Miten seura-arjessa voidaan ottaa ympäristö huomioon

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
KEKE-ARVIOINTIA JA TEEMOJEN ÄÄNESTYS Toukokuussa 2013 toteutetun kyselyn tulokset Kuva: Kekepuu elokuussa 2013.
Advertisements

Lahti kansalliseksi ympäristökaupungiksi sekä edelläkävijäksi kansallisen ilmasto- ja energiastrategian toteuttamisessa.
Metsäteollisuuden ympäristö- ja vastuullisuussitoumukset
ENERGiA JA iLMASTONMUUTOS
Tyky-Kuntoseteli+ Liikuntaan ja kulttuuriin Tyky-Kuntoseteli+ on työnantajasi tarjoama verovapaa työsuhde-etu. Työnantajallesi on tärkeää, että olet kokonaisvaltaisesti.
Kestävä taloudellinen vaihto ja kulutuksen vähentäminen
NAO/Maija-Leena Haapa-alho
Yhteistyössä Tietohallinto liikunnassa ja urheilussa
Yksilön yhteiskuntavastuusta C:\A2009\BM\Yht © YksilöYhteiskunta Yksilön.
(Viitekehys: Suomi, Kotka)
Elinvoiman edistäminen kunnan toiminnan keskiössä
Valtakunnallinen liikunta- ja urheiluorganisaatio ry.
 Polun taustalla HUMU-ryhmän selvitys suomalaisten huippu-urheilijoiden poluista  Suomalaisten arvokisa menestyksen heikkeneminen 1970  2000-luku 
1. varapresidenttien koulutus
Vastustaja vai kilpakumppani? Ringeten Reilu Peli –periaatteet Suomen Ringetteliiton syyskokous.
Seurakunnan rooli maaseudun kehitystyössä Voimistuvat kylät-seminaari Seinäjoki Markku Ylinen Johtava kappalainen P eräseinäjoen kappeliseurakunta.
KULUTTAJANA VAIKUTAT LÄHELLE JA KAUAS TÄMÄN AINEISTON TUOTTAMISEEN ON KÄYTETTY MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖN TUKEA Kuva: Ruokatieto / Jussi Ulkuniemi.
LAJITTELU JA KIERRÄTYS
LIONS INTERNATIONAL LEO MONINKERTAISPIIRI 107 SUOMI LEO MULTIPLE DISTRICT 107 FINLAND * Yhdessä haasteisiin * * Tillsammans inför utmaningar.
Yritysvastuu sosiaalialalla Perustietoa yritysvastuusta | Aino Närkki 1.
Tavallinen arkipäivä sisältää monia vaaratilanteita
Teeman tarkastelun neljä näkökulmaa Alueellinen vaikuttaminen, nykytila Demokratia ja osallistuminen KRITEERINYKYTILAN EDUTNYKYTILAN HAITAT NYKYTILAN.
KJT strategia Johtokunta Open
Kaupunkirakenne: ilmastopolitiikka, terveys ja hyvinvointi
Lajittelupeli Graafinen ala.
LÄHIRUOKA – YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLINEN RUOKA
Fiksu Opiskelija. Opetusaineisto jätteen synnyn ehkäisystä HSY Jätehuolto. Kulutusväittämiä Elena Saarikallio, Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus.
ihmiskunnan tulevaisuus ympäristö tekijät taloudelliset tekijät sosiaaliset tekijät.
mieluummin useampikin?
Metsät ja ilmasto Miksi istuttaa puu tai mieluummin useampikin?
Heinolan Tanssikerhon oma seura analyysi 2/23/15.
Miten sinä voit torjua ilmastonmuutosta? EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Ilmastonmuutos.
YHDENVERTAISUUSSUUNNITTELUN HYVÄT KÄYTÄNNÖT
– 10 kysymystä ja vastausta–
Kilpailijan starttikurssi
Ira Ekholm 4A. 1. uutinen Ongelma: Ilmastonmuutos vaikuttaa ihmisiin negatiivisesti * pohditaan ratkaisuja ongelmaan.
7. osallistuminen, vaikuttaminen ja kestävän tulevaisuuden rakentaminen - Vapaus tuo vastuuta → sääntöjen, sopimusten ja luottamuksen merkitys kaikissa.
Turun seutu hyvinvoinnin malliseutu liikunnan keinoin vuonna 2016 Torstaina klo Ravintola Olè, Veritas stadion, 3 krs., Blomberginaukio.
KASVA VOIMISTELIJAKSI Kokonaisliikuntamäärä. Pienet valinnat ratkaisevat Pariporina: -Mitä ajatuksia video synnytti? -Miten oma arkesi pyörii? Voiko pienillä,
Tulevaisuus-verstas Millaisia muutoksia on tapahtumassa ihmisten toiminnassa ja yhteiskunnassa?
Luku- ja tenttivihjeet 8 Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Vanhempainiltaohjeistus KASVA VOIMISTELIJAKSI. Kokonaisliikuntamäärä Riittävästä ja monipuolisesta liikunnasta puhumisen voi hyvin aloittaa jo seurojen.
Ergonomia Istuma- ja näyttöpäätetyö. Mitä on ergonomia? Ergonomian avulla työnteko on helpompaa. Ergonomiaan liittyvät: – oikeat työskentelyasennot.
Viestintä ja tiedottaminen Kuinka viestinnästä saadaan vaikuttavaa? Kuinka muut nuoret tavoitetaan tehokkaasti? Miten tiedotteemme lyö läpi mediassa?
Jätteet energiantuotannossa. Miten jätettä tuotetaan? Me kaikki tuotamme jätettä joka päivä. Suomalainen tuottaa jätettä yli 500 kiloa vuodessa, josta.
Kulutuksesta kestävään ja vastuulliseen kuluttamiseen
KESTÄVÄ KEHITYS 5 OSP Mila-Annele Valkonen 2015.
HYVINVOINTIANALYYSI: EDUT YRITYKSILLE
Kulutus ja jätehuolto.
Tule mukaan muuttamaan Suomea!
Valmennustoiminnan strategia – Vastuullisesti huipulle
Kierrätyksen etiikka.
Kuinka eläintuotanto voisi vaikuttaa ympäristöön?
Kannustinloukkujen purkamista ja työvoiman alueellista liikkuvuutta selvittäneen työryhmän havaintoja.
Ravinto ja liikunta Urheilijan tai terveysliikuntaa harrastavan ihmisen haaste ravinnossa on löytää ruokavalioon sopiva energian määrä.
Yritykset ja yhteiskunta
Tapahtuman järjestämisen työpaja Combo -hanke MORO!
Lapsen oikeuksiin ja tietoon perustuva toimintakulttuuri
Kuinka resurssiviisaita olemme?
Miksi toiset nääntyvät, kun toiset ahmivat?
Yhteiskehittäminen Innokylässä
Päijät-Hämeen Salibandyseura ry
Ruokaoppia.
MINÄ JA VASTUULLISET RUOKAVALINNAT
Kiertotalous-visa ”Toisen jäte on toisen aarre.”
HYVINVOINTIANALYYSI: EDUT YRITYKSILLE
Yrittäjyys antaa virtaa
Ekokompassi osana yritysvastuuta
Päijät-Hämeen Salibandyseura ry
Vihreä lippu & vasu Kuinka Vihreä lippu -toiminta tukee valtakunnallisen varhaiskasvatussuunnitelman toteutusta?
Esityksen transkriptio:

