Kirjasampo – kirjallisuuden tiedonhaku

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
OPPIMINEN JA OPETUS / DIDAKTIIKAN KURSSIN WIKITENTTI
Advertisements

Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentra Youtube.
 Monella tiedonalalla on oma erikois- tai oppilaitoskirjasto.  Suuri osa kirjastoista on kaikille avoimia.  Joissain kirjastoissa käynnistä on sovittava.
© 2010 IBM Corporation1 Etusivun muokkaaminen  Portaalisivut ja niihin määritetyt komponentit muodostavat varsinaiset internet-sivut.  Etusivu muodostuu.
INTERNET-TIEDONHAKU JA GOOGLEN EDISTYNYT KÄYTTÖ
KIRJASAMPO Seinäjoki Mikä?  Yhteisöllisiä ominaisuuksia ja semanttista webiä hyödyntävä kaunokirjallisuusaiheinen verkkopalvelu  Tiedonhaun.
© 2010 IBM Corporation1 Sisältö  Uusi sisältö luodaan aina sisällönhallinnassa –Uusi -> Sisältö –Tallenna nimellä olemasta olevasta sisällöstä  Tavallinen.
WIKISPACE ohjeita. Sivun muokkaaminen •Valitse Edit This Page •Kirjoittele, lisää kuvia, muokkaa tekstiä •Tallenna •Muokkaa lisää….history näyttä kaikki.
TIEDONHAUN PERUSTEET JA KIRJASTON PALVELUITA. Sisällöt  Aiheen ja tiedonlähteen valinta  Haku- ja asiasanat  Tiedonhaun perustekniikka  Kirjastoverkon.
TIEDONHAUN PERUSTEET JA KIRJASTON PALVELUITA. Sisällöt  Aiheen ja tiedonlähteen valinta  Haku- ja asiasanat  Tiedonhaun perustekniikka  Kirjastoverkon.
Internet-tiedonhaussa tarvitaan  Hakukone tai tietokanta  Hakusanoja tai asiasanoja  Hakulause.
Mitä kirjasto voi tarjota yrittäjille? monipuoliset kokoelmat ja tietokannat kirjastotilat tiedonhakumenetelmät ajanmukaiset laitteet henkilökunnan asiantuntemuksen.
KITKA Maakuntakirjastokokous Vaasan kaupunginkirjasto- maakuntakirjasto Projektikoordinaattori Virva Soikkeli.
Kirjaston verkkopalvelu Kirkes-kirjastojen asiakkailla on mahdollisuus käyttää IntroActive-verkkopalvelua internetissä. Verkkopalvelussa voi mm.  uusia.
Kysy kirjastonhoitajalta -uudistus Vastaamisen konsepti • Kirjasto • Muut vastaajat • Kommentointi.
 Monella tiedonalalla on oma erikois- tai oppilaitoskirjasto.  Suuri osa kirjastoista on kaikille avoimia.  Joissain kirjastoissa käynnistä on sovittava.
Maaseutu.fi on uudistunut -
Mitä kirjasto voi tarjota yrittäjille? monipuoliset kokoelmat tietokannat kirjastotilat tiedonhakumenetelmät ajanmukaiset laitteet henkilökunnan asiantuntemuksen.
Kirjasampo - kirjallisia elämyksiä ja tutkimuksellisia haasteita Kaisa Hypén ITK2012.
TIEDONHAUN PERUSTEET JA KIRJASTON PALVELUITA. Sisällöt Aiheen ja tiedonlähteen valinta Haku- ja asiasanat Tiedonhaun perustekniikka Kirjastoverkon palvelut.
Kansallisen käyttäjäkyselyn tuloksista yleisissä kirjastoissa Kirjastotoimen johtaja Pirkko Lindberg Oulun kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto
Yhteinen eKirjasto Erkki lounasvuori Keskuskirjasto.
KH Kirjasampo NYT Yleisten kirjastojen neuvosto
Kirjastot.fi-chat Nina Granlund Kirjastot.fi-toimitus.
Kirjastot.fi – yhteisöllistä yhteistyötä kansallisella tasolla Nina Granlund Kirjastot.fi.
Linkkikirjasto Nina Granlund Kirjastot.fi Linkkikirjasto Kirjastojen.
Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentra.
Jutta, Mireka, Janika, Susanna & Henriikka
Hämeenlinnan verkkokirjasto Kirjasto 2.0. Lähtökohdat Kerätä kirjaston erilliset verkkopalvelut yhdeksi toiminnalliseksi ja helppokäyttöiseksi kokonaisuudeksi.
Kysy kirjastonhoitajalta verkkotietopalvelu Nina Granlund Kirjastot.fi 2007.
Tiedonhaku OUTI-verkkokirjastosta Yläkoulu Oulun kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto.
Tiedonhaku OUTI-verkkokirjastosta Yläkoulu Oulun kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto.
JOPOX Uusi hallinta / Lomaketyökalu. Uuden lomakkeen luonti Lomakkeen rakentaminen alkaa klikkaamalla auki Lomakkeet. Oletusarvoisesti oman joukkueesi.
Kirjasampo ja eKirjasto Kirjastopäivät 2015 Tuomas Aitonurmi, informaatikko / toimittaja, Turun kaupunginkirjasto / Kirjastot.fi.
Tiedonhaku ”Tiedon käsitteen kannalta ongelmallista on se, että verkkoihin syötetään ”tietona” mielipiteitä, joiden esittäjistä ja heidän luotettavuudestaan.
Pedanet –oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu
Käyttäjätunnuksen luonti ja kirjautuminen / KE & AR & JRy
POISSAOLOLUVAN HAKEMINEN JA PÄÄTÖKSEN TEKEMINEN WILMASSA
OPPIMISEN ARVIOINTI TYÖKALUN KÄYTTÄMINEN OPETTAJA
Kirjaston tiedonhaku - yläkoulu
Tutkielman teko-ohjeet
Ohjeita….
Toki-verkkokirjasto ja kirjastopalvelut
Finna.fi:n etusivu-uudistuksen suunnittelu
Oman alan lehdet (1) Käy lainaamassa oppilaitoksen kirjastosta oman alan lehti. Pohdi ja kirjoita blogiisi (tee oma sivu nimeltään ”Oman alan lehdet”)
PaikkaOppi Mobiilin käyttöohje
Tiedonhaku kirjastossa
Kirjastot.fi – verkkopalvelut
Kirjaston tiedonhaku - alakoulu
Oman alan kirja Käy lainaamassa Myllytullin kirjastosta oman alan kirja. Pohdi ja kirjoita blogiisi (tee uusi artikkeli nimeltään ”Oman alan kirja”) ylös.
Muutosseminaari Kimmo Kena, palvelumuotoilija, Kitchen
Suomen Ekonomien jäsenlähettilyys
Selkokieli.
HOPS-työpaja.
Uusi Celianet ja Celian muuttuneet käytännöt kirjastoissa
Valmiita elementtejä asiakassivuille ja työvälineitä
Tiedonhakua kirjastossa
E-aineistot OUTI-kirjastoissa E-kirjat ja e-lehdet
Artikkelihakujen tekeminen
Minna Katela, Celia Marjo Kauttonen, Celia
Celian palvelut kirjastosta
Tiedonhaku OUTI-verkkokirjastosta 5. lk
Kysy kirjastonhoitajalta 20-vuotta
WinOodi versio 5.1 OPIT/Katri L
Kysy kirjastonhoitajalta
Kirjaston tiedonhaku – yläkoulu ja lukio
OUTI-verkkokirjaston opetussisällöt tiedonhaun opetuksissa
Vinkkejä tiedonhakuun
Digiopastus kirjastossa – googlen kaikki mahdollisuudet
Madetojan musiikkilukion Veso-päivä
Esityksen transkriptio:

Kirjasampo – kirjallisuuden tiedonhaku Tuomas Aitonurmi Kysy kirjastonhoitajalta -palvelun 20-vuotistapahtuma Kirjasto Oodi 29.3.2019

Kuvakaappaus Kirjasammon etusivulta www.kirjasampo.fi 14.1.2019

Kirjallisuuden verkkopalvelu Kirjasammon toiminta nykyisin mm. Suomeksi ja ruotsiksi julkaistun kaunokirjallisuuden tietokanta Laaja kirjailijatietokanta, kymmeniä tuhansia tekijöitä Nykyisin myös jonkin verran tietokirjallisuutta ja -kirjailijoita Linkitetyn tiedon käytäntöjen soveltaminen kirjastopalvelussa Kirjallisuuden verkkolehti: uutisia, artikkeleita Kirjallisuuden kuratointia listauksin Käyttäjien tuottamia sisältöjä Yhteistyötä myös kirjastomaailman ulkopuolella Kolme sosiaalisen median palvelua aktiivisesti käytössä

Kirjailijatietoa Lähde: https://www.kirjasampo.fi/fi/kulsa/kauno%253Aperson_123175958958794, viitattu 25.3.2019

Kirjailijatietoa Muutoksia kirjailijatietoihin sivuston uudistuksessa tammikuussa 2019: Teostietolistalla osakohteet, kuten novellit, ovat nyt erillään julkaistuista teoskokonaisuuksista Teostietolistalla nimekkeiden perässä on nyt mainittu teostyypit (romaani, runokokokoelma, kuvakirja…)

Teostietoa Lähde: https://www.kirjasampo.fi/fi/kulsa/kauno%253Aateos_2247, viitattu 26.3.2019

Teostietoa Muutoksia teostietoihin sivuston uudistuksessa tammikuussa 2019: Elementtien järjestys on muuttunut: jos teostietoihin on tallennettu aikalaisarvio, videoita, linkki e-kirjaan tai jos sitä on kommentoitu, nämä on tuotu esiin heti nimekkeen alapuolella Muut lisätietolinkit ja ”Teos kirjastoissa”-toiminto ovat siirtyneet kansikuvien alta sivun oikeaan laitaan

Haku Käytössä on kolme hakutoimintoa: Teos- ja tekijähaku Artikkelien ja kirjahyllyjen haku Kansikuvahaku

Teos- ja tekijähaku Lähde: https://www.kirjasampo.fi/fi/search/kulsa/romaanit%20tehtaat, viitattu 26.3.2019

Artikkelien ja kirjahyllyjen haku Lähde: https://www.kirjasampo.fi/fi/nodesearch, tehty haku "ilmastonmuutos", viitattu 26.3.2019

Kansikuvahaku Lähde: https://www.kirjasampo.fi/fi/coversearch?s=k%C3%A4siraudat&o=title_asc, viitattu 26.3.2019

Esimerkkikysymys 1 Lähde: https://www.kirjastot.fi/kysy/haluaisin-lukea-kotimaisia-romaaneja-joissa?language_content_entity=fi, viitattu 26.3.2019

Esimerkkikysymys 1 Hyvä, että vastaukseen on lisätty suora linkki Kirjasammon hakutulokseen Toisin kuin vastauksessa mainittiin, Kirjasammosta löytyy myös saatavuustietoja: teostietosivun oikeassa laidassa kohtaan ”Teos kirjastoissa” voi valita oman kuntansa tai alueellisen verkkokirjastonsa nimen, jonka jälkeen teoksen saatavuustiedot haetaan automaattisesti, ja niitä klikkaamalla pääsee omaan verkkokirjastoon esim. tekemään varauksen

Esimerkkikysymys 2

Esimerkkikysymys 2 Hyvä, että vastauksessa on täydennetty paikallisen verkkokirjaston hakutuloksia Kirjasammon haulla – kun vastataan myös valtakunnalliseen näkymään, on hyvä muistaa, että Kirjasammosta voi löytyä tietystä aiheesta paljon lisää teoksia, joita ei omassa kannassa enää ole

Huomioita Usein näkee kirjallisuusvastauksia, joissa on mainittu teoksia tai tekijöitä, mutta ei ole annettu yhtään lisätietolinkkiä. On ymmärrettävää, että jos vastauksessa on pitkä lista, ei kaikkia jaksa linkittää, mutta lyhyemmissä vastauksessa lisätietolinkit auttaisivat varmasti hakukoneiden kautta vastauksiin päätyvää tiedonhakijaa. Kirjasammon kirjahyllyjä (https://www.kirjasampo.fi/kirjahyllyt) kannattaa hyödyntää vinkkilistoja etsiessä, hyllyjä on järjestelty myös aiheen ja ikäkausien mukaan. Aikuisten kirjallisuuden hyllyt: https://www.kirjasampo.fi/fi/node/4007 Lasten- ja nuortenkirjallisuuden hyllyt:https://www.kirjasampo.fi/fi/node/7243

Kysymyksiä, kommentteja, palautetta Tuomas Aitonurmi Informaatikko ja toimittaja Kirjasampo Valtakunnalliset kehittämispalvelut Helsingin kaupunginkirjasto tuomas.aitonurmi@kirjastot.fi 040-5471431 https://www.kirjasampo.fi/fi/palaute