDS BANK | BANK OF FINLAND Akatemiasta markkinapaikalle – käytännön kokemuksia Seppo Honkapohja, Suomen Pankki Esitetyt mielipiteet.
JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO 2007 Hallituksen iltakoulu YLIOPISTOJEN TALOUDELLISEN JA HALLINNOLLISEN ASEMAN UUDISTAMINEN JA INNOVAATIOYLIOPISTON PERUSTAMINEN.
Pellervon Pirkanmaan seminaari Pellervo-Seuran valtuuskunnan puheenjohtaja Erkki Vähämaa.
Orientoivat opinnot Hallintotieteiden tutkinto-ohjelma
OTL Seppo Pöyhönen ”Osuuskunnan jäsenen omistajaoikeudet ja mahdollisuus osuuden arvonnousuun” ” Omistajaoikeudet ja omistaja-arvo osuuskunnissa”  tilannekatsaus.
M UUTOKSEN MAHDOLLISUUS S UOMEN KUNTOUTUSJÄRJESTELMÄSSÄ Sari Miettinen Vastuuyliopettaja YAMK –yksikkö HAMK Hämeen ammattikorkeakoulu.
Restonomi Opetussuunnitelma 2005
Valmennuskurssi sosiaalitieteiden tutkinto-ohjelmaan
Päijät–Hämeen ennakointiverkoston seminaari TULOKSISTA TULEVAISUUTEEN Risto Ilomäki Lahti
Helsingin yliopiston tietohallinto Tietotekniikkapalveluita tuotetaan Helsingin yliopistossa keskitetysti tietotekniikkakeskuksessa sekä hajautetusti tiedekunnissa.
Suomen tieteen tila ja taso 2009 ja tutkimuksen kansainvälistyminen Johtaja Paavo Löppönen
Strategisesti eheytyvä kaupunkiseutu? Näkökulmia Tampereen seudun rakennesuunnitelmatyöhön Jari Kolehmainen Olli Ruokolainen Tampereen yliopisto.
 Tutkimuksemme kantavana ajatuksena on uskomus siitä, että yhdistämällä matematiikan opetus johonkin konkreettiseen asiaan saavutetaan syvällisempää.
NodeHealth: Innovaatioiden haltuunotto ja diffuusio julkisyksityisissä terveyspalveluissa Jani Johanson, professori, Johtamiskorkeakoulu, Tampereen yliopisto.
Tutkimussuunnitelman ja opinnäytetyön rakenne
Yrittäjyys HAAGA-HELIAssa Arenen yrittäjyysstrategia, miksi juuri nyt Jari Laukia.
FSD:n seminaari Tutkimusmenetelmien oppimateriaalit ja verkko-opetus Tampere Tapani Alkula, HY Esimerkkinä on Helsingin yliopiston sosiologian.
Itämeri –strategia ja toimenpideohjelmat - mitä uutta odotettavissa Itä-Suomen EAKR – toimenpideohjelman seurantakomitean kokous Kajaani, Neuvotteleva.
Osuustoiminnan opetusverkosto uuden ajan innovaatio Ruralia-instituutti / Pekka Hytinkoski / Osuustoiminnan opetusverkosto.
LUT Tuotantotalouden tiedekunta Kolmoisvelkaantuminen ja tuottavuusinnovaatiot Vesa Harmaakorpi, dekaani.
O PETUSMINISTERIÖ Koulutus- ja tiedepolitiikan osasto Yliopistoyksikkö /Markku Mattila/ tk / /1 YLIOPISTOT JA ELINIKÄISEN OPPIMISEN SUUNTAVIIVAT.
