Usko ja epäilys.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Kun Jumala loi naisen hän oli tullut 6. päivän ylitöihin.
Advertisements

Helluntailaisuus.
Mitä nuorille kuuluu? Eveliina Karjalainen.  Toisilla näyttää menevän paremmin kuin koskaan, toisilla huonommin kuin koskaan. Molemmat ryhmät tuntuvat.
Nainen Koraanissa Islam ei tee kerrassaan mitään eroa naisten ja miesten välillä heidän suhteessaan Allahiin (swt). Molemmille luvataan sama palkkio hyvästä.
Hyvä elämä ja rationalismi Oo Jot Jot Rationalistinen vapauskäsitys Vapaus = itsensä toteuttaminen rationaalisen suunnitelman mukaan Vrt. Platonin.
Tule sellaisena kuin olet 2. Aitous ja epäilys
Mitä on fundamentalismi? Fundamentalismin ja uskonnollisen suvaitsevaisuuden rajankäyntiä Kimmo Ketola Kirkon tutkimuskeskus.
punainen kirja s. 71- Sininen kirja s.
VARHAINEN PUUTTUMINEN
Mitä tieto on? Mitä voi tietää?
YHTEISTOIMINNALLINEN & YHTEISÖLLINEN OPPIMINEN
Mitä tieto on? Mitä voi tietää?
Anne Rongas1 Tiedon etsintä  Platon: Varma ja erehtymätön tieto >> sen perusteella löytyisi hyvä elämä ja hyvä valtio.  Todellista tietoa vain pysyvä.
UE © Anne Rongas 2006 UE1: Uskonnon luonne ja merkitys Kotkan aikuislukio © Anne Rongas 2008.
LÄHETYS JA USKONTOJEN KOHTAAMINEN Lähetys, uskonnot ja kohtaaminen - kolme yhteenkuuluvaa sanaa Teesejä ja kysymyksiä Timo Vasko KLK, SLN Suomen Lähetysneuvottelu.
UE © Anne Rongas Lähde: Uskonnon Arkki, Edita 2004, s. 43, © Jämsä & Ketola & Laturi & Nissinen & Vappula.
Partioaate.
Mitä tieto-oppi eli tietoteoria tutkii?
Mitä uskonnolla tarkoitetaan? Uskonnollisia ajatuksia ja kokemuksia muokkaa Uskonto vaikuttaa yhteisö Homo religiosus 1.Ihmisellä lajiominainen kyky uskonnolliseen.
KRISTILLINEN TOIMINTAPERIAATE
Moraalinen relativismi Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Laajennetun työssäoppimisen kokeilussa Opiskelijan henkilökohtainen ohjaus Työssäoppiminen laajenee - laajeneeko ohjaus ja tuki?!?
EUROOPAN KIRKOT NYKYAIKANA UE2 LAJM. TEHTÄVÄ Tee ohjelmajulistus parisi/ ryhmäsi kanssa, jolla voitaisiin konkreettisesti tukahduttaa ja sensuroida opiskelijoitten.
Välitämme Uskomme asiakaslähtöiseen toimintaan, jonka toteutamme yksilöllisesti ja kustannustehokkaasti. Olemme sitoutuneet toimintamme.
PYHIINVAELLUS JUMALAN VOIDELTUA SEURATEN LAINKUULIAISESTA KANSALAISESTA JUMALAN LAPSEKSI Yhdeksästoista etappi
On hyvä oppia tuntemaan itseään Hurtig
Onks tietoo? Markus Lammenranta Humanistinen tiedekunta / Markus Lammenranta / Onks tietoo?1.
Aabrahamin, Iisakin ja Jaakobin Jumala 2 Moos 3:6, 15, Mark 12:26-27 Apt 3:13, Luuk 13:28.
Usko ja riippuvuudet Pekka Lund Mistä puhumme, kun puhumme riippuvuuksista? Pekka Lund
PELASTUS Luku 4 – Ydinsisältö. Kristillinen oppi pelastuksesta Pienoisevankeliumissa (Joh. 3:16) on tiivistettynä kristillinen näkemys pelastuksesta:
Reformaatio ja pyhäkoulu
12. Reformoidut kirkot Ydinsisältö.
Klassiset jumalatodistukset
Anselm Cantenburylaisen ontologinen todistus etenee seuravaasti:
Pekka Lund Usko ja riippuvuudet.
A Rocha Suomi, Panu Pihkala
Puheen teksti osoitteessa
Buddhalaisuuden oppi ja pyhä kirja
Helluntailaisuus Historia
1 JUMALA Luku 1 – Opetusvinkki 1.
YHDESSÄ KOHTI ELÄMÄÄ: Lähetys ja evankeliointi muuttuvassa maailmassa
Ikuisia kysymyksiä erityisesti uskonnot vastaavat näihin, mutta myös monet ideologiat kaikissa uskonnoissa tai ideologioissa ei vastauksia kaikkiin kysymyksiin.
Tietoturva internetissä
Kristinuskon oppi maailman suurin uskonto (2,1 mrd kannattajaa), perustuu Jeesus Nasaretilaisen toimintaan ja julistukseen Yhteinen historia juutalaisuuden.
Onko mahdollista tietää?
Uskonto ilmiönä - uskonnollisuus ihmiselle tyypillistä (lat. homo religiosus = uskonnollinen ihminen)   yliluonnollinen ulottuvuus (transsendenssi) keskeinen.
2. Mitä uskonto on? Ydinsisältö.
Uskontojen tieteellinen tutkimus
Uskonpuhdistuksen vuosisata 1500-luku
OPETUSVINKKI.
Reformoitu opetus.
Myötätunto ja Jumalan rajat a
Buddhalaisuuden oppi ja pyhä kirja
VOIKO JUMALAN OLEMASSAOLOA TODISTAA
Onko tahto vapaa?.
Lähetysopetus rippikoulussa
Voiko Jumalan olemassaoloa todistaa ?
Reformoitu kirkko eli kalvinismi
Mikä on elämänkatsomus?
Kristinuskon oppi.
Kirkkoherra Pekka Tuovinen Rautalammin seurakunta
Mikä/kuka on kristitty?
4. Luterilainen kristillisyys
1. Ilman lukevia aikuisia ei kasva lukevia lapsia
Esitys Pirkanmaan pipliaseuran seminaarissa
Uskosta ja tiedosta.
Täydellisen olion teologia
Uskonnollinen kieli ja fiktionalismi
:,: Kaikki, joita Henki johtaa, saavat nimen: lapsi Jumalan. :,:
Maailmankatsomus.
Esityksen transkriptio:

