KULAsta ja KULOsta YSAan ja YSOon

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
AFO-yhdistelmäontologia Sisällönkuvailun asiantuntijaverkoston kokous Esko Siirala Helsingin yliopiston kirjasto,
Advertisements

Asiasanastoista ontologioihin? YSA-YSO-näkökulma
Semantiikka/ Kysy kirjastonhoitajalta 05/2008. Semanttinen vastausliittymä Prototyyppi Opas luotiin FinnOnto-projektin osana (2006). Opas sisälsi vastaajan.
 Monella tiedonalalla on oma erikois- tai oppilaitoskirjasto.  Suuri osa kirjastoista on kaikille avoimia.  Joissain kirjastoissa käynnistä on sovittava.
Mitä kirjasto voi tarjota yrittäjille? monipuoliset kokoelmat ja tietokannat kirjastotilat tiedonhakumenetelmät ajanmukaiset laitteet henkilökunnan asiantuntemuksen.
Internet-tiedonhaussa tarvitaan  Hakukone tai tietokanta  Hakusanoja tai asiasanoja  Hakulause.
Asiasanastoista ontologioihin? YSA-YSO-näkökulma Eeva Kärki Kansalliskirjasto
SISÄLLÖNKUVAILUN SUOSITUKSET Sisällönkuvailupäivä
Asiasanastoista ontologioihin? YSA-YSO-näkökulma Eeva Kärki Kansalliskirjasto
 Monella tiedonalalla on oma erikois- tai oppilaitoskirjasto.  Suuri osa kirjastoista on kaikille avoimia.  Joissain kirjastoissa käynnistä on sovittava.
AFO-yhdistelmäontologian laatiminen Sisällönkuvailupäivä Päivi Lipsanen Helsingin yliopiston kirjasto, Viikin kampuskirjasto.
Tiedonhaun työkalupakki - tiedonhaun tekniikka haltuun
Mitä kirjasto voi tarjota yrittäjille? monipuoliset kokoelmat ja tietokannat kirjastotilat tiedonhakumenetelmät ajanmukaiset laitteet henkilökunnan.
Asteri-auktoriteettitietokanta Minttu Hurme / KVP, tietojärjestelmät Fennica-Melinda työpaja
TIEDONHAUN PERUSTEET JA KIRJASTON PALVELUITA. Sisällöt Aiheen ja tiedonlähteen valinta Haku- ja asiasanat Tiedonhaun perustekniikka Kirjastoverkon palvelut.
TIETOA JA TAITOJA TIEDONHANKINTAAN: Marttaliitto ry:n ja Uudenmaan Marttojen toimiston henkilökunnalle.
A! Aalto University 1 Historiaontologia HISTO Antti-Jussi Nygård ja Eero Hyvönen Semantic Computing Research Group (SeCo) Aalto University and University.
Sanalistoja, sanastoja, tesauruksia… Matri-seminaari Liisa Siipilehto, Viikin tiedekirjasto.
Professori Pekka Kauppi, Bio- ja ympäristötieteiden laitos, HY: Miksi yliopistotutkija tallentaa julkaisuarkistoon? JULKAISIJAN ILTAPÄIVÄ 2007 Julkaisuarkistojen.
Kysy kirjastonhoitajalta Nina Granlund Kysy kirjastonhoitajalta Suomalaisten kirjastojen yhteinen verkkotietopalvelu. Sijaitsee Kirjastot.fi –sivustossa,
RDA/Kilda-tilannekatsaus 09/2014 Marja-Liisa Seppälä.
HENRIK-tietokanta kirjahistoriallisen tutkimuksen apuna Esitys HENRIK-seminaarissa Tuija Laine.
Auktoriteettitietokanta Asiantuntijakokoukset Laila Heinemann Kansalliskirjasto / Kirjastoverkkopalvelut.
Sanastoselvitys Maa- ja metsätalousministeriön hallinnonalalla Liisa Siipilehto MATRI-seminaari Viikin tiedekirjasto.
Sisällönkuvailun periaatteita Päivi Lipsanen Viikin tiedekirjasto Matri-seminaari : Tietoaineistojen sisällönkuvailu ja sanastot.
Tiedonhaku Kirjastot ja kirjat 4. (toiminta) 4 ● Valitun kirjaston verkkopalvelusta tulostetaan eri teosten viitetietoja ● Opiskelijoille jaetaan ryhmittäin.
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut Finto, kansallinen ontologiapalvelu PERTIVAn kokous
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut Finto-palvelu ja KDK:n nimitietopalvelu Metatietoryhmän työpaja
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut Automaattisia korjauksia Melindassa Ulla Ikäheimo Melinda-talonmiehen tuokio
1 Erilaisia käsitteitä ja suhteita Tuomas Palonen Finto-palvelu / Kansalliskirjasto Ontologiaeditorikoulutus.
Fennica Melindassa Melinda-työpajat 5.2. ja
KOKOn altLabel-prefLabel-ristiriidat
Ontologioiden sulautus – miksi ja miten
Yhtenäisen metatiedon tärkeys loppukäyttäjän kannalta
Metatietovaranto Melinda tiekartta 2008 – 2020 Versio 5.0 ( )
KOKOn kuulumisia KOKO-työpaja
YSOn uudistuksia ja haasteita
JUPO-ontologia - nykytila ja jatkonäkymiä 12. 2
Päällekkäisyys ja AFO-ontologia Tulevaisuus? YSO + AFO  KOKO?
Finton kehittäminen yhteisten sanastojen palveluna
Kansalliskirjaston auditorio Tuomas Palonen, Finto
FINNA Etelä-karjalaAN -hanke
Kuvailustandardien kansallisen kehittämisryhmän kokous,
Toki-verkkokirjasto ja kirjastopalvelut
Varhaiskasvatuksen lainsäädännön valmistelun eteneminen
KOKO-työpaja Mirja Anttila
KOKO-työpaja III Monikielisyys.
Kuvailun tiedotuspäivä,
Kansalliskirjaston palvelukysely 2016: tuloksia Finnan osalta
Mikko Lappalainen Finto-ohjausryhmän kokous
Melindan päivitettyjä indeksejä
MUTU – SPARQL-kyselyt ja etenemisvaihtoehdot
Kansalliskirjaston palvelukysely 2016: tuloksia Finnan osalta
Auktoriteettien käyttö Melindassa
Asiasanastojen käytöstä
Sulautuneen ontologian kohtalo
Melindan riittävä laatu
Ontologiakehittäjien pienryhmän toiminta ja YSO-pohjaisten ontologioiden kehityslinjaukset Finto-projekti, ohjausryhmän kokous Tuomas Palonen,
Monikielisyys Yrityssuomi.fi:ssä
Siirtyminen YSA:sta ja Allärsista YSO:oon kirjastoissa
Ontologiaseminaari – tapahtuman tausta ja fokus
Kansallinen metatietovaranto Vuoden 2018 suunnittelu
Yleisen suomalaisen ontologian ylärakenneuudistus
Metatietopalvelukokonaisuus
Tuomas Palonen Finton ohjausryhmä

