Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

KOKO-työpaja III Monikielisyys.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "KOKO-työpaja III Monikielisyys."— Esityksen transkriptio:

1 KOKO-työpaja III 3.9.2015. Monikielisyys.
10:00-12:00 Alkusanat ja Finto-kuulumiset (Tuomas Palonen) Monikielisyyden olemuksesta (Susanna Nykyri) Miten tehdään Yleinen suomalainen ontologia ruotsiksi (Maria Forsen) Englanninkielinen YSO – kääntäminen ja siltaus (Satu Niininen) Käännös- ja siltaamistehtäviä työpajalaisille (Tuomas Palonen, Satu Niininen) LOUNAS klo 12-13:15 13:15-15:30 Monikielisyys Yritys-Suomi-palvelussa (Eeva Koivisto) AFO-ontologian kääntäminen ja siltaaminen (Päivi Lipsanen, Jarmo Saarikko) KAHVITAUKO 14:00-14:15 Keskustelua Monikielisyys tiedonhaussa (Osma Suominen pohjustaa) Ontologioiden siltaamisen hyötyjä (Osma Suominen pohjustaa) Mitä seuraavaksi? (Tuomas Palonen)

2 Tuomas Palonen, Finto-palvelu KOKO-työpaja 3.9.2015
Finto-kuulumisia Tuomas Palonen, Finto-palvelu KOKO-työpaja

3 Uutisia Sini Pessala siirtynyt töihin Applelle.
Susanna Nykyri siirtynyt töihin Helsingin yliopiston kirjastoon. Jotkut luvatut asiat siirtyvät valitettavasti myöhemmälle. Projektin ohjausryhmä kokoontuu Tämän jälkeen saamme tarkempaa tietoa muutoksista. Toukokuun Finto-käyttäjäkysely: Saimme hyviä vastauksia, tuloksia analysoidaan.

4 Edistysaskelia JUPO-ontologian kehitystyö edistyy. JUPOa kehitetään osaksi KOKOa. Lisäksi julkaistaan Julkisten palvelujen luokitus. YSOon yksikkömuodot: käsitteiden löydettävyyden ja tiedonhaun parantamiseksi. YSOn koostekäsitteet käyty läpi. Poistettu kuvailussa ja haussa tarpeettomia merkityksiä. Huomioitava erikoisontologioissa. Ehdotusjärjestelmää kehitetään. Visio: Finto-palvelun ”lisäosa”, ehdotukset selailtavissa Fintossa, keskustelu Githubissa.

5 KOKO-pilven automatisointi
KOKOn kokoavaa systeemiä on viritelty ennen kesää ja kesän aikana lisätty huomattavasti tarkituksia erilaisille vikatilanteille KOKOsta ei pitäisi enää versioiden välillä olla mahdollista kadota käsitteitä tai samalle URIlle tulla "uutta" käsitettä niin kuin aiemmin on jossain tapauksessa käynyt. Haasteena YSOsta deprekoidut (=poistuneet) käsitteet. Ongelma pyritään korjaamaan ASAP (toivon mukaan syyskuun aikana) ja julkaisemaan uusi KOKO. Kunhan uusi KOKO on ulkona, on julkaisun automatisoiminen verrattain suoraviivainen operaatio.

6 MUTU & Skos-history MUTU-kehitys tällä erää jäissä Sinin lähdettyä
Sinin diplomityössä kuvattu järjestelmän toimintaperiaate sekä käyttökokemuksia Skos-history-projektissa tehdään osittain samaa: analysoidaan sanastossa tapahtuvia muutoksia ja tuotetaan niistä listauksia Tästä kuitenkin puuttuu erikoisontologian näkökulma: mitkä muutoksista ovat juuri erikoisontologian kannalta kiinnostavia Skos-historya ollaan soveltamassa YSAan ja YSOon muutosluetteloiden tuottamiseksi

7 Kiitos!

8 Seuraava KOKO-työpaja
Henkilöstömuutoksista johtuen to KOKO-työpaja vaihtuu Finton laajennetun projektiryhmän kokoukseksi. Seuraava KOKO-työpaja siirtynee ensi vuodelle. Aihe: YSOn ja erikoisontologioiden päällekkäisyys. Skenaario 1: Eroon päällekkäisyydestä. Erikoisontologia koostuu vain YSOa täydentävästä osasta. Skenaario 2: Päällekkäisyys on ok. Erikoisontologia koostuu erikoisalalla tarvittavista käsitteistä, olivat ne YSOssa tai ei. Vaatii vielä teknistä ja sisällöllistä taustoitusta. Mitä seurauksia eri skenaarioilla on?

9 Päällekkäisyysskenaariot
Skenaarioiden vaikutukset sisällönkuvailuun ja tiedonhakuun. Skenaarioiden toteutus teknisesti ja visualisointi käyttöliittymässä. Skenaarioiden vaikutukset ontologian editointiin. Skenaarioiden vaikutukset YSOn kehitystyöhön, KOKO-koordinointiin ja KOKOn esitystapaan Fintossa. Olemassa olevien päällekkäisyyksien kohtalo? Tavoitteena saavuttaa konsensus ja päättää suositeltava toimintatapa.

10 Kysymyksiä Päällekkäisyysteemasta?
Muita toiveita aiheista seuraavaan / seuraaviin työpajoihin?

11 Kiitos!


Lataa ppt "KOKO-työpaja III Monikielisyys."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google