Usko ja epäilys

Usko ja varmuus usko on lujaa ja järkkymätöntä tietoa Jumalan rakkaudesta meitä kohtaan, joka perustuu siihen totuuteen, että Kristuksessa on meille annettu lupaus, joka on meille paljastettu ja sinetöity sydämiimme Pyhässä Hengessä. - Jean Calvin Pyhä Henki ei ole skeptikko, ja ne asiat, mitä Hän on kirjoittanut sydämiimme, eivät ole epäilyksiä tai mielipiteitä vaan varmoja väitteitä - varmempia kuin järki ja elämä itse. - Luther

Usko ja epäilys Sillä niin kuin kenenkään hurskaasti ajattelevan ei tule epäillä Jumalan laupeutta, Kristuksen ansiota eikä sakramenttien voimaa ja tehoa, silti jokaisen on itseään, omaa henkilökohtaista heikkouttaan ja valmistautumattomuuttaan tarkastellessaan mahdollista olla peloissaan ja huolissaan omasta armontilastaan, koskapa kukaan ei voi sillä uskon varmuudella, johon ei voi sisältyä erhettä, tietää saaneensa itselleen Jumalan armon. - Trenton konsiili

usko ja tieto Mark Twain: ”Usko on sitä, että uskoo johonkin, jonka tietää olevan epätotta.” Vrt. Alvin Plantinga: uskonnollinen usko voi täyttää tiedon (knowledge) kriteerit

