Pohjois-Irlantilainen Downpatrick Nursery School sai Vihreän lipun käyttöoikeuden ensimmäisenä maailmassa vuonna

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Kokemuksia ja kommentteja arvioinnista Rehtori Maija Vehviläinen Lahden Diakoniasäätiö Lahden diakonian instituutti.
Advertisements

Katja Siltanen ja Anne Rytilahti
OJANIITTUTALON MONITOIMIJAHANKE - MONIPUOLINEN OSAAMISKESKUS 2016.
Tekniikan ja luonnonvara-alan yksikkö LUONNONVARA-ALAN OSASTO.
Lapin ja Länsi-Pohjan sote- seminaari Varautuminen ikäihmisten palvelujen tarpeen kasvuun Ylitorniolla Eeva Leukumaa Kari Askonen.
Innostunut oppilaskunta Koulutus peruskoulun oppilaskuntatoiminnan ohjaajille.
Hippiäiset Varhaiskasvatussuunnitelma vuotiaiden sisarusryhmä Pieni, kodikas päiväkoti Päiväkotihistoriaa 40 vuotta, Hippiäiset 2004 alkaen.
Jouni Paakkinen Perusopetuksen päätelaiteprojekti.
KOULUSHAKKI MAAILMALLA Fide (Kansainvälinen shakkiliitto) Euroopan parlamentin kannanotto Euroopan maat Muut maat Antti Virtanen Shakkipedagogiikan kurssi.
AINEISTOINA GENTRANS (SUOMI) JA SHARE (14 MUUTA EUROOPAN MAATA) -TUTKIMUKSET ELINA HAAVIO-MANNILA EMERITAPROFESSORI, HELSINGIN YLIOPISTO ASENNOITUMINEN.
Y RITYSESITTELYT JA SUHDETOIMINTA Pertti Strandman ja Samuli Viitala.
Opitaan yhdessä  Nordplus Junior ohjelmassa vahvistetaan pohjoismaisten ja balttialaisten koulujen yhteistyötä ja verkostoitumista. Laatu, luovuus ja.
Kirsi Verkka POL Peruskoulujen ympäristöjärjestelmä Ympäristökartoitus 2005 > 2009 Ympäristöohjelma Toimenpiteet Seuranta ja arviointi.
Joensuun Mahdollisuuksien tori Taitokorttelissa.
{ Meidän päiväkodin digistrategia Case: Jyväskylän kaupunki ja eHipsu-hanke Meidän päiväkodin digistrategia.
© Kustannusosakeyhtiö Otava Heijastuspohja Tietoa ja tilastoja Suomen väestöstä.
Kysely sosiaalisen median käytöstä
Johdanto Kuvailuteksti harmaaseen palkkiin:
Th, TtM, kehittämispäällikkö Ulla Korpilahti
Tampereen kaupunkiseudun TVT-suunnitelma, Treduka
Näin oppiminen muuttuu Helsingissä
Kansainvälisyys uudistetuissa opetussuunnitelmissa – Lupa sanoa!
Fyysisen aktiivisuuden lisääminen oppilaitosten arjessa
Sihteeriyhdistyksen seminaari