Opetussuunnitelmaviestinnän kohderyhmät ja viestinnän kohdistaminen (ryhmätehtävä)
Peda-forum –päivät Opetuksen kehittäminen Helsingin yliopiston strategia Opetuksen ja opintojen kehittämisohjelma.
Heikki Huikuri Professori, MRC Oulun johtaja Oulun yliopisto OYS
Omistajapolitiikka tuotannon ohjauksessa ja valvonnassa
Mitä uskonnolla tarkoitetaan? Uskonnollisia ajatuksia ja kokemuksia muokkaa Uskonto vaikuttaa yhteisö Homo religiosus 1.Ihmisellä lajiominainen kyky uskonnolliseen.
Miten vaikutuksia mitataan?
Sidosryhmät.
Ops seminaari Askola.
Liideri – Liiketoimintaa, tuottavuutta ja työn iloa ( ) Seminaari Framissa
Tulevaisuuden urheiluseurat
Sosiaalityön käytännön, koulutuksen ja tutkimuksen strategista kumppanuutta Itä-Suomen yliopistossa Katri Savolainen Projektipäällikkö Itä-Suomen yliopisto.
Strategiapalaveri Yritysjuridiikka. Strategiapalaveri / yritysjuridiikka2 Innovaatioyliopisto 1 Juridisen liiketoimintaosaamisen opetus / HSE.
Esitysgrafiikka Terhi Salomaa
Johtamisen perusteet Verkkokurssi Aalto-yliopisto Avoin yliopisto A21A op Kevät 2016 Juhani Kauhanen Copyright Juhani Kauhanen.
Verotus: uranäkymät opetus ja näkökulmia Apulaisprof. Tomi Viitala.
Aktiivista omistajuutta vai varallisuutta kasvattavaa varainhoitoa - uuden säätiölain mahdollisuudet - Juha Viertola Oikeustieteen lisensiaatti
Ylemmän toimihenkilön rooli Suomen tulevaisuuden menestyksessä Ole Johansson puheenjohtaja, EK.
J YVÄSKYLÄN YLIOPISTO EFQM- MALLI 2013.
Yritystapaus -tervetuloa!
Tutkimuksen viitearkkitehtuuri – Tutkimuksen tuen ja hallinnan näkökulma Mari Riipinen Turun yliopisto.
Tieteellisen laskennan yhteistyöfoorumin alatyöryhmä, kokoonpano:
Pienosuuskuntien johtamisen haasteet
OPS Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
JAKAMISTALOUS JA OSUUSKUNNAT KTM Antti Talonen projektipäällikkö, tohtoriopiskelija (vakuutustiede) KALEVI SORSA SÄÄTIÖ
KTT Eliisa Troberg Helsingin yliopisto Ruralia-instituutti
HALLINTOTIETEEN OPINTOSUUNTA
Kokkolan yliopistokeskus Chydenius
YK:n Kansainvälinen osuustoimintavuosi 2012
Osuustoiminnan opetusverkosto uuden ajan innovaatio
Laskentatoimen ja rahoituksen Ammattiin Suuntautuvat Opinnot
Laskentatoimen ja rahoituksen Ammattiin Suuntautuvat Opinnot
Osuustoiminnalliset ratkaisut Suomessa käytävässä keskustelussa
HAAGA-HELIA amk Liiketalouden koulutusyksikkö, Helsinki
Ammatillisen koulutuksen reformin vaikutus vankilaopetukseen
Sivuaineopiskelijoiden info
Esityksen transkriptio:

