Matti Rimpelä, Markku Rimpelä ja Juuso Heinisuo

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Suurten ja keskisuurten kaupunkien terveys- ja sosiaalitoimen kustannukset vuonna 2011 Kuntaliitto Teija Mikkola Erityisasiantuntija.
Advertisements

Vanhuspalvelulaki käytännön työssä
Selvittäjän ja kuntien välinen työnjako. Kuntarakennelain tavoite • Elinvoimainen, alueellisesti eheä ja yhdyskuntarakenteeltaan toimiva kuntarakenne.
Kunnat kilpailukykyisen ja sosiaalisesti oikeudenmukaisen Euroopan tekijöinä Kunnat ja maakunnat Euroopassa -seminaari Varatoimitusjohtaja Timo.
Suurten ja keskisuurten kaupunkien terveys- ja sosiaalitoimen kustannukset vuonna 2010 Kuntaliitto Teija Mikkola Erityisasiantuntija.
Valtavirtaistaminen käytäntöön (2010 – 2012) -hanke Sukupuolinäkökulman valtavirtaistaminen kuntiin ja valtion alue- ja paikallishallintoon.
Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma
Kuntien juridinen asema: itsehallinto, tehtävät ja rahoitusperiaate Kuntatalo Heikki Harjula.
Tilaaja-tuottaja-toimintatapa hyvinvointitoimijat.
Etelä-Karjalan hyvinvointistrategia 2010 Terveyden ja sairaanhoidon kehittämisalue.
Elämänhallintatyöryhmän kokous
Lasten päivähoito 2011 – Tilastoraportti 30/20121 Lasten päivähoito 2011 Salla Säkkinen ja Tuula Kuoppala.
Suurten ja keskisuurten kaupunkien terveys- ja sosiaalitoimen kustannukset Erityisasiantuntija Teija Mikkola.
Lasten päivähoito 2010 Kuntakyselyn osaraportti Salla Säkkinen
Pendelöinti Pendelöinti eli asuinkunnan ulkopuolella työssäkäynti on yleistynyt lähes koko Suomessa 1980-luvun lopulta lähtien. Pendelöivien osuus on kasvanut.
Hiiden alueen hyvinvoinnin tila Eija Tommila.
Terveempi Pohjois-Suomi- hanke ”Kainuun hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen toimenpidekokonaisuus” Kainuun maakunta-kuntayhtymä Merja.
INTEGRAATIO SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLOSSA Sosiaali- ja terveydenhuollon integraatio Keski-Suomessa -seminaari Sairaanhoitopiirin johtaja Jouko.
Yrjö Lahtinen, Teija Mikkola1 Suurten kaupunkien ja koko maan väestö (ikäryhmittäin )
Tietoja Korson suuralueesta Tietopalveluyksikkö
Lasten päivähoito 2010 Salla Säkkinen ja Tuula Kuoppala
Sosiaali- ja terveydenhuollon eri-ikäisten peruspalvelut
Lastensuojelulaki 1§-4§ Julia Koskimies 3B PowerPoint-esitys sisältää:
Tietoja Hakunilan suuralueelta Päivitetty
Toimintaympäristö Koulutus ja tutkimus Ilkka Valjus.
1.Keskusta haluaa turvata kuntalaisille lähipalvelut kaikkialla Suomessa, niin että ne ovat saavutettavissa kohtuullisen matkan päässä ja kohtuullisessa.
Kuntaliiton Kunnat ohjelma ja tulevaisuuden kunta Kunnat haasteiden edessä -kuntaseminaari Joensuu va kehityspäällikkö Jarkko Majava.
Tuula Partanen Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen koordinaattori Eksote Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen Toimintarakenteet 2013.
Konkreettiset tehtävät kunnassa ja alueella Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen – vastuut ja tehtävät uusissa rakenteissa, TERVE-SOS 2015,
Miten kunnat makaavat? Kunta-alan ajankohtaiskatsaus Kunnat haasteiden edessä -kuntaseminaari Joensuu Toimitusjohtaja Jari Koskinen
Toimintaympäristö Asuntokunnat ja perheet Leena Salminen.
1 Vammaislakien yhdistäminen Keijo Kaskiaho Kouvolan Vammaisneuvosto Keijo Kaskiaho.
Yhdistykset kumppaneina kunnan kanssa – tasavertaista yhteistyötä Huhmari Kari Hyvärinen, yhteistyökoordinaattori Pohjois-Karjalan kansanterveyden.
Seminaarin kokoava puheenvuoro LasSe –hankkeen päätösseminaari Kehittämispäällikkö Arja Hastrup.
Lastensuojelu 2014 – Tilastoraportti 25/20151 Lastensuojelu 2014 Tuula Kuoppala ja Salla Säkkinen.
Tietoja Korson suuralueelta Tiedot päivitetty
Ohjaamot alle 30-vuotiaille nuorille Seinäjoki
Salla Säkkinen ja Tuula Kuoppala
ARVIOINTISTRATEGIA Rovaniemen tarkastuslautakunta
Ritva Väisänen ja Satu Turkka
Valtion ja kuntien verorahoitus vuonna 2016, mrd
Työvoiman saatavuus ja tulotaso
Tea Tikkanen / Helsingin kaupunki
Laki alueiden kehittämisestä ja kasvupalveluista
Tilaisuuden järjestää:
Kuntien lukumäärä 2017 asukasluvun* mukaan
Lapsi- ja perhepalvelut maaseudulla
Tietoa ja tilastoja Suomen väestöstä
Sote-uudistus ja Porin kaupunki
Tilastoja Vantaalta Tilastokeskuksella on ongelmia väestön ennakkotilastojen tuottamisessa. Vuoden 2017 syyskuun jälkeen ei ole tullut uusia.
Tea Tikkanen / Helsingin kaupunki
Hyvinvointikertomustyö kunnissa ja alueilla
Lapsen oikeuksiin ja tietoon perustuva toimintakulttuuri
Strategiset ohjelmat hyvinvointia rakentamassa - kommenttipuheenvuoro Tilaajapäällikkö Taru Kuosmanen T A M P E R E E N K A U.
Lihavuus laskuun - Hyvinvointia ravinnosta ja liikunnasta
Tiedonkeräämisen ja talouden ja toiminnan kohtaamisn haasteet
POHJOIS-POHJALAISTEN HYVINVOINTI: 4. Taloudellinen toimeentulo
Maakuntauudistus Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen
Hyvinvointijohtamisen rakenteet
POHJOIS-SUOMEN LASTEN KASTE – HANKE
Kuntien palvelutuotannon kustannuksia
Väkiluvun muutos kunnittain 2013–2017
Muutosagentin terveiset Lape Uusimaa Ohry
Ohjaus ja yhteistyö -korin tilanne - JORY 7. 5
Espoo – Kauniainen – Kirkkonummi – Vihti -selvitys
Kuntien tehtävät ”hytessä” Kunnilla säilyy vastuu hyten edistämisestä: Hyten ja niihin vaikuttavien tekijöiden seuraaminen väestöryhmittäin.
apulaispormestari Johanna Loukaskorpi, Tampereen kaupunki
Matti Rimpelä, Markku Rimpelä ja Juuso Heinisuo
Kuntatyönantajan sosiaalivakuutusmaksuja
Kuntien tehtävät ”hytessä” Kunnilla säilyy vastuu hyten edistämisestä: Hyten ja niihin vaikuttavien tekijöiden seuraaminen väestöryhmittäin.
Esityksen transkriptio:

Matti Rimpelä, Markku Rimpelä ja Juuso Heinisuo 1.11.2018 Onko strategioista tullut tragedioita? LAPSIPERHEET JA LAPSET KUNTIEN STRATEGIATYÖSSÄ Matti Rimpelä, Markku Rimpelä ja Juuso Heinisuo 1.11.2018

Katse huomiseen! LAPSIPERHEET JA LAPSET KUNTIEN STRATEGIATYÖSSÄ Markku Rimpelä 1.11.2018

Kunnat edistämässä 2020-luvun lapsiperheiden ja lasten hyvinvointia Monet erityislakeihin perustuvat suunnitteluvelvoitteet ovat hämärtäneet kokonaiskuvaa. Niiden suhde kuntastrategiaan on selvittämättä. Valmisteilla oleva sosiaali- ja terveydenhuollon hallintoreformi tulee toteutuessaan olennaisesti muuttamaan kuntien strategiatyön perusteita ja painotuksia. Vaarana on, että edessä on usean vuoden siirtymävaihe, jossa kunnat odottavat 2020-luvun näkymien selkiytymistä ja rajaavat lapsiperhestrategiatyönsä muodollisten velvoitteiden täyttämiseen. Olisi avoimesti kysyttävä ja selvitettävä, ovatko kuntiin kehittyneet lapsiperhestrategiatyön käytännöt tuottaneet lapsiperheiden ja lasten hyvinvoinnille mitattavissa olevaa lisäarvoa.

Tarvitaanko erityistä ”kunnallisen lapsiperhestrategian” tulkintakehystä? Kyllä. Kansallinen lapsistrategia ja mahdollisesti vuonna 2021 aloittavien maakuntien lapsistrategiat ovat välttämättömiä, mutta eivät vielä riittäviä. Hallintoreformien toteutumisen jälkeenkin Suomen paikallishallinto perustuu kuntiin, joihin jää yli 80 prosenttia lapsiperhepalvelujen voimavaroista. Kuntalain mukaan kuntien tulee tehdä kuntastrategioita. Jos hallintoreformi toteutuu, suurin osa kuntien palvelutehtävistä ja niiden voimavaroista suuntautuu lapsiin, nuoriin ja lapsiperheisiin. Silloin on luonnollista ja välttämätöntä, että tämä näkyy kuntastrategioiden rakenteessa ja sisällössä. Juuri näistä syistä 2020-luvun haasteisiin varautuessaan kunnat tarvitsevat erityistä osaamista lapsiperhestrategiatyössään.

Kuvio 4 – Kartogrammi 0–15-vuotiaiden lukumäärästä kunnissa keskimäärin vuosina 2015 - 2017 Lähde: Tilastokeskus, kuva Timo Widbom

Kuvio 11. Lasten ja perheiden palvelujen bruttokustannusten(yhteensä 999 milj. euroa) prosenttijakauma vuonna 2015 Pohjois-Pohjanmaalla.

Huomioitava on, että konsernipalveluista ja kaupunkirakenteesta siirtyy maakuntaan resursseja, joita tässä ei ole huomioitu mm. lomituspalvelut, työllisyydenhoitoa ja hallinnon sekä tukipalvelujen kustannuksia Sihyn osuus kasvanee siis noin 75 - 80 prosenttiin Hämeenlinnan kaupungille jäävästä noin 1400 henkilöstä lasten ja nuorten palveluihin jää noin 1180 henkilöä. Kaupunkien menobudjettia siis hallitaan sivistys- ja hyvinvointipalveluilla, joista lasten ja nuorten palveluja on noin 90 %

Katse huomiseen! Avain kuntien menestykseen 2020-luvun uusissa toimintaympäristöissä ja muuttuvissa haasteissa. Asiakirjojen tuottamisen sijasta strategiatyössä tulisi keskittyä koko kunnan eri suuntiin läpäisevään tuloksellisuusdialogiin ja sitä ruokkivan tuloksellisuusinformaation tuottamaan tietoon omasta väestöstä ja sen hyvinvoinnin edistämisestä kunnan omana toimintana. Strategia-asiakirjat muuttuvat puhumisen ja hallinnollisen prosessin lopputuloksista jatkuvien tuloksellisuusindikaattoreihin perustuvien tuloksellisuusdialogien välituotteiksi, jotka saavat aikaan aitoa keskustelua ja yhteistä ymmärrystä. Uudeksi suunnaksi esitetään luottamista kuntien itsehallintoon. Erityislakeihin perustuvat strategiavelvoitteet puretaan. Valtakunnalliset strategiset linjaukset tehdään käynnistetyssä hallituskaudet ylittävässä lapsistrategiassa.

Katse huomiseen! Avain kuntien menestykseen 2020-luvun uusissa toimintaympäristöissä ja muuttuvissa haasteissa. Lapsiperhestrategia sisällytetään kuntastrategiaan. Kunta täydentää tarvittaessa kuntastrategiaa lapsiperheiden ja lasten hyvinvoinnin toimintaohjelmalla. Jokaisessa kunnassa valtuusto päättää viipymättä sitoutumisesta Lapsiystävällinen kunta -malliin ja sen toimeenpanoon kaikessa toiminnassaan. Child Friendly Cities -viitekehyksessä on vuonna 2004 täsmennetty yhdeksän ulottuvuutta, joiden avulla voidaan seurata ja arvioida kuntien edistymistä lasten oikeuksien toimeenpanossa Sosioekologinen tulkinta lapsiperheiden ja lasten hyvinvoinnista otetaan uudelleen keskeiseksi lähtökohdaksi. Kuntien, valtion ja tutkimusyksikköjen yhteistoimin selvitetään, millaista tukea kunnat tarvitsevat lapsiperhestrategiatyössään ja miten se niille viisaasti järjestetään.