Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Https://docs.google.com/document/d/1HwTIkHxEX0TGgShatMNKZEQgKYw1KLhA4Mx-udb1f7Q/edit#heading=h.f1ji5k7qm79u.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Https://docs.google.com/document/d/1HwTIkHxEX0TGgShatMNKZEQgKYw1KLhA4Mx-udb1f7Q/edit#heading=h.f1ji5k7qm79u."— Esityksen transkriptio:

1

2 YSO ja siihen pohjautuvat ontologiat
Tuomas Palonen Finton Laajennettu projektiryhmä

3 Erilaisia kokoustavia tahoja
KOKO-työpaja Keskusteleva ontologiaylläpitäjistä koostuva ryhmä Pienryhmä Päätöksiä tekevä ontologiaylläpitäjien ydinryhmä Laajennettu projektiryhmä Tiedottava ja keskusteleva Finton sidosryhmistä koostuva ryhmä Ei tarvetta näin monelle ryhmälle. Kaksi ensimmäistä voisi yhdistää.

4 Ontologiaylläpitäjien pienryhmä + KOKO-työpaja =>?
Fuusio Ontologiaylläpitäjien pienryhmä + KOKO-työpaja =>?

5 Ontologiaylläpitäjien pienryhmä + KOKO-työpaja => Ontologiatyöpaja?
Fuusio Ontologiaylläpitäjien pienryhmä + KOKO-työpaja => Ontologiatyöpaja?

6 Fuusio Ontologiaylläpitäjien pienryhmä + KOKO-työpaja
=> Ontologiatyöpaja? Ehdotus: Tämä ryhmä olisi jatkossa päätösvaltainen YSO-pohjaisia ontologioita koskevissa asioissa. Päätöksiä ei tarvitsisi enää hyväksyttää laajemmassa ryhmässä.

7 YSO ja erikoisontologia kuvailussa
Aiheesta keskusteltiin edellisessä pienryhmässä: pitäisikö kuvailussa käyttää pelkästään erikoisontologian käsitteitä vai sekä YSOa että erikoisontologiaa? Erikoisontologian kompakti käsitteistö vs. YSOn iso massa. Huolena, että YSOsta tulee liikaa käsitteitä, tarpeettomiakin.

8 Miksi myös YSO? YSO on osa erikoisontologiaa.
YSO tuo erikoisontologian käsitteille kontekstin ja täsmentää niiden merkityksen. Yläkäsite, ekvivalentit käsitteet. YSOssa paljon hyödynnettävää sisältöä: kolmikielinen, LCSH-linkitys, termien yksikkömuodot, kokonainen hierarkia. Erikoisontologiassa ei ole yhtä kattavasti käsitteitä kuin YSOssa. Esim. pohjavesi löytyy, mutta pintavesi puuttuu. Jos rajataan käyttö vain erikoisontologiaan, riskinä on, että aletaan korvata puutteita vapailla asiasanoilla.

9 Suositus YSOa ja erikoisontologiaa suositellaan käytettäväksi kuvailussa yhteisesti. Suositellaan käytettäväksi kuvailussa aina tarkinta käsitettä riippumatta siitä, onko kyseessä erikoisontologian vai YSOn käsite.

10 Päällekkäisyys Suuri osa erikoisontologian käsitteistä on päällekkäisiä YSOn kanssa. Mitä tehdä, kun järjestelmä tarjoaa molemmat kuvailuun? Ontologioita käyttävä taho osaa itse parhaiten määritellä parhaan käytännön. YSOn käsite on kolmikielinen, mutta erikoisontologiassa voi olla YSOsta poikkeavia termejä. Päällekkäiset käsitteet on myös mahdollista yhdistää koneellisesti, jolloin järjestelmässä ei näy sama käsite kahteen kertaan. Pitäisi sopia, kumman käsitteen tiedot preferoidaan (esim. termi, URI).

11 tuomas.palonen@helsinki.fi finto-posti@helsinki.fi
Kiitos!


Lataa ppt "Https://docs.google.com/document/d/1HwTIkHxEX0TGgShatMNKZEQgKYw1KLhA4Mx-udb1f7Q/edit#heading=h.f1ji5k7qm79u."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google