Salme Näsi Professori Taloustieteiden laitos Tampereen yliopisto Miksi osuustoimintaa opetetaan ja tutkitaan yliopistossa – ja miksi ei? Salme Näsi Professori Taloustieteiden laitos Tampereen yliopisto Pellervon Pirkanmaan seminaari 13.10.2009

Pellervon Pirkanmaan seminaari 13.10.2009 Miksi osuustoiminta ei ole ollut yliopisto-opetuksen ja tutkimuksen painopistealueena? Kauppatieteellisellä alalla lähdetty viime vuosikymmeninä siitä, * että sijoittajaomisteinen yritysmuoto on ainut “oikea”. * että liiketoiminnan tavoitteena on yksinomaan voiton maksimointi ja sen kautta omistajille tuleva mahdollisimman suuri taloudellinen hyöty; yksilöä korostava talodellisrationalistinen omistajuusdiskurssi * “pristine capitalism” ja osuustoiminnan näkeminen siinä kontekstissa “sosialistisena” toimintamuotona Pellervon Pirkanmaan seminaari 13.10.2009

Pellervon Pirkanmaan seminaari 13.10.2009 Osuustoiminnalla on pitkät perinteet – osuustoiminta ole ”innovaatio”. Kansainvälistyminen ja globalisaatio – osuustoiminta on siinä kontekstissa painokkaasti kotoista ja kansallista. Osuustoimintayritysten historia ei ole ollut pelkkää menestystarinaa, mikä osaltaan on mahdollisesti laskenut kiinnostusta osuustoimintaa kohtaan. Pellervon Pirkanmaan seminaari 13.10.2009

Pellervon Pirkanmaan seminaari 13.10.2009 Miksi osuustoimintaa nyt opetetaan ja tutkitaan yliopistoissa? Avainasemassa ovat ihmiset; osuustoimintaopetusta ja –tutkimusta, kuten kaikkea toimintaa, vievät eteenpäin ihmiset. Avainhenkilöitä on nyt löytynyt sekä akateemisesta maailmasta että yrityselämästä. Osuustoimintaopetukseen ja –tutkimukseen on osoitettu korvamerkittyä rahoitusta (EU:n rakenne-rahasto, OPM, OTNK, SKR, OP säätiö); se on nykypäivän yliopistomaailmassa kaiken uuden aloittamisen ja vanhan säilyttämisen ehto. Kiinnostuksen tukena nyt myös osuustoiminnan menestystarinat ja menestyneet johtajat. Pellervon Pirkanmaan seminaari 13.10.2009

Pellervon Pirkanmaan seminaari 13.10.2009 Muodostaako osuustoiminta/pitäisikö osuustoiminnan muodostaa oma opetus- ja tutkimusalansa? Miten osuustoiminta poikkeaa muusta liiketoiminnasta? (Kauppatieteilijän näkökulma) Pellervon Pirkanmaan seminaari 13.10.2009

Pellervon Pirkanmaan seminaari 13.10.2009 Osuustoiminta edellyttää liiketoimintaosaamista, johon kuuluu liiketaloudellinen kokonaisuus sen muutoksen johtaminen osana vielä suurempaa ympäristökokonaisuutta pitkällä aikavälillä systemaattisuutta ja tehokkuutta korostaen erilaisuutta ja innovointia korostaen (Lähde: Juha Näsi – Kari Neilimo, 2006, 61) Pellervon Pirkanmaan seminaari 13.10.2009

Pellervon Pirkanmaan seminaari 13.10.2009 ”Liiketoimintaosaaminen viittaa liiketaloudellisen kokonaisuuden ja sen muutoksen johtamiseen osana vielä suurempaa järjestelmää pitkällä aikavälillä niin, että toisaalta korostuvat erilaisuus ja innovaatiot, toisaalta systemaattisuus ja tehokkuus.” ”Liiketoimintaosaaminen on yrityskohtaista ja räätälöityä tietotaitoa, jonka johtaminen edellyttää osien, niiden välisten suhteiden ja näiden muodostaman kokonaisuuden yhteisen tekemisen hallintaa.” (Näsi – Neilimo, 2006, s. 63-65). Pellervon Pirkanmaan seminaari 13.10.2009

Pellervon Pirkanmaan seminaari 13.10.2009 Liiketoimintaosaaminen Strategia Teknologia- johtaminen Markkinointi Laskenta- toimi Tuotannon johtaminen Logistiikka Johtajuus & HRM Tieto- johtaminen Organisaatio Liiketoimintaosaamisen talo (J Näsi & K Neilimo, 2006, s. 64) Pellervon Pirkanmaan seminaari 13.10.2009

