ADHD ja narratiivisuus

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Osta koira!!.
Advertisements

Olet todella väsynyt ja turhautunut……
Tapio Malinen Rohkeuden kasvattaminen-ratkaisukeskeinen näkökulma sosiaaliseen jännittämiseen Tapio Malinen
Elettiin vuotta 2004, eräässä pienessä kaupungissa nimeltään Laholm, missä turvallisuudesta ei ollut paljon tietoakaan. Sinne oli pieni ruskea nallekarhu.
Heijastuksia elämästä
1.tapaamisen haastattelukartta ratkaisukeskeisessä terapiassa
VAIKUTTAJAPÄIVÄT. VAIKUTTAJAPÄIVÄT 2014 • Vaikuttaja-päivät on vuosittain järjestettävä vantaalainen foorumi, jossa koulut, päiväkodit, muut.
Eräänä päivänä kun aurinko oli piiloutunut pilvien ylle,
Pikkupoika kysyi isältään...
Good Karma = Hyviä Seurauksia
Sijaisvanhemmuus ja henkinen hyvinvointi. 1.Palauta usein mieleesi, ettet ole syypää lapsen ongelmiin, et ole niistä vastuussa, mutta voit toimia ensisijaisena.
Jumalan kanssa.
The Blue Day Book Bradley Trevor Greive (ISBN: )
Kalenterit ja ajanhallintaohjelmat Sanna, Laura, Nelli, Pilvi, Anne-Mari, Emilia, Suvi, Katariina, Elsa, Veera, Marjo-Riikka, Monika LUKO 1B.
FISH! Parantaa työmoraalia ja saa sinut rakastamaan työntekoa!
Toimintaohjeet opelle
AKTIIVISEMPI ARKI Työpohjat oman arjen tarkasteluun.
Hetken kuluttua, sinulle avautuu taian maailma...
Bensan hinta Hyvää päivää, Olen kuullut ennustettavan, että bensan hinta saattaa syksyyn mennessä nousta litralta jopa € 1,90 :een.
Mitä nuorille kuuluu? Eveliina Karjalainen.  Toisilla näyttää menevän paremmin kuin koskaan, toisilla huonommin kuin koskaan. Molemmat ryhmät tuntuvat.
Arjen pyhyydestä - narratiivisen työtavan koulutus
DOKUMENTAATIO JA TIEDONMUODOSTUS
Joyn tarina. Olen Joy, 10 vuotta vanha. Tykkään pelata verkkopalloa ystävieni kanssa!
Kuvakäsikirjoitus.
RAKKAUS USKO TOIVO - ihmiseltä ihmiselle
NALLE PUH.
Lupa tulla näkyväksi Kemissä
Rakkaat ystäväni!.
Taide on terapiaa! Jorma Heikkinen Tsemppi talo,
Mikä asia voisi vaikuttaa näin koko kaupunkiin?
ITSETUNTEMUS JA OMA OSAAMINEN
Mariamin tarina. Nimeni on Mariam ja olen 13 vuotta. Asun pienessä kylässä Ugandassa. Tykkään tehdä ruokaa oman puutarhamme antimista.
Ikäihmiset ongelmapelaajina Narratiivisuus apuna
Elämänkulku- lapsi ja nuori keskiössä
NAISEN ITSETUNTO.
Työrauha ja haastavat tilanteet
Miten hyvä opetus eroaa huonosta?
Kaikille kaveri -vanhempainilta
TASAPAINON RAKENTAMINEN
Tavallinen arkipäivä sisältää monia vaaratilanteita
Seiso kuin vuori, virtaa kuin joki – näkökulmia työhyvinvointiin Valtakunnallinen Hyvinvointipäivä Salla Tapio Malinen
Oletetaan, että kello on Olet oikein väsynyt ja turhautunut…
Minun ystäväni 8. luokka tekijä – L. Pupulainen.
KESKI-POHJANMAAN KOULUTUSYHTYMÄ Laajennetun työssäoppimisen kokeilu  MINÄ LOPETAN. Oppilas ei ennakolta ilmoita mitään motivaatio-ongelmista,
Ajattelee ja tuntee? Näkee? Sanoo ja tekee? Kuulee? KipupisteetOnnistumiset.
Suotuisan oppimistarinan rakentaminen ET- koulutus/T3/ Tapio Malinen.
Ystävyytesi on: arvokas aarre....
Kokemuksellisen oppimisen oppimistyylit
Versolan pääsivu Paluu Takaisin Versolaan Soteversot Koulunkäyntiavustajan ammatti.
HEI USEIN HYMY TARTTUU Minulla ei ole sinulle uutisia...
Kysy parilta. Muista päiväys. Mikä päivä eilen oli
Koulussa elämää opettelemassa
Haastatteluun valmistautuminen
Terapeuttiset kirjeet ja dokumentit- narratiivisen työtavan koulutus
Pikkupoika kysyi isältään...
Tapahtukoon sinun tahtosi
Puhu parin kanssa! Mitä sinä teit viikonloppuna?
Suomen mielenterveysseura
1 Lapset ja nuoret lastensuojelun laadun määrittäjinä Maria Kaisa Aula Helsingin yliopisto
Puhu parin kanssa. Täytyykö sinun opiskella tänään illalla
1 Lastensuojelun tieto lapsesta Mirva Makkonen Kehittäjä-sosiaalityöntekijä Oulun seudun lastensuojelun kehittämisyksikkö.
Suomi 1B – Y347 Mon and Wed – Exam
Kilpailijan starttikurssi
Toimintaohjeet opelle
Kiusaamiskysely 2014 Syksy.
Kouluinfo Renkomäen koulu
Vaihtoehdot session 12 oph 1 Vauvan pitäminen Sijaisvanhemmuus Adoptio Abortti.
On hyvä oppia tuntemaan itseään Hurtig
Ehkä Jumala haluaa, että meidän tulee tavata joitakin meille vääriä ihmisiä ennenkuin tapaamme sen oikean, jotta olisimme tietoisia siitä kuinka kiitollisia.
Jangsterit- nuoret hoivaajat meillä ja muualla -hanke
Esityksen transkriptio:

ADHD ja narratiivisuus Tapio Malinen 21.9.2007

Narratiivisen työtavan perusolettamuksia Ihminen on merkityksiä luova olento Ihminen on monitarinallinen Tarinat muodostavat olemassaolomme Ihminen ei ole ongelma, ongelma on ongelma

Eettinen asennoituminen narratiivisessa työtavassa uteliaisuus kunnioitus toiveikkuus

”Viiden askelkuvion tanssi” ADHD:n erottaminen lapsesta, ulkoistaminen ADHD:n vaikutusten kartoittaminen Poikkeusten, ainutkertaisten avautumien huomioiminen ja vaihtoehtotarinoiden rakentaminen ADHD-lapsen erityiskykyjen hyväksikäyttö Uuden, vaihtoehtoisen tarinan kierrättäminen

ADHD:n merkitykset vanhemmille Mitä ADHD on teidän mielestänne? Onko diagnoosista ollut apua? Mikä on ollut mahdollista ADHD-diagnoosin jälkeen? Onko diagnoosi vaikuttanut rajoittavasti? Mitkä lapsenne ominaisuudet eivät liity ADHD:hen?

Mitä ADHD merkitsee lapselle? Tiedätkö, mitä ADHD on? Tiedätkö, miksi saat lääkettä? Onko siitä ollut apua? Millainen olet kun ADHD ei vaikuta elämässäsi?