Miten seura-arjessa voidaan ottaa ympäristö huomioon

Vastuu ympäristöstä on meidän jokaisen asia Seuratoiminnassa voimme toteuttaa arjen pieniä ja fiksuja valintoja ja samalla olla mukana ilmastotalkoissa. #fiksuseura #ympäristövastuu #kekekoutsi #winwinwin

Miksi? Ilmasto- ja ympäristöteot kuuluvat meille jokaiselle. Seuroilla on merkittävä rooli asennekasvattajina ja ihmisten osallistajana paikallisesti.  Ilmastonmuutos vaikuttaa myös lajien olosuhteisiin ja tulevaisuuteen. Ilmastoteot kuuluvat arkeen – myös seura-arkeen. Kokonaisuutena liikunta ja urheilu on Suomen suurin kansanliike. Merkittävää työtä ympäristövaikutusten minimoimiseksi voi tehdä pienilläkin teoilla, sillä yhteisvaikutukset koko harrastuskentän mittakaavassa ovat huomattavat. 

Miksi? Ympäristövastuulliselle toiminnalle on kysyntää: Vaikka monen seuran toiminnassa ympäristövastuullisuus ei vielä näy vahvasti, vanhemmat olisivat valmiita pienille ja isommillekin kestävän kehityksen valinnoille. Ympäristötietoisuus on nousemassa kriittiseksi valintatekijäksi niin harrastusta valittaessa kuin yhteistyökumppanien hankinnassa. Vastuullinen toiminta tässäkin on nouseva trendi.

Keke-koutsi seurojen käyttöön Hyödyllisemmin. Kestävämmin. Seurallisemmin. Olympiakomitea on toteuttanut yhdessä Sitran ja urheiluseurojen kanssa ympäristövastuullisen työkalupakin – KEKE-koutsin – seurojen käyttöön. KEKE-koutsi tarjoaa urheiluseuroille helppoja, arkeen sopivia fiksuja vinkkejä, joilla seurat ja sen jäsenet voivat säästää niin aikaa, rahaa kuin ympäristöä.