Pellervon Pirkanmaan seminaari 13.10.2009 Liiketoimintaosaamisen näkökulmasta osuustoiminta on ennen muuta samankaltaista muun liiketoiminnan kanssa, mutta eroavuuksiakin on: Muutamia oppiainekohtaisia esimerkkejä: Yleinen liiketaloustiede: yrityksen määrittely, osuustoiminnallisen yrityksen tehtävät, päämäärät, keskeiset käsitteet Yrityksen hallinto: osuustoiminnan periaatteet ja erilaiset corporate governance ratkaisut Laskentatoimi: oman pääoman muodostuminen, voitonjaon erilaisuus sekä terminologiset erot; erojen vaikutukset tuloslaskelma- ja taseinformaatioon sekä tilinpäätösanalyysiin Pellervon Pirkanmaan seminaari 13.10.2009

Pellervon Pirkanmaan seminaari 13.10.2009 - Yritysjuridiikka: osuustoiminnan oma lainsäädäntö Yritysstrategiat: osuustoiminnan omat sidosryhmä-kuviot ja strategiat (asiakasomistajineen, omistaja-asiakkaineen, tuottaja-omistajineen, työntekijä-jäsenineen jne); eri maiden lukemattomat erilaiset osuustoimintamallit Yritysetiikka, yritysten yhteiskuntavastuu, vastuullinen johtaminen – osuustoiminta tarjoaa moniarvoisen kontekstin näiden asioiden opiskeluun ja tutkimukseen kauppatieteilijöiden keskuudessa Markkinointi; Rahoitus?? Pellervon Pirkanmaan seminaari 13.10.2009

Pellervon Pirkanmaan seminaari 13.10.2009 Aineksia osuustoiminnallisen liiketoiminnan ja liiketoimintaosaamisen opettamiseen ja tutkimukseen liiketaloustieteen eri oppiaineissa on olemassa. Osuustoimintamallien moninaisuus on omiaan rikastuttamaan liiketaloustieteen ja liiketoiminta-osaamisen kenttää. ”Investor ownership has nothing special that would make it in all circumstances the most natural or efficient organizational form”. LTA 4/99 (Guest editors’ reference to Henry Hansmann’s article Cooperative Firms in Theory and Practice). Pellervon Pirkanmaan seminaari 13.10.2009

Pellervon Pirkanmaan seminaari 13.10.2009 Perus- ja aineopintojen tasolla mahdollisuus järjestää monitieteisiä (kauppatieteet, yhteiskuntatieteet, oikeustieteet jne) osuustoimintaa käsitteleviä opintojaksoja ja -kokonaisuuksia (CO-OP Studies) Lisäksi osuustoiminta tulisi huomioida kaikissa soveltuvissa oppiaineissa ja eri tasoilla (erityisesti myös syventävissä opinnoissa) ns. läpäisyperiaatteella. Osuustoiminnallisen elinkeinoelämän tuki (esim. yritysvierailut ja vierailevat luennoitsijat) on tarpeellista ja motivoivaa. Korvamerkitty opetus- ja tutkimusrahoitus ehdottoman tarpeellinen pitämään erityisesti nuorten tiedeihmisten kiinnostusta yllä. Pellervon Pirkanmaan seminaari 13.10.2009

Pellervon Pirkanmaan seminaari 13.10.2009 Uskomus, että osuustoiminnalla on pitkät käytännön perinteet, mutta niukka teoriaperusta (”cooperation is long in practice but short on theory”), ei pidä paikkaansa. Se, mikä toimii käytännössä, toimii myös teoriassa. Tieteellisen tutkimuksen avulla on voitu osoittaa osuustoiminnan heikkoja kohtia (mm. jäsenten heterogeeniset intressit ja kykenemättömyys muutoksiin). (LTA 4/1999) Lisää osuustoiminnan tieteellistä tutkimusta ja teorianmuodostusta tarvitaan, koska ”ei mikään ole yhtä käytännöllistä kuin hyvä teoria”. Pellervon Pirkanmaan seminaari 13.10.2009