Usko ja episteemiset vaatimukset a. Sisäinen vaatimus 1: uskon on oltava varma sen kohteesta (varmuus) b. Sisäinen vaatimus 2: uskon täytyy tunnustaa inhimillisen elämän luonnolliset rajoitukset (realismi) c. Ulkoinen vaatimus 1: usko täytyy olla avoin kritiikille (avoimuus) d. Ulkoinen vaatimus 2: uskon on oltava rationaalisesti perusteltavissa (antifideismi)

Ongelmia Elitismi: Episteemisesti paradigmaattinen uskonelämä (varmuus, antifideismi) näyttää tulevan määritellyksi niin, että vain parhaimmat kristityt voivat saavuttaa sen hetkellisesti. Epätäydellisyys: Vaatimus, että epäilyn tulisi olla uskonnollisen uskon keskeinen elementti (realismi, avoimuus) näyttää tarjoavan vähemmän kuin ihanteellisen kuvauksen siitä, mihin uskonnollisen uskon tulisi pyrkiä. Lisäksi systemaattinen epäilys tekee mahdottomaksi pitää uskonnollisia vakaumuksia toiminnan perusteina.

usko ymmärrys suostumus luottamus (Ymmärrän p:n merkityksen) (Mielestäni p:llä on positiivinen episteeminen arvo) (Koen, että p on hyvä ja minulla on positiivinen konatiivinen suuntautuminen p:hen) (Pyrin toimimaan p:n mukaan)

Mitä on epäilys? S epäilee, että p jos ja vain jos S uskoo, että ~p on mahdollista, eikä S:n tapauksessa ole mahdollista, että ~p on merkityksetön. Merkityksellisyys: ~p on merkittävä S: lle jos ja vain on mahdollista tai todennäköistä, että ~p antaa S:lle syyn uudelleenarvioida niitä perusteita, jotka hänellä on uskoa, että p.

Kaksi epäilyksen muotoa Heikko epäilys: ei-reflektoitu, alitajuinen (psykologinen epäilys) ”Jätinkö lieden päälle?” vahva epäilys: reflektoitu, tietoinen (episteeminen epäilys) ”Jätin lieden päälle!”

4 tapausta usko ja varmuus voivat olla monella tapaa suhteessa keskenään

Fides diabolica: Vahva objektiivinen uskomus (ymmärrys) ei välttämättä ole uskoa Jaakobin kirje (2:19): ”Sinä uskot, että Jumala on yksi ainoa. Oikein teet -- pahat hengetkin uskovat sen ja vapisevat.”

Epäilykset: Heikko subjektiivinen luottamus ei välttämättä tuhoa uskoa Heikko epäilys: ”Epäilen, onko Jumala todella olemassa, koska maailmassa on niin paljon pahaa.” Heikko epäilys ei välttämättä ole kognitiivisesti merkittävä

Fundamentalismi: Vahva subjektiivinen luottamus ei välttämättä ole aitoa uskoa uskomuskäytäntö, joka ei ole tiedollisesti hyveellinen ei rajoitu uskontoon vaan koskee kaikkia ideologioita fundamentalismi voi kyllä täyttää aidon uskonnollisen uskon kriteerit, mutta se ei ole uskon paradigmaattinen malli (vrt. Gettier-tapaukset)

Vakava epäily: vähäinen objektiivinen luottamus ei välttämättä tuhoa uskoa. Vahva epäilys (varmuusaste esim. 0.1-0.3) mahdollistaa silti rationaalisen toiminnan tai toivon

Miksi alhainen luottamus ei välttämättä mitätöi uskoa? luottamuksen määrä vaihtelee koko ajan praksiksen keskeinen rooli uskon konstituutivinen tekijä: fides Christo formata (lut), rakkauden muovaama usko (kat.)

Pitäisikö kristityn pyrkiä suurempaan varmuuteen? onko varmuus tahdonalaista? kuinka varmuuteen voi vaikuttaa?

Uskon ja epäilyksen tasapainottaminen 1. Usko perustuu todisteisiin, joita on arvioitu älyllisesti hyveellisellä tavalla. 2. Usko ymmärretään käytännöksi. 3. Psykologiset epäilyt tunnistetaan ja käsitellään vastaavasti. 4. Episteemiset epäilyt tunnistetaan ja käsitellään vastaavasti.