Maailmankatsomus.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Tutkimussuunnitelma…
Advertisements

- omat vakiintuneet toimintatavat salilla (riitit) -Kehon äärimmäinen kunnioitus (pyhä) -Alan auktoriteetteihin uskominen (gurut) Bodaus uskonto.
HYVÄ MONIKULTTUURINEN KOHTAAMINEN Juha Parkkinen
Seurakuntien varhaiskasvatuksen neuvottelupäivät "Kirkko iholla"
Hyvän osaamisen kriteerit ET:n eri teema-alueissa Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Kokemuksellinen oppiminen (Kolb, Jarvis, Boud)
Elämänkatsomustiedon ainedidaktiikka, LO-peruskurssin kertausta.
UE1 syksy 2007© Anne Rongas1 Uskonto ja kulttuuri  Millä eri tavoin aihetta voisi hahmottaa?  Kulttuuri vaikuttaa uskontoon ja uskonto kulttuuriin 
= olemusajattelu. Essentialismin mukaan kaikilla substansseilla on oma olemus jonka mukaan ne toimivat Kaikilla eliöillä ja elottomilla on oma päämääränsä.
UE © Anne Rongas 2006 UE1: Uskonnon luonne ja merkitys Kotkan aikuislukio © Anne Rongas 2008.
Mitä uskonnolla tarkoitetaan? Uskonnollisia ajatuksia ja kokemuksia muokkaa Uskonto vaikuttaa yhteisö Homo religiosus 1.Ihmisellä lajiominainen kyky uskonnolliseen.
Luku- ja tenttivihjeet 5 Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Uskontoa vai kulttuuria? Timo Liukkonen & Juho Schroderus.
on pienoistutkielma jostakin teemasta.
Luku- ja tenttivihjeet 1 Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
RAAMATUN TUTKIMUS.
Uskonnot ilmiöinä.
Elämänkatsomustiedon valinnaiskurssi, OPS:n peruskäsitteistöä Yliopistonlehtori Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos, käyttäytymistieteellinen tiedekunta.
FILOSOFISIA POHDINTOJA.  Mitä hyötyä on  matematiikasta  biologiasta  historiasta  filosofiasta  rakkaudesta?  Mitä on hyöty?
Normatiivinen etiikka Normatiivinen etiikka antaa ohjeita siitä miten meidän tulisi elää. 1)Hyve-etiikka. Erityisesti antiikin filosofien (Sokrates, Platon.
Tiedon ja todellisuuden filosofia Fi3 Karhulan lukio 2016 (ANP)
Uskonnon opetus lukiossa Vuoden 2003 uskonnonvapauslain mukaan.
Elämänkatsomustieto elämänfilosofiaa. Mitä elämänkatsomustieto on?  Oppiaineen nimi tulee kolmesta sanasta: elämä, katsomus ja tieto. Katsomus tarkoittaa.
1 Tehtävien vastaukset. Taito (s. 16) Keksi ihmetteleviä kysymyksiä a)äärettömyydestä Esimerkiksi: Mitä ääretön tarkoittaa? Voiko avaruus olla ääretön?
MAAILMANKUVA, MAAILMANKATSOMUS, ELÄMÄNKATSOMUS. MITÄ TARKOITTAVAT KÄSITTEET: Maailmankuva Maailmankatsomus Elämänkatsomus.
1. Maailmankatsomus ja kulttuuri
SUOMEN SOSIAALIPSYKIATRISTEN YHTEISÖJEN KESKUSLIITON KOULUTUSPÄIVÄT
Tieteenfilosofia I Lapin yliopisto
13. Modernisaatio haastaa perinteen
HI04- Eurooppalaisen maailmankuvan kehittyminen
6 MORAALIN PAIKKA JA MERKITYS
TYÖNHAKU PROSESSINA Kimmo Salakka.
Maailmankatsomus, valinnat ja vastuu
Maailmankatsomuksen perspektiivisyys
Ikuisia kysymyksiä erityisesti uskonnot vastaavat näihin, mutta myös monet ideologiat kaikissa uskonnoissa tai ideologioissa ei vastauksia kaikkiin kysymyksiin.
1 MITÄ FILOSOFIA ON? FI1 LAJM.
Tieteenfilosofia Tieteenfilosofia tutkii tieteen tavoitteita, menetelmiä ja tieteellisen tiedon tutkimista filosofiasta käsin.
Fenomenologia.
Okkultismi Okkultismi eli salaoppi tai salatiede tarkoittaa taikuuden tai salaisten oppien avulla tavoiteltavaa tietoa tai tähän tietoon perustuva uskonnollista.
14. Lähi-idän uskontojen yhteiset piirteet
Mitä tiedät Afrikan uskonnollisesta tilanteesta?
Uskonto ilmiönä - uskonnollisuus ihmiselle tyypillistä (lat. homo religiosus = uskonnollinen ihminen)   yliluonnollinen ulottuvuus (transsendenssi) keskeinen.
Tutkimuksen abc.
Tavoitteet ja arviointi
2. Mitä uskonto on? Ydinsisältö.
Uskontojen tieteellinen tutkimus
3 Minuudessa on kaksi puolta
KRIITTINEN ELI KOMMENTOITU REFERAATTI
Maailmanuskonnot maailmassa n uskontoa
Mitä uskonto on?.
OPETUSVINKKI.
Uskonnon määritelmiä uskoa YLILUONNOLLISEEN PYHÄN kunnioittamista
Erilaisia uskonnollisia yhteisöjä
RITUAALIT UE1 LAJM.
Mikä on elämänkatsomus?
Eksistentialismi Eero Jussila.
TIEDE JA KRISTINUSKO UE2 LAJM.
USKONTOTIETEEN PERUSTEET
Mikä on elämänkatsomus?
9. Kristinuskon yhteiskunnallisia tulkintoja
1. MITÄ USKONTO ON ?.
Elämänkatsomustiedon ainedidaktiikka, ET pähkinänkuoressä [Johdatus EToon (2015 ja aiemmin LO-perus-) kurssin kertausta] Eero Salmenkivi.
Mikä on elämänkatsomus?
TIETEELLINEN TUTKIMUS (7ET)
Elämänkatsomustiedon ainedidaktiikka, LO-peruskurssin kertausta
1 Uskomukset On vaikea tietää varmasti
Kirjoittajaprofiilit
30. TERVEYS ERI PUOLILLA MAAILMAA
2.2 Kulttuuriperintö.
Uskonnollinen kieli ja fiktionalismi
Esityksen transkriptio:

Maailmankatsomus

Kuviossa silmä tarkoittaa ihmistä, joka näkee maailman eri tavoin riippuen siitä, minkä näkökulman tai lähtökohdan valitsee.

Todellisuuden ilmiöitä voi tarkastella monista lähtökohdista. Ihmisen tarkastelutapa vaikuttaa siihen, millaisia vastauksia hän asioille saa. Kaksi ihmistä, jotka ovat syntyneet samassa kulttuurissa, saaneet samanlaisen kasvatuksen ja koulutuksen, voivat silti tarkastella maailmaa eri tavoin. - Saman perheen sisälläkin voi olla erilaisia tapoja tarkastella maailmaa – perheenjäsenillä on erilainen katsomus.

Uskonto ottavat aina kantaa kuolemanjälkeiseen olotilaan sekä yliluonnollisen ja tuonpuoleisen olemassaoloon sisältävät käsityksen pyhästä antavat ihmisen elämälle päämäärän ja tavat sen saavuttamiseksi. uskonnot perustelevat, miten ihmisen pitäisi maailmassa toimia ja mistä syistä. Perusteluina voivat toimia esimerkiksi Jumalan antama ilmoitus tai kunnioitetun ihmisen opetus. Uskonnon näkemykset ovat yleensä syntyneet sen historian aikana eivätkä ne juuri muutu, korkeintaan niitä tulkitaan eri aikoina eri tavoin. Uskonto on vaikuttanut jokaisen kansan ja yhteiskunnan historiaan --- Onko uskonto häviävä ilmiö? Voiko ihminen katsoa maailmaa uskonnollisesti ja tieteellisesti? Onko buddhalaisuus uskonto?

Taide luovaa inhimillistä toimintaa, joka kuvaa ja tulkitsee maailmaa on ihmisen tapa kuvata käsityksiään ja kokemuksiaan ihmisyydestä ja todellisuudesta erilaisin taiteellisin menetelmin. Taiteen kautta ihminen voi pyrkiä vaikuttamaan arvoihin, järkeen ja tunteisiin. Taiteessa käytetään vertauskuvia ja abstraktia kuvausta sekä jätetään subjektiivinen eli henkilökohtainen tulkinta vastaanottajalle (illusionismi, ilmaisuteoria, kommunikaatioteoria jne.) Voiko taide vaikuttaa ihmisen maailmankatsomukseen? Kuinka monta eri taiteenmuotoa tiedät? Muistele mikä on viimeisin kokemus taiteen äärellä joka on sinua koskettanut?