Musiikin metatiedon asiantuntijaryhmä Muusa esittäytyy
Päällekkäisyys ja AFO-ontologia
Talonmiehen tuokio Ulla Ikäheimo Kansalliskirjasto
Yleinen suomalainen ontologia YSO
Esityksen transkriptio:

KULAsta ja KULOsta YSAan ja YSOon 12.1.2019 KULAsta ja KULOsta YSAan ja YSOon KOKO-työpaja 22.9.2016 Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kirjasto SKS-esittely

Kulttuurien tutkimuksen asiasanaston historiaa Folkloristiikka, kansatiede, kulttuuriantropologia ja uskontotiede. 1960-l. lähtien etnologinen ja uskontotieteellinen kortisto 1988 Perinnetieteellinen asiasanasto (moniste) Käyttö: KATI- ja Uralica-tietokannat sekä bibliografia Bibliographia Studiorum Uralicorum 1917–1987. 2: Perinnetieteet (SKS, 1990) 1994 Perinnetieteiden asiasanasto (suomi–englanti) (Kirjastopalvelu) Käyttö: Helka- ja Arto-tietokannat – LC:n koodi: peri 2003 Kulttuurien tutkimuksen asiasanasto (verkkosanasto) Uud. laitos 2006 – Käyttö: Helka- ja Arto-tietokannat – LC:n koodi: kula 2010 Kulttuurien tutkimuksen ontologia (FinnONTO / Tuomas Palonen) Finto-palvelussa – LC:n koodi: kulo Asiasanasto on laadittu ja sitä on ylläpidetty tiiviissä yhteistyössä alan tutkijoiden kanssa. 1990-luvun alusta lähtien on pyritty yhtenäistämään terminologiaa YSAn kanssa. 12.1.2019

