KTPO-CSC-vuosisopimuksen 2018 ja 2019 painotuksia Korkeakoulujen tietohallinto- ja ICT-ohjausryhmän kokous 3.9.2018 Jukka Haapamäki, Juha Haataja, Ilmari.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Kansallinen digitaalinen kirjasto - lyhyt johdatus Jukka Liedes
Advertisements

Ajankohtaista korkeakoulujen ICT yhteistyössä: RAKETTI –hankkeesta eteenpäin ylitarkastaja Ilmari Hyvönen Korkeakoulu- ja tiedepolitiikan osasto
Korkeakoulut ja julkisen hallinnon arkkitehtuurin hierarkia Ilmari Hyvönen
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto RAKETTI-KOKOA.
KTPO-CSC-vuosisopimus 2014 & RAKETIn jälkeinen ohjausmalli IH
Korkeakoululaitoksen tietohallinnon kehittäminen & kokonaisarkkitehtuuri Ilmari Hyvönen Korkeakoulu- ja tiedepolitiikan osasto Tietohallinnon.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Korkeakoulujen.
OKM: N J ULKAISUTIETOJENKERUUPROSESSI JA SEN KEHITTÄMINEN Ylitarkastaja Jukka Haapamäki.
Helsingin yliopiston tietohallinto Tietotekniikkapalveluita tuotetaan Helsingin yliopistossa keskitetysti tietotekniikkakeskuksessa sekä hajautetusti tiedekunnissa.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Korkeakoulujen.
Yleiskuva CSC:n palveluista Tuija Raaska
Neljä osakokonaisuutta
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Korkeakoulujen.
Korkeakoulutuksen ja tutkimuksen yhteiset arkkitehtuurit
Arkkitehtuurikoordinaatiopalvelu
Tietovarannon järjestelmä- ja teknologia-arkkitehtuurin kehittäminen.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto TUTKI-osahanke.
Korkeakoulutuksen ja tutkimuksen yhteisten arkkitehtuurien tilanne ja hallintamallin tilanne IH
CSC:ltä ostetut palvelukokonaisuudet vuonna 2015
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Tutkimushallinnon.
Korkeakoulujen, OKM:n ja CSC:n tietohallintoyhteistyö RAKETTI –hankkeen jälkeen Ilmari Hyvönen
OKM:n CSC:ltä korkeakouluille ostamien palveluiden ohjaus Ilmari Hyvönen.
Julkisen hallinnon arkkitehtuurihierarkia
Korkeakoulujen tietohallinto- ja ICT-ohjausryhmä,
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Tutkimushallinnon.
Tietohallintolaki edellyttää, että julkisen hallinnon viranomaisten on tietojärjestelmien yhteentoimivuuden mahdollistamiseksi ja varmistamiseksi suunniteltava.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto RAKETTI-TUTKI-hankkeen.
Korkeakoulujen ICT-palveluiden arkkitehtuurin kannalta huomioitavat muut arkkitehtuurit Korkeakoulujen tietohallinto- ja ICT-ohjausryhmä, Ilmari.
OKM–CSC-vuosisopimuksen valmistelu Juha Haataja
Avointen aineistojen julkaisualusta AVAA © 2016 OKM ATT 2014–2017 -hanke Lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen.
KTPO-CSC-vuosisopimukseen liittyviä kuulumisia Juha Haataja
Tutkimustietovaranto
OKM keskitettyjen palveluiden rahoittajana CSC:n kautta: yhteistyöryhmien rooli ja arkkitehtuurityö Ilmari Hyvönen
Tieteellisen laskennan yhteistyöfoorumin alatyöryhmä, kokoonpano:
Ohjausryhmän kokous Leena Jukka
OILI-palvelun tilanne
Ajatuksia ICT-ohjausryhmästä ja CSC:n asiakasohjauksesta
Tavoitteet ja mittarit 2015
Tutkimustietovarannon lähdetietovarantojen tilannekatsaukset
korkeakoulutuksen ja tutkimuksen ICT:n
Panostus datalähtöisen tutkimuksen infrastruktuuriin
Tässä käsittely ohjaus-yhteistyössä
Tutkimustietovarannon ohjausrakenne
OKM:N HALLINNONALALLE
Arkkitehtuurit ohjaavat Valtakunnalliset, keskitetyt ICT-palvelut
Erityisavustus korkeakouluille korkeakoulutuksen kehittämiseen
Sähköisten viranomaisaineistojen arkistoinnin ja säilytyksen palvelukokonaisuus Työsuunnitelma
Asettamiskirje: Korkeakoulujen tietohallinto-ja ICT-ohjausryhmän täsmennettynä tehtävänä on:
Korkeakoulutuksen ja tutkimuksen
RUOTSIN KIELEN OPETUKSEN KEHITTÄMINEN KORKEAKOULUISSA (=ROKK-HANKE): Työskentely lv Heidi Rontu, FT, dos. (Aalto) & Taina Juurakko-Paavola, FT,
ORCID-tutkijatunnisteen käyttöönoton edistäminen
Julkaisusyöttöpalvelun toteutus
ATT ja KDK-tilannekatsaus
Toimeksianto ”KA-seminaari” Tuija Raaska, kehityspäällikkö, CSC
VIRTA-opintotietopalvelun tietojen avaaminen korkeakoulujen BI-kehittäjien käyttöön Tilannekatsaus Helena Majamäki
Päätös VIRTA-opintotietopalvelun hallintamallin hyväksymisestä
KTPO-CSC-vuosisopimuksen 2018 näkymiä ym
OKM T&K TIETOJEN TIETOPOHJA Ylitarkastaja Jukka Haapamäki.
OKM AJANKOHTAISTA
Exam johtoryhmän kokous
Korkeakoulutuksen ja tutkimuksen digitalisoitumisen tiekartta Korkeakoulujen tietohallinto- ja ICT-ohjausryhmä Ylitarkastaja Ilmari Hyvönen (puheenjohtaja)
Koulutuksen ja tutkimuksen yhteentoimivuuspalvelut
Ajankohtaista Oodi-maailmasta
Maatalous-lomituksen valmistelu-projekti
KTPO:n palvelukokonaisuuksien tiivis esittely
Ammattilainen ja palvelujärjestelmä kori
= = 62 9 ∙ 7 - 1= 62 8 ∙ = 62 (3 + 5) ∙ 6 = : 2 ∙ (15 – 7) = ∙ = 48 7 ∙ : 3 = 48 ( ) : 3 +
Uusien kirjastojärjestelmien yhteentoimivuuden edellytyksistä
RUOKAKASVATUKSEN VUOSIKELLO
EXAM-SÄHKÖInEN osaamisen ARVIOINnin järjestelmä
Esityksen transkriptio:

