Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

JUPO-ontologia - nykytila ja jatkonäkymiä 12. 2

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "JUPO-ontologia - nykytila ja jatkonäkymiä 12. 2"— Esityksen transkriptio:

1 JUPO-ontologia - nykytila ja jatkonäkymiä 12. 2
JUPO-ontologia - nykytila ja jatkonäkymiä Tuomas Palonen ONKI-projekti / Kansalliskirjasto Ohjausryhmän kokous

2 JUPO: taustaa Aloite JHS 145 -päivityshankkeesta. JUPOa sisällytetty JHS 183 -tietomallin tiettyihin kenttiin. Ensimmäinen ontologisoitu JUPO-aineisto oli JHS-suosituksen luokitukset ja palvelukartan palveluluokkahierarkia. Kehitystyöstä vastasivat sisällöllisesti Katri Seppälä (TSK) ja teknisesti Osma Suominen (ONKI-projekti). JUPOssa reilut 2000 käsitettä. Päällekkäisyyttä YSOn kanssa, mutta loppuvaiheessa JUPOon ei otettu enää päällekkäisiä käsitteitä.

3 JUPO: käyttökohteita Mahdollisuuksia: Suomi.fi
Pääkaupunkiseudun palvelukartta Julkisen hallinnon yhteinen palvelutietovaranto Muita? Käyttötarkoitus olisi tärkeä määrittää. Mieluummin yhteneväiset kuin eriävät käyttötarpeet.

4 JUPOn erityislaatu Erot muihin erityisontologioihin:
Ei yhtä selkeää sanastoa taustalla. Fasettipohjainen. Palveluja ryhmittäviä temaattisia fasetteja, jotka taipuvat huonosti ontologiahierarkiaksi (palvelut tuottajan/sisällön mukaan jne). Suunniteltu toimivaan yhteen JHS183-tietomallin kanssa. Muut erikoisontologiat syntyneet yleensä jonkin organisaation hallinnoiman ja järjestelmässään käyttämän asiasanaston pohjalta.

5 JUPO: haasteita Ei ole selkeää taustalla olevaa sanastoa. Sisällöstä päättävä asiantuntijaryhmä muodostumassa. JHS 183 tietomallikäytön kannalta tarvittaisiin temaattinen hierarkia jossa käsitteet tulkitaan palveluina (esim. asuminen, uimarannat), mutta tämä on ristiriidassa YSOn periaatteiden kanssa Tätä on nykyisessä JUPOssa yritetty sillata luomalla aiheryhmiä, jotka epäsuorasti yhdistävät palveluiksi tulkittavat käsitteet palveluiden hierarkiaan JUPOn taustalla ei riittävästi erityisalojen asian-tuntemusta. JUPOssa alakohtaisia painotuseroja.

6 JUPOn keskeneräisyys Asiantuntijoiden (THL, Helsingin kaupunki, TSK) mielestä kesken. JHS-suosituksen käyttöönoton eteneminen: JHS-seminaari tulossa keväällä 2014. JUPO löytyy tällaisenaan jo Fintosta. Kehitysvaihtoehdot: a) poistetaan JUPOn ja YSOn yhteys ja kehitetään tyhjältä pöydältä → vaatii uuden resurssin b) edetään nykyiseltä pohjalta → vaatii edelleen uuden resurssin

7 JUPO: TODO Muodostetaan sisällöstä päättävä asiantuntijaryhmä, jossa mukana toimialojen sanastoasiantuntemusta. Ei vain linjanvetopäätöksiä vaan päätökset konkretian tasolla: päätettävä käsitekohtaisesti lisäykset ja muokkaukset. Käyttötarpeet selvitetään: kehitystyön pitää olla tarvelähtöistä. Sisältötyö vaatii uuden resurssin ja tiiviin yhteistyön asiantuntijaryhmän kanssa. ONKI-projektin tämänhetkisillä resursseilla pystytään tarjoamaan teknistä ylläpitoa, mutta ei muuta.

8 JUPO ja ONKI-projekti ONKI voi vastata seuraavista
JUPOn julkaisu ja rajapintojen tarjonta sen käyttämiseen JUPOn lisääminen KOKOon vuodenvaihteessa JUPOon sisältyvien fasettien parempi esilletuonti Tekninen tuki ontologian ylläpitoon (mukaan lukien MUTU-prosessi) varsinainen kehitystyön malli riippuu syntyvästä asiantuntijaryhmästä, vastuutuksesta ja resurssien järjestämisestä ONKI mukana asiantuntijaryhmässä tai sen tukena

9 JUPO: ylläpidon konsepti
Tekninen ylläpito Asiantuntijaryhmä - lisättävät ja muokattavat käsitteet Ontologisoiva taho - käytännön ontologisointityö


Lataa ppt "JUPO-ontologia - nykytila ja jatkonäkymiä 12. 2"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google