”Lapsen käyttäytymiseen voi olla muitakin kuin vain yksi syy.” Miten suuri on lapsenne koululuokka? Opettajan opetustyyli? Onko perheessä tällä hetkellä stressiä? Saako lapsi riittävästi huomiota? … jnep

Tavoitteen teko yhdessä Ajattele, että menet nukkumaan tänä iltana ja unen aikana tapahtuu ihme ja ADHD on kadonnut. Mistä aamulla tiedät, että ihme on todella tapahtunut? Mikä on silloin erilaista? Esimerkkinä Keijo

Askel 1: Ulkoistaminen Vähentää ristiriitaa vastuullisuudesta Vähentää epäonnistumisen tunnetta Yhdistää ihmisiä liittoutumaan ongelmaa eikä toisiaan vastaan Antaa mahdollisuuden valloittaa elämä takaisin ongelman vallasta Vapauttaa näkemään ongelman uudella tapaa Harjoitus 1

Askel 2: Vaikutusten kartoittaminen Miten ADHD vaikuttaa koulussa? Onko se Ystävä vai Vihollinen? Mitä ADHD haluaa tehdessään näin? Oletko saanut tietynlaisen maineen ADHD:n ansiosta? Seuraako Se sinua kotiin? Mistä tiedät sen? Ketkä ovat ADHD:n ystäviä? Ovatko Pitkästyminen ja Raivari niitä? Mitä ADHD saa sinut ajattelemaan itsestäsi? Miten paljon ADHD:llä on valtaa elämässäsi ja miten paljon sinulla? Millaisia vaikutuksia ADHD:llä on ollut vanhemmuuteesi? Mitä ADHD saa sinut ajattelemaan itsestäsi äitinä/isänä?

Askel 3: Poikkeukset ja vaihtoehtoinen tarina Onko ollut aikoja jolloin ADHD olisi voinut hallita luokassa, mutta näin ei tapahtunutkaan? Vetääkö ADHD koskaan henkeä ja lepää? Millaisen suhteen haluaisit ADHD:hen? Jos seuraat lastasi koko päivän, niin missä paikoissa, tilanteissa tai kenen kanssa hän pystyy keskittymään ja toimimaan hieman paremmin? Mikä noissa tilanteissa toimii? Mistä kouluaineista lapsesi pitää? Kysy lapseltasi, mitä opettaja tekee pitääkseen mielenkiintoa yllä? Silloin kun asiat sujuvat hieman paremmin luokassa, missä lapsesi istuu?

Askel 4: Erityiskykyjen hyväksikäyttö Miten valmistit itsesi keskittymään paremmin? Onko sinulla aina ollut keskittymiskyky vai onko se ilmestynyt elämääsi vasta hiljattain? Voitko kertoa tarinan, jolloin myös kykenit keskittymään? Miten Heikki pärjäsi koko viikon ilman muistutuksia? Miten selitätte sen, että Jussi kuunteli opettajaa tänään kahtena tuntina peräkkäin? Mitä tämä kertoo sinusta Jussi? Kuka ei olisi ollenkaan yllättynyt kuullessaan tästä? Minkä ominaisuuksien tai kykyjen avulla olette jaksaneet sietää tilannetta ja olla ADHD:tä vastustavassa teamissä?

Askel 5: Uuden tarinan kierrättäminen Kenelle näistä muutoksista kannattaisi kertoa? Kukas olisi voinut ennustaa, että tulet uhmaamaan ADHD:n valtaa? Jos mummo olisi täällä, mitä hän mahtaisi ajatella kyvystäsi olla ADHD:tä ovelampi? Terapeuttiset kirjeet ja dokumentit Viimeisen tapaamisen videointi

Kirjallisuutta Freeman, J. & Epston, D. & Lobovits, D. (1997): Playful Approaches to Serious Problems. Narrative Therapy with Children and Their Families.Norton. Malinen, T. (2006): Mustahattu Ja Tähtisilmä – narratiivisesta työtavasta lasten ja nuorten kanssa. Perheterapia 1. Nylund, D. (2000) Treating Huckleberry Finn. A New Approach to Working with Kids Diagnosed ADD/ADHD. Jossey-Bass. Smith, C. & Nylund, D.: (1997) Narrative Therapies with Children and Adolescents. Guilford.