KEKE-koutsin vinkeillä liikkeelle Huomisesta huolehtiminen on kestävyyslaji. Mutta sen ei tarvitse olla vaikeaa. Kestävän Kehityksen valmentajan KEKE-koutsin helpoilla ja seura-arkeen sopivilla vinkeillä kohennatte sekä omaa että seuranne kuntoa niin fyysisesti kuin taloudellisesti – ja samalla teette hyvää myös ympäristölle.

Vastuu ympäristöstä on meidän jokaisen asia HYÖDYLLISEMMIN KEKE-koutsin vinkeistä hyötyvät niin seura, jokainen seuran jäsen kuin ympäristökin. Todellisia win-win- win-vinkkejä siis! KESTÄVÄMMIN KEKE-koutsi on nimensä mukaisesti Kestävän kehityksen valmentaja. Sen vinkit on luotu auttamaan seuroja tekemään toiminnassaan ekologisesti kestävämpiä valintoja ja tekoja, jotka pienentävät seuratoiminnasta syntyvää hiilijalanjälkeä. SEURALLISEMMIN Seuratoiminnan sydän on yhteisöllisyys. Siksi KEKE- koutsin vinkit perustuvatkin juuri yhdessä tekemiseen ja asioiden sopimiseen yhdessä aina tilojen käyttämisestä kuljetusten organisoimiseen.

Mihin arjen ilmastoteot liittyvät? Liikenne Vaikuttavin valinta mitä seura voi ilmaston hyväksi tehdä on muuttaa taktiikkaa kuljetuksissa. Järjestetyt kimppakyydit Hyötyliikunnan tukeminen yksityisautoilla kuskaamisen sijaan Pitkien matkojen vähentäminen Mitä me voisimme tehdä? Katso vinkkejä KEKE-koutsista!

Mihin arjen ilmastoteot liittyvät? Varusteet & välineet Oikeat välineet ja varusteet tekevät harrastamisesta ja kisaamisesta mukavaa, mutta samalla ne voivat myös olla melkoinen rahareikä. Miten vähentää turhaa varusteiden hankintaa? Varustekierrätyksen järjestäminen ja tukeminen Varusteiden ja välineiden elinajan pidentäminen Mitä me voisimme tehdä? Katso vinkkejä KEKE-koutsista!

Mihin arjen ilmastoteot liittyvät? Ruoka Ruokavalinnat kuuluvat jokaiseen treenipäivään. Se, mitä syömme, vaikuttaa omaan hyvinvointiimme ja myös maapallon hyvinvointiin. Ruoka on yksi kolmesta suurimmasta ympäristökuormittajasta asumisen ja autoilun lisäksi. Ruoka aiheuttaa noin 20 prosenttia ihmisen ilmastovaikutuksista, ja suurin osa tästä syntyy ruuan alkutuotannosta. Tukeminen monipuoliseen ja ympäristöystävälliseen ruokavalioon: enemmän kasviksia ja vähemmän lihaa Tapahtumissa grillimakkaralle vaihtoehtoja tarjolle Mitä me voisimme tehdä? Katso vinkkejä KEKE-koutsista!

Mihin arjen ilmastoteot liittyvät? Tapahtumat ja roskat Urheilutapahtumissa pientenkin valintojen vaikutukset ovat moninkertaisia, vaikka kyse olisi paikallisturnauksesta. Fiksuilla ratkaisuilla vähennetään jätemääriä, ruuhkaisia parkkialueita ja tarjotaan kävijöille laadukkaampi tapahtuma. Roskien ja jätteiden minimointi niin pakkauksissa, materiaaleissa kuin kertakäyttötavaroissa. Joukkoliikenteen ja yhteiskuljetusten varmistaminen tapahtumiin. Pyöräparkkien järjestäminen. Mitä me voisimme tehdä? Katso vinkkejä KEKE-koutsista!

KEKE-koutsin vinkeillä liikkeelle Olosuhteet ja fiksu hallinto Hyvässä seurassa yhteydet, hallinto ja tilat toimivat fiksusti, jolloin resursseja ei mene hukkaan – oli ne sitten aikaa, energiaa tai aanelosia. Kun hallinto on kunnossa, jää aikaa myös ydintekemiselle. Seuran hallinnon ja viestinnän muuttaminen sähköiseksi Resurssiviisasta säästämistä tiloissa ja toiminnassa: vesi, sähkö, remontit, jne. Tilojen ja välineiden yhteiskäyttö Mitä me voisimme tehdä? Katso vinkkejä KEKE-koutsista!