Ideologia eli aatejärjestelmät tarjoavat uskonnon tavoin maailmankatsomuksen ottavat kantaa siihen, miten ihmisen ja yhteiskunnan tulisi toimia, mutta ne eivät perustele näkemyksiään tuonpuoleisilla tai yliluonnollisilla asioilla eivätkä ulota toimintaansa kuoleman jälkeiseen aikaan, vaan perustelut ovat enimmäkseen yhteiskunnallisia ja poliittisia. Ideologiat muistuttavat kuitenkin joskus uskontoja, sillä ne ovat hyvin kokonaisvaltaisia maailmanselityksiä ja ohjaavat ihmisten arvovalintoja. Ideologia voi ohjata myös koko yhteiskunnan toimintaa. Mitkä ideologiat ovat historiassa vaikuttaneet ihmisten maailmankatsomukseen? Mitkä ideologiat tai aatteet ovat vallassa tänään?

Filosofia tieteenala, jossa pyritään inhimillisen järjen avulla ymmärtämään todellisuuden ja ihmisyyden luonnetta sekä arvoja, joita hyvä elämä ja hyvä yhteiskunta edellyttävät. Se etsii viisautta ja totuutta ihmisen elämästä ja todellisuudesta, mutta ei rakenna oppijärjestelmiä Tähän kuuluu mm. kriittiinen ajattelu, keskustelu, argumentaatio, kysymysten esittäminen, oman ajattelun kehittäminen

Tiede Tiede on tapa saada tutkimusmenetelmien kautta tietoa todellisuudesta muun muassa siitä, mistä maailma muodostuu ja miten se kehittyy. Tieteen kriteereihin kuuluu pyrkimys toistettavuuteen ja objektiivisuuteen, eli tulosten pitää olla samanlaisia tutkimuskerrasta tai tutkijasta riippumatta. Sen kriteereihin kuuluu myös se, että sen täytyy muuttaa näkemyksiään uusien tieteellisten näyttöjen ilmaannuttua Tieteen luonteeseen ei kuitenkaan kuulu ottaa kantaa siihen, millaisia eettisiä valintoja ihmisen tulisi tehdä Levinneisyys ja vaikutus on merkittävä Onko kysymyksiä mihin tiede ei voi vastata?

Ryhmissä, maailmankatsomuksia Jakakaa nämä keskenänne, tutustukaa niihin, tee muistiinpanoja itsellesi, raportoi ryhmälle. https://yle.fi/aihe/artikkeli/2008/03/11/maailmankuva-ja-maailmankatsomus https://urly.fi/PyS https://yle.fi/aihe/artikkeli/2008/07/09/luonnontieteen-vaikutus-maailmankatsomukseen https://urly.fi/Wyk https://yle.fi/aihe/artikkeli/2008/04/10/tieteen-ja-maailmankatsomuksen-suhde https://urly.fi/Wyl https://yle.fi/aihe/artikkeli/2008/03/13/matematiikka https://urly.fi/Wym https://yle.fi/aihe/artikkeli/2013/06/25/maailmankuva - Afrikka avarsi Lotan maailmankuvan https://urly.fi/PQo https://yle.fi/aihe/artikkeli/2013/07/16/uskonnon-luonne-ja-merkitys (27 min - 4 min 30 s. eteenpäin) https://urly.fi/Wyn - yleinen katsaus

pienoispäiväkirja sivu 1. Kuka minä olen? mistä maailmankatsomukseni koostuu?

Maailmankuva (Millainen maailma on?) ¢Käsitykset maailmankaikkeuden - synnystä - rakenteesta - toiminnasta ¢ Koostuu tiedoista ja uskomuksista ¢Muuttuu tieteen kehittyessä ¢Erilainen eri kulttuureissa (?) ¢Sisältää näkemykset myös yhteiskunnasta, ajasta, ihmisestä ja luonnosta

Maailmankatsomus ( Millainen maailman pitäisi olla?) ¢Sisältää maailmankuvan sekä arvot; eli vastaa myös kysymykseen millainen maailman pitäisi olla ¢Laaja kokonaisnäkemys maailmasta ja elämästä ¢Vaikuttaa siihen, miten ihminen suhtautuu ympäröivään elämään ¢Antaa elämälle mielekkyyttä ja tarkoitusta ¢Saman maailmankatsomuksen omaavat muodostavat usein joukkoliikkeitä esim. uskonnot ja ideologiat