Taustaa päätökselle luopua omasta sanastosta 1/2 Erikoissanaston etuja verrattuna laajaan ja monialaiseen YSAan/YSOon: kompakti sisältö: helpompi hahmottaa ja käyttää termien välille erikoisalan näkökulmasta luoduilla hierarkkisilla ja assosiaatiosuhteilla lisäinformaatiota termeillä voi olla hienosyisempiä ja rajatumpia merkitysvivahteita myös suppeita ja harvoin käytettäviä asiasanoja voi pitää sanastossa ylläpito itsenäistä. Perusteluja ratkaisulle luopua kuitenkin omasta tesauruksesta ja ontologiasta: YSAn/YSOn ja oman sanastomme välillä on nykyisin päällekkäisyyksiä enemmän kuin ennen – YSA ja YSO siis palvelevat tarpeitamme aiempaa paremmin. KULAn/KULOn englanninkieliset termit ovat olleet tärkeitä asiakas- ja tutkijapalvelussamme. YSO täydentää nykyisin YSAa tältä osin. 12.1.2019

Taustaa päätökselle luopua omasta sanastosta 2/2 Asiakasnäkökulma: yhtenäinen sisällönkuvailu helpottaa tiedonhakua kirjastojen yhteistietokannoista. Kirjastojen sisällönkuvailuohjeissa suositellaan käyttämään yhteistietokannoissa ensisijaisesti YSAa. Kirjastotietokannat (Melinda, Helka, Arto/Artiva) tukevat YSAn (tulevaisuudessa YSOn?) käyttöä. – Finna? Oman asiasanaston ja ontologian ylläpidosta luopuminen säästää kirjaston henkilö- ja muita resursseja. SKS:n arkisto suunnittelee auktorisoidun sanaston käyttöönottoa AHAA-järjestelmässä. Pyrimme SKS:n sisällä yhtenäisiin käytäntöihin. YSA ja YSO palvelevat sekä kirjaston että arkiston sisällönkuvailun tarpeita – varsinkin kun uusien termien ehdottamista on helpotettu ja nopeutettu. 12.1.2019

Termiehdotuksista YSAan (2015–2016) KULAa on jo vuosia pyritty yhtenäistämään YSAn kanssa. Keväällä 2015 KULAn noin 1500:sta asiasanasta enää 329 puuttui YSAsta. Noin puolet em. termeistä ehdottiin/ehdotetaan YSAan sellaisenaan. Osa termeistä muokattiin YSAa varten sopivampaan muotoon, esim. keruu -> perinteenkeruu; perinnelajit -> perinteenlajit; riittirunous -> riittirunot Toistaiseksi ehdottamatta jätettiin (tai ehdotettiin ohjaustermeiksi) mm. termejä, jotka voidaan korvata YSAn term(e)illä, esim. pienyhteisöt -> paikallisyhteisöt, kyläyhteisöt ym.; ruokailutavat -> ruokailu, ateriat; enkulturaatio -> sosialisaatio; fanit -> ihailijat, fanius vähän käytettyjä tai suppeita termejä, esim. media-antropologia, metapoetiikka, perinne-ekologia, pienfolklore, fabulaatit monimerkityksisiä, vaikeasti määriteltäviä, vakiintumattomia tai vanhentuneita termejä, esim. frekvenssianalyysi, nykykulttuuri, kuvalore erisnimiä: eeposten nimet ym. Kiitos YSAn ylläpitäjille ja Finto-palvelun väelle tuesta ja yhteistyöstä! 12.1.2019