Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Yhtenäisen metatiedon tärkeys loppukäyttäjän kannalta

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Yhtenäisen metatiedon tärkeys loppukäyttäjän kannalta"— Esityksen transkriptio:

1 Yhtenäisen metatiedon tärkeys loppukäyttäjän kannalta
Kuva: Pekka Kyytinen, Museovirasto, CC BY 4.0 Melinda-päivä Maria Virtanen, Kansalliskirjasto

2 Yhtenäinen metatieto mahdollistaa yhteiset palvelut loppukäyttäjälle
Finna Finna.fi eli Suomen arkistojen, kirjastojen ja museoiden aineistot yhdistävä käyttöliittymä. Organisaatio.finna.fi eli joukko paikallisia käyttöliittymiä: vaski.finna.fi, luc.finna.fi… Ensisijaisesti asiakkaiden käyttöliittymä aineistojen hakuun ja aineistoihin liittyviin palveluihin.

3 Hakutoimintoihin ja kuvailutietojen näyttämiseen on Finnassa yhteiset säännöt

4 Mistä metatieto yhteiseen indeksiin?
YHTEISESTI TUETUT FORMAATIT: LIDO MARC 21, DC EAD, FORWARD Museon kokoelmanhallinta-järjestelmä Kirjastojärjestelmä Arkistojärjestelmä Formaattikohtaisesti määritellään, miten aineisto indeksoidaan Finnaan. Indeksin haku- ja hakusuodinkentät ovat kaikille yhteisiä. Indeksoitaessa kuvailutietoja yhtenäistetään yhteistä hakua ja hakusuotimia varten Mitään Finnaan ”haravoitavaa” tietoa ei häviä, alkuperäinen tietue talletetaan myös sellaisenaan Yksinkertaistettu kuva. Kysymyskierros mukana olijoiden omista järjestelmistä!

5 Formaattikohtaiset yhteiset ajurit
INDEKSI Indeksointi, Deduplikointi, RecordManager MARC 21-driver OAI-PMH Kirjastojärjestelmä Esim. Voyager MARC 21 -kuvailun indeksointia varten on olemassa kaikille yhteinen MARC 21 -ajuri Finnan RecordManagerissa. Tätä voidaan säätää vain yhteisesti. Poikkeavalle kuvailulle on hankala saada tukea. Indeksoitaessa kuvailutietoja yhtenäistetään yhteistä hakua ja hakusuotimia varten Mitään Finnaan ”haravoitavaa” tietoa ei häviä, alkuperäinen tietue talletetaan myös sellaisenaan Yksinkertaistettu kuva. Kysymyskierros mukana olijoiden omista järjestelmistä!

6 Alkuperäinen ja normalisoitu metatieto
INDEKSI Indeksointi MARC 21 Indeksoitaessa säilytetään MARC 21 tietue sellaisenaan. Mitään haravoitaessa tullutta tietoa ei häviä ja kaikkea tietoa voidaan käyttää myöhemmin tietojen näyttämisessä, mutta ei hauissa. Hakutoiminnallisuutta varten tehdään normalisointia. Tiedot siitä, miten kentät indeksoituvat: Indeksoitaessa kuvailutietoja yhtenäistetään yhteistä hakua ja hakusuotimia varten Mitään Finnaan ”haravoitavaa” tietoa ei häviä, alkuperäinen tietue talletetaan myös sellaisenaan Yksinkertaistettu kuva. Kysymyskierros mukana olijoiden omista järjestelmistä!

7 Sijaintien ja aineistotyyppien mappaukset
Tietueiden aineistotyypit tai kokoelmien sijaintitiedot voidaan mapata hierarkkisissa faseteissa uudestaan halutulla tavalla. Indeksoinnissa käytetään nk. mappaus-taulujen tietoja. Sama mappaus voimassa kaikissa eri näkymissä.

8 Yhteinen tietueiden esitys
Finna / VuFind MARC 21 ajuri Esim. Voyager INDEKSI RecordManager MARC 21:n esittämistä varten on olemassa kaikille yhteinen MARC 21-ajuri VuFind:ssa. Tätä voidaan säätää vain yhteisesti. Poikkeavalle esitystavalle on vaikeahkoa saada tukea. Indeksoitaessa kuvailutietoja yhtenäistetään yhteistä hakua ja hakusuotimia varten Mitään Finnaan ”haravoitavaa” tietoa ei häviä, alkuperäinen tietue talletetaan myös sellaisenaan Yksinkertaistettu kuva. Kysymyskierros mukana olijoiden omista järjestelmistä!

9 Oma näkymä on riippuvainen yhteisestä indeksistä
YHTEINEN INDEKSI ORGANISAATIO.FINNA.FI MITÄ OMASSA NÄKYMÄSSÄ VOI MM. TEHDÄ: Aineistotyyppien nimiä (käännöksiä) voi periaatteessa vaihtaa. Relevanssia voi säätää omassa käyttöliittymässä. Hakusuotimet voi valita, mutta uusia hakusuotimia ei voi tehdä vapaasti. Jos tapa kuvailla poikkeaa kansallisista yleisistä käytännöistä, syntyy ongelmia.

10 Käyttäjä hyötyy yhtenäisyydestä
Kuvailtu aineisto löytyy hakusuotimet yhteiset kohdehaut, kuten luokitushaku. Kontrolloitujen sanastojen ja ontologioiden käyttö mahdollistaa kuvailun rikastamisen indeksointia varten, esim. Yson termin eri käännökset tai rinnakaistermit. Kuvailtu aineisto esitetään käyttöliittymässä tarkoituksenmukaisesti. Myös uusiin haasteisiin ja tarpeisiin yhtenäisiä ratkaisuja Esim. KUMEAn suositus käyttöoikeuksien metatiedosta. Avoimet rajapinnat ja uudet käyttötavat, kuten api.finna.fi Yhteinen kuvailu edistää löydettävyyttä ja käytettävyyttä myös rajapintojen kautta tapahtuvassa hyödyntämisessä, esim. Finnaa oppimisympäristöihin integroitaessa.

11 Kiitos! Kuva: Pekka Kyytinen, Museovirasto, CC BY 4.0


Lataa ppt "Yhtenäisen metatiedon tärkeys loppukäyttäjän kannalta"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google