KOTITEHTÄVÄN VASTAUKSET

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
KANSANTAUDIT.
Advertisements

Terveyden edistämisen politiikkaohjelma Kulttuurin hyvinvointivaikutusten toimintaohjelman asiantuntijaryhmä
Terveydenhoitaja ikääntyvien toimintakyvyn ylläpitäjänä
Tules - Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Mitä terveys on? s. 8 – 15.
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet eli tule-sairaudet
TOIMINTAKYVYN EDISTÄMINEN JA KOTIKUNTOUTUS
Terveystieto 7.
Arvo ja arvoitus Terveystieto 1, 2012.
Terveyden edistäminen diakoniatyössä
Kappale 21 Kansantaudit ovat väestössä yleisiä sairauksia. Näiden ehkäisy tuottaa suuria säästöjä terveydenhoitokuluissa. Suomalaisten kuolinsyyt kuvassa.
TYÖTERVEYSLÄÄKÄRIN NÄKÖKULMA
MIELENTERVEYSTYÖ JA OMA JAKSAMINEN Copyright Tero Lappalainen 2011
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Osteoporoosi Sarita ja Marleena.
Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
WHO: n terveyden edistämisen tavat
Hurtig TE1 Terveyden edistäminen ja terveyserojen kaventaminen.
Nivelreuma ja nivelrikko Venla, Sonja ja Marianne.
Osteoporoosi.  Osteoporoosi, joka tunnetaan yleisemmin nimellä luukato, on sairaus jossa luun tiheys ja rakenne on heikentynyt ja se saa luun murtumaan.
Kansantaudit Tartuntataudit
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
PROMOOTIO JA PREVENTIO, VÄESTÖSTRATEGIAT
 Luu on elävää kudosta - sisältää soluja, verisuonia ja hermoja  uusiutuu jatkuvasti: hajottajasolut; osteoklastit > suolahapon avulla "syövät" luuhun.
Tuki-ja liikuntaelinten sairaudet
( TE3 NÄKÖKULMIA TERVEYTEEN Hurtig
Osteoporoosi. Mikä on osteoporoosi? Osteoporoosi eli tunnetummalla nimellä luukato on Suomessa runsaslukuisena esiintyvä yleissairaus. Sairaus sekä tietyt.
Mikä näistä mielestäsi kuvaa terveyttä? Perustele.
TUKI-JA LIIKUNTAELINSAIRAUD ET Nea, Enni, Sanni ja Kukka-Maaria.
15 PAINONHALLINTA JA LIHAVUUS. 1) BMI (Body mass index) = paino/pituus 2
Sairaudet ja niiden ehkäisy Yleisesti kansanterveydestä.
Masennus eli pitkäkestoinen masentunut mieliala. Masennuksen yleisyys Joka viides suomalainen kärsii masennuksesta jossain vaiheessa elämäänsä Yli puolet.
3. TUKI- JA LIIKUNTAELINSAIRAUDET TERVEYSTIETO 9.
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
Terveystiede oppiaineena. Monitieteisyys taloudellinen näkökulma historiallinen näkökulma liikuntatieteellinen näkökulma biologinen, lääketieteellinen.
1. SUOMALAISET KANSANTAUDIT TERVEYSTIETO 9. MITÄ SAIRAUKSIA MUISTAT? KIRJOITA TAULULLE  Millä eri perusteilla sairauksia voidaan ryhmitellä?  Missä.
Muistihäiriöt Hilla ja Kati. Muistihäiriöt Muistihäiriöt voivat olla hetkellisiä ja lieviä muistivaikeuksia tai vaikeita ja pitkäkestoisia häiriöitä.
62. Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet
Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet Tuki-ja liikuntaelinsairaudet
Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet
Terveyden määritelmät
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet
Mitä terveys on? s. 8 – 15.
Mielenterveyden häiriöt
Tuki- ja liikuntaelinsairudet
7 Itsehoito ja hätäensiapu
Osteoporoosi (luukato)
 Luu elävää kudosta - sisältää soluja, verisuonia ja hermoja  uusiutuu jatkuvasti: hajottajasolut; osteoklastit > suolahapon avulla "syövät" luuhun.
Pitäisikö terveyseroja pyrkiä kaventamaan. Miten
Tuki- ja liikuntaelintensairaudet
Tuki-ja liikuntaelinten sairaudet
Mikä näistä mielestäsi kuvaa terveyttä? Perustele.
TE1 Terveyden perusteet
kysymyksiä Mikä on diabetes?
Liikutaan.
Tules, diabetes, MBO ja keuhkosairaudet
Tules - Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Te3 TERVEYS JA TUTKIMUS-KURSSI
Tuki-ja liikuntaelinsairaudet
Lapsuus ja nuoruus.
Näkökulmia vastaamiseen
Nivelrikko Syyt / Oireet / Hoito.
Erikoissairaanhoitaja Pirjo Murto, HUS
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
2-02 Lääkehoidon merkitys.
Terveyspoliittinen työ reumaliitossa
Esityksen transkriptio:

KOTITEHTÄVÄN VASTAUKSET Miten siitepölyallergia vaikuttaa opiskelijan arkeen? Anna fyysiseen, psyykkiseen ja sosiaaliseen terveyteen liittyviä esimerkkejä. Fyysinen terveys vuotava nenä, ajoittainen aivastelu, silmien kutina, tukkoinen olo hengitysteissä oireet vaikeuttavat usein lepäämistä ja nukkumista sekä aiheuttavat väsymystä (nykyisin onneksi enää vain pieni osa allergialääkkeistä aiheuttaa sivuvaikutuksena väsymystä)

KOTITEHTÄVÄN VASTAUKSET Psyykkinen terveys Tieto siitä, että tietää tulevansa sairaaksi siitepölykauden aikana, voi laskea jo vireystilaa ja vaikuttaa asennoitumiseen Pitkään jatkuva fyysinen rasitus elimistössä laskee vireystilaa ja mielialaa Allergiaoireiden hyvä omahoito saattaa jättää allergiaoireet kokonaan pois tai minimoida niitä  onnistumisen tunteet onnistuneen omahoidon seurauksista ja ymmärrys siitä, että allergiaoireet vain väliaikaisia ja (kyseiset asiat voivat olla vahvistavia kokemuksia)

KOTITEHTÄVIEN VASTAUKSET Sosiaalinen terveys Allergiaoireet saattavat hankaloittaa sosiaalista kanssakäymistä (toiset voivat esim. tulkita, että allergiaoireinen on flunssassa ja vältellä kontakteja)

KOTITEHTÄVIEN VASTAUKSET Miten sairaus vaikuttaa perheen tai yhteisön, esimerkiksi koulun tai työpaikan, arkeen? Perheessä joudutaan muuttamaan yhteisiä menoja allergiaoireiden mukaan Pitää huolehtia sairastuneen omahoidosta (esim. lääkitys) Tilanne riippuu allergiaoireiden vakavuudesta (lievät eivät vaikuta, vakavat oireet voivat lisätä hoivan ja hoidon tarvetta) Opiskelu- tai työkykyisyys voi hetkellisesti laskea, mutta vaikutukset useimmiten lieviä eikä seurauksena ole pitkiä poissaoloja tai sairauslomia

KOTITEHTÄVIEN VASTAUKSET Mitä yhteiskunnallisia vaikutuksia sairaudella on? Allergia luetaan kansantaudiksi, koska allergiat vaikuttavat ainakin kahden miljoonan ihmisen elämään Yhteiskunnalle suuria kustannuksia, joita mahdotonta laskea tarkkaan, koska tarkkoja tietoja allergioiden määrästä ja seurauksista ei ole Suorat kustannukset koostuvat terveyspalveluista (esim. lääkäri- tai sairaanhoitajakäynneistä) sekä lääkekorvauksista Epäsuorat kustannukset vaikeammin määriteltäviä, sillä niihin kuuluu mm. työn tuottavuuden lasku (esim. työkyvyn heikkeneminen) sekä kustannukset sairauspoissaoloista ja ennenaikaisesta työkyvyttömyyseläkkeestä

TERVEYDEN EDISTÄMINEN ELI PROMOOTIO Terveyden edistämisessä tuetaan ja parannetaan yksilöiden ja yhteisöjen mahdollisuuksia huolehtia omasta ja ympäristönsä terveydestä (mm. terveyden ja toimintakyvyn parantaminen) Lähtökohtana terveiden ihmisten omasta terveydestä huolehtimiseen liittyvien mahdollisuuksien parantaminen Keskeiset periaatteet (WHO): Terveysosaamisen kehittäminen Terveyttä edistävä päätöksenteko Terveyttä tukevien ympäristöjen rakentaminen Terveydenhuollon kehittäminen Yhteisöllisyyden lisääminen

SAIRAUKSIEN EHKÄISY ELI PREVENTIO Primaari-preventio Sekundaari-preventio Tertiääri-preventio

SAIRAUKSIEN EHKÄISY ELI PREVENTIO Primaari-preventio Sekundaari-preventio Tertiääri-preventio Pyritään ehkäisemään sairautta jo ennen sen ilmaantumista. Esim. rokotukset, terveysneuvonta.

SAIRAUKSIEN EHKÄISY ELI PREVENTIO Primaari-preventio Sekundaari-preventio Tertiääri-preventio Pyritään ehkäisemään sairautta jo ennen sen ilmaantumista. Esim. rokotukset, terveysneuvonta. Pyritään estämään ongelman paheneminen ja sairauden puhkeaminen. Esim. kohonneen verenpaineen hoito, korkean kolesterolin alentaminen.

SAIRAUKSIEN EHKÄISY ELI PREVENTIO Primaari-preventio Sekundaari-preventio Tertiääri-preventio Pyritään ehkäisemään sairautta jo ennen sen ilmaantumista. Esim. rokotukset, terveysneuvonta. Pyritään estämään ongelman paheneminen ja sairauden puhkeaminen. Esim. kohonneen verenpaineen hoito, korkean kolesterolin alentaminen. Pyritään ehkäisemään jo sairastuneen potilaan taudin paheneminen ja lisäsairaudet. Esim. pitkäaikaissairaiden hoito, T2D-hoito, kuntoutus.

Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet

TUKI- JA LIIKUNTAELIMISTÖ JA SEN SAIRAUDET Koostuu lihaksista, luista, nivelsiteistä ja jänteistä Tule-sairaudet (tules) ovat tuki- ja liikuntaelimistössä esiintyviä sairauksia Lyhytaikaiset vaivat, pitkäaikaiset sairaudet ja tapaturmien aiheuttamat vammat

Työkyvyttömyyseläkkeen yleisimmät syyt Suomesa http://www.findikaattori.fi/fi/76  keskeinen haaste, joka pitäisi pystyä ratkaisemaan

Tyypillisimmät tule-ongelmat eri ikäryhmillä Etsi kirjasta, mitkä ovat tyypillisimmät tule-ongelmat eri ikäryhmillä. Kirjaa ne ylös vihkoon.

Onko sinulla kännykkäniska? http://yle.fi/aihe/artikkeli/2014/11/21/onko-sinulla-kannykkaniska

Selän alueen vaivat Niska- ja hartiaseudun kivut Selkäkivut Niskalihasten jännitys, niskakivut Syinä huonot työasennot, pitkäkestoinen istuminen, lisääntynyt ruutuaika Liikunta kipujen lievittäjänä (esim. sauvakävely  niskan ja hartian lihakset toimivat tehokkaasti) Selkäkivut Alaselkävaivat (syynä usein lihasten jännittyminen sekä selän nikamien ja nivelten kuluminen) Iskiaskipu, joka säteilee monesti jalkaan asti ja vaikeuttaa kävelyä (”puukonisku selkään”) Syynä useimmiten välilevyn pullistuma eli välilevytyrä (pullistunut välilevy painaa hermojuurta) Akuuttien kipujen hoito kipulääkkeillä, vahvistetaan selkärankaa tukevia lihaksia

Nivelrikko eli artroosi Yleisin nivelsairaus (Suomessa siitä kärsii n. miljoona) Nivelen pintaa peittävän sileän ruston pinta alkaa vaurioitua, minkä seurauksena nivel ärtyy ja tulehtuu  kipua, kömpelyyttä vähitellen pahenevaa liikuntarajoitteisuutta (nivelen liikerata pienenee) Altistavia tekijöitä korkea ikä, raskas fyysinen työ, niveliä kuormittava urheilu, lihavuus, nivelten vammat ja tulehdukset sekä perinnöllinen taipumus

Nivelreuma Tulehduksellinen nivelsairaus, jonka syytä ei tiedetä Autoimmuunitauti, jossa elimistön immunologinen puolustus kohdistuu omaa kudosta vastaan Oireita: yleiskunnon lasku, epämääräinen sairauden tunne, väsymys, kuume ja nivelten aamujäykkyys, näkyvimpänä oireena nivelturvotus Sairautta ei voida parantaa, mutta lääkehoito, terveelliset elämäntavat ja kuntoutus lievittävät oireita ja arjen toimintakyky säilyy

Osteoporoosi eli luukato Luun aineenvaihduntasairaus, jossa luun hajottajasolujen toiminta on häiriintynyt Luun syöjäsolut (osteoklastit) hajottavat luuta muodostamalla siihen onteloita ja rakentajasolut (osteoblastit) muodostavat uutta luuta hajotetun tilalle   osteoporoosissa osteoklastit hajottavat luuta nopeammin kuin osteoblastit ehtivät rakentaa Osteoporoosi ei aiheuta oireita, ngelmana luunmurtumat Riskitekijöitä: vaihdevuodet (estrogeenitason lasku) alipaino Ehkäisykeinoja: riittävä kalsiumin ja D-vitamiinin saannista huolehtiminen sekä säännöllinen luunstoa kuormittava liikunta Suomessa yli 400 000 sairastaa osteoporoosia

WHO:N Terveyden edistämisen malli Antaa helposti sovellettavan rungon koko yhteiskunnan tai esim. yksittäisen oppilaitoksen terveydenedistämissuunnitelman pohjaksi 1) Terveysnäkökulmien huomioiminen kaikessa päätöksenteossa 2) Terveyttä edistävien ympäristöjen luominen 3) Terveyspalvelujen kehittäminen 4) Yhteisöllisen toiminnan vahvistaminen 5) Terveysosaamisen kehittäminen