KTPO-CSC-vuosisopimuksen 2018 ja 2019 painotuksia Korkeakoulujen tietohallinto- ja ICT-ohjausryhmän kokous 3.9.2018 Jukka Haapamäki, Juha Haataja, Ilmari Hyvönen ja Sami Niinimäki

Rahoituskokonaisuus (syksyn 2018 tilanne) KTPO-CSC-vuosisopimus 18,7 milj. euroa (sis. 3% kate) Funet-verkkoinfrastruktuurin uudistaminen 2017-2022 alun perin arvioitu 8 milj. euroa mutta tulee tätä edullisemmaksi PAS-investoinnit ja kehitystyö (kulttuuriperintö ja tutkimusaineistot) KTPO:n osalta investointitarve vuositasolla 1,5 milj. euroa Arkistojen digitoinnin periaatepäätökseen liittyvät toimenpiteet SAPA-toteutusprojekti 2018-2019 (rahoitustarvearvio 0,6 milj. euroa, tarkentumassa) VM:n ehdotus: sähköinen arkistointi yhteisenä tietojärjestelmäpalveluna 2019-> Datalähtöisen tutkimuksen infrastruktuuri ja palvelut 2017-2021 (DL2021) 35 milj. euroa EuroHPC kulut kohdistuvat usealle vuodelle, mutta kesto ja jaksotus eivät ole vielä tarkentuneet CSC:n T&K-hankkeisiin (EU ym.) tarvittava omarahoitus luokkaa 1,5 milj. euroa vuodessa

KTPO-CSC sopimus ja CSC:n palvelut OKM/KTPO hankkii palveluita CSC:ltä korkeakouluille (KK), tutkimuslaitoksille (TL) ja itselleen Palvelut koostuvat ICT-palveluista ja asiantuntijapalveluista: Palvelut vuoden 2018 KTPO-CSC-vuosisopimuksessa Käyttäjä Osto (M€) Korkeakoulujen ja tutkimuksen tietoverkko Funet KK+TL 2,8 Korkeakoulujen tietohallinto- ja arkkitehtuuripalvelut KK 0,8 OKM:n analytiikka- ja datainfrastruktuuripalvelut KK+OKM 2,3 Tieteen ja kulttuurin kansallisen tietoinfrastruktuurin palvelut KK+TL+ OKM 3,9 Datanhallinnan ja laskennan palvelukokonaisuus 8,4 Yht. (sis. 3% kate) 18,7

Huomioitavaa vuonna 2019 (1/2) Yleistä Tietosuojadirektiivin ja tietohallintolain vaatimukset sopimusrakenteelle ja toimintamalleille OKM tukee VM:n tiedonhallinnan lakiuudistuksen päälinjauksia Visio 2030 toimeenpanon mahdolliset tarpeet Korkeakoulujen ja tutkimuksen tietoverkko Funet Funet-verkon päivitystyö, investoinnit 2018-2022 Korkeakoulujen tietohallinto- ja arkkitehtuuripalvelut 2018 EXAM järjestelmän kehitystä ei enää tueta, mutta kärkihankkeiden integroimiseen kohdennettava vastaavasti enemmän resursseja, koska 2018 alkaa iso liuta uusia hankkeita. Ideapankki Korkeakoulutuksen ja tutkimuksen digitalisoitumisen tiekartta: https://ka.csc.fi/

Huomioitavaa vuonna 2019 (2/2) Opetus- ja kulttuuriministeriön tietovarastopalvelut Tarve olisi sille, että pysyvää toimintaa voitaisiin siirtää korkeakoulujen tilaamaksi, jolloin KTPO-sopimukseen tulisi tilaa uusille avauksille. Tutkimustietovarannon kehittäminen sekä Virran hyödyntäminen opintosuorituksien liikuttamisessa korkeakoulujen välillä (kärkihankkeiden tukena). Tieteen ja kulttuurin kansallisen tietoinfrastruktuurin palvelut Arkistojen digitoinnin periaatepäätös VM:n ehdotus: sähköinen arkisto yhteisenä tietojärjestelmäpalveluna PAS-palveluiden tuotanto ja kehittäminen (Fairdata/Tutkimus-PAS, arkistojen digitointi, PASin kokonaisarkkitehtuuri ym.), tutkimuslaitosten huomiointi Datanhallinnan ja laskennan palvelut DL2021-kehittämisohjelma EuroHPC Palveluiden käynnistäminen mm. kompetensseja kasvattamalla, tutkimuslaitosten huomiointi

KTPO-CSC-vuosisopimuksen 2019 valmistelun viitteellinen aikataulu Palvelukokonaisuuskohtaiset muutokset selvillä syyskuun loppuun mennessä Sopimuskokonaisuus valmiina arvioitavaksi lokakuun loppuun mennessä Sopimustekstin ”final draft” valmis marraskuun loppuun mennessä Oikoluettu sopimusteksti valmis joulukuun puolivälissä Sopimus allekirjoitetaan (kuten ennenkin) viimeistään tammi-helmikuun vaihteessa