KALANKASVATUKSEN TULEVAISUUDEN NÄKYMÄT
Toinen maailmansota
Ohjelma Kahvit, avaus Lisenssin tuotteistaminen, Chess Events, muut liiton ajankohtaiset (Juha Sundelin) Palvelut seuroille (Aleksi.
Luovuusstrategian avulla päivätoiminnan toimintatavat innovatiivisemmaksi Projektiosaamisen opintokokonaisuus toteutetaan yhteistyössä Turun ammattikorkeakoulun.
Digitaalisuus opistojen strategiaan, pedagogiikkaan ja käytäntöön
Ops-iltapäivä Raumanmeri
GEEK GIRL – matalalentoa mallitaivaalla
Pasi Kurttila Markku Lang.
Unicef Viivi, Oskari, Melina.
Opetustoimi osana Jyväskylää
4B-lk vanhempainilta Tervetuloa!
Oppilaitoksen nimi Päivämäärä
Tuulivoima.
Omppu-diplomi ja Omppu-kokoelma
Tutkimus- ja kehittämistoiminta 2016, Pohjois-Savon ja Kuopion seudun asema Lähde: Tilastokeskus (aluejako ), tutkimus- ja kehittämistoiminta,
Skanssin monitoimitalon tarveselvitys
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry
Luoteis-Karjalan ensimmäinen maisema rauhoitusalue Vuonninen ja Vaassilan kivi Gleb Lettiev, 6V luokka (5.opiskeluvuosi) Petroskoi, 2017.
VALMISTAUDU MEININKI-HENKILÖSTÖKYSELYYN työntekijä
Tajua mut! –toimintamalli koulutus
Yliopistojen intrapäivä
Terve Kunta –verkoston toiminnan kehittäminen
Kotiväki Sompion koulu Keuda Salme Larvala Veli Perkkiö
Oulun yliopiston intranetprojekti
PDPP-työpaja Mitä tehdään?.
Terve Kunta –verkoston toiminnan kehittäminen
Iäkkäiden yhteen sovitettujen palvelujen kokonaisuus Päijät-Hämeessä Tiedotustilaisuus Anu Olkkonen-Nikula, I&O kärkihankkeen muutosagentti.
POHJOIS-POHJALAISTEN HYVINVOINTI: 1
Verkoston toiminta kehittyy – missä mennään?
Kestävää kasvua ja työtä Mitä ohjelmasta rahoitetaan?
KA1 - Yhdessä olemme enemmän
TULOKSET OPINNOISTA-TÖIHIN WEBROPOL-KYSELY SYKSY 2017
Polut hoitoon ja kuntoutukseen – projekti OTE7
Kestävän kehityksen projektit Espoossa
Vanhempien ja lasten osallisuuden lisääminen
Eva-Stina Törnroos Tukholma
Viestinnän työkalupakki
A2-kieli-info.
Ajanhallinta opiskelussa
Yhteinen keittiö -hanke Marttaliitto
Case Hiil Hooyo – Neuvola maailmalle!
Ajankohtaiskatsaus kasvupalveluihin
Inarin nuorisovaltuuston kärkihankelista
Järjestö 2.0 hankkeiden jatkosuunnitelma
Taito perinnöksi Eläkeliiton 50-vuotisjuhlavuoden kampanja
Esityksen transkriptio:

Pohjois-Irlantilainen Downpatrick Nursery School sai Vihreän lipun käyttöoikeuden ensimmäisenä maailmassa vuonna 1994 1994

Rantautuminen Suomeen Maija Venäläinen Rantautuminen Suomeen Helsingin ympäristökeskuksen ympäristökasvattaja Kaisa Pajanen tutustui ohjelmaan opintomatkoillaan Tanskassa ja Ruotsissa vuosina 1996-1997 Suomen Ympäristökasvatuksen Seuran Maija Venäläinen ja Essi Aarnio käynnistivät ohjelman Suomessa 1998 Kaisa Pajanen törmäsi Vihreä lippu –ohjelman ensimmäisen kerran Tanskassa ja ihastui ohjelmaan välittömästi. Tutkailtuaan Vihreä lippu -ohjelmaa tarkemmin Kaisa Pajanen innostui siitä niin, että esitteli ohjelman Sykselle. Syksen tuolloinen puheenjohtaja Maija Venäläinen innostui ajatuksesta ja rekrytoi Helsingin yliopistossa ympäristönsuojelutiedettä opiskelleen Essi Aarnio-Linnanvuoren Vihreän lipun ruoriin. ”Innostuin Vihreästä lipusta Tanskassa järjestetyssä ympäristökasvatusseminaarissa vuonna 1996. Noina vuosina tein omia pieniä tutkimusmatkoja Ruotsiin ja sattumusten kautta löysin järjestön nimeltä Håll Sverige Rent, joka oli hiljan aloittanut Ruotsissa Vihreä lipun koordinoimisen. Heidän materiaalinsa olivat mitä mielikuvituksellisimpia ja sekä oppilaiden että opettajien innostus oli suurta. Pieni järjestö tuskaili suuren osallistujajoukon toiveiden keskellä! Tuntui, että Vihreässä lipussa oli juuri niitä elementtejä, joita Suomessa tarvisimme: uusia työkaluja, joilla saada kouluissa ja muissa oppilaitoksissa oppilaat ja opettajat toimimaan yhdessä omaehtoisesti, luovasti ja tavoitteellisesti.” Helsingin ympäristökeskuksen ympäristökasvattaja Kaisa Pajanen (Ote FEE Suomen (Syksen) 15-vuotishistoriikista) Kaisa Pajanen Essi Aarnio

Ensimmäiset liput! Kolme ensimmäisen vuoden osallistujaa saavutti Vihreän lipun keväällä 1999 Projektiteemana oli kaikilla Jätteiden vähentäminen Yksi näistä oli päiväkoti Neulanen, joka jatkaa katkeamatonta Vihreä lippu -taivaltaan edelleen! Päiväkoti Neulanen saavutti ensimmäisen Vihreän lippunsa keväällä 1999 ja on siitä saakka tehnyt aktiivisesti Vihreä lippu –projekteja ollen ohjelman pitkäaikaisin osallistuja. ”Päiväkoti Neulasen ansioihin voidaan lukea myös se, että päiväkoti ei ollut ennestään painottunut erityisesti ympäristöasioihin, mutta se omaksui Vihreä lippu -ajattelutavan nopeasti.” Päiväkoti Neulanen

Vihreän lipun kasvu Suomessa Yhtenä syynä ohjelman osallistujamäärän kovaan kasvuun oli varmasti valtion Kestävän kehityksen toimikunnan koulutusjaoston asettama tavoite, ”että 15 prosenttia päiväkodeista, kouluista ja oppilaitoksista on saanut ulkoisen tunnuksen tai sertifikaatin kestävän kehityksen toiminnastaan vuoteen 2014 mennessä”. Hyviä uutisia myösinyt: Suomen uudessa hallitusohjelmassa on tavoitteina: - ”edistetään luonto- ja ympäristökasvatusta” sekä ”otetaan huomioon kestävä kehitys ja ilmastokasvatus [--] läpileikkaavina teemoina eri koulutusasteilla.”

n. 300 kasvatusalan toimijaa Keitä meitä on? n. 300 kasvatusalan toimijaa yli 73 000 lasta ja nuorta Kaikkiaan ohjelmassa on ollut mukana 20 vuoden aikana yli 700 osallistujaa, tällä hetkellä reilu 300 yksikköä. Alakoulut ja päiväkodit ovat aina olleet suurimmat osallistujaryhmät. Piirakan sektori ”peruskoulu” sisältää sekä alakoulut, yläkoulut että yhtenäiset peruskoulut.

Eco-Schools-verkosto laajenee 2019: 68 maata ympäri maailman Eco-Schools ohjelma toimi vuonna 1998 ainoastaan Euroopassa, 18 maassa. Ohjelma laajenee Euroopan ulkopuolelle vuonna 2003 Kenian ja Etelä-Afrikan liittyessä mukaan. FEEE:n nimestä pudotettiin neljäs E pois jo vuonna 2001. Vuonna 2018 Eco-Schools -ohjelmassa on mukana jo 67 maata kaikista eri maanosista. Uusimpina maina ohjelmaan ovat liittyneet mukaan mm. Viro, Thaimaa, Etelä-Korea, Ghana ja Tansania. 1998: 15 maata Euroopassa

68 maata 53 000 koulua ~ 20 milj. lasta ja nuorta Etelä-Afrikka Romania Etelä-Afrikka Intia Iso-Britannia 68 maata 53 000 koulua ~ 20 milj. lasta ja nuorta

Valtakunnalliset lippujuhlat 1999-2005 Vuosina 1999-2005 Sykse järjesti valtakunnalliset lippujuhlat. Usein juhlissa oli joku silmäätekevä poliitikko tai virkamies jakamassa lippuja ja pitämässä juhlapuheita.

”Muista toinen toista” Vihreän lipun päivä 2.2. ”Muista toinen toista”

20-vuotisjuhlat keväällä 2019

Päiväkoti Neulanen – 20 vuotta mukana! Vihreä lippu on tärkeä arvo ja koko talon yhteinen juttu, josta ollaan ylpeitä! Mukana ympäristötyössä on koko työyhteisö Hyvät ideat ja käytännöt ovat siirtyneet pitkä- aikaisen henkilökunnan välityksellä eteenpäin.

Linkki videoon: https://www.youtube.com/watch?v=9